Σχεδόν ένας στους τρεις Αμερικανούς δηλώνει ότι είναι «άθεος» ή «άθρησκος», τάση που εντείνεται τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ, μολονότι ο χριστιανισμός παραμένει η κυρίαρχη θρησκεία, σύμφωνα με το ινστιτούτο Pew Research.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πλειονότητα οι χριστιανοί

Στη δημοσκόπηση αυτή, το 29% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θεωρεί τον εαυτό του «άθεο, αγνωστικιστή ή χωρίς συγκεκριμένη θρησκεία», από 16% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2007, την πρώτη φορά που το ινστιτούτο μέτρησε αυτήν την τάση.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι χριστιανοί παραμένουν πλειονότητα, αλλά το ποσοστό τους μειώθηκε στο 63%, από 78% το 2007.

Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι προτεστάντες, από 52% στο 40% και ακολουθούν οι καθολικοί, από 24% το 2007 στο 21% σήμερα.

Το 6% δηλώνει ότι ανήκει σε άλλα δόγματα ή θρησκείες, όπως στο ισλάμ (1%), τον ιουδαϊσμό (1%), τον βουδισμό (1%) και τον ινδουισμό (1%).

«Εκκοσμίκευση»

«Η προφανής εκκοσμίκευση της αμερικανικής κοινωνίας κατά τον 21ο αιώνα δεν εμφανίζει ενδείξεις υποχώρησης», σημειώνει το ινστιτούτο Pew Research, στη μελέτη του οποίου δεν γίνεται σύγκριση με άλλες χώρες.

Μια άλλη ένδειξη πάντως είναι ότι το 45% των Αμερικανών δηλώνει πως προσεύχεται καθημερινά, από 58% που ήταν το ποσοστό αυτό το 2007.

Μεταξύ των προτεσταντών, οι ευαγγελικοί παραμένουν πλειονότητα καθώς έξι στους δέκα (60%) αυτοπροσδιορίζονται με αυτόν τον όρο ή ως «αναγεννημένοι» χριστιανοί.

Σε προηγούμενη έρευνά του το Pew ανέφερε ότι το 84% των λευκών ευαγγελικών χριστιανών ψήφισε τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr