Οι αμερικανικές αρχές στρέφουν την προσοχή τους στα κρυπτονομίσματα

Τη δημιουργία ψηφιακού δολαρίου από τη Fed εξετάζουν οι ΗΠΑ, με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αναμένεται να υπογράψει σήμερα διάταγμα με το οποίο θα καλεί την κυβέρνηση να αξιολογήσει τους κινδύνους και τα οφέλη από μια τέτοια κίνηση.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το διάταγμα Μπάιντεν προβλέπει την προετοιμασία εκθέσεων για «το μέλλον του χρήματος» και τον ρόλο των κρυπτονομισμάτων από τα υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου καθώς και άλλες εμπλεκόμενες Αρχές.

Αναγκαία η εποπτεία

Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι είναι αναγκαία μία εκτεταμένη εποπτεία της αγοράς κρυπτονομισμάτων, η οποία ξεπέρασε τα 3 τρισ. δολάρια τον Νοέμβριο, για να διασφαλισθούν η εθνική ασφάλεια, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ καθώς και για την αποτροπή της αυξανόμενης απειλής εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο.

Σύμφωνα με αναλυτές, το από καιρό αναμενόμενο διάταγμα αποτελεί μία ισχυρή αναγνώριση της αυξανόμενης σημασίας των κρυτπονομισμάτων και των πιθανών συνεπειών τους για το αμερικανικό και παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Προσοχή

Τον Ιανουάριο, η Fed έθεσε στο Κογκρέσο το ερώτημα αν οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν ένα ψηφιακό δολάριο, οδηγώντας αναλυτές στην πρόβλεψη ότι θα χρειάζονταν χρόνια για αυτό.

Ωστόσο, ένας αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην καθιέρωση του ψηφιακού δολαρίου, αλλά με προσοχή, δεδομένου του ρόλου που έχει το δολάριο ως το κύριο αποθεματικό νόμισμα.

Εννιά χώρες έχουν προχωρήσει έως τώρα στην καθιέρωση ψηφιακών νομισμάτων από τις κεντρικές τράπεζες και 16 άλλες, μεταξύ των οποίων και η Κίνα, έχουν αρχίσει την ανάπτυξη τέτοιων ψηφιακών νομισμάτων, σύμφωνα με το Atlantic Council, με ορισμένους στην Ουάσιγκτον να φοβούνται ότι το δολάριο μπορεί να παραχωρήσει στην Κίνα μέρος της κυριαρχίας του. «Ο ρόλος του δολαρίου ήταν και συνεχίζει να είναι κρίσιμος για τη σταθερότητα του διεθνούς νομισματικού συστήματος συνολικά. Τα ψηφιακά νομίσματα των ξένων κεντρικών τραπεζών και η καθιέρωσή τους από τις ίδιες δεν απειλούν την κυριαρχία αυτή», δήλωσε αξιωματούχος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κογκρέσο: Βοήθεια ύψους 13 δισ. σε Ουκρανία και Ευρωπαίους συμμάχους