Connect with us

OIKONOMIA

Ινδία: Ιστορικός καύσωνας αυξάνει τους φόβους για blackouts και εκτεταμένη καταστροφή στις καλλιέργειες

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Πρωτοφανείς υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες πλήττουν μεγάλο μέρος της Ινδίας, γεγονός που επιδεινώνει την ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί σημαντικά ο κίνδυνος blackouts στο Νέο Δελχί.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο καύσωνας που εκτόξευσε το θερμόμετρο πάνω από τους 45 βαθμούς Κελσίου τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Ινδίας θα επιδεινωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ οι μετεωρολόγοι εκτιμούν πως θα διαρκέσει μέχρι και τις 2 Μάϊου.

Ρεκόρ θερμοκρασιών

Οι θερμοκρασίες έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν υπερβολικά –ακόμη και για τα δεδομένα της Ινδίας- από το Μάρτιο, με αποτέλεσμα να καταγράφεται σημαντική αύξηση της χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος για κλιματιστικά, κυρίως στην πρωτεύουσα και τις γειτονικές πόλεις. Είναι χαρακτηριστικό πως στο Μουμπάι το θερμόμετρο έδειξε 35 βαθμούς και στο Νέο Δελχί 43 βαθμούς.

Ο Μάρτιος ήταν ο πιο ζεστός Μάρτιος εδώ και πάνω από έναν αιώνα, ενώ ο Απρίλιος εκτιμάται πως θα «κλείσει» σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Αντιστοίχως για το Μάιο το θερμόμετρο στο βορρά δεν αποκλείεται να ξεπεράσει και τους 50 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με προειδοποίηση του γενικού διευθυντή της Μετεωορολογικής Υπηρεσίας, καθηγητή Μοχαπάτρα.

Ο πρόωρος καύσωνας, όπως και η παρατεταμένη διάρκεια του, παραπέμπουν στο μετεωρολογικό μοτίβο του λεγόμενου «θόλου θερμότητας» που πέρυσι έπληξε τον Καναδά και μεγάλο μέρος των βορειοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών προκαλώντας δεκάδες ξαφνικούς θανάτους και ένα τεράστιο κύμα πυρκαγιών. Αυτό φοβούνται και τώρα οι αρχές στην Ινδία, μαζί με ένα κραχ στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Blackouts και καταστροφή της σοδειάς 

Εξάλλου, σε πολλά θερμικά εργοστάσια καταγράφεται και έλλειμμα άνθρακα για την ενίσχυση της παραγωγής, η οποία δεν προλαβαίνει τα επίπεδα ζήτησης. «Σε πολλά εργοστάσια ηλεκτρικού ρεύματος, υπάρχει άνθρακας για περίπου μία μέρα ακόμη» προειδοποίησε Ινδός υπουργός.

Δεν είναι τυχαίο πως στην κυβέρνηση ανησυχούν για διακοπές ρεύματος ακόμη και σε ζωτικής σημασίας υποδομές όπως το μετρό και τα νοσοκομεία.

Παράλληλα έχει σημάνει συναγερμός για πολύ μεγάλες καταστροφές και στην γεωργική παραγωγή, κυρίως σε σιτηρά σε ένα διάστημα που ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει ελλείψεις και εκτόξευση των τιμών.

Η σοδειά στην Ινδία που μαζεύεται κυρίως τον Απρίλιο εκτιμάται πως θα υποστεί ζημιά που μπορεί να απειλήσει τον πληθυσμό με επισιτιστική κρίση.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Από την 1η Ιουλίου μπαίνει σε εφαρμογή στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η «ψηφιακή εποχή» στην εργασία ξεκινά την 1η Ιουλίου με την ένταξη στην ψηφιακή κάρτα εργασίας των εργαζόμενων σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ ενώ το πρόγραμμα αυτό φιλοδοξεί έως το τέλος του 2022 να επεκταθεί στο σύνολο της οικονομίας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πρόκειται για τη σημαντικότερη καινοτομία των τελευταίων ετών, στο χώρο της αγοράς εργασίας. Στην  ψηφιακή απεικόνιση της παρεχόμενης εργασίας, των ωρών απασχόλησης, των ρεπό  αλλά και των αμοιβών, θα έχουν άμεση πρόσβαση εργοδότες και εργαζόμενοι.

Σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης και η γενική γραμματέας του υπουργείου, Άννα Στρατινάκη, παρουσίασαν την υπουργική απόφαση και τον οδηγό εφαρμογής της κάρτας εργασίας. Η απαρχή του νέου θεσμού ξεκινά με την λειτουργία του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ από την 1η Ιουνίου.

«Είναι η βάση πάνω στην οποία θα πατήσει η νέα ψηφιακή κάρτα», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας, ενώ ξεκινά η απογραφή των εργαζομένων στις επιχειρήσεις στις οποίες θα ισχύσει η κάρτα από τον Ιούλιο (τράπεζες και σούπερ μάρκετ).

Τι θα αφορά η απογραφή

Η απογραφή θα αφορά ωράρια, υπερωρίες, άδειες. Όλα τα στοιχεία θα εισέρχονται ψηφιακά στο νέο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί αναλυτικός οδηγός για την προσαρμογή των λογιστηρίων και των τμημάτων ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων στο νέο πληροφοριακό σύστημα.

Πρόσβαση για τους εργαζομένους

Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να «βλέπουν»  τα δεδομένα της ατομικής τους Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, μέσα από την εφαρμογή myErgani mobile app, καθώς και μέσα από το myErgani web portal (https://myErgani.gov.gr). Η εφαρμογή αυτή, μπορεί να εγκατασταθεί στο κινητό τηλέφωνο ή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του ενδιαφερόμενου και θα τον καθιστά – άμεσα – συνδεδεμένο με τα στοιχεία, που «φαίνονται» στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Η παρακολούθηση των στοιχείων αυτών θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο.

Οι εργοδότες, μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, θα έχουν πρόσβαση στο σύνολο των υποβληθέντων στοιχείων από τον μηχανισμό της Κάρτας Εργασίας, για το σύνολο των Εργαζόμενων, καθώς και εργαλεία επεξεργασίας/αναζήτησης αυτών των στοιχείων.

Χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας τα μέτρα αυτά θα συμβάλουν αποφασιστικά στην την πάταξη της μαύρης και αδήλωτης εργασίας. Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής προβλέπει τα εξής:

1. Αρχές Ιουνίου ξεκινά η απογραφική διαδικασία του ωραρίου απασχόλησης από όλες τις επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους μισθωτής εξαρτημένης εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο εργοδότης θα δηλώνει για κάθε εργαζόμενο τα γενικά στοιχεία που αφορούν τη σχέση εργασίας, το ωράριο απασχόλησης (είτε σταθερό εβδομαδιαίο είτε μεταβαλλόμενο ανά ημέρα), τις έκτακτες τροποποιήσεις του ωραρίου, υπερωρίες και άδειες. Μετά την υποβολή της δήλωσης, το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ θα εμφανίζει το Προγραμματισμένο Ωράριο Εργασίας ανά Εργαζόμενο, το οποίο θα είναι άμεσα διαθέσιμο σε εργοδότη και εργαζόμενο σε ψηφιακή μορφή ημερολογίου.

2. Η απογραφική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου 2022 για όλες τις επιχειρήσεις με εξαίρεση τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ που θα πρέπει – λόγω εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας από 1ης Ιουλίου – να την έχουν ολοκληρώσει μέχρι τις 30 Ιουνίου.

3. Επιχειρήσεις που ήδη χρησιμοποιούν σύστημα ωρομέτρησης θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης διασύνδεσης με τον νέο μηχανισμό της Κάρτας Εργασίας στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

Τα στοιχεία που θα δηλώνει ο εργοδότης για κάθε εργαζόμενο είναι:

– Γενικά στοιχεία που αφορούν την σχέση εργασίας ως προς το χρόνο απασχόλησης

– Ωράριο Απασχόλησης, σε δύο βασικές κατηγορίες:  Σταθερό εβδομαδιαίο (Δήλωση ωραρίου για εβδομάδα αναφοράς, Δευτέρα – Κυριακή).  Μεταβαλλόμενο ανά ημέρα

– Πρόγραμμα εργασίας. (Δήλωση ωραρίου αναλυτικά για κάθε ημέρα, από – έως).

-Έκτακτες τροποποιήσεις ωραρίου.

-Υπερωρίες.

-Άδειες.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

ESM: Μάχη για την εκλογή του «νέου Ρέγκλινγκ» – Τρεις χώρες διεκδικούν τη θέση

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Μακρόχρονη και επίπονη αποδεικνύεται η διαδικασία επιλογής του διαδόχου του Κλάους Ρέγκλινγκ, στην κεφαλή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η θητεία του Γερμανού – ο οποίος βρίσκεται εξαρχής στο τιμόνι τόσο του ESM όσο και του προκατόχου του EFSF (που συνέχισε να υπάρχει) – λήγει τυπικά τον ερχόμενο Οκτώβριο, όμως δεν έχει καταστεί δυνατό μέχρι στιγμής να επιτευχθεί ομοφωνία για το πρόσωπο που θα τον διαδεχθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις τέσσερις χώρες που παρουσίασαν υποψήφιους για τη θέση, έχει αποσυρθεί μόνο η μία (Ολλανδία), ενώ η «μάχη» ανάμεσα στις τρεις άλλες (Ιταλία, Πορτογαλία και Λουξεμβούργο) συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Αποτυπώνοντας, σε ένα ακόμη θέμα, την ύπαρξη διαφορετικών και σε μεγάλο βαθμό ανταγωνιστικών στρατοπέδων στην ΕΕ και την ευρωζώνη.

Ο ρόλος EFSF και ESM στην κρίση

Υπενθυμίζεται ότι ο ρόλος του ESM και του EFSF υπήρξε καθοριστικός κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης που έπληξε τον κόσμο και την Ευρώπη στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Παρά δε το γεγονός ότι αρκετές από τις «συνταγές» που εφάρμοσαν ενδέχεται να προκάλεσαν περισσότερο κακό παρά καλό, οι ηγέτες της ευρωζώνης αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αναβάθμισή τους.

Έτσι, με την αναθεώρηση της Συνθήκης, τον Ιανουάριο του 2021, ο ESM σχεδιάζεται ώστε να αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων. Παρά δε το γεγονός ότι δύο ακόμη χώρες δεν έχουν εγκρίνει την αναθεωρημένη Συνθήκη – Γερμανία και Ιταλία – αυτό αναμένεται αργά ή γρήγορα να συμβεί, με στόχο ο διάδοχος του Ρέγκλινγκ να μην έχει «δεμένα τα χέρια» του.

Το δικαίωμα βέτο και η Ιταλία

Ποιος θα είναι, όμως, ο διάδοχος; Με βάση τη Συνθήκη, η επιλογή του απαιτεί τη στήριξη τουλάχιστον του 80%, με τις ψήφους να καθορίζονται κατ’ αναλογία με το κεφάλαιο που έχει συνεισφέρει κάθε χώρα στον ESM. Στην πράξη, λοιπόν, υπάρχουν δύο χώρες, η Γερμανία και η Γαλλία, που διαθέτουν δικαίωμα βέτο, καθώς το ποσοστό τους ξεπερνά το 20%.

Κάτι ανάλογο μπορεί να επιτύχει και η Ιταλία, παρά το γεγονός ότι το δικό της «μερίδιο» ανέρχεται σε 18%. Κι αυτό διότι, όπως εκτιμάται, είναι σε θέση να βρει σύμμαχο ή συμμάχους από μικρότερες χώρες που θα μπορέσουν να της διασφαλίσουν την «αναστέλλουσα μειοψηφία».

Η παραπάνω διαπίστωση έχει ιδιαίτερη σημασία επειδή η Ιταλία παραμένει ανάμεσα στους τρεις διεκδικητές της προεδρίας του ESM. Και όχι μόνο αυτό αλλά, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Politico, αρνείται να αποσύρει τον υποψήφιό της, Μάρκο Μπούτι, έστω και αν στην τελευταία ψηφοφορία συγκέντρωσε τις λιγότερες προτιμήσεις (όπως και ο Ολλανδός Μένο Σνελ στην προηγούμενη, ο οποίος αποσύρθηκε από τη συνέχεια).

Φαβορί ο Πορτογάλος

Πάντως, πάλι με βάση το ρεπορτάζ του Politico, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του υποψηφίου της Πορτογαλίας, Ζοάο Λεάο. Ενός εκπροσώπου του ευρωπαϊκού Νότου που έχει να παρουσιάσει εξαιρετικά διαπιστευτήρια, καθώς διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην – επιτυχή, όπως θεωρούν οι Βρυξέλλες – έξοδο της χώρας του από την περίοδο των μνημονίων, η οποία ξεκίνησε το 2011, όταν ζήτησε τη βοήθεια του ESM.

«Είναι πολύ σημαντικό να βρεθεί η σωστή αναλογία ανάμεσα στη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών, όχι μόνο μέσω των προσεκτικών δημοσιονομικών πολιτικών, αλλά και μέσω των κακών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης και αύξησης της απασχόλησης», είπε ο ίδιος στο Politico, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η Πορτογαλία πέτυχε αυτή την ισορροπία». Σημείωσε δε ότι το 2021, κατάφερε να μειώσει το ποσοστό του δημόσιου χρέους της κατά 7,8%, έναντι μέσου όρου 1,6% για την ευρωζώνη.

Ο ESM είναι «το ταμείο σωτηρίας της Ευρώπης (…) Ακόμη και όταν δεν χρησιμοποιείται, είναι σημαντικό γιατί προσφέρει σταθερότητα», πρόσθεσε ο Λεάο, εκτιμώντας πως «η Πορτογαλία έχει καλές πιθανότητες να εκλεγεί» στην ηγεσία. Κάτι τέτοιο δε, όπως είναι φανερό, θα αποτελέσει μια ακόμη επιτυχία του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού της, Αντόνιο Κόστα, ο οποίος κέρδισε σαρωτικά και με απόλυτη πλειοψηφία στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Δεν είναι το μόνο «αγκάθι»…

Το σίγουρο είναι ότι το «παζάρι» συνεχίζεται και όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 16 Ιουνίου, όταν οι διοικητές του ESM θα συνεδριάσουν για να εκλέξουν τον επόμενο διευθύνοντα σύμβουλο του οργανισμού. Ακόμη και αυτό της (περιορισμένης) παράτασης της θητείας του Ρέγκλινγκ, ως ύστατης λύσης.

Εξάλλου, η διαφωνία αναφορικά με το πρόσωπο που θα τον διαδεχθεί δεν είναι η μοναδική. Όπως έγινε γνωστό στις αρχές του μήνα, για του λόγου το αληθές, το Βερολίνο έχει ήδη αρνηθεί την πρόταση των οικονομολόγων του ESM για τη σύσταση ενός ταμείου σταθερότητας με «προίκα» 250 δισ. ευρώ, που θα μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα σε περιπτώσεις νέων και έκτακτων χρηματοπιστωτικών κρίσεων.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 λεπτά ago

Πρεμιέρα την Παρασκευή από την Πειραματική σκηνή με το έργο Λίγο απ’ όλα

ΘΕΣΣΑΛΙΑ5 λεπτά ago

Τα κρούσματα σε Τρίκαλα και την υπόλοιπη χώρα

OIKONOMIA6 λεπτά ago

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Από την 1η Ιουλίου μπαίνει σε εφαρμογή στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ

ΚΟΣΜΟΣ7 λεπτά ago

Είναι η Τουρκία το μυστικό όπλο της Ρωσίας μέσα στο ΝΑΤΟ;

ΜΑΓΝΗΣΙΑ10 λεπτά ago

Σοκ στα ύψη η βενζίνη στην Μαγνησία κοντά στο 2,70

ΜΑΓΝΗΣΙΑ14 λεπτά ago

Αιμοδοσία στο εργοστάσιο ΣΥΡΜΑ στη Βιομηχανική

VIDEO16 λεπτά ago

ΕΝΦΙΑ: Πόσο μειώθηκε φέτος σε κάθε περιφέρεια της χώρας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ17 λεπτά ago

Κώστας Μπακογιάννης: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Ερντογάν να κρατά σε ομηρία τις σχέσεις των λαών μας» – Συνάντηση με τον δήμαρχο Σμύρνης

ΕΛΛΑΔΑ18 λεπτά ago

Δίκη Λιγνάδη: Η κατάθεση του τέταρτου μάρτυρα – Τι ζήτησε ο Αλέξης Κούγιας

ΜΑΓΝΗΣΙΑ18 λεπτά ago

ΙΧ παρέσυρε ποδηλάτη στις Πλάκες

ληστεία
ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Θλίψη για τον θάνατο 58χρονο Βολιώτη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Θλίψη στην τοπική κοινωνία του Βόλου – Πέθανε ο σπουδαίος Βολιώτης μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου

ηλικιωμένος
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Βόλος: Ηλικιωμένος κατέρρευσε στη μέση του δρόμου

Δημοφιλή