ΚΟΣΜΟΣ
ΗΠΑ: Νοσοκομείο αρνείται τη μεταμόσχευση σε ανεμβολίαστο


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η πανδημία του κοροναϊού δεν σταματά να προκαλεί ηθικά διλήμματα στους επαγγελματίες υγείας
Ο Ντιτζέι Φέργκιουσον, ένας 31χρονος άνδρας, έχει επείγουσα ανάγκη για μεταμόσχευση καρδιάς. Όμως το νοσοκομείο Brigham and Women’s στην Ουάσινγκτον τον αφαίρεσε από τη σχετική λίστα, καταγγέλλει ο πατέρας του, Ντέιβιντ.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
- Διαβάστε επίσης: Άγιο Όρος: Θερίζει ο κοροναϊός – Αντιεμβολιαστές μοναχοί παίρνουν παρασιτοκτόνο για να μην κολλήσουν
Όπως δήλωσε στο BBC, το εμβόλιο του κοροναϊού πηγαίνει κόντρα «στις βασικές αρχές» του γιου του που «δεν πιστεύει σε αυτό».
Τι απαντά το νοσοκομείο
Το νοσοκομείο υποστηρίζει ότι ακολουθεί τα σχετικά πρωτόκολλα.
Σε δήλωσή του προς το BBC, το νοσοκομείο αναφέρει: «Δεδομένης της έλλειψης αναγκαίων οργάνων, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι ο ασθενής που θα λάβει μόσχευμα θα έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης».
Εκπρόσωπος του νοσοκομείου σχολίασε επίσης ότι το σχετικό πρωτόκολλο απαιτεί «εμβολιασμό κατά της Covid-19 και συγκεκριμένο τρόπο ζωής από τους υποψηφίους για μόσχευμα, προκειμένου να επιτευχθεί τόσο η μέγιστη πιθανότητα θετικής έκβασης του χειρουργείου, όσο και η βελτίωση των πιθανοτήτων που έχει α επιβιώσει μετά τη μεταμόσχευση, δεδομένης της δραστικής καταστολής του ανοσοποιητικού του».
Μεγάλες λίστες αναμονής
Η προσεκτικά διατυπωμένη δήλωση του νοσοκομείου υπονοεί ότι ενδέχεται να υπάρχουν και άλλες αιτίες που καθιστούν τον ασθενή ακατάλληλο για μεταμόσχευση, όμως αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, επικαλούμενο το ιατρικό απόρρητο.
Το νοσοκομείο επεσήμανε επίσης ότι η πλειοψηφία των 100.000 ασθενών που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μοσχεύματα δεν πρόκειται να υποβληθούν στο σωτήριο χειρουργείο εντός των ερχόμενων πέντε ετών, εξαιτίας της έλλειψης διαθέσιμων οργάνων.
Γιατί αρνείται τον εμβολιασμό
Ο Φέργκιουσον νοσηλεύεται από τις 26 Νοεμβρίου του 2021, ενώ υποφέρει από κληρονομικό καρδιακό νόσημα που κάνει τους πνεύμονές του να γεμίζουν με αίμα και υγρά, σύμφωνα με σελίδα που έχει δημιουργήσει για να συγκεντρώσει χρήματα για την αναγκαία επέμβαση.
Ο υπεύθυνος του εράνου δήλωσε στο BBC ότι ο Φέργκιουσον φοβάται ότι θα υποστεί καρδιακή φλεγμονή, μια πιθανή παρενέργεια του εμβολίου, η οποία όμως, όπως τονίζει το CDC, είναι σπάνια και προσωρινή και η οποία θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη για τον ίδιο εξαιτίας των υποκείμενων προβλημάτων υγείας του.
Το CDC ενθαρρύνει τους λήπτες οργάνων, αλλά και τον στενό κύκλο τους, να προχωρήσουν σε πλήρη εμβολιασμό και αναμνηστικές δόσεις.
«Τα όργανα είναι ελάχιστα»
Ο Δρ. Άρθουρ Κάπλαν, επικεφαλής ιατρικής ηθικής στη Σχολή Ιατρικής Grossman του NYU, δήλωσε στο CBS ότι μετά από οποιαδήποτε μεταμόσχευση οργάνων το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών ουσιαστικά καταρρέει, με αποτέλεσμα ακόμη και ένα κοινό κρυολόγημα να είναι ικανό να επιφέρει τον θάνατο.
«Τα όργανα είναι ελάχιστα. Δεν πρόκειται να τα μοιράσουμε σε άτομα που έχουν ελάχιστες ποσότητες να επιβιώσουν τη στιγμή που άλλοι, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί, έχουν καλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν μετά το χειρουργείο» τόνισε.
«Δικό του το σώμα, δική του και η επιλογή»
Ο Φέργκιουσον, που πρόκειται να γίνει σύντομα πατέρας για τρίτη φορά, εξακολουθεί να νοσηλεύεται, σύμφωνα με την οικογένειά του.
Όπως λένε, είναι υπερβολικά αδύναμος ακόμη και για να μεταφερθεί σε άλλο νοσοκομείο, ενώ «ο χρόνος του τελειώνει».
«Το αγόρι μου παλεύει με πολύ θάρρος και έχει ακεραιότητα και αρχές στις οποίες πιστεύει πραγματικά, πράγμα που με κάνει να τον σέβομαι ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο πατέρας του στο BBC.
«Δικό του το σώμα, δική του και η επιλογή».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας ανεμβολίαστος Αμερικανός αντιμετωπίζει εμπόδια στην περίθαλψή του τις τελευταίες εβδομάδες.
Στις αρχές του μήνα, μια γυναίκα από τη Μινεσότα υπέβαλε μήνυση σε τοπικό νοσοκομείο, όταν οι γιατροί της επιχείρησαν να αποσωληνώσουν τον σύζυγό της μετά από δύο μήνες.
Λίγο περισσότεροι από το 63% των Αμερικανών έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ενώ μόνο το 40% έχει κάνει και αναμνηστική δόση.
Πηγή: BBC
Γράψτε το σχόλιό σας


Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Βρετανία: Προ των πυλών η μεγαλύτερη σιδηροδρομική απεργία στην σύγχρονη ιστορία της χώρας


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Έκτακτα μέτρα για την προστασία των επιβατών και την διασφάλιση της εφοδιαστικής αλυσίδας, ώστε να μην υπάρξουν ελλείψεις προϊόντων και κυρίως τροφίμων, έχει στα σκαριά η βρετανική κυβέρνηση, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της μεγαλύτερης απεργίας που έχει καταγραφεί ποτέ στο σιδηροδρομικό δίκτυο όλης της χώρας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το εθνικό συνδικάτο του κλάδου έχει ξεκινήσει από τον περασμένο μήνα ειδική εκλογική διαδικασία, βάσει της οποίας οι τουλάχιστον 40.000 εργαζόμενοι θα αποφασίσουν επί της πρότασης για μεγάλη εθνική απεργία σε απάντηση της απόφασης της Network Rail να προχωρήσει σε μεγάλες απολύσεις, τουλάχιστον 2.500 εργαζομένων, στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης που θέλει να εφαρμόσει για την εξοικονόμηση των δαπανών της κατά 2 δισ. στερλίνες.
Οι εργαζόμενοι θέτουν, επίσης, στο τραπέζι και άλλες απαιτήσεις που έχουν να κάνουν με το πάγωμα των μισθών σε ένα διάστημα υψηλού πληθωρισμού, καθώς και θέματα ασφαλείας.
Η εκλογική διαδικασία στο σωματείο των εργαζομένων της Network Rail και άλλων 15 εταιρειών που συμμετέχουν στην λειτουργία του δικτύου της χώρας έχει ξεκινήσει από τα τέλη Απριλίου και ολοκληρώνεται την ερχόμενη Τρίτη, 24 Μαίου. Για το σκοπό αυτό η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την ετυμηγορία των εργαζομένων που πιθανότατα θα είναι θετική για την έναρξη κινητοποιήσεων, από τον Ιούνιο.
Φόβοι για ελλείψεις
Αν οι κινητοποιήσεις προχωρήσουν, ειδικοί και κυβέρνηση μιλούν για την μεγαλύτερη απεργία στους βρετανούς σιδηροδρόμους στην σύγχρονη ιστορία της χώρας. Αναλυτές φοβούνται μάλιστα την αναβίωση, εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου, του λεγόμενου «χειμώνα της δυσαρέσκειας», το 1978, όταν οι απεργιακές κινητοποιήσεις «γονάτισαν» την βρετανική οικονομία. Άλλωστε, σημειώνεται πως και οι εργαζόμενοι στο μετρό του Λονδίνου έχουν ανακοινώσει απεργία για τις 7 Ιουνίου.
Προβληματισμένη για το χάος που μπορεί να προκληθεί η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να επεξεργάζεται σχέδια αντίδρασης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ανάμεσα στα μέτρα, είναι το να δοθεί προτεραιότητα στα τρένα που μεταφέρουν εμπορεύματα αντί τα επιβατικά, ώστε να μην υπάρξουν ελλείψεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, αλλά η έλλειψη προσωπικού θα είναι ούτως ή άλλως βασικό πρόβλημα.
Ο υπουργός Μεταφορών θα συμμετέχει σε έκτακτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μπορίς Τζόνσον και άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, την ερχόμενη εβδομάδα ώστε να διαμορφωθεί το σχέδιο αντίδρασης. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να περιμένουν την ετυμηγορία των εργαζομένων.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Κυρώσεις: Περιττή και ανόητη η κατάσχεση αποθεμάτων της Ρωσίας – Πέντε λόγοι για να αρνηθούμε


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το ευρωπαϊκό think tank Bruegel, προβάλει πέντε λόγους για τους οποίους η πρόταση για κατάσχεση των «παγωμένων» περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας είναι, εκτός από έωλη νομικά, και επί της ουσίας λάθος
Στο τραπέζι της ΕΕ έχει πέσει η πρόταση για κατάσχεση των «παγωμένων» περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η Ουκρανία, κάτι που η Μόσχα έχει ήδη χαρακτηρίσει ως κλοπή. Στην πρόταση αυτή που τέθηκε στους G7, έχει συνηγορήσει η Γερμανία και θετικά έχει εκφραστεί και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η πρόταση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος στη Δύση, χαρακτηρίζεται περιττή και ανόητη από το ευρωπαϊκό think tank Bruegel, που εκφράζει επίσης σημαντικές αμφιβολίες για τη νομιμότητα μιας τέτοιας κίνησης. Μπορεί η πρακτική αυτή να έχει χρησιμοποιηθεί εν μέρει με τους Ρώσους ολιγάρχες, ωστόσο τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας (συνολικά περίπου 300 δισ. δολάρια έχουν παγώσει) είναι δημόσιο χρήμα και η απόκτησή τους από το ρωσικό κράτος, κατ’ αρχήν για λογαριασμό του ρωσικού λαού, δεν μπορεί να θεωρηθεί γενικά ότι ήταν παράνομη.
Παρουσιάζοντας πέντε λόγους – εκτός από τα νομικά κωλύματα- το δημοσίευμα εξηγεί γιατί οι κυβερνήσεις της Δύσης δεν πρέπει να προχωρήσουν σε κατάσχεση:
- Η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων προς ενίσχυση της Ουκρανίας δεν θα επηρεάσει άμεσα ή ουσιαστικά τα φλέγοντα θέματα. Σύμφωνα με το Bruegel, και όπως μεταδίδει το moneyreview.gr, η κατάσχεση δεν θα λήξει τον πόλεμο, δεν θα οδηγήσει σε αναγνώριση της κυριαρχίας επί ουκρανικών εδαφών, δεν θα δημιουργήσει τις βάσεις για μία συμφωνία ειρήνης και δεν θα αποδυναμώσει περισσότερο τον Ρώσο πρόεδρο. Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. έχουν ήδη μία ταχύτερη και νομικά ξεκάθαρη επιλογή να αποστέλλουν ενίσχυση στην Ουκρανία. Επίσης, οφείλουν να επικεντρωθούν στα θέματα που θα κάνουν πραγματική αλλαγή, όπως την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο και την άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.
- Η κατάσχεση ενδέχεται να στερήσει από την Ουκρανία μία διαπραγματευτική δικλείδα ασφαλείας στο μέλλον. Ενδέχεται σε επόμενους διαπραγματευτικούς γύρους, τα αποθεματικά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας να αποτελέσουν ισχυρό μοχλό πίεσης.
- Εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν μονομερώς σε κατάσχεση, ενδέχεται να διασπαστεί η ενότητα της Δύσης. Η ενότητα στην αντιμετώπιση της Ρωσίας αποτελεί και ένα από τα ισχυρότερα χαρακτηριστικά άμυνας μέχρι στιγμής. Από την πλευρά της Ε.Ε. και παρά την στήριξη του Μπορέλ, δεν φαίνεται πως θα υπάρξει σύντομα συμφωνία για την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων. Από την πλευρά των ΗΠΑ, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα θα προχωρήσει σε κατάσχεση μόνον εφόσον υπάρξει έγκριση από τους συμμάχους. Εξάλλου, μία μονομερής κίνηση ενδέχεται να πλήξει τις σχέσεις εμπιστοσύνης, ακόμη και να προκαλέσει υλικές ζημιές.
- Η κατάσχεση ελλοχεύει περιττούς κινδύνους για την ισχύ και την σταθερότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Βέβαια, αντίστοιχα επιχειρήματα είχαν προβληθεί και για το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να διαπιστώσει κανείς εάν πράγματι έχουν βάση. Σε κάθε περίπτωση, η μετάβαση από το «πάγωμα» στην κατάσχεση μπορεί να προκαλέσει ισχυρότερους τριγμούς, ιδίως όσον αφορά την ιδιότητα των αποθεματικών των κεντρικών τραπεζών ως ασφαλών καταφυγίων.
- Τέλος, σύμφωνα με το Bruegel, η κατάσχεση θα φέρει και ένα ακόμη αποτέλεσμα, το οποίο αν και μη μετρήσιμο είναι εξαιρετικά σημαντικό: η ομάδα των χωρών που στηρίζει την ουκρανική πλευρά θα χάσει την ηθική ανωτερότητα που έχει επιδείξει μέχρι στιγμής. Ήδη μάλιστα, σημειώνει το Bruegel, ο λόγος περί προάσπισης της διεθνούς τάξης από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους, έχει προκαλέσει αντιδράσεις με πολλούς – ιδίως από αναπτυσσόμενες χώρες – να μιλούν για υποκρισία και άνιση αντιμετώπιση.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Στο πένθος η 111 Πτέρυγα Μάχης: Έφυγε 47χρονος μοίραρχος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Πέθανε σε ηλικία 106 ετών ο Δημήτρης Κάλμπαρης από Βόλο- Ο τελευταίος επιζών ήρωας του έπους του ‘40
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Βόλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ21 ώρες ago
Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ21 ώρες ago
Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ18 ώρες ago
Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .