Connect with us

OIKONOMIA

ΗΠΑ: Οι νεόπτωχοι της πληθωριστικής κρίσης

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η Τζάστιν Λι είναι ταμίας σε τράπεζα, με σταθερό μισθό.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ποτέ ως τώρα δεν είχε βρεθεί στη θέση να σκέφτεται διπλά και τριπλά  να βάλει βενζίνη στο σχεδόν άδειο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου της.

Ούτε είχε διανοηθεί ότι θα περίμενε υπομονετικά στη σειρά μπροστά από μια τράπεζα τροφίμων κοντά στο σπίτι της, στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια.

Όμως αυτό ακριβώς κάνει τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι τιμές βασικών τροφίμων και αγαθών έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, το ίδιο και οι τιμές των καυσίμων.

Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται σήμερα εκατομμύρια χαμηλόμισθοι και συνταξιούχοι Αμερικανοί, που μετά βίας τα βγάζουν πλέον πέρα.

Το φαινόμενο είχε καταγραφεί και εν μέσω πανδημίας, όταν περίπου 60 εκατομμύρια πολίτες αναγκάστηκαν να αναζητήσουν βοήθεια σε τράπεζες τροφίμων, πολλοί εξ αυτών έχοντας χάσει το εισόδημά τους.

Στα τέλη του περασμένου έτους, καθώς η οικονομία είχε πια ξανανοίξει μαζί με την αγορά εργασίας, η ζήτηση στις τράπεζες τροφίμων επέστρεψε σε κανονικά επίπεδα.

Όμως αυτή η ανάπαυλα κράτησε τελικά μόνο για λίγο…

Τα τρόφιμα είναι ένα από τα είδη που επλήγησαν περισσότερο από τον πληθωρισμό-ρεκόρ των τελευταίων 40 ετών που καταγράφεται από τις αρχές του έτους στις ΗΠΑ.

Συνδυαστικά, δε, με τις αυξήσεις σε άλλα βασικά είδη, στα καύσιμα, μέχρι και στο κόστος στέγασης -από τις δόσεις δανείων, έως τα ενοίκια-  «συνθλίβουν» τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΜΚΟ Feeding America για την εξάλειψη της πείνας -από τις μεγαλύτερες στις ΗΠΑ- δείχνουν ότι η ζήτηση για επισιτιστική βοήθεια αυξήθηκε τον Μάρτιο στο 65% των 200 και άνω τραπεζών τροφίμων που λειτουργεί ανά την αμερικανική επικράτεια το εν λόγω δίκτυο.

Οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες είναι ωστόσο ακόμη πιο ζοφερές…

Δύσκολη συγκυρία

Το ένα μετά το άλλο, τα ομοσπονδιακά προγράμματα οικονομικής στήριξης έναντι των επιπτώσεων της COVID-19 λήγουν, καθιστώντας έτσι ευάλωτα στην επισιτιστική επισφάλεια ακόμη περισσότερα νοικοκυριά.

Η κρίση πληθωρισμού λειτουργεί εν τω μεταξύ ως ντόμινο, επηρεάζοντας και τις ίδιες τις τράπεζες τροφίμων, σε μια κρίσιμη συγκυρία που μεγαλώνει η ζήτηση, αλλά περιορίζεται η προσφορά τους.

Ήδη πολλές αναφέρουν ότι δυσκολεύονται να καλύψουν τις αυξηένες ανάγκες. Στα ράφια τους, τα προϊόντα πλέον περιορίζονται σε ποικιλία και σε ποσότητα.

Το κρέας, για παράδειγμα, τείνει να γίνει δυσεύρετο. Ακόμη όμως και άλλα βασικά είδη, όπως τα δημητριακά και τα ζυμαρικά, ολοένα και λιγοστεύουν.

Εν μέρει αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι δωρεές τροφίμων έχουν μειωθεί πολύ, ακόμη και από τους παραγωγούς.

Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η αύξηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων σε καταστήματα τροφίμων έχουν μειώσει τις ποσότητες περισσευούμενων τροφίμων που μέχρι πρότινος διέθεταν στις τράπεζες τροφίμων.

Ολοένα και λιγότεροι ιδιώτες έχουν πια τη δυνατότητα να συνδράμουν με δικές τους δωρεές.

Οι ίδιες οι τράπεζες τροφίμων βρίσκονται και αυτές ταυτόχρονα αντιμέτωπες με το αυξημένο κόστος.

Με τα κονδύλια που διαθέτουν μπορούν να αγοράσουν λιγότερα προϊόντα από το εμπόριο, απ’ ότι στο παρελθόν.

Τον προϋπολογισμό τους εν τω μεταξύ «ψαλιδίζει» το αυξημένο κόστος των καυσίμων και οι αυξήσεις στους μισθούς των οδηγών, τους οποίους ωθεί προς τα πάνω ο ανταγωνισμός στη διεκδίκησή τους με ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Σε αντίθεση όμως με αυτές, οι τράπεζες τροφίμων δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακυλήσουν το αυξημένο κόστος στους πελάτες…

Ως εκ τούτου στρέφονται τώρα σε φθηνότερα προϊόντα, μέχρι και σε αποθέματα έκτακτης ανάγκης.

Αρκετές έχουν αρχίσει να περιορίζουν τη συχνότητα επισκέψεων ανά άτομο ή και την ποσότητα του φαγητού που διανέμουν, προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες περισσότερων ανθρώπων.

Ζητείται λύση

Το πρόβλημα συνολικότερα στις ΗΠΑ έχει προσλάβει τέτοιες διαστάσεις, που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε για τον Σεπτέμβριο Διάσκεψη για την Πείνα, τη Διατροφή και την Υγεία στις ΗΠΑ, την πρώτη που οργανώνεται στη χώρα από το 1969.

Αν και το Κογκρέσο και το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας αποδέσμευσαν περισσότερα κεφάλαια και ποσότητες τροφίμων για την αντιμετώπιση της αυξημένης επισιτιστικής επισφάλειας καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, τα μεγάλα δίκτυα τραπεζών τροφίμων τονίζουν ότι τώρα απαιτείται πρόσθετη βοήθεια απέναντι σε ένα διπλό πια πρόβλημα: τον υψηλό πληθωρισμό και την αυξημένη ζήτηση.

Προσώρας, το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη διάθεση επιπλέον 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας, που δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα από την πανδημία και τώρα και από την ενεργειακή κρίση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις σε βασικά αγαθά και να ωθούνται οι τιμές προς τα πάνω.

Η κίνηση είναι η τελευταία μιας σειρά μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση Μπάιντεν, με στόχο να ενισχυθούν μικροί παραγωγοί και τοπικές τράπεζες τροφίμων.

Όμως ο καλπάζων πληθωρισμός περιορίζει τώρα το εύρος της βοήθειας και οι ομοσπονδιακές προμήθειες έχουν μειωθεί στο μισό συγκριτικά με πέρυσι.

Όμως πλέον η επισιτιστική επισφάλεια τείνει πια να γίνει μόνιμο σύμπτωμα της ευρύτερης ανισότητας στη χώρα, υπογραμμίζει η πρόεδρος του δικτύου Feeding America, Κέιτι Φιτζέραλντ.

Οι μισθοί δεν αρκούν ειδικά για όσους δεν έχουν πτυχίο κολεγίου ή πανεπιστημίου, την ώρα που το κόστος για στέγαση, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση έχει εκτοξευθεί εδώ και καιρό στα ύψη.

Το φιλανθρωπικό επισιτιστικό σύστημα δεν συνιστά λύση, ούτε και σχεδιάστηκε για να αντισταθμίσει τόσο μεγάλες ανισότητες, επισημαίνει η Φιτζέραλντ.

Εδώ και δεκαετίες «αποτελούσε ένα σύστημα έκτακτης ανάγκης για ανθρώπους που πραγματικά δεν είχαν άλλη επιλογή», ​​λέει στο δημόσιο ραδιόφωνο των ΗΠΑ.

«Σήμερα όμως βλέπουμε πολλούς ανθρώπους -με θέσεις εργασίας και σταθερές δουλειές- να βασίζουν τον μηνιαίο προϋπολογισμό τους στις δωρεές τροφίμων».

«Κι όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο», παρατηρεί, «κάτι δεν πάει καλά σε αυτή τη χώρα»…

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Φουκουγιάμα – Μυτιληναίος στο Συνέδριο Economist: Οι προθέσεις Πούτιν και τα ενεργειακά αποθέματα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Ωθήσαμε τη βιωσιμότητα και την πράσινη μετάβαση πιο μπροστά από όσο μπορούσαν να αντέξουν οι οικονομίες μας, διακυβεύοντας την ενεργειακή μας ασφάλεια», τόνισε στο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο οποίος σχολίασε ότι οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να αυξάνουν τα επιτόκια την ώρα που η ευρωπαϊκή οικονομία οδεύει προς την ύφεση.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο Μυτιληναίος για τα ενεργειακά αποθέματα

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, θα χρειαστούν 3-4 χρόνια ώστε να υπάρξουν αρκετά LNG και εναλλακτικές πηγές για τα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν γνωρίζει πώς θα μπορέσουν να διαχειριστούν την κατάσταση τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, αν η κατάσταση χειροτερέψει μέσα σε αυτό το διάστημα.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Ελλάδα, η οποία είναι σχετικά μικρή αγορά, θα μπορούσε να καλύψει μέρος των απωλειών από ένα ενδεχόμενο εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια.

«Εμείς έχουμε ήδη κλείσει τις ποσότητες για τη διετία 2023-24», είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο έβαλε ερωτηματικό στο σκέλος των LNG, υπό την έννοια ότι δίνουν μάχη με τον χρόνο ώστε να υποκαταστήσουν την εξάρτηση από τη Ρωσία.

Φουκουγιάμα: Ο Πούτιν ποτέ δεν έκρυψε τις προθέσεις του

Από την πλευρά του ο πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ Φράνσις Φουκουγιάμα ανέφερε ότι «αυτός ο πόλεμος δεν είναι για την Ουκρανία και την επέκταση του ΝΑΤΟ αλλά για ολόκληρη την ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων», τονίζοντας ότι ο Πούτιν ποτέ δεν έκρυψε τις προθέσεις του.

«Αν κρατήσει στον Νότο της Ουκρανίας, θα μπορέσει να έχει κάποιο θετικό αφήγημα γύρω από την έκβαση της ρωσικής επιχείρησης», σημείωσε ο κ. Φουκουγιάμα, λέγοντας ότι η Ρωσία ποντάρει στο ότι η διεθνής κοινότητα θα κουραστεί με αυτόν τον πόλεμο, ο οποίος ενδέχεται να είναι μακρύς. Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, εκτίμησε ότι ενδεχόμενη επανεκλογή Τραμπ θα συνδεόταν πια με μια από τις μεγαλύτερες συνταγματικές κρίσεις στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ στόχευε να βγάλει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ και να λειτουργήσει ως σύμμαχος του Πούτιν, ανέφερε ο κ. Φουκουγιάμα, σημειώνοντας ότι η έκβαση στις επόμενες αμερικανικές εκλογές θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις εξελίξεις στην Ευρώπη. «Ποιος γνωρίζει ποιες είναι θέσεις του Τραμπ για την Ουκρανία;», διερωτήθηκε μεταξύ άλλων.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Εξοχικές κατοικίες: Αύξηση 300% στις πωλήσεις σε Γερμανούς

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οι Γερμανοί ανεβαίνουν στην πρώτη θέση των ξένων αγοραστών κατοικιών στην Ελλάδα, επενδύοντας αυξημένα ποσά σε παραθαλάσσια ακίνητα, με προτίμηση σε περιοχές όπως η Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου, σύμφωνα με στοιχεία από την Elxis, εταιρεία παροχής υπηρεσιών που ειδικεύεται σε εξοχικές κατοικίες υψηλής ποιότητας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πωλήσεις κατοικιών σε Γερμανούς υπηκόους αυξήθηκαν κατά 300% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σε σχέση με το 2021. Η αύξηση αυτή τοποθετεί τους Γερμανούς αγοραστές στην πρώτη θέση μεταξύ των αγοραστών εξοχικών κατοικιών στη χώρα, πάνω από επενδυτές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η Ελλάδα προσφέρει εξαιρετική αξία»

Τα στοιχεία της Elxis, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των ακινήτων για περισσότερα από 30 χρόνια, δείχνουν επίσης ότι οι Γερμανοί διαθέτουν τα μεγαλύτερα ποσά, προχωρώντας σε αγορές κατοικιών που αγγίζουν κατά μέσο όρο τις 350.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι καθώς αυξάνεται η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα, επισημαίνει ο Γιώργος Γαβριηλίδης, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Elxis.

«Η Ελλάδα προσφέρει εξαιρετική αξία, κάτι που οι επενδυτές βλέπουν όλο και περισσότερο. Οι υπερβολικά δομημένες ακτογραμμές άλλων χωρών, όπως της Ισπανίας, και οι πολύ υψηλές τιμές σε άλλες μεσογειακές χώρες, ωθούν τους αγοραστές στο να αναζητήσουν άλλες ποιοτικές λύσεις, στρεφόμενοι έτσι προς τη χώρα μας. Παρά τις προκλήσεις που απορρέουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις πληθωριστικές πιέσεις, η ζήτηση για κατοικίες στην Ελλάδα παραμένει υψηλή και αναμένεται να συνεχιστεί. Αυτό φαίνεται και από τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το πρώτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα οποία πραγματοποιήθηκαν εισροές 374 εκατομμυρίων ευρώ για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, ποσό μεγαλύτερο κατά 74,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021», τονίζει ο κ. Γαβριηλίδης.

«Ως εκ τούτου, η Elxis επεκτείνεται και επενδύει σημαντικά στις λειτουργικές της δραστηριότητές. Αλλαγές όπως η αύξηση των γερμανόφωνων υπαλλήλων στην ομάδα μας και η αναβάθμιση της γερμανόφωνης έκδοσης του site μας στοχεύουν στη βέλτιστη δυνατή εξυπηρέτηση της πελατειακής μας βάσης, ακολουθώντας τις τρέχουσες τάσεις», προσθέτει ο κ. Γαβριηλίδης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
LIFESTYLE3 λεπτά ago

Δείτε το νέο βίντεοκλιπ της Δέσποινας Βανδή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ9 λεπτά ago

Δένδιας στο Συνέδριο Economist: Όσα θεωρούσαμε δεδομένα έχουν χαθεί

ΕΛΛΑΔΑ10 λεπτά ago

Κοροναϊός: Συναγερμός από ΠΟΕΔΗΝ για τα παιδιά – «Νοσηλεύονται περισσότερα από ό,τι τον χειμώνα»

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ16 λεπτά ago

Εποχή Γκαλτιέ στο Παρίσι – www.ertsports.gr

ΚΟΣΜΟΣ19 λεπτά ago

Guardian: Ρωσικό πλοίο που μεταφέρει «κλεμμένα» ουκρανικά σιτηρά κρατείται και ερευνάται από τις τουρκικές αρχές

ΘΕΣΣΑΛΙΑ20 λεπτά ago

Συνδιοργανώτης ο Δήμος Ελασσόνας στον Faethon Skyrace –

ΠΟΛΙΤΙΚΗ30 λεπτά ago

Μητσοτάκης: Με πολύ έντονο κοινωνικό πρόσημο οι προτάσεις μας στο Ταμείο Ανάκαμψης

ΕΛΛΑΔΑ31 λεπτά ago

Πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα: Ανεξέλεγκτη πυρκαγιά στο Πόρτο Γερμενό – Δύσκολη κατάσταση σε Κόρινθο και Άραξο

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ37 λεπτά ago

Επέστρεψε στους “Πολίτες” ο Μαρέσκα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ46 λεπτά ago

Οι δύο μύθοι της ροκ στη σκηνή του ΟΑΚΑ (video)

Δημοφιλή