Τέσσερις κρατούμενοι σε φυλακές του Αρκάνσας υπέβαλαν μήνυση εις βάρος του σωφρονιστικού ιδρύματος και του ιατρού τους, καθώς όπως λένε τους χορηγήθηκε χωρίς να το γνωρίζουν ιβερμεκτίνη κατά του κοροναϊού, σε μια μορφή «ιατρικού πειράματος», παρά το γεγονός ότι οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι το αντιπαρασιτικό φάρμακο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για αυτό το σκοπό.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το γραφείο της Αμερικανικής Ένωσης Ατομικών Ελευθεριών (ACLU) υπέβαλε τη μήνυση εκ μέρους των ανδρών την περασμένη εβδομάδα, εις βάρος της φυλακής της κομητείας Ουάσινγκτον, του σερίφη της κομητείας, Τιμ Χέλντερ, και του θεράποντος ιατρού της φυλακής, Δρ. Ρόμπερτ Καράς. Τον περασμένο Αύγουστο, ο Χέλντερ αποκάλυψε ότι το φάρμακο είχε χορηγηθεί σε ασθενείς κοροναϊού.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

  • Διαβάστε επίσης: Ιβερμεκτίνη – Δεν σώζει από τον κοροναϊό, σώζει όμως τους θαλάσσιους λέοντες

«Η μήνυση κατηγορεί τους μηνυόμενους ότι χορήγησαν ιβερμεκτίνη σε φυλακισμένα πρόσωπα χωρίς να λάβουν πρώτα την πληροφορημένη συναίνεσή τους για τη φύση, το περιεχόμενο ή τις πιθανές παρενέργειες του φαρμάκου», τόνισε σε ανακοίνωσή της η ACLU.

Έκαναν τους κρατούμενους πειραματόζωα

Ο Γκάρι Σάλιβαν, νομικός διευθυντής του ACLU στο Αρκάνσας, καταδίκασε τις πράξεις του Χέλντερ, λέγοντας: «Κανείς – συμπεριλαμβανομένων των φυλακισμένων ατόμων – δεν θα πρέπει να εξαπατάται και να γίνεται αντικείμενο ιατρικών πειραμάτων. Ο σερίφης Χέλντερ έχει την υποχρέωση να προσφέρει καταφύγιο, τροφή και ασφαλή, κατάλληλη περίθαλψη στους κρατουμένους».

«Οι κατήγοροι έλαβαν εξαιρετικά υψηλές δόσεις ενός φαρμάκου, για το οποίο αξιόπιστοι ειδικοί, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών συμφωνούν ότι δεν αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία κατά του κοροναϊού, και ότι όταν λαμβάνεται σε υψηλές δόσεις μπορεί να καταστεί επικίνδυνο για τον άνθρωπο», αναφέρει η μήνυση.

Ακόμη, η μήνυση κατηγορεί τον Καράς ότι είπε στους κρατουμένους πως τα φάρμακα που τους έδωσε «δεν ήταν παρά απλές βιταμίνες, αντιβιοτικά ή/και στεροειδή». Επιπλέον προσθέτει ότι «αν οι μηνυτές είχαν ενημερωθεί ότι τα φάρμακα που τους δόθηκαν περιελάμβαναν το αντιπαρασιτικό ιβερμεκτίνη και είχαν πληροφορηθεί για τις πιθανές παρενέργειές του, θα είχαν αρνηθεί τη λήψη του».

Έντονες παρενέργειες

Σύμφωνα πάντα με τη μήνυση, οι κρατούμενοι αντιμετώπισαν πράγματι παρενέργειες, που περιλάμβαναν προβλήματα όρασης, διάρροια, αίμα στις κενώσεις και στομαχικές κράμπες. Επιπλέον, κλήθηκαν να καταβάλουν χρήματα για ιατρικές εξετάσεις, στις οποίες χρειάστηκε να υποβληθούν μετά την εμφάνιση των παρενεργειών του φαρμάκου.

Ο Καράς υποστηρίζει ότι ξεκίνησε να χορηγεί ιβερμεκτίνη στις φυλακές το Νοέμβριο του 2020. Οι τέσσερις κρατούμενοι έλαβαν την ουσία αφού πρώτα βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη μήνυση.

Σε επιστολή του συνηγόρου του τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Καράς δήλωσε στον πολιτειακό επόπτη του ιατρικού σώματος ότι χορήγησε την ουσία συνολικά σε 254 κρατουμένους.

Το ιατρικό σώμα διερευνά τις καταγγελίες κατά του Καράς για τη χρήση ιβερμεκτίνης στις φυλακές και αναμένεται να συζητήσει τα ευρήματα σε σύσκεψη του Φεβρουαρίου.

Η ιβερμεκτίνη έχει απασχολήσει ολόκληρο τον πλανήτη. Όμως τον περασμένο Ιούλιο, η μελέτη που υποστήριζε την αποτελεσματικότητά της κατά του κοροναϊού αποσύρθηκε εξαιτίας «ανησυχιών ηθικού χαρακτήρα».

Καθώς τα δημοσιεύματα για τη χρήση ιβερμεκτίνης συνεχίζονται, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων επανέλαβε τις προειδοποιήσεις του κατά της χρήσης δόσεων του φαρμάκου που αντιστοιχούν σε ζώα, ως θεραπεία κατά του κοροναϊού.

«Η λήψη αυτού του φαρμάκου σε μεγάλες ποσότητες είναι επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες», ανέφερε ο οργανισμός, προσθέτοντας ότι η ουσία μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετούς, διάρροια, σπασμούς, ντελίριο ή ακόμη και θάνατο.

Με πληροφορίες από Guardian

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr
Στο Top-15 του κόσμου για το 2021 ο Ολυμπιακός!