ΚΟΣΜΟΣ
ΗΠΑ – Οι φτωχοί πληρώνουν ακριβά την έλλειψη δωρεάν πρόσβασης στην υγεία


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, οι ΗΠΑ, η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, δεν διαθέτουν καθολικό πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης. Η ασφάλιση υγείας των κατοίκων τους, στηρίζεται σε ένα ιδιωτικό σύστημα ασφάλισης μέσω των εργοδοτών. Ουσιαστικά, πέραν των μισθών, οι επιχειρήσεις προσφέρουν στους εργαζόμενους περισσότερο ή λιγότερο προνομιακά πακέτα ασφάλισης – ή, ορισμένες φορές, καθόλου ασφάλιση.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ταυτόχρονα, υφίστανται πολιτειακά και ομοσπονδιακά ασφαλιστικά προγράμματα, τα οποία χρηματοδοτούνται από τη φορολόγηση των πολιτών, με πιο διάσημο ανάμεσά τους το «Obamacare» που εισήχθη το 2010, προσφέροντας πρόσβαση στην υγεία σε χαμηλόμισθους που δεν δικαιούνταν ασφάλισης απόρων. Ωστόσο, ο τρόπος εφαρμογής αυτής της ομοσπονδιακής νομοθεσίας, εφαρμόζεται από την κάθε πολιτεία σε διαφορετικό βαθμό και με διαφορετικά κριτήρια για τους ωφελούμενους.
- Διαβάστε επίσης: Έρευνα – Το χειρότερο σύστημα υγείας διαθέτουν οι ΗΠΑ
Ταυτόχρονα, η ασφάλιση, ιδιωτική ή δημόσια, όχι απλώς δεν απαλλάσσει τους ασφαλισμένους από τις δαπάνες υγείας στα νοσοκομεία, μικρό ποσοστό των οποίων είναι κρατικά, αλλά συχνά η νοσηλεία ακόμη και για ένα απλό πρόβλημα, όπως ένα κάταγμα, μπορεί να οδηγήσει τους ασθενείς σε χρέη χιλιάδων δολαρίων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μελέτη του 2009 που πραγματοποιήθηκε σε πέντε πολιτείες, διαπιστώθηκε ότι το ιατρικό χρέος ήταν η αιτία για το 46,2% του συνόλου των ατομικών χρεοκοπιών, ενώ το 2017 στις αιτήσεις χρεοκοπίας το 62,1% επικαλούνταν ιατρικά έξοδα.
Και αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα απαλλάσσεται από τις υψηλές δημόσιες δαπάνες για την υγεία – αγαπημένο επιχείρημα εκείνων που ζητούν την ιδιωτικοποίηση των συστημάτων υγείας της Ευρώπης. Αντιθέτως, με $9.403 κατά κεφαλήν ανά έτος, η χώρα έχει σύμφωνα με μελέτη του 2017 το πιο ακριβό σύστημα υγείας και παράλληλα εκείνο με τις χειρότερες επιδόσεις ανάμεσα σε 11 ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Συγκριτικά, οι κατά κεφαλήν δημόσιες δαπάνες για την υγεία στην Ελλάδα για το 2019 περιορίζονταν στα $2.238.
Ανισότητες από τη μια πολιτεία στην άλλη
Άρθρο που δημοσίευσε ο Guardian φέρνει στο φως πώς μεταφράζεται στην πράξη αυτή η απουσία καθολικής πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψη. Η βρετανική εφημερίδα εξετάζει την περίπτωση του Μισισίπι, της πιο φτωχής πολιτείας των ΗΠΑ, η οποία έχει και το μεγαλύτερο ποσοστό μαύρων πολιτών. Σε αντίθεση με τη γειτονική Λουιζιάνα, στο Μισισίπι δεν υπάρχει η δυνατότητα δημόσιας ασφάλισης για τους εργαζομένους που δεν καλύπτονται από το ασφαλιστικό πακέτο του εργοδότη τους, όσο χαμηλά και αν είναι τα εισοδήματά τους, αν είναι ανύπαντροι και δεν έχουν παιδιά.
Άλλωστε, η Λουιζιάνα είναι η μοναδική πολιτεία του Νότου, όπου ζουν οι περισσότεροι από τους 2 εκατομμύρια εργαζόμενους με περιορισμένη ασφάλιση υγείας στις ΗΠΑ, που έχει προχωρήσει σε μια τέτοια πρόβλεψη. Όπως αναφέρει ο Guardian, η κληρονομιά της περιόδου της δουλείας συνεχίζει να διαμορφώνει τις πολιτικές υγείας στην περιοχή και να μπλοκάρει τις προσπάθειες ανακούφισης χιλιάδων μαύρων ανθρώπων από τη φτώχεια.
Το 78% των κατοίκων του Μισισίπι θα αποκτούσε πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, αν η πολιτεία επέκτεινε το δικαίωμα δημόσιας ασφάλισης υγείας και στους άπορους που δεν έχουν αποκτήσει παιδιά.
«Αν είσαι φτωχός, βγάλε χρήματα για να μην πεθάνεις»
Ο Ντον Σιμόντον, συνταξιούχος καθηγητής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Άλκορν, δήλωσε στον Guardian: «Ο αποκλεισμός από το Medicaid είναι σκανδαλώδης. Είναι κλασικό για τις δομές εξουσίας του Νότου, από την εποχή της δουλείας μέχρι και σήμερα: Αν είσαι φτωχός, καλά θα κάνεις να βγάλεις μερικά χρήματα, αν δεν θέλεις να πεθάνεις».
Οι ανισότητες στην πρόσβαση στην υγεία επιμένουν όχι μόνο παρά την πανδημία, αλλά και παρά τον διακηρυγμένο στόχο του Obamacare να εξασφαλίσει κοινά στάνταρ για όλη τη χώρα. Και αυτό γιατί ορισμένες πολιτείες αρνήθηκαν να λάβουν μέρος σε αυτό.
Ο Τζάμπριελ Μουχάμαντ, ένας 40χρονος άνδρας από το Μισισίπι που μίλησε στον Guardian, χρειάστηκε να καταβάλει $1.394 τον Οκτώβριο για μια αξονική τομογραφία. Έπρεπε να εντοπιστεί η αιτία που δυσκολευόταν να αναπνεύσει. Είναι εργαζόμενος, αλλά το εισόδημά του μετά βίας φτάνει τα $10.000 το χρόνο.
Τα οφέλη της διεύρυνσης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων
Λίγα μίλια μακριά του, στη Λουιζιάνα, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική μετά την επέκταση του Medicaid το 2015. Οι ανασφάλιστοι ενήλικες στο Μάντισον, για παράδειγμα, έχουν μειωθεί έκτοτε κατά 8%, ενώ πολλά νοσοκομεία που είχαν φτάσει στο χείλος της χρεοκοπίας εξαιτίας της δωρεάν φροντίδας που παρείχαν σε απόρους κατάφεραν να διασωθούν. Τα κόστη υγείας που δεν αποζημιώνονταν μειώθηκαν κατά 55% στα νοσοκομεία της επαρχίας, σύμφωνα με μελέτη του 2021, ενώ τα νοσοκομεία είναι γενικώς σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με εκείνα των πολιτειών που έχουν επιλέξει να μην επεκτείνουν το δικαίωμα δημόσιας ασφάλισης.
Αντιθέτως, στην κομητεία Τζέφερσον όπου ζει ο Μουχάμαντ, το νοσοκομείο κινδυνεύει να κλείσει. Και αν συμβεί κάτι τέτοιο, οι κάτοικοι φοβούνται ότι θα συμπαρασύρει και τις – επίσης ιδιωτικές – φυλακές και τα σχολεία. Μέχρι την απαγόρευση της δουλείας, η κομητεία ήταν μια από τις πλουσιότερες στο Μισισίπι. Πλέον ανήκει στις φτωχότερες, με το 37% των κατοίκων να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, που ορίζεται για τις ΗΠΑ στα $26.500 για μια τετραμελή οικογένεια. Σχεδόν το 70% λαμβάνει κάποια μορφή κρατικής στήριξης.
Ζήτημα οικονομίας ή ιδεολογίας;
Τον Σεπτέμβριο, δημοσιεύθηκε έκθεση που έδειχνε ότι αν η πολιτεία αποφάσιζε να επεκτείνει την εφαρμογή του Medicaid θα προσέθετε 11.300 θέσεις εργασίας από το 2022 έως το 2027, θα μείωνε σημαντικά τα κόστη που επιβαρύνουν τα νοσοκομεία εξαιτίας της αδυναμίας των ασθενών να πληρώσουν για τη θεραπεία τους και εντέλει θα κάλυπτε τα έξοδά του και θα γινόταν κερδοφόρο μέσα σε μια δεκαετία. Όμως ο κυβερνήτης, Τέιτ Ριβς, επιμένει ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν επικίνδυνη.
Στην περσινή του πρόταση προϋπολογισμού, ο Ρεπουμπλικάνος Ριβς έγραψε: «Πιστεύω με βεβαιότητα ότι δεν είναι καλή πολιτική να προσθέσουμε άλλους 300.000 κατοίκους στην χρηματοδοτούμενη από το κράτος περίθαλψη υγείας».
Όμως η κομητεία Τζέφερσον χρειάζεται τις επιπλέον θέσεις εργασίας που θα έφερνε η επέκταση των δικαιωμάτων ασφάλισης. Η ανεργία κυμαίνεται στο 18,4%.
Τι σχέση έχει η δουλεία με την περίθαλψη;
Το 1965, σε μια πολύ σημαντική χρονιά για τα ατομικά δικαιώματα στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση του Λίντον Τζόνσον επιχείρησε να εισάγει ένα ομοσπονδιακό πρόγραμμα περίθαλψης για τους ευάλωτους πληθυσμούς – που σε μεγάλα ποσοστά απαρτίζονταν από μαύρους πολίτες. Όμως ήταν οι πολιτικοί του Νότου που προέβαλαν τη μεγαλύτερη αντίσταση στα δικαιώματα των πολιτών, που εντέλει διαμόρφωσαν και τον σκελετό της ομοσπονδιακής πολιτικής υγείας. Για να καθησυχαστούν οι δικές τους αντιστάσεις, αποφασίστηκε η υγεία να εξαρτάται από πολιτειακά προγράμματα. Έκτοτε, η εικόνα παραμένει κατακερματισμένη.
Ακόμη κι έτσι, υποστηρίζει η Τζαμίλα Μισενέρ, μια εκ των διευθυντριών του Κέντρου Κορνέλ για την Ισότιμη Πρόσβαση στην Υγεία, στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, χρειάστηκαν διαρκείς πολιτικοί αγώνες για να διατηρηθεί ζωντανό το Medicaid. «Οι πολιτικοί συμβιβασμοί που προέκυψαν από αυτούς τους αγώνες, άνοιξαν το δρόμο για τις γεωγραφικές ανισότητες».
Η ομοσπονδιακή νομοθεσία ορίζει ότι οι πολιτείες θα πρέπει να καλύψουν συγκεκριμένες ομάδες ωφελούμενων με χαμηλά εισοδήματα, όπως οι οικογένειες, τα άτομα με αναπηρίες, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυοι και τα παιδιά. Όμως η κάθε πολιτεία αποφασίζει αυτόνομα ποιος άλλος δικαιούται κάλυψης.
Το 2012, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ όρισε ότι η κάθε πολιτεία έχει δικαίωμα να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμόζει την επέκταση του δικαιώματος ασφάλισης που επιτρέπει το Obamacare. Το αποτέλεσμα ήταν σε ορισμένες πολιτείες να δημιουργηθεί ένα τεράστιο κενό: ορισμένοι άνθρωποι είναι πολύ φτωχοί για να συμπεριληφθούν στο Obamacare, αλλά όχι αρκετά φτωχοί ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται από τις πολιτείες για να εισαχθούν στο Medicaid.
Δώδεκα από τις πενήντα πολιτείες της χώρας, οκτώ εκ των οποίων στο Νότο, έχουν αρνηθεί να διευρύνουν την ασφαλιστική κάλυψη.
Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Λουιζιάνα, Τζον Μπελ Έντουαρντς, επέλεξε να το κάνει. Οι ασφαλισμένοι ενήλικες στην πολιτεία του αυξήθηκαν έκτοτε κατά 40%.
Ασφάλεια στην πράξη
Ο Άλβιν Μπράουν από την πόλη Μάντισον θα πλήρωνε $9.000 για μια επίσκεψη στα έκτακτα περιστατικά, αν δεν είχε ενταχθεί στο Medicaid. Τον περασμένο Μάιο «ξαφνικά, αισθάνθηκα άσχημα», θυμάται. Πονούσε η πλάτη του, ενώ επώδυνη ήταν και η ούρηση. Την επόμενη μέρα πήγε στα επείγοντα και ενημερώθηκε ότι είχε πέτρα στα νεφρά. Ο γιατρός του έγραψε ένα φάρμακο.
Δυο μέρες μετά, εξακολουθούσε να μην αισθάνεται καλά. Τελικά χρειάστηκε να νοσηλευθεί σε νοσοκομείο, μια ώρα μακριά από τον τόπο κατοικίας του.
«Ήταν η πρώτη φορά που πήγα στο νοσοκομείο», λέει. Τελικά, υπέφερε από αφυδάτωση, η οποία έκανε τα νεφρά του να δυσλειτουργούν. «Ήταν τρομακτικό», περιγράφει στον Guardian ο 46χρονος πατέρας ενός 15χρονου παιδιού.
Δεν ήξερε ότι δικαιούνταν δημόσιας ασφάλισης μέχρι που ένας εργαζόμενος στο νοσοκομείο τον ρώτησε αν θα τον ενδιέφερε να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Η κάλυψη του δημόσιου ταμείου αντιστοιχούσε τελικά σε $7.000 από το σύνολο των $9.000.
Γράψτε το σχόλιό σας

https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Σολτς: Δεν θα πάω στο Κιέβο για μια φωτογραφία αλλά όταν θα έχω κάτι συγκεκριμένο


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέφυγε για μία ακόμη φορά να ανακοινώσει επίσκεψή του στο Κίεβο, τονίζοντας ότι ένα τέτοιο ταξίδι «δεν επιτρέπεται να είναι απλώς μια ευκαιρία για φωτογραφία», ενώ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, μετά και την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Δεν πρόκειται να συμμετάσχω σε μια ομάδα ανθρώπων που πάνε μέσα-έξω για μια φωτογραφία. Όταν θα το κάνω, θα πρόκειται για πολύ συγκεκριμένα πράγματα και θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένα – και πάνω σε αυτό εργαζόμαστε», δήλωσε ο κ. Σολτς σε τηλεοπτική συζήτηση με πολίτες που οργανώθηκε από τον ιδιωτικό σταθμό RTL.
Απαντώντας στο σχόλιο ενός από τους πολίτες, ο οποίος θεωρεί, όπως είπε, σημαντικό και τον συμβολισμό, π.χ. της επαναλειτουργίας της γερμανικής πρεσβείας στο Κίεβο από την υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, ο καγκελάριος σημείωσε: «Δεν υποτιμώ τίποτα, αλλά είμαι υπέρ της σοβαρής πολιτικής» και πρόσθεσε ότι ήταν λογικό η κυρία Μπέρμποκ να μεταβεί στο Κίεβο για να ανοίξει και πάλι την πρεσβεία. «Θα πάρουμε βήμα βήμα τις σωστές αποφάσεις», ανέφερε.
Ερωτώμενος για την επικοινωνία του με τον ρώσο πρόεδρο, ο κ. Σολτς παραδέχθηκε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για την εξέλιξη του πολέμου, καθώς δεν διέκρινε, όπως είπε, κάποια μεταστροφή από την πλευρά του Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Για να τελειώσει ο πόλεμος, πρέπει η Ρωσία να πάρει την απόφαση να έρθει σε συνεννόηση με την Ουκρανία και μέχρι τώρα δεν υπάρχει ένδειξη ότι η ρωσική πλευρά έχει συνειδητοποιήσει ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να τελειώνει όσο το δυνατόν συντομότερα», τόνισε.
Πηγή; ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Μαριούπολη: «Έπεσε» η σημαντική πόλη – λιμάνι της Ουκρανίας – Τέλος στην πιο αιματηρή μάχη του πολέμου


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η πιο αιματηρή μάχη του πολέμου στην Ουκρανία έλαβε τέλος, αφού η Μαριούπολη «έπεσε». Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη πόλη – λιμάνι αποτελούσε στόχο των ρωσικών δυνάμεων εισβολής από την πρώτη ημέρα του πολέμου, ενώ τα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στο Azovstal απασχολούν τα διεθνή ΜΜΕ.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Όπως αναφέρουν οι New York Times, η μάχη στη Μαριούπολη έληξε την Τρίτη, πολύ μετά την καταστροφή της ίδιας της πόλης, καθώς οι τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες που είχαν καταφύγει στη χαλυβουργία Azovstal απομακρύνθηκαν προς τα ρωσικά εδάφη με λεωφορεία που έφεραν το ρωσικό πολεμικό έμβλημα «Ζ» και οι συνάδελφοί τους που κρατούσαν αντίσταση σε υπόγεια καταφύγια διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους.
Η απόφαση της Ουκρανίας να τερματίσει τη μάχη στο εργοστάσιο Azovstal έδωσε στη Μόσχα τον πλήρη έλεγχο μιας τεράστιας έκτασης της νότιας Ουκρανίας, που εκτείνεται από τα ρωσικά σύνορα μέχρι την Κριμαία, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να οχυρώνουν την κυριαρχία τους σε τμήματα του νότου που κατέλαβαν στις αρχές της εισβολής τους.
Βερέστσουκ: Θα γίνουν ανταλλαγές αιχμαλώτων
Η Ουκρανία επεξεργάζεται τα «επόμενα στάδια» της εκκένωσης των μαχητών από το Azovstal στη Μαριούπολη, δήλωσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός, Ιρίνα Βερέστσουκ στο Telegram.
«Για να σωθούν ζωές, 52 βαριά τραυματισμένοι στρατιώτες μας απομακρύνθηκαν χθες (σ.σ. Δευτέρα). Αφού σταθεροποιηθεί η κατάστασή τους, θα τους ανταλλάξουμε με Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου».
Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες, αλλά κατέληξε λέγοντας: «Θεού θέλοντος, όλα θα πάνε καλά».
Δείτε βίντεο από την παράδοση Ουκρανών στρατιωτών
ΤΩΡΑ
Εικόνα από την παράδοση των Ουκρανών στο Αζοφστίλ στης #Μαριούπολη|ς. #Azovstal #Mariupol#DPR pic.twitter.com/KKsXp4yzvS
— RealPolitik (@machiavelli_gr) May 17, 2022
Τι δήλωσε ο Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ξεκίνησε μια επιχείρηση για τη «διάσωση των υπερασπιστών της Μαριούπολης», αλλά πρόσθεσε ότι το έργο θα απαιτήσει «διακριτικότητα και χρόνο».
Σε μια βιντεοσκοπημένη δήλωση ο Ζελένσκι ευχαριστεί τον Ερυθρό Σταυρό και τον ΟΗΕ, καθώς και τις στρατιωτικές και μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας, για τις προσπάθειές τους να «φέρουν τα παλικάρια μας πίσω».
«Η Ουκρανία χρειάζεται τους Ουκρανούς ήρωές μας ζωντανούς. Αυτή είναι η αρχή μας», λέει.
Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας αναφέρει ότι 264 μαχητές εγκατέλειψαν το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη και μεταφέρθηκαν σε περιοχές που κατέχουν οι αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.
Όπως σημειώνει το BBC, η μάχη για τη χαλυβουργία Azovstal της Μαριούπολης έχει γίνει σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης τις τελευταίες εβδομάδες, και αυτός ο χάρτης εξηγεί κάπως το γιατί.
Γεωγραφικά, η πόλη καταλαμβάνει μόνο μια μικροσκοπική περιοχή στον χάρτη, αλλά η κατάκτησή της από τη Ρωσία θα θεωρηθεί τεράστια νίκη για τον Βλαντιμίρ Πούτιν – ειδικά μετά από τόσο καιρό που χρειάστηκε, τονίζει το βρετανικό Μέσο.
Ποντόλιακ: Η μάχη για τη Μαριούπολη άλλαξε την πορεία του πολέμου
Οι υπερασπιστές της Μαριούπολης άλλαξαν την πορεία του πολέμου με τη Ρωσία, καθώς άντεξαν για 82 ημέρες, δήλωσε την Τρίτη ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου και εκ των διαπραγματευτών του Κιέβου, Μιχαΐλ Ποντόλιακ.
Ο Ποντόλιακ δήλωσε ότι οι συνομιλίες για την εκκένωση περισσότερων ανθρώπων από τα χαλυβουργεία Azovstal της πόλης, το τελευταίο προπύργιο άμυνας μετά από εβδομάδες ρωσικής πολιορκίας και βομβαρδισμών, ήταν δύσκολες, αλλά υπάρχει ελπίδα ότι θα επιτύχουν.
Τι θα γίνει με τους στρατιώτες που παραδόθηκαν
Την ανταλλαγή Ουκρανών στρατιωτικών που εγκατέλειψαν τις τελευταίες ώρες το εργοστάσιο χάλυβα στη Μαριούπολη με Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου αναμένει το Κίεβο, με τη ρωσική Κρατική Δούμα ωστόσο (κάτω Βουλή της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας) να εξετάζει την απαγόρευση της ανταλλαγής Ουκρανών του Τάγματος Αζόφ για Ρώσους στρατιωτικούς.
Ukraine’s military announced the evacuation of the last of its troops from the Azovstal steelworks in Mariupol, signaling an end to the longest and bloodiest battle of Russia’s war in Ukraine so far https://t.co/B71rl2FvNQ pic.twitter.com/o99xW7a1ll
— Reuters (@Reuters) May 17, 2022
Αναλυτικότερα, Φωνές στη Μόσχα εκφράζουν τη διαφωνία τους ως προς το ενδεχόμενο ανταλλαγής Ουκρανών του Azovstal με Ρώσους στρατιωτικούς. Η Κρατική Δούμα εξετάζει την απαγόρευση μιας τέτοιας ανταλλαγής κρατουμένων, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του σώματος, Βιάτσεσλαβ Βολοντίν. Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ο ίδιος ανέφερε ότι δεν πρέπει γίνει ανταλλαγή «εγκληματιών Ναζί».
Από την πλευρά του, ο Ρώσος βουλευτής Λεονίντ Σλούτσκι, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες με το Κίεβο, ανέφερε στο κοινοβούλιο ότι οι «εγκληματίες πολέμου» του Αζόφ αξίζουν τη θανατική ποινή. «Δεν τους αξίζει να ζουν μετά τα τερατώδη εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχουν διαπράξει και που διαπράττουν συνεχώς εναντίον των κρατουμένων μας», είπε.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πάντως ότι οι Ουκρανοί που «παραδόθηκαν» στο εργοστάσιο χάλυβα θα τύχουν αντιμετώπισης «σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες», κάτι που σύμφωνα με τη Μόσχα, όπως είχε εγγυηθεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago
Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago
Στοίχημα: Βήμα πρόκρισης η Χάντερσφιλντ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Σκιάθος: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο με πιστόλια και φυσίγγια
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Έκθεση με κρητικά προϊόντα στο Βόλο 12 με 17 Μαίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ15 ώρες ago
Στο πένθος η 111 Πτέρυγα Μάχης: Έφυγε 47χρονος μοίραρχος