Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εγκρίνει την πώληση των F-16 στην Τουρκία και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας

ben cardin.jpg

Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Craig Hudson) από την πολιτεία του Μέριλαντ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, δήλωσε πως πλέον αισθάνεται έτοιμος να δώσει το πράσινο φως προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα της Αγκυρας για την απόκτηση νέων μαχητικών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού.

Ο Μπεν Κάρντιν αντικατέστησε τον Μπομπ Μενέντεζ, αφότου ο τελευταίος μπήκε στο στόχαστρο της δικαιοσύνης.

Αυτή δεν ήταν μια απόφαση που πήρα ελαφρά τη καρδία

Στη μακροσκελή ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας εξηγεί ότι δεν πήρε ελαφρά την καρδία την απόφαση για την Τουρκία.

Αν και αναγνώρισε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, ο κ. Κάρντιν διατηρούσε σοβαρές επιφυλάξεις, οι οποίες είχαν να κάνουν με την εγχώρια παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την εμπρηστική στάση στην Ανατολική Μεσόγειο, και τη βοήθεια στη Μόσχα για την αποφυγή των δυτικών κυρώσεων.

«Η έγκρισή μου στο αίτημα της Τουρκίας ν’ αγοράσει μαχητικά F-16 εξαρτάται από την τουρκική έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αλλά μην κάνετε λάθος: αυτή δεν ήταν μια απόφαση που πήρα ελαφρά τη καρδία.

»Ενώ η Τουρκία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην περιοχή ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για βελτίωση του ιστορικού της στα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της άδικης φυλάκισης δημοσιογράφων και ηγετών της κοινωνίας των πολιτών, καλύτερη συνεργασία στην προσπάθεια να πληρώσει η Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, καθώς και για τη μείωση της έντασης στη ρητορική της για τη Μέση Ανατολή», σημείωσε.

Ενθαρρυμένος

Ωστόσο, ανέφερε ότι οι εν λόγω ανησυχίες έχουν μεταφερθεί με πολύ ξεκάθαρο τρόπο στην κυβέρνηση Μπάιντεν μέσω της συνεχούς επικοινωνίας που οι δύο πλευρές είχαν τους τελευταίους μήνες.

Επιπλέον, δήλωσε ενθαρρυμένος από «την παραγωγική κατεύθυνση» των συζητήσεων που είχε με τούρκους αξιωματούχους για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόσφατη απόφαση σχετικά με την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Οπως επισήμανε, «επαινώ την τουρκική Εθνοσυνέλευση για τη σημαντική υπερψήφιση της έγκρισης του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τον πρόεδρο Ερντογάν για την υπογραφή του.

»Η Σουηδία έχει εδώ και καιρό εκπληρώσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ένταξη στη συμμαχία και αυτή η κίνηση αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την ενίσχυση της ευρωατλαντικής μας κοινότητας και της διαλειτουργικότητας απέναντι στην απρόκλητη και παράνομη εισβολή του καθεστώτος Πούτιν στην Ανατολική Ευρώπη».

Πυρά κατά Ορμπαν

Παρόλα αυτά, δεν παρέλειψε να ρίξει τα πυρά του προσωπικά στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, για το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, στην κριτική που άσκησε είπε ότι «ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ως το λιγότερο αξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ, ένα γεγονός που έρχεται να προστεθεί στην υπονόμευση της προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την παροχή μιας τόσο αναγκαίας οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία».

Η ανακοίνωση του Μπεν Κάρντιν καταλήγει με την ελπίδα ότι η συγκεκριμένη θετική εξέλιξη με τη Σουηδία θα αποτελέσει την αφορμή για ν’ ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Αγκυρα.

«Ανυπομονώ να ξεκινήσουμε αυτό το νέο κεφάλαιο στη σχέση μας με την Τουρκία, να επεκτείνουμε τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και να συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας ανά τον κόσμο για ν’ αντισταθούμε στη συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα εναντίον των ειρηνικών γειτόνων της».

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα Εδω

Comments
Advertisement
Anassa
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement Ontopoulos
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή