Connect with us
banner epikhirisis

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αποχωρούν από την ομάδα που ερευνά ποινικές ευθύνες για την εισβολή στην Ουκρανία

Published

on

cbcbfe80911ec63bda7db3a392be1c9cb382bbc9 620x350.jpg

Η απόφαση αυτή αποτελεί την τελευταία ένδειξη της απομάκρυνσης της κυβέρνησης Τραμπ από την απόδοση ευθυνών στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Β. Πούτιν για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά των Ουκρανών, όπως μεταδίδουν οι ΝΥΤ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ενημέρωσε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρονται από μια πολυεθνική ομάδα που δημιουργήθηκε για τη διερεύνηση ηγετών που ευθύνονται για την εισβολή στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Β. Πούτιν, σύμφωνα με επιστολή που εστάλη στα μέλη του οργανισμού τη Δευτέρα.

Η απόφαση να αποσυρθεί από το Διεθνές Κέντρο για τη δίωξη του εγκλήματος της επίθεσης κατά της Ουκρανίας, στο οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν προσχώρησε το 2023, είναι η τελευταία ένδειξη της απομάκρυνσης της κυβέρνησης Τραμπ από τη δέσμευση του προέδρου Τζό Μπάιντεν να καταστήσει τον κ. Πούτιν προσωπικά υπεύθυνο για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά των Ουκρανών.

Η ομάδα δημιουργήθηκε για να καταστήσει την ηγεσία της Ρωσίας, μαζί με τους συμμάχους της στη Λευκορωσία, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, υπόλογους για μια κατηγορία εγκλημάτων, που ορίζονται ως επιθετικότητα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, η οποία παραβιάζει την κυριαρχία μιας άλλης χώρας και δεν κινείται σε αυτοάμυνα.

Oι ΗΠΑ προχωρούν σε πλήρη αλλαγή πολιτικής για την Ουκρανία

«Οι αμερικανικές αρχές με ενημέρωσαν ότι θα ολοκληρώσουν τη συμμετοχή τους στο ICPA» μέχρι το τέλος Μαρτίου, έγραψε ο Μίκαελ Σμιντ , πρόεδρος του μητρικού οργανισμού της ομάδας, του Οργανισμού Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ποινική Δικαιοσύνη, γνωστότερου ως Eurojust, σε εσωτερική επιστολή που περιήλθε στην κατοχή των New York Times.

Advertisement

Ο όμιλος παραμένει «πλήρως δεσμευμένος» να θέσει προ των ευθυνών τους «τους υπεύθυνους για βασικά διεθνή εγκλήματα» στην Ουκρανία, πρόσθεσε. Οι ΗΠΑ ήταν η μόνη χώρα εκτός Ευρώπης που έστειλε ανώτερο εισαγγελέα στη Χάγη για να συνεργαστεί με ερευνητές από την Ουκρανία, τις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία, τη Ρουμανία και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η διοίκηση Τραμπ μειώνει επίσης το έργο που επιτελεί η Ομάδα Λογοδοσίας για Εγκλήματα Πολέμου του υπουργείου, η οποία δημιουργήθηκε το 2022 από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης, Μέρικ Γκάρλαντ, και στελεχώνεται από έμπειρους εισαγγελείς. Σκοπός της ήταν να συντονίσει τις προσπάθειες του υπουργείου Δικαιοσύνης για την απόδοση ευθυνών στους Ρώσους που ευθύνονται για φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν μετά την πλήρη εισβολή πριν από τρία χρόνια.

«Δεν υπάρχει κρυψώνα για τους εγκληματίες πολέμου», δήλωσε ο κ. Γκάρλαντ ανακοινώνοντας την οργάνωση της μονάδας. Το υπουργείο, πρόσθεσε, «θα επιδιώξει κάθε τρόπο απόδοσης ευθυνών σε όσους διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και άλλες θηριωδίες στην Ουκρανία».

Αιτία της αποχώρησης η «ανακατανομή πόρων»

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μπάιντεν, η ομάδα, γνωστή ως WarCAT, επικεντρώθηκε σε έναν σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο: την παροχή υλικοτεχνικής βοήθειας, εκπαίδευσης και άμεσης βοήθειας στους υπερφορτωμένους εισαγγελείς και τις διωκτικές αρχές της Ουκρανίας για την άσκηση κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από Ρώσους στα δικαστήρια της Ουκρανίας.

Η ομάδα έφερε μια σημαντική υπόθεση. Τον Δεκέμβριο του 2023, οι εισαγγελείς των ΗΠΑ χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά από τότε που θεσπίστηκε πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες ένα νόμο περί εγκλημάτων πολέμου για να κατηγορήσουν ερήμην τέσσερις Ρώσους στρατιώτες για βασανισμό ενός Αμερικανού που ζούσε στην περιοχή Χερσώνα της Ουκρανίας.

Advertisement

Σε πρόσφατα σχόλιά του, ο πρόεδρος Τραμπ έχει έρθει πιο κοντά στον κ. Πούτιν, ενώ συγκρούστηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι – φτάνοντας στο σημείο να υπονοήσει ψευδώς ότι η Ουκρανία έπαιξε ρόλο στην πρόκληση της βίαιης και παράνομης στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας. «Δεν έπρεπε ποτέ να το είχατε ξεκινήσει», είπε ο κ. Τραμπ τον Φεβρουάριο, αναφερόμενος στους ηγέτες της Ουκρανίας.

«Θα μπορούσατε να είχατε κάνει μια συμφωνία». Ακολούθησε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποκαλώντας τον κ. Ζελένσκι «δικτάτορα χωρίς εκλογές» και λέγοντας ότι είχε κάνει «απαίσια δουλειά» στο αξίωμά του.

Η κυβέρνηση Τραμπ δεν έδωσε κανέναν άλλο λόγο για την αποχώρηση από την ερευνητική ομάδα εκτός από την ίδια εξήγηση για άλλες κινήσεις προσωπικού και πολιτικής: την ανάγκη ανακατανομής πόρων, σύμφωνα με τους ανθρώπους που γνωρίζουν την κατάσταση.

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Διαχειρίστρια- Διευθύντρια : Σοφία Κοντοθανάση
Iδιοκτησία – Δικαιούχος domain name ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Τεχνικός προϊστάμενος : Μιχάλης Χειμωνίδης
Εμπορικό τμήμα – Λογιστήριο : Μαρία Παπαζέτη
Διευθυντ.ς Σύνταξης: Σοφία Κοντοθανάση
Ρεπορτάζ: Βασίλης Μπαντίδης
Copyright © 2024 AstraTV.gr - Γ.Ε.Μ.Η.: 50683644000

Μετάβαση στο περιεχόμενο