Οι προετοιμασίες για μια πιθανή υπόγεια πυρηνική δοκιμή έρχονται, αφότου η Βόρεια Κορέα δοκίμασε τον πρώτο ύποπτο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο από το 2017 νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Για μια πιθανή υπόγεια πυρηνική δοκιμή για πρώτη φορά από το 2017 αρχίζει να προετοιμάζεται η Βόρεια Κορέα σύμφωνα με τις ΗΠΑ.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η Βόρεια Κορέα πρόσφατα επανέλαβε τη διάνοιξη σηράγγων και τις κατασκευαστικές δραστηριότητες στον υπόγειο χώρο πυρηνικών δοκιμών της, σύμφωνα με πέντε αμερικανούς αξιωματούχους. Στις διαθέσιμες δορυφορικές εικόνες υπήρχαν κάποιες ενδείξεις δραστηριότητας στην επιφάνεια στον απομακρυσμένο χώρο πυρηνικών δοκιμών Punggye-ri της Πιονγκγιάνγκ.

Όπως αναφέρει το CNN, δεν είναι ακόμη σαφές πόσο σύντομα το καθεστώς θα είναι σε θέση να δοκιμάσει μια συσκευή στο σημείο, καθώς εξαρτάται από τον ρυθμό της δραστηριότητας, λένε οι αξιωματούχοι.

Οι προετοιμασίες για μια πιθανή υπόγεια πυρηνική δοκιμή έρχονται, αφότου η Βόρεια Κορέα δοκίμασε τον πρώτο ύποπτο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο από το 2017 νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

«Παραμένουμε ανήσυχοι για τους Βορειοκορεάτες και για την συνεχή προσπάθειά τους να βελτιώσουν την πυρηνική τους ικανότητα καθώς και την ικανότητα των βαλλιστικών πυραύλων τους», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, χωρίς να προχωρήσει σε περισσότερες διευκρινίσεις.

Το 2018, η Βόρεια Κορέα φάνηκε να καταστρέφει τουλάχιστον τρεις πυρηνικές σήραγγες, κτίρια παρατήρησης, ένα χυτήριο μετάλλων και χώρους διαβίωσης στον πυρηνικό χώρο δοκιμών Punggye-ri, μια διαδικασία την οποία προσκλήθηκαν να παρακολουθήσουν διεθνείς δημοσιογράφοι.

Αξιωματούχοι είπαν στο CNN ότι οι αμερικανικές και οι συμμαχικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη δραστηριότητες εκσκαφής σε περιοχές υπόγειων σηράγγων που είχαν κλείσει προηγουμένως, κάτι που θα ήταν κρίσιμο για την επανέναρξη των υπόγειων πυρηνικών δοκιμών.

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε έξι πυρηνικές δοκιμές στην τοποθεσία, η οποία βρίσκεται βόρεια της Πιονγκγιάνγκ, η πιο πρόσφατη και ισχυρή από τις οποίες ήταν τον Σεπτέμβριο του 2017.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η επόμενη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου της Βόρειας Κορέας θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το συντομότερο τις επόμενες εβδομάδες, είπε ένας αξιωματούχος, αν και δεν διευκρίνισε τους λόγους πίσω από αυτή την εκτίμηση.

Η ανησυχία ότι οι πυρηνικές δοκιμές θα μπορούσαν να επαναληφθούν στο εγγύς μέλλον έρχεται καθώς η Βόρεια Κορέα έχει επιδείξει έναν πύραυλο που θα μπορούσε ενδεχομένως να φτάσει στις ΗΠΑ. Το Πεντάγωνο εξακολουθεί να αξιολογεί σε ποιο βαθμό ο πύραυλος είναι μια βελτιωμένη έκδοση προηγούμενων εκτοξεύσεων.

Η Βόρεια Κορέα ανέφερε ότι ο πύραυλος είχε μέγιστο ύψος 3.905 μίλια και πέταξε σε απόσταση 681 μιλίων με χρόνο πτήσης 68 λεπτά.

Λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι εντείνει τη συλλογή πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης στην Κίτρινη Θάλασσα και ότι θα αυξήσει την ετοιμότητα της άμυνας βαλλιστικών πυραύλων στην περιοχή .

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr
Άνοιξε η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις