Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η ανελεύθερη δημοκρατία των υπερπλουσίων

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Του Δημήτρη Καλτσώνη*

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η κυριαρχία των λόμπι ήταν ανέκαθεν το χαρακτηριστικό του πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ. Πρόκειται για μια χώρα όπου παραδοσιακά τα πολύ ισχυρά οικονομικά συμφέροντα καθόριζαν την πολιτική της, εσωτερική και εξωτερική.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο αυτό εντείνεται σε ακραίο βαθμό. Σημαντικοί επιστήμονες όπως ο Φράνσις Φουκουγιάμα επισημαίνουν με αγωνιώδεις παρεμβάσεις τους ότι στο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ, όσο πιο ισχυρά είναι τα συμφέροντα των επιχειρήσεων τόσο πιο πιθανό είναι να επιβάλλονται οι στόχοι τους. Ο Φουκουγιάμα υποστηρίζει μάλιστα ευθέως ότι  έτσι “διαστρέφεται η αρχή της αντιπροσώπευσης”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πως οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ μπορούν να αφυπνίσουν την Ελλάδα

Ο Τζέισον Στάνλεϊ, καθηγητής Φιλοσοφίας στο Γέιλ, τονίζει από την πλευρά του ότι οι υποψήφιοι στις διάφορες εκλογικές διαδικασίες στις ΗΠΑ πρέπει να συγκεντρώνουν τεράστια ποσά για να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις ανάγκες του προεκλογικού αγώνα. “Το αποτέλεσμα είναι ότι οι υποψήφιοι αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα των μεγάλων ευεργετών τους”, των ισχυρών επιχειρήσεων δηλαδή.

Προβληματική και αντιδημοκρατική η διαδικασία

Η ίδια η εκλογική διαδικασία έχει αποδειχθεί επανειλημμένα σοβαρά προβληματική και αντιδημοκρατική. Λόγω του εκλογικού συστήματος είναι πρακτικά σχεδόν αδύνατο να διαρραγεί το κατεστημένο δικομματικό σύστημα και να αναδειχθούν νέες πολιτικές δυνάμεις. Επιπλέον, πέντε φορές στην ιστορία της χώρας έχει εκλεγεί πρόεδρος ο υποψήφιος που έλαβε λιγότερες ψήφους από τον αντίπαλό του. Οι τελευταίες γνωστές περιπτώσεις είναι αυτές του Μπους (όπου επιπλέον υπήρξε κατηγορία για νοθεία) και του Τραμπ.

Σε αυτό το εκλογικό σύστημα ήρθαν να προστεθούν τα τελευταία χρόνια αλλαγές στη νομοθεσία πολλών πολιτειών. Από το 2010 μέχρι το 2016 ήδη δεκαπέντε πολιτείες είχαν ψηφίσει νομοθετήματα, τα οποία με διάφορους τρόπους περιορίζουν τη δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών στις εκλογές. Το ίδιο έπραξαν 21 πολιτείες που κυβερνώνται από Ρεπουμπλικανούς στο διάστημα 2021-2022. Όπως μας πληροφορούν οι διδάσκοντες στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ Σ. Λεβίτσκυ και Ντ. Ζίμπλατ στο βιβλίο τους “Πώς πεθαίνουν οι δημοκρατίες”, οι περιορισμοί αυτοί είναι έτσι διατυπωμένοι που στην πραγματικότητα αφορούν τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα και τις μειονότητες. Για παράδειγμα, επιβάλλουν πρόσθετες διαδικασίες ταυτοποίησης, μειώνουν τον αριθμό των καλπών ώστε να αυξάνεται το κόστος για να φτάσει κανείς στην κάλπη κλπ.

Παράδοση αποκλεισμών

Οι ΗΠΑ έχουν βέβαια παράδοση αποκλεισμού  από τις εκλογές αυτών των κοινωνικών στρωμάτων. Ας σκεφτούμε ποιά ήταν η κατάσταση για τον μαύρο πληθυσμό μέχρι τη δεκαετία του 1960 και πόσο αίμα χρειάστηκε να χυθεί για να αλλάξει στοιχειωδώς αυτό. Στις μέρες μας όμως σημειώνεται μια ποιοτική οπισθοδρόμηση. Οι σύγχρονες αυτές πρακτικές που προωθούνται από τους Ρεπουμπλικανούς, εναρμονίζονται με τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις που αμφισβητούν την καθολική ψηφοφορία. Ο Φ. Χάγεκ, εκ των θεμελιωτών της ιδεολογίας αυτής, υποστήριξε στο βιβλίο του “Το Σύνταγμα της ελευθερίας” ότι “η ισότητα ενώπιον του νόμου δεν απαιτεί αναγκαστικά όλοι οι ενήλικες να έχουν δικαίωμα ψήφου”.

Μέσα σε αυτό το κλίμα δεν είναι παράδοξο το γεγονός ότι οι ελευθερίες βρίσκονται σε κατάσταση συνεχούς υποχώρησης. Όπως σημειώνει ο καθηγητής Στάνλεϋ στο βιβλίο του “Πώς λειτουργεί ο φασισμός” στους ιδιωτικούς χώρους εργασίας στις ΗΠΑ “η ελευθερία του λόγου είναι μια φαντασίωση”. Εργαζόμενοι απολύονται ακόμη και για σχόλιά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι πασίγνωστη επίσης η μεταχείριση την οποία επιφυλάσσει η αστυνομία στον μαύρο πληθυσμό. Πρόσφατα, σε όλα αυτά προστέθηκε ο περιορισμός του δικαιώματος στην άμβλωση.

Φτώχεια και κοινωνικές ανισότητες

Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στη διεύρυνση των ζωνών φτώχειας και στην όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Αυτό ακριβώς είναι και το στοιχείο που αποστρέφει τους ψηφοφόρους από τους Δημοκρατικούς, αφού στο ζήτημα αυτό τίποτα βαθιά διαφορετικό δεν είδαν από τη διακυβέρνησή τους. Ο πληθωρισμός κατατρώει τα ήδη ισχνά εισοδήματα των λαϊκών τάξεων. Σε συνθήκες ανυπαρξίας εναλλακτικής πολιτικής λύσης πολλοί ψηφοφόροι θα ωθηθούν έτσι στην αγκαλιά του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ολοκληρώνοντας τον φαύλο κύκλο. Άλλωστε η πλειονότητα των μέσων μαζικής ενημέρωσης στηρίζουν την πολιτική του.

H πιθανή επικράτηση των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές και του Τραμπ στις επόμενες προεδρικές θα σημάνει την ολοκλήρωση της τάσης και την εδραίωση ενός ανελεύθερου καθεστώτος των υπερπλουσίων με δημοκρατική πρόσοψη. Αυτή η ανελεύθερη δημοκρατία θα αποτελέσει το μοχλό για την ακόμη παραπέρα φτωχοποίηση του λαού. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι λίγοι υπερπλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι. Ο Έλον Μασκ θα επιβάλλει ανενόχλητος το πλάνο του για 12 ώρες δουλειά επί 7 ημέρες την εβδομάδα.

Σκιρτήματα

Υπάρχουν ωστόσο και κάποια σκιρτήματα του συνδικαλιστικού και δημοκρατικού κινήματος, λιγότερο ή περισσότερο γνωστά στο ελληνικό κοινό, που μπορούν να ανοίξουν ίσως μια διαφορετική δίοδο για το μέλλον. Αυτό θα εξαρτηθεί και από τις διεθνείς εξελίξεις. Αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να χάνουν την παγκόσμια κυριαρχία τους, οι δυνατότητες απορρόφησης των κοινωνικών κραδασμών στο εσωτερικό της χώρας θα μειωθούν. Και τότε πολλές εκπλήξεις μπορεί να μας περιμένουν.

  • Καθηγητή θεωρίας κράτους και δικαίου Πάντειο Πανεπιστήμιο

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία – Αίγυπτος: Υπουργοί των δύο χωρών θα συναντηθούν για την οικοδόμηση των σχέσεων

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τα βήματα οικοδόμησης των σχέσεων Τουρκίας – Αιγύπτου περιέγραψε ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι μια διαδικασία οικοδόμησης σχέσεων με την Αίγυπτο θα ξεκινήσει με τη συνάντηση υπουργών των δύο χωρών και ότι οι συνομιλίες θα εξελιχθούν από εκείνο το σημείο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μετά από χρόνια εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο Ερντογάν και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι αντήλλαξαν χειραψία στην έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ την περασμένη εβδομάδα, κάτι που μεταφράστηκε ως μια δήλωση της αιγυπτιακής προεδρίας για μια νέα αρχή στις τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις .

Ο Ερντογάν τόνισε ότι συνομίλησε με τον αλ Σίσι για περίπου μισή ώρα έως 45 λεπτά στη συνάντηση τους στο Κατάρ.

Η συνάντηση των δύο ηγετών συζητήθηκε στην Αθήνα που παρακολουθεί τις κινήσεις των συμμάχων της. Όπως έγραψε νωρίτερα το in στο υπουργείο Εξωτερικών και το Μέγαρο Μαξίμου είναι περισσότερο από σαφές πως οι σχέσεις Τουρκίας – Αιγύπτου δεν μπορούν να μείνουν παγωμένες επ’ αόριστο.

Πώς βλέπει η Αθήνα την προσέγγιση Τουρκίας – Αιγύπτου

Οι λόγοι και οι παράγοντες που αργά ή γρήγορα θα επιβάλλουν με τον τρόπο τους την εξομάλυνση είναι πολλοί. Τόσο οικονομικοί όσο και γεωπολιτικοί. Αυτά που χωρίζουν επίσης Αίγυπτο και Τουρκία είναι εξαιρετικά σημαντικά και ακόμα και σε μία διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων δεν μπορεί κανείς να τα παραβλέψει.

Στελέχη του ΥΠΕΞ επαναλαμβάνουν – όπως έκαναν και στο παρελθόν στην περίπτωση της επαναπροσέγγισης Ισραήλ – Τουρκίας – ότι είναι λάθος να προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τις συμμαχίες της Ελλάδας μέσα από τις σχέσεις των χωρών αυτών με την Άγκυρα.

Υποστηρίζουν δε ότι οι σχέσεις της Αθήνας δεν βασίζονται στις μη σχέσεις των εν λόγω χωρών με την Άγκυρα και σημειώνουν τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, τις συνέργειες και την πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα στην περιοχή ως παράγοντας σταθερότητας.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ανακατασκευή κλειτορίδας: Η επέμβαση που προσφέρει ελπίδα σε χιλιάδες γυναίκες

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Φανταστείτε να μην έχετε καμία αίσθηση σε ένα μέρος του σώματός σας από τότε που ήσασταν παιδί και ξαφνικά να μπορείτε να το αισθανθείτε.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αυτή ήταν η μεταμόρφωση που έζησαν χάρη σε ανθρωπιστική πρωτοβουλία 60 γυναίκες στην Κένυα, θύματα της βάρβαρης πρακτικής της κλειτοριδεκτομής.

«Βασικά νιώθω πλήρης» λέει στο Reuters μια ασθενής, μια 39χρονη αστυνομικός, η οποία προτίμησε να παραμείνει ανώνυμη λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα του θέματος.

«Αυτά που απολαμβάνουν τα άλλα κορίτσια εγώ τα στερήθηκα. Πραγματικά έριξε την αυτοπεποίθησή μου. Αποφάσισα λοιπόν να αρπάξω την ευκαιρία ώστε να νιώσω επιτέλους πλήρης, ίσως και να νιώσω αυτά που νιώθουν οι άλλοι».

Η κλειτοριδεκτομή, έθιμο που εφαρμόζεται σε 30 χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, αφορά τη μερική ή ολική αφαίρεση του εξωτερικού, ορατού τμήματος της κλειτορίδας, συνήθως στην παιδική ηλικία.

H κλειτοριδεκτομή πραγματοποιείται χωρίς γιατρό και μπορεί να προκαλέσει θάνατο

Παρόλο που η πρακτική είναι παράνομη στην Κένυα, το 21% των κοριτσιών και γυναικών 15-49 ετών έχουν υποβληθεί στην επώδυνη, επικίνδυνη επέμβαση, σύμφωνα με το Ταμείο Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών.

Βασισμένη σε σκοταδιστικές αντιλήψεις για τη γυναικεία σεξουαλικότητα, η κλειτοριδεκτομή είναι επικίνδυνη βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Κάποια κορίτσια πεθαίνουν και όλα υποφέρουν εφ’ όρου ζωής από επιπλοκές όπως ουρολοιμώξεις, σεξουαλικά προβλήματα, επιπλοκές στον τοκετό και ψυχικό τραύμα.

Αυτό το μήνα, η αμερικανίδα χειρουργός Μάρσι Μπάουερς ταξίδεψε στο Ναϊρόμπι για μια εβδομάδα σε μια αποστολή που οργάνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Clitoraid. Εκατοντάδες γυναίκες χειρουργήθηκαν από την Μπάουερς σε δύο προηγούμενες επισκέψεις της το 2017 και το 2019.

«Λένε πως πήραν πίσω την αίσθηση της γυναικείας φύσης τους» λέει η χειρουργός, πρωτοπόρος της επέμβασης ανακατασκευής.

H Μάρσι Μπάουερς, δεξιά, επιβλέπει επανορθρωτική επέμβαση στο Ναϊρόμπι (Reuters)

«Σαν να βρίσκεις το φως σου»

Η κλειτορίδα, το γυναικείο ανάλογο του πέους, έχει μήκος περίπου 11 εκατοστά και στο μεγαλύτερο μήκος της δεν είναι εξωτερικά ορατή.

Στην κλειτοριδεκτομή αποκόπτεται συνήθως η ορατή, εξωτερική άκρη. Όπως εξήγησε η Μπάουερς, η επέμβαση φέρνει στην επιφάνεια ένα μέρος του εσωτερικού σώματος της κλειτορίδας.

«Φανταστείτε να υπήρχε μια χειρουργική επέμβαση που δίνει όραση στους τυφλούς […] Τόσο σημαντικό είναι» σχολίασε η χειρουργός.

Η Μπάουερς έχει εκπαιδεύσει στην τεχνική κενυάτες γιατρούς και νοσοκόμες και το Πανεπιστήμιο του Ναϊρόμπι ξεκινά τώρα το δικό του εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Παραμένει ωστόσο σημαντικό να καταργηθεί η βάρβαρη πρακτική, τόνισε η ασθενής που υποβλήθηκε στην επανορθωτική επέμβαση στο Ναϊρόμπι.

«Ήμουν εννέα ετών. Δεν γνώριζα τίποδα» θυμάται από την ημέρα που οι συγγενείς της την πήγαν για κλειτοριδεκτομή στο χωριό της. Αιμορραγούσε για μέρες ολόκληρες και φοβόταν πως θα πεθάνει.

«Μου είπαν ότι θα με έκαναν πλήρη γυναίκα, ενώ αυτό που συνέβη ήταν το αντίθετο».

«Πραγματικά επηρέασε τη ζωή μου και γι’ αυτό επέλεξα την επέμβαση ανακατασκευής».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Παναγία Εικονίστρια η μεγαλη εορτή της Σκισθου

LIFESTYLE5 ημέρες ago

“Γίναμε” – Δείτε το αξέχαστο σκύψιμο της Νόβα με ανύπαρκτο στρινγκ – NassosBlog

ΜΑΓΝΗΣΙΑ12 ώρες ago

Συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος στην Αγχίαλο

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Τζούλια Νόβα για τα αρνητικά σχόλια που δέχεται: «Δεν κρατάω κακία σε κανέναν»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Το συνέδριο της ΚΕΔΕ στον Βόλο ξεκίνησε τις εργασίες του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Mάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει 60χρονος Βολιώτης – Υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μετά από τροχαίο ατύχημα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

ΣΚΙΑΘΟΣ: Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΙΚΟΝΙΣΤΡΙΑΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Η φιλαρμονική της Σκιαθου γέμισε ύμνους τα σοκάκια του νησιού

ΣΤΟΙΧΗΜΑ6 ημέρες ago

Στοίχημα Τρίτης: Γαλλία – Αυστραλία «πληρώνουν» 10.00

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

Ιωάννα Κολοβού: Χάνει το σπίτι της σε πλειστηριασμό

Δημοφιλή