Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η γέννηση λευκού βίσωνα αντιμετωπίζεται ως ευλογία και προειδοποίηση από τους αυτόχθονες

Published

on

white buffalo 620x350.jpg

Η αναφερόμενη γέννηση ενός σπάνιου λευκού βουβαλιού στο Εθνικό Πάρκο Γέλοουστοουν των ΗΠΑ εκπληρώνει μια προφητεία των Λακότα που προμηνύει καλύτερους καιρούς, σύμφωνα με μέλη της φυλής των αυτοχθόνων αμερικανών, τα οποία προειδοποίησαν ότι είναι επίσης ένα μήνυμα ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την προστασία της γης και των ζώων της, ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

«Η γέννηση αυτού του μοσχαριού είναι ταυτόχρονα ευλογία και προειδοποίηση. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα», δήλωσε ο αρχηγός Arvol Looking Horse, πνευματικός ηγέτης των Lakota, Dakota και Nakota Oyate στη Νότια Ντακότα. Η γέννηση του ιερού μοσχαριού έρχεται μετά από τον βαρύ χειμώνα το 2023 που οδήγησε χιλιάδες βουβάλια του Yellowstone, γνωστά και ως βίσονες, σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Περισσότεροι από 1.500 σκοτώθηκαν, στάλθηκαν για σφαγή ή μεταφέρθηκαν σε φυλές που προσπαθούσαν να ανακτήσουν την κηδεμονία ενός ζώου με το οποίο οι πρόγονοί τους ζούσαν μαζί για χιλιετίες. Η Έριν Μπράατεν από το Kalispell τράβηξε αρκετές φωτογραφίες του μοσχαριού λίγο μετά τη γέννησή του στις 4 Ιουνίου στην κοιλάδα Lamar Valley στη βορειοανατολική γωνία του πάρκου. Η οικογένειά της επισκεπτόταν το πάρκο όταν εντόπισε «κάτι πραγματικά λευκό» ανάμεσα σε ένα κοπάδι βίσωνα στην απέναντι όχθη του ποταμού Lamar.

«Για τους Λακότα, η γέννηση ενός λευκού μοσχαριού βουβαλιού με μαύρη μύτη, μάτια και οπλές μοιάζει με τη δεύτερη έλευση του Ιησού Χριστού»

Η κυκλοφορία σταμάτησε ενώ οι βίσονες διέσχιζαν το δρόμο, οπότε η Μπράατεν έβγαλε τη φωτογραφική της μηχανή από το παράθυρο για να ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά με τον τηλεφακό της. «Κοίταξα και ήταν αυτό το λευκό μοσχάρι βίσονα. Και έμεινα εντελώς, εντελώς άφωνη», είπε.

Για τους αυτόχθονες αμερικανούς η γέννηση του λευκού βούβαλου θεωρείται σαν ένα θρησκευτικό θαύμα που περίμεναν για γενιές

«Για τους Λακότα, η γέννηση ενός λευκού μοσχαριού βουβαλιού με μαύρη μύτη, μάτια και οπλές μοιάζει με τη δεύτερη έλευση του Ιησού Χριστού», εξήγησε ο Arvol Looking Horse. Ο θρύλος των Λακότα εξηγεί ότι πριν από περίπου 2.000 χρόνια -όταν τίποτα δεν ήταν καλό, η τροφή τελείωνε και οι βίσονες εξαφανίζονταν- εμφανίστηκε η Γυναίκα του Λευκού Μοσχαριού Βουβάλου, παρουσίασε μια πίπα με μπολ και ένα δέμα σε ένα μέλος της φυλής, τους δίδαξε πώς να προσεύχονται και είπε ότι η πίπα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να φέρει βουβάλια στην περιοχή για τροφή.

Καθώς έφευγε, μεταμορφώθηκε σε ένα λευκό βουβαλίσιο μοσχάρι. «Και κάποια μέρα, όταν οι καιροί θα είναι και πάλι δύσκολοι», είπε ο Looking Horse αφηγούμενος τον θρύλο, «θα επιστρέψω και θα σταθώ στη γη ως λευκό βουβαλίσιο μοσχάρι, με μαύρη μύτη, μαύρα μάτια και μαύρες οπλές». Ένα παρόμοιο λευκό βουβαλίσιο μοσχάρι γεννήθηκε στο Ουισκόνσιν το 1994 και ονομάστηκε Miracle (Θαύμα), είπε.

Οι φυλές των αυτοχθόνων έχουν επιδείξει σπουδαίο αγώνα υπέρ του περιβάλλοντος για περισσότερα από 30 χρόνια

Ο Τρόι Χέινερτ, εκτελεστικός διευθυντής του Διαφυλετικού Συμβουλίου του Βούβαλου με έδρα τη Νότια Ντακότα, δήλωσε ότι το μοσχάρι στις φωτογραφίες της Μπράατεν μοιάζει με πραγματικό λευκό βουβάλι, επειδή έχει μαύρη μύτη, μαύρες οπλές και σκούρα μάτια. «Από τις φωτογραφίες που είδα, το μοσχάρι φαίνεται να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά», δήλωσε ο Χέινερτ, ο οποίος ανήκει επίσης στη φυλή των Λακότα. Ένας βουβάλι αλμπίνος θα είχε ροζ μάτια.

Οι Λακότα πέρα από τις προσπάθειες διάσωσης του πολιτισμού τους, έχουν καταφερθεί μαζί με άλλες φυλές κατά του αγωγού πετρελαίου Dakota Access που περνά από την γη ή κοντά στην γη πολλών φυλών. Οι αυτόχθονες αμερικανοί είναι από τους πλέον σφοδρούς υπέρμαχους της προστασίας του περιβάλλοντος και ο Arvol Looking Horse έχει διεθνή περιβαλλοντική δράση τουλάχιστον  από το 1996 ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Advertisement

Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται γέννηση λευκού βούβαλου στο Γιέλοουστοουν

Για το μοσχαράκι του Γιέλοουστοουν έχει πραγματοποιηθεί τελετή ονοματοδοσίας, δήλωσε ο Looking Horse, αν και αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομα. Μια τελετή για τον εορτασμό της γέννησης του μοσχαριού έχει οριστεί για τις 26 Ιουνίου στην έδρα της εκστρατείας Buffalo Field Campaign στο Δυτικό Γιέλοουστοουν . Άλλες φυλές σέβονται επίσης τα λευκά βουβάλια. «Πολλές φυλές έχουν τη δική τους ιστορία για το γιατί ο λευκός βούβαλος είναι τόσο σημαντικός», δήλωσε ο Χάινερτ. «Όλες οι ιστορίες ανατρέχουν στο ότι είναι πολύ ιερά».

Ο Χάινερτ και αρκετά μέλη της εκστρατείας Buffalo Field Campaign λένε ότι δεν έχουν ακούσει ποτέ ότι έχει γεννηθεί λευκό βουβάλι στο Γέλοουστοουν, το οποίο έχει άγρια κοπάδια. Οι υπάλληλοι του πάρκου δεν είχαν δει ακόμη τον βούβαλο και δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν τη γέννησή του στο πάρκο, ενώ δεν έχουν καταγράψει ότι έχει γεννηθεί λευκός βούβαλος στο πάρκο στο παρελθόν.

Ο Τζιμ Μάθεσον, εκτελεστικός διευθυντής της National Bison Association, δεν μπόρεσε να προσδιορίσει πόσο σπάνιο είναι το μοσχάρι. Εξ όσων γνωρίζω, κανείς δεν έχει παρακολουθήσει ποτέ την εμφάνιση λευκών βουβαλιών που γεννιούνται σε όλη την ιστορία. Επομένως, δεν είμαι σίγουρος πώς μπορούμε να προσδιορίσουμε πόσο συχνά συμβαίνει». Εκτός από τα κοπάδια των ζώων που βρίσκονται σε δημόσιες εκτάσεις ή εποπτεύονται από ομάδες διατήρησης, περίπου 80 φυλές στις ΗΠΑ έχουν πάνω από 20.000 βίσονες, αριθμός που αυξάνεται τα τελευταία χρόνια.

Advertisement

Οι αυτόχθονες ινδιάνοι συμβιώνουν με τα βουβάλια για χιλιάδες χρόνια και οφείλουν την επιβίωσή τους σε αυτά.

Ο πληθυσμός βουβαλιών που επιτρέπεται στο Γιέλοουστοουν

Στο Γέλοουστοουν και τη γύρω περιοχή, η θανάτωση ή η απομάκρυνση μεγάλου αριθμού βισώνων συμβαίνει σχεδόν κάθε χειμώνα, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ ομοσπονδιακών υπηρεσιών και της Μοντάνα που έχει περιορίσει το μέγεθος των κοπαδιών του πάρκου σε περίπου 5.000 ζώα. Οι αξιωματούχοι του Γιέλουστοουν πρότειναν την περασμένη εβδομάδα έναν ελαφρώς μεγαλύτερο πληθυσμό έως 6.000 βίσωνες, ενώ η τελική απόφαση αναμένεται τον επόμενο μήνα.

Αλλά οι κτηνοτρόφοι στη Μοντάνα αντιτίθενται εδώ και καιρό στην αύξηση των κοπαδιών του Γέλοουστοουν ή στη μεταβίβαση των ζώων σε φυλές. Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Γκρεγκ Τζιανφόρτε έχει δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξει κανένα σχέδιο διαχείρισης με στόχο πληθυσμό μεγαλύτερο από 3.000 βίσωνες του Γιέλουστοουν.

Ο Χάινερτ βλέπει τη γέννηση του μοσχαριού ως μια υπενθύμιση ότι πρέπει να ζούμε με καλό τρόπο και να φερόμαστε στους άλλους με σεβασμό. Ελπίζω αυτό το μοσχαράκι να είναι ασφαλές και να ζήσει την καλύτερη δυνατή ζωή του στο Εθνικό Πάρκο, εκεί ακριβώς που σχεδιάστηκε να βρίσκεται».Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
BANNER ΠΑΝΘΕΣΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ver1 01
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
Advertisement web banner kotsiras 300x250
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο