Connect with us

OIKONOMIA

Ινστιτούτο Παστέρ: Δύο νέα κτίρια με χρηματοδότηση 26,2 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Χρηματοδότηση ύψους 26,2 εκατομμυρίων ευρώ, έλαβε το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή του «Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ), από την ίδρυσή του και μέχρι σήμερα, πιστό στην αποστολή του, που είναι η πρόληψη και η θεραπεία των μολυσματικών νόσων μέσω της Βασικής και Εφαρμοσμένης Έρευνας, Εκπαίδευσης και προσφοράς Υπηρεσιών στη Δημόσια Υγεία, πέτυχε σημαντική χρηματοδότηση, ύψους 26,2 εκατομμυρίων ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με στόχο τη δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας για την ενίσχυση της έρευνας, την επιτήρηση και την πρόληψη των Αναδυόμενων και Επαναδυόμενων Λοιμωδών Νοσημάτων.

Η χρηματοδότηση του έργου εντάσσεται στον Πυλώνα «Ιδιωτικές Επενδύσεις και Μετασχηματισμός της Οικονομίας», στο πλαίσιο του οποίου ενισχύονται ερευνητικές υποδομές της χώρας που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Θα κατασκευαστούν δύο νέα κτίρια

Η υλοποίηση του έργου θα ενισχύσει την κτιριακή και τεχνολογική υποδομή του ΕΙΠ και θα περιλαμβάνει την κατασκευή δύο νέων κτιρίων με σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές υψηλού επιπέδου βιοασφάλειας και εξειδικευμένο ρομποτικό εξοπλισμό για τον ασφαλή χειρισμό μικροοργανισμών υψηλής λοιμοτοξικότητας.
Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί έτσι ώστε τα δύο νέα, εμβληματικού χαρακτήρα, «πράσινα» κτίρια να πληρούν τις σύγχρονες απαιτήσεις για μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και μηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Το έργο αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της βασικής έρευνας στους παθογόνους μικροοργανισμούς και στη μελέτη λοιμωδών νοσημάτων που αποτελούν απειλή για την Δημόσια Υγεία. Αναμένεται να συμβάλει στην προσέλκυση νέων Ελλήνων ερευνητών (brain gain), ώστε το ΕΙΠ να καταστεί κόμβος αριστείας Εθνικών και Διεθνών επιστημονικών συνεργειών για τα Λοιμώδη Νοσήματα, ανταποκρινόμενο έτσι στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας για την αντιμετώπιση επιδημιών και νοσημάτων με υψηλή θνητότητα, όπως αποδεικνύεται και με τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

Το ΕΙΠ είναι το αρχαιότερο Ελληνικό Ερευνητικό Ινστιτούτο, το οποίο δραστηριοποιείται στην βασική έρευνα των Λοιμώξεων των Ανθρώπων και των Ζώων και συμβάλλει στην εργαστηριακή επιτήρηση σημαντικών ιικών, βακτηριακών και παρασιτικών λοιμώξεων σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) καθώς και το Διεθνές Δίκτυο Ινστιτούτων Παστέρ, με άμεση συνεισφορά στη Δημόσια Υγεία.
Συνεπώς, η χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης παρέχει την δυνατότητα για εκσυγχρονισμό του ΕΙΠ, έτσι ώστε να συνεχίσει την αναγνωρισμένη Εθνική και Διεθνή προσφορά του, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ανταγωνιστικότητά του στην έρευνα και την καινοτομία».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

ΕΛΓΟ Δήμητρα: Στα «σκαριά» η επανίδρυση του Οργανισμού

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η επανίδρυση του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, με νέα ονομασία, και η θέσπιση, με νόμο, ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου για την οργάνωση και λειτουργία του, προβλέπεται σε νομοσχέδιο, που αναμένεται να φέρει στη Βουλή το επόμενο διάστημε το ΥπΑΑΤ.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, μέσω της θεσμικής θωράκισης του ΕΛΓΟ  Δήμητρα, επιχειρείται η αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη δράση του στους τομείς της συμβουλευτικής υποστήριξης στη χάραξη αγροτικής πολιτικής από το εποπτεύον ΥπΑΑΤ, ιδίως στα ζητήματα κλιματικής κρίσης και επισιτιστικής ασφάλειας, της εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και συνεχούς επιστημονικής αρωγής των αγροτών, της αγροτικής έρευνας, της διασφάλισης ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και των ελέγχων της παραγωγής, ποιότητας και διακίνησης των αγροτικών προϊόντων.

Διαβάστε επίσης: Βιολογική Γεωργία: Ξεκινούν οι γεωργικές συμβουλές – Τι ισχύει με τις συμβάσεις

Βασική προτεραιότητα του νομοσχεδίου είναι η θεσμική και λειτουργική αναβάθμιση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ώστε ο Οργανισμός να συμβάλλει στην ουσιαστική αγροτική ανάπτυξη της χώρας, μέσω της άσκησης των αρμοδιοτήτων που του έχουν ανατεθεί.

Συγκεκριμένα επιδιώκεται:

-Συγκέντρωση των νομικών κειμένων που αποτελούν αντικείμενο νομοθετικής ύλης και διέπουν την οργάνωση και λειτουργία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

-Αποκατάσταση ζητημάτων ιεραρχίας κανόνων δικαίου, δοθέντος ότι οι ισχύουσες σήμερα διατάξεις των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προβλέπεται ότι υπερισχύουν έναντι αντίθετων διατάξεων νόμου, οι οποίες δεν έχουν ρητά καταργηθεί και ρυθμίζουν ίδια θέματα για τα νομικά πρόσωπα που συγχωνεύτηκαν στον ΕΛΓΟ.

-Προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου στις από το 2011 και έπειτα εκδοθείσες διατάξεις νόμων οριζοντίου χαρακτήρα.

-Εξορθολογισμός του θεσμικού πλαισίου του Οργανισμού, κατά τρόπο που λαμβάνει υπόψη την εντεκάχρονη εμπειρία λειτουργίας του Οργανισμού, αλλά και τις βέλτιστες πρακτικές οργάνωσης και διαχείρισης από τον επιχειρηματικό τομέα.

-Επικαιροποίηση των σκοπών που υπηρετεί ο Οργανισμός με ταυτόχρονη αναβάθμιση των υπηρεσιών και της λειτουργίας του.

-Ανάδειξη του Οργανισμού, μέσω της ερευνητικής και εκπαιδευτικής του δραστηριότητας, ως το σημείο αναφοράς στην πιστοποίηση (ενδεικτικά Π.Ο.Π.-Π.Γ.Ε. προϊόντων), διασφάλιση ποιότητας, καθώς και υποστήριξη και ανάπτυξη του ρόλου του αγρότη.

-Καθιέρωση του ΕΛΓΟ ως του θεσμικού συμβούλου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον στρατηγικό σχεδιασμό και την παραγωγή αγροτικής πολιτικής, ιδιαίτερα στους τομείς της κλιματικής κρίσης και της επισιτιστικής ασφάλειας, στη βάση των πορισμάτων και συμπερασμάτων των διεξαγόμενων από τα Ινστιτούτα του Οργανισμού ερευνών.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

ΕΚΤ: Οι αποταμιεύσεις της πανδημίας και πώς βοηθούν στην ανάκαμψη της κατανάλωσης

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Μπορεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, να καταγράφηκε σημαντική αύξηση των καταθέσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δημιουργώντας ένα καταναλωτικό «μαξιλαράκι», ωστόσο η εικόνα δεν είναι η ίδια στην Ευρώπη.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σε ανάλυση της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας, που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, αναφέρεται ότι μόνο το ένα πέμπτο των νοικοκυριών της ευρωζώνης κατάφεραν να ενισχύσουν τις αποταμιεύσεις τους στην πανδημία. Κι αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία δεν έχει πλέον ένα καλό αποθεματικό προκειμένου να αντιμετωπίσει το πληθωριστικό κύμα.

Διαβάστε επίσης Politico: Η Ευρώπη στρέφεται σε «ματωμένο πετρέλαιο»

Η μελέτη βασίζεται σε έρευνα σε έξι από τις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής το 2020 και το 2021. Κατά το διάστημα αυτό το 20% κατάφερε να αυξήσει τις αποταμιεύσεις του και το 16% είδε συρρίκνωση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

«Η κατανομή της εξοικονόμησης που συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, μπορεί επομένως να περιορίσει τον βαθμό στον οποίο αυτές οι εξοικονομήσεις μπορούν να θωρακίσουν τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της κατανάλωσης από τις αρνητικές επιπτώσεις της πρόσφατης αύξησης των τιμών της ενέργειας», έγραψαν οι οικονομολόγοι Maarten Dossche, Δημήτρης Γεωργαράκος, Aleksandra Kolndrekaj και Francisco Tavares στο μηνιαίο δελτίο της ΕΚΤ.

Διαβάστε επίσης Πάνω από 43 δισ. ευρώ φρέσκες καταθέσεις στις τράπεζες την τριετία 2019 -2021 

Και αυτό το συμπέρασμα μπορεί να έχει επιπτώσεις στην τρέχουσα πολιτική. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε στις 21 Ιουλίου ότι «η κατανάλωση υποστηρίζεται από τις αποταμιεύσεις που δημιούργησαν τα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και από μια ισχυρή αγορά εργασίας».

Καταλύτης η κρατική υποστήριξη

Σύμφωνα με την έκθεση, όσοι κατάφεραν να αποταμιεύσουν λάμβαναν γενικά περισσότερη κρατική υποστήριξη, ήταν πιο συχνά περιορισμένοι στη ρευστότητα και είχαν υψηλότερη οριακή τάση για κατανάλωση (MPC).

Αυτό επιβεβαιώνει ότι η κρατική υποστήριξη που σχετίζεται με την COVID-19 στόχευε κυρίως σε νοικοκυριά που έπρεπε να αντλήσουν από τις αποταμιεύσεις τους, καθώς επηρεάστηκαν αρνητικά από την πανδημία.

Μελλοντικά σχέδια

Όταν ρωτήθηκαν για τα μελλοντικά τους σχέδια δαπανών, οι περισσότεροι καταναλωτές περιμένουν να επιστρέψουν στα επίπεδα κατανάλωσης πριν από την COVID-19.

Επιπλέον, το μερίδιο των καταναλωτών που ανέφεραν ότι θα κατανάλωναν λιγότερο από ό,τι στην προ πανδημίας περίοδο υπερέβη το μερίδιο των καταναλωτών που περίμεναν να καταναλώσουν περισσότερο.

Πηγή ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΚΟΣΜΟΣ2 λεπτά ago

Αυστραλία: «Αποικιοκράτισσα» αποκάλεσε τη βασίλισσα Ελισάβετ αυτόχθων γερουσιαστής κατά την ορκωμοσία της

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ8 λεπτά ago

Στο Αρχαίο Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών Μενδώνη και Αγοραστός

ΠΟΛΙΤΙΚΗ11 λεπτά ago

Χουριέτ: Το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν προκαλεί πανικό σε Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία

ΕΛΛΑΔΑ12 λεπτά ago

ΟΑΣΘ: Στάση εργασίας την Τρίτη – Αντιδρά η διοίκηση του Οργανισμού

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ18 λεπτά ago

MVP του Euro Γυναικών 2022 η Μιντ

OIKONOMIA20 λεπτά ago

ΕΛΓΟ Δήμητρα: Στα «σκαριά» η επανίδρυση του Οργανισμού

ΚΟΣΜΟΣ21 λεπτά ago

Ιταλία: Νέο κόμμα ίδρυσε ο Ντι Μάιο – Καλεί σε στήριξη Ντράγκι και της πρότασης για πλαφόν στην ενέργεια

LIFESTYLE25 λεπτά ago

Οι κρίσεις πανικού του Κόλιν Φάρελ στο φιλμ που περιγράφει τη διάσωση των 12 αγοριών στην Ταϊλάνδη

ΕΛΛΑΔΑ32 λεπτά ago

Χανιά: Φωτιά στο Επανωχώρι – Σηκώθηκε ελικόπτερο

ΜΠΑΣΚΕΤ37 λεπτά ago

Ανακοίνωσε Χάντερ η Καρδίτσα – www.ertsports.gr

Δημοφιλή