Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Νεοσύλλεκτοι, ο νέος «πονοκέφαλος» του αμερικανικού Πενταγώνου

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Στο φόντο του υπό διαμόρφωση νέου Ψυχρού Πολέμου, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των παράλληλων κλιμακούμενων γεωπολιτικών εντάσεων με την Κίνα, ο στρατός των ΗΠΑ επενδύει… μετ’ εμποδίων στη διατήρηση της ισχύος του και ενός κυρίαρχου ρόλου.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ενώ λοιπόν διατίθενται πακτωλοί δολαρίων στον εκσυγχρονισμό με προηγμένα οπλικά συστήματα και στην αξιοποίηση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας, η προσαρμογή των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε μελλοντικά μοντέλα πολέμου δείχνει τώρα να «σκοντάφτει» στην έλλειψη προσωπικού.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τόσο, ώστε πολλοί να χαρακτηρίζουν πλέον το φαινόμενο αναδυόμενη απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Τα περισσότερα κενά καταγράφονται στις τάξεις του αμερικανικού στρατού. Αν και ο μεγαλύτερος κλάδος, βλέπει τις δυνάμεις του να συρρικνώνονται, μαζί με την προσφορά εθελοντών για να υπηρετήσουν.

H Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό κατάφεραν οριακά να πετύχουν τους στόχους τους ως προς την στρατολόγηση νέων μελών κατά το τελευταίο οικονομικό έτος.

Όμως οι ελλείψεις στις χερσαίες δυνάμεις παραμένουν. Για το 2022, ο στρατός έχασε τον στόχο στρατολόγησης κατά 25% ή 15.000 στρατιώτες. Μια νέα πτώση στα νούμερα θεωρείται πιθανή το 2023.

Το φαινόμενο δεν αφορά μόνο μάχιμους, αλλά διάφορα πόστα από τις σχεδόν 180 ειδικότητες που υπάρχουν συνολικά στις τάξεις του: από  νοσηλευτές, γιατρούς και δικηγόρους, έως επιστήμονες δεδομένων.

Πολυπαραγοντική κρίση

Συν τω χρόνω, οι λόγοι αυτών των ελλείψεων γίνονται ποικίλοι και πολλοί.

Εν μέρει αποδίδονται στην ακόμη «καυτή» αγορά εργασίας, που έχει αυξήσει τον ανταγωνισμό για την προσέλκυση προσωπικού, προσφέροντας ως δέλεαρ καλύτερες συνθήκες και μισθούς, κεντρίζοντας έτσι το ενδιαφέρον (και) των νέων.

Ούτως ή άλλως ο αριθμός όσων θέλουν να καταταγούν στο στρατό μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, εκτιμάται ότι μόλις το 9% των επιλέξιμων υποψηφίων ενδιαφέρεται πραγματικά να στρατολογηθεί -το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και μια 15ετία.

Σε αυτό συμβάλλει και το ευρύτερο γεωπολιτικό σκηνικό, που για τους νεοσύλλεκτους μοιραία εγκυμονεί κινδύνους. Σε αυτούς συγκαταλέγονται ο πόλεμος στην Ουκρανία και η απειλή να εξελιχθεί σε μια παγκόσμια πυρηνική σύγκρουση, η κλιμακούμενη αντιπαλότητα των ΗΠΑ με την Κίνα, η επικίνδυνη ρευστότητα στο θέμα του Ιράν, οι συνεχείς πυρηνικές προκλήσεις της Βόρειας Κορέας.

Την εμπιστοσύνη στο στράτευμα έχει ήδη διαβρώσει εν τω μεταξύ η χαοτική αποχώρηση από το Αφγανιστάν, έπειτα από 20 χρόνια ενός ατελέσφορου πολέμου.

Βαριά είναι και η «σκιά» της πολιτικής πόλωσης εντός των ΗΠΑ. Για πολλούς προοδευτικούς, ο αμερικανικός στρατός είναι ένας απαρχαιωμένος θεσμός σε κρίση, πληττόμενος μεταξύ άλλων από σκάνδαλα σεξουαλικών επιθέσεων και κρούσματα εξτρεμισμού.

Για πολλούς σκληροπυρηνικούς, αντίθετα, ο στρατός των ΗΠΑ είναι πολύ «αφυπνισμένος» σε κοινωνικά ζητήματα.

Ενδεικτικά, σε περσινή έρευνα του Ιδρύματος Ρήγκαν, μόνο το 53% των Ρεπουμπλικανών δήλωσε ότι είχε «μεγάλη εμπιστοσύνη» στον αμερικανικό στρατό, καταγράφοντας πτώση 17 μονάδων σε λιγότερο από ένα χρόνο. Η τάση αυτή αναμένεται μάλιστα να ενισχυθεί από το νέο έτος.

Στο διχασμένο Κογκρέσο που προέκυψε από τις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, στελέχη των Ρεπουμπλικανών που πρόσκεινται στον πρώην πρόεδρο (και εκ νέου υποψήφιο για το κομματικό χρίσμα το 2024) Ντόναλντ Τραμπ, θα επιδιώξουν τη διενέργεια κοινοβουλευτικής έρευνας για τον ίδιο τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ.

Μια… «ακατάλληλη» Generation Z

Η βασική «δεξαμενή» για στρατολόγηση εν τω μεταξύ ολοένα και «στερεύει». Όχι τόσο λόγω υπογεννητικότητας, όσο κυρίως επειδή σε μεγάλο ποσοστό η Γενιά Ζ -που περιλαμβάνει θεωρητικά στις τάξεις της τους σημερινούς νεοσύλλεκτους- δεν πληροί καν τις προϋποθέσεις.

Σε αυτό έχει συμβάλλει και η πανδημία της COVID-19, κατά τη διάρκεια της οποίας αυξήθηκαν τα ποσοστά καταχρήσεων, μαθησιακών δυσκολιών και ψυχολογικών προβλημάτων.

Η πιο πρόσφατη μελέτη του Πενταγώνου, το 2020, καταδεικνύει ότι το 77% των ατόμων ηλικίας 17 έως 24 ετών δεν ήταν επιλέξιμοι για στρατιωτική θητεία.

Ως βασικοί λόγοι αναφέρονται η παχυσαρκία (11%), η κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ (8%), άλλα θέματα σωματικής (7%) και ψυχικής (4%) υγείας.

Έτερη έρευνα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, που έγινε προ έτους, κατέδειξε ότι το 56% των νεαρών Αμερικανών, ηλικίας 18-25 ετών, είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Αλλάζοντας τους όρους

Σε μια προσπάθεια να υπερβεί τα πολλαπλά αυτά εμπόδια στην στρατολόγηση νέων μελών, το Πεντάγωνο δείχνει έτοιμο να βάλει λίγο «νερό στο κρασί» του.

Ήδη για παράδειγμα χαλάρωσε τους περιορισμούς ως προς τα τατουάζ, αποφασίζοντας να άρει την καθολική απαγόρευσή τους και να κάνει ορισμένα αποδεκτά, αν και υπό όρους.

Στο «τραπέζι» έχει επίσης ρίξει μπόνους στράτευσης ύψους έως 50.000 δολαρίων, πλην όμως υπό προϋποθέσεις και με χρονικές δεσμεύσεις.

Το Κογκρέσο ενέκρινε επίσης ένα «επίδομα βασικών αναγκών» για ορισμένα μέλη του στρατού, πρακτικά αναγνωρίζοντας ότι τα μισθολογικά κλιμάκια στις τάξεις τους παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Ακόμη κι έτσι, πάντως, η αύξηση της τάξης του 4,6% που προβλέπεται για το επόμενο έτος υπολείπεται κατά πολύ του τρέχοντος πληθωρισμού.

Παράλληλα έχει εγκαινιαστεί το προπαρασκευαστικό πρόγραμμα The Future Soldier Prep Course, που ουσιαστικά αποσκοπεί στο να βοηθήσει τους πιθανούς νεοσυλλέκτους να βελτιώσουν τις βαθμολογίες τους και να αποκτήσουν καλύτερη φυσική κατάσταση, ώστε να πληρούν τα κριτήρια στράτευσης.

Μια νέα επικοινωνιακή εκστρατεία υπέρ της στρατολόγησης βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη σε σχολεία και πανεπιστήμια στις ΗΠΑ. Παραμένει ωστόσο αβέβαιο εάν όλα τα προαναφερθέντα μέτρα αρκούν να καλυφθούν τα υφιστάμενα κενά.

Σε περίπτωση που δεν αποδώσουν φημολογείται ότι ορισμένοι έφεδροι μπορεί να τεθούν σε ενεργό υπηρεσία. Ακόμη κι έτσι πάντως τα… υπαρξιακά διλήμματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις της μεγαλύτερης έως σήμερα δύναμης του πλανήτη θα παραμένουν υπαρκτά.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Κυβερνοεπιθέσεις: Ανησυχία στην Ουάσιγκτον για ρώσους χάκερ που στοχοποιούν πυρηνικά εργαστήρια

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Αμερικανοί βουλευτές ζητούν από το υπουργείο Ενέργειας έγγραφα σχετικά με τη στοχοποίηση αμερικανικών εργαστηρίων πυρηνικής έρευνας από διαβόητη ομάδα ρώσων χάκερ.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η ομάδα Cold River που συνδέεται με το Κρεμλίνο έβαλε στο στόχαστρο τα Εθνικά Εργαστήρια «Μπρουκχέιβεν», «Λορενς Λίβερμορ» και «Αργκόν», τα οποία μεταξύ άλλων ερευνούν θέματα πυρηνικών όπλων.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι κυβερνοεπιθέσεις πραγματοποιήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι, την περίοδο που ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, σημειώνει το Reuters, το οποίο είχε αποκαλύψει τότε την υπόθεση.

Την ίδια περίοδο, κλιμάκιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας έφτανε στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη για να εκτιμήσουν τον κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας εν μέσω του πολέμου.

«Αν και δεν είναι σαφές το εάν οι απόπειρες εισβολής ήταν επιτυχείς, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι μια ξένη εχθρική δύναμη στοχοποίησε κυβερνητικά εργαστήρια επιστημονικής έρευνας με κρίσιμη σημασία για την εθνική ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών» γράφουν σε κοινή τους ανακοίνωση ο Τζέιμς Κόμερ, πρόεδρος της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη Λογοδοσία και ο Φρανκ Λούκας, πρόεδρος της επιτροπής για τις Επιστήμες.

Το υπουργείο Ενέργειας, στο οποίο υπάγονται τα τρία εργαστήρια, ανέφερε πως «δεν εντοπίστηκε καμία ένδειξη» για υποκλοπή δεδομένων.

Εργαλείο του Κρεμλίνου

Η ομάδα Cold River έχει αναδειχθεί σε πηγή ανησυχίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές της Βρτετανίας κατηγόρησαν τη ρωσική ομάδα για εκστρατεία κυβερνοκατασκοπείας εναντίον κυβερνητικών υπηρεσιών, πολιτικών, επιστημόνων, δημοσιογράφων και ακτιβιστών.

Σύμφωνα με έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης που είδε το Reuters, οι χάκερ εφαρμόζουν τη μέθοδο phishing και στέλνουν σε αξιωματούχους email που οδηγούν σε πλαστές ιστοσελίδες που ζητούν κωδικούς πρόσβασης.

Η ομάδα Cold River έγινε αρχικά γνωστή από επιθέσεις της εναντίον του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών το 2016.

Έκτοτε έχουν πραγματοποιήσει κυβερνοεπιθέσεις σε δεκάδες άλλους στόχους, δήλωσαν στο Reuters ειδικοί εννέα εταιρειών κυβερνοασφάλειας.

Πέρυσι τον Μάιο, οι Cold River ανάρτησαν στο Διαδίκτυο μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχαν υποκλαπεί από τον πρώην αρχηγό της μυστικής υπηρεσίας MI6.

«Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες ομάδες χάκινγκ […] Στηρίζουν ενεργά τις επιχειρήσεις πληροφοριών του Κρεμλίνου» δήλωσε ο Άνταμ Μέγιερς, αντιπρόεδρος της αμερικανικής firm CrowdStrike.

Email που χρησιμοποιήθηκαν σε επιχειρήσεις των Cold River πριν από το 2020 υποδεικνύουν ότι κεντρικό πρόσωπο είναι ο Andrey Korinets, 35 ετών, τεχνικός πληροφορικής, ο οποίος ζει στο Σίτιβκαρ, 1.600 χλμ βορειοανατολικά της Μόσχας.

Αυτό διαπιστώθηκε με ανάλυση του Reuters αλλά και από τη Google, ειδικός της οποίας δήλωσε πως η εταιρεία «έχει συνδέσει το συγκεκριμένο πρόσωπο με τη ρωσική ομάδα χάκινγκ Cold River.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Νικ Κάρτερ: Περνά στην αντεπίθεση για τους βιασμούς – «Έπεσα θύμα συνωμοσίας»

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Σκληρή δικαστική διαμάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Νικ Κάρτερ και δυο γυναίκες, τις Σάνον Ρουθ και Μελίσα Σούμαν, που τον κατηγορούν για βιασμό.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο 43χρονος τραγουδιστής των Backstreet Boys κατέθεσε αγωγή εναντίον τους, υποστηρίζοντας ότι τον «εκμεταλλεύτηκαν». Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι «χρησιμοποίησαν» το κίνημα #metoo για να τον «δυσφημίσουν» και να «καταστρέψουν το όνομά του ώστε να κερδίσουν προσοχή, δημοσιότητα και να του αποσπάσουν χρήματα». Ο ίδιος χαρακτήρισε τις καταγγέλλουσες «οπορτουνίστριες», που προσπαθούν να «καταστρέψουν αθώες ζωές».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Γιατί να πιστέψουμε τον Κάρτερ;»

Η απάντηση του δικηγόρου της Ρουθ ήταν άμεση. «Γιατί να πιστέψει κάποιος τον Νικ Κάρτερ, με το μεγάλο ιστορικό του στην κακοποίηση γυναικών; Ο δικαστής θα ζυγίσει τα στοιχεία και θα αποφασίσει».

Η 39χρονη σήμερα Σάνον Ρουθ έχει υποβάλει μήνυση για σεξουαλική κακοποίηση εναντίον του τραγουδιστή. Όπως υποστηρίζει η επίθεση διαπράχθηκε τον Φεβρουάριο του 2001 μετά από συναυλία των Backstreet Boys στην Τακόμα της Ουάσινγκτον στο λεωφορείο του συγκροτήματος.

Ο Μάικλ Χολτζ, δικηγόρος του τραγουδιστή σε δήλωσή του που κοινοποίησε σε ΜΜΕ ανέφερε ότι «ο ισχυρισμός για ένα περιστατικό που υποτίθεται ότι έλαβε χώρα πριν από περισσότερα από 20 χρόνια δεν είναι μόνο νομικά άκυρος αλλά και εντελώς αναληθής».

Η Ρουθ, η οποία πάσχει από αυτισμό και εγκεφαλική παράλυση, ισχυρίστηκε ότι ήταν ανήλικη όταν συνέβη το υποτιθέμενο περιστατικό. Υποστήριξε ότι ρωτήθηκε από τον Κάρτερ αν ήθελε ένα ποτό. Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ζήτησε χυμό μήλου, αλλά ο Κάρτερ φέρεται να της είπε ότι είχε μόνο κράνμπερι και της έδωσε ένα «κόκκινο ποτό» που ονόμασε «χυμό VIP».

Σε συνέντευξη τύπου με τους δικηγόρους της που προβλήθηκε μέσω Facebook είπε ότι ο χυμός είχε αλκοόλ και ότι τον ήπιε επειδή δεν ήθελε να είναι αγενής και στη συνέχεια ο τραγουδιστής την κακοποίησε και της μετέδωσε τον ιό HPV.

«Η κα Ρουθ έχει χειραγωγηθεί ώστε να διατυπώσει ψευδείς ισχυρισμούς για τον Νικ – και αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν αλλάξει επανειλημμένα και ουσιαστικά με την πάροδο των χρόνων. Κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί από ένα κόλπο του Τύπου που ενορχηστρώθηκε από έναν καιροσκόπο δικηγόρο – δεν υπάρχει τίποτα σε αυτόν τον ισχυρισμό, το οποίο δεν έχουμε αμφιβολία ότι τα δικαστήρια θα συνειδητοποιήσουν γρήγορα», απάντησε ο δικηγόρος του τραγουδιστή.

Η Μελίσα Σούμαν από την πλευρά της έχει καταγγείλει ότι στις αρχές του 2000 είχε πέσει θύμα βιασμού από τον Κάρτερ ενώ δούλευαν μαζί. Όπως έγραφε τότε στο ιστολόγιό της, ο τραγουδιστής την είχε προσκαλέσει στο σπίτι του, όπου άρχισαν να φιλιούνται στο μπάνιο προτού εκείνος της κάνει στοματικό έρωτα χωρίς να έχει συναίνεσή της και, στη συνέχεια, την οδηγήσει στο υπνοδωμάτιό του και την εξαναγκάσει σε ερωτική επαφή. Τότε, εκείνη ήταν 18 ετών και παρθένα και ο Κάρτερ 22, σύμφωνα με την καταγγελία της.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Έφυγε από τη ζωή η Χρυσούλα Καρμπά- Κάϊρα από Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Πέθανε οδηγός ταξί στον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

«Πάγωσε» ο Βόλος το πρωί του Σαββάτου- Πέθανε ο 62χρονος Σωτήρης Καπατσέλος

MEDIA1 ημέρα ago

«Μεγάλη Εικόνα» με τη Νίκη Λυμπεράκη: καλεσμένος ο ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στις 00:10

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της ιστορικής διοργάνωσης

LIFESTYLE6 ημέρες ago

«Έχασα τη θέση μου στο Πολεμικό Ναυτικό επειδή πήγα στο Survivor»

MEDIA3 ημέρες ago

«Μαύρο Ρόδο»- Έβαλε φωτιά το ζεϊμπέκικο του Θέμη Καστρινού

MEDIA5 ημέρες ago

Ο Καμπούρης ξεσκίζει τον Τατσόπουλο – «Άθλιε υβριστή του καρκίνου της αδερφής μου θα σε…»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του αγαπημένου μας Βαλάντη Καπίτσα..

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Δεν κρύβονται πλέον. Συγκατοίκηση και στο βάθος οικογένεια για Ντάνο – Βαμβακούση…

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή