Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Όταν οι πολιτικοί… επιλέγουν τους ψηφοφόρους

Published

on

Ανεξαρτήτως πληθυσμού, κάθε πολιτεία έχει συνταγματικά εγγυημένη τουλάχιστον μία έδρα στη Βουλή και δύο έδρες στη Γερουσία.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η τελευταία απογραφή ήταν το 2020 και οι αλλαγές που έφερε στην ανακατανομή των ομοσπονδιακών βουλευτικών εδρών εν πολλοίς συνδιαμορφώνουν τώρα, με τις ενδιάμεσες εκλογές, τις νέες πολιτικές ισορροπίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Βάσει των νέων στοιχείων που προέκυψαν (εν μέσω μετεγκατάστασης σημαντικού μέρους του πληθυσμού, σημειωτέον, λόγω της πανδημίας της COVID-19 και των οικονομικών συνεπειών της), επτά από τις συνολικά 50 αμερικανικές πολιτείες έχασαν μία από τις βουλευτικές έδρες τους. Οι περισσότερες πρόσκεινται φιλικά προς τους Δημοκρατικούς.

Έξι αντίθετα -στις περισσότερες εκ των οποίων πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί- είδαν την εκπροσώπησή τους να ενισχύεται. Οι πέντε εξασφάλισαν μια επιπλέον έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η μοναδική που έλαβε δύο επιπλέον έδρες ήταν το Τέξας (φτάνοντας τις 38), καθώς ο πληθυσμός της πολιτείας αυξήθηκε κατά τέσσερα εκατομμύρια την προηγούμενη δεκαετία.

Κάπως έτσι λοιπόν η κομητεία του Φορτ Μπεντ -η εθνοτικά πιο ποικιλόμορφη στις ΗΠΑ- έγινε ένα από τα πιο ακραία παραδείγματα για το πώς αυτή η διαδικασία του κατά το δοκούν ανασχεδιασμό των εκλογικών περιφερειών μπορεί να γίνει μια αθέμιτη, αντιδημοκρατική πρακτική μόχλευσης της λαϊκής ψήφου.

Η περιοχή γνώρισε μεγάλη πληθυσμιακή αύξηση τα τελευταία χρόνια, με ισχυρό δέλεαρ τις τοπικές ευκαιρίες στην αγορά εργασίας και ακινήτων. Το 2017, το περιοδικό Forbes κατέταξε το Φορτ Μπεντ ως την πέμπτη ταχύτερα αναπτυσσόμενη κομητεία στις ΗΠΑ.

Παραδόξως για τα δεδομένα του υπερσυντηρητικού Τέξας, το 95% των νέων κατοίκων προέρχονταν από φυλετικές μειονότητες.

Από 70% που ήταν οι λευκοί πριν από τρεις δεκαετίες, έγιναν πληθυσμιακά ισάριθμη κοινότητα με τους Αφροαμερικανούς, τους ισπανόφωνους και τους ασιατικής καταγωγής κατοίκους του Φορτ Μπεντ, που το 2020 αριθμούσαν πια σε σύνολο πάνω από 820.000.

Όταν όμως οι ρεπουμπλικανικές αρχές κλήθηκαν να ανασχεδιάσουν τις εκλογικές περιφέρειες, οι αναλογίες αυτές άλλαξαν.

Καν’ το όπως… το Τέξας

Η πολυεθνοτική κομητεία του Φορτ Μπεντ «παντρεύτηκε» με άλλες δύο όμορες περιοχές, φτιάχνοντας την Εκλογική Περιφέρεια 22.

Κι έτσι, οι λευκοί Τεξανοί (παραδοσιακοί ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικανών) έγιναν η πλειοψηφία, με 54%, έναντι 23% που είναι οι Ισπανόφωνοι, 11% οι Αφροαμερικανοί και 10% οι ασιατικής καταγωγής ψηφοφόροι.

Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι καθίσταται σχεδόν απίθανο να εκλεγεί κάποιος υποψήφιος από τις τελευταίες τρεις φυλετικές ομάδες στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα επόμενα 10 χρόνια και μέχρι να γίνει η επόμενη απογραφή πληθυσμού.

Προς επίρρωση, σε αυτές τις ενδιάμεσες εκλογές ήταν άνετη η επανεκλογή του Ρεπουμπλικανού βουλευτή Τρόι Νελς: ενός πρώην τοπικού σερίφη, ο οποίος κυκλοφόρησε φέτος και το πρώτο βιβλίο του με τίτλο «Η Μεγάλη Απάτη», υιοθετώντας πλήρως το ψευδές αφήγημα του αγαπημένου του Ντόναλντ Τραπ για νοθεία στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Τότε, πριν την επαναχάραξη της εκλογικής περιφέρειας στο Φορτ Μπεντ, ο Τραμπ είχε κερδίσει το 49,7% των ψήφων έναντι 48,8% που απέσπασε ο Τζο Μπάιντεν. Με τη νέα σύνθεση της Εκλογικής Περιφέρειας 22, τα ποσοστά αυτά θα ήταν 57,3% έναντι 41,2%…

«Είναι η διαιώνιση ενός άδικου συστήματος σε βάρος των κοινοτήτων, που στην πραγματικότητα είναι η κινητήριος δύναμη για την οικονομική και πληθυσμιακή ανάπτυξη της πολιτείας», επισημαίνει ο Γιούρι Ρουντένσκι του Κέντρου Μπρέναν για τη Δικαιοσύνη.

Κατά του σχεδιασμού της Εκλογικής Περιφέρειας 22 έχουν κατατεθεί πάνω από δέκα αγωγές (όπως έχει συμβεί και σε άλλες πολιτείες όπου έχουν εφαρμοστεί ανάλογες αθέμιτες πρακτικές, συμπεριλαμβανομένων των Δημοκρατικών).

Ωστόσο η εκδίκαση των προσφυγών και η έκδοση απόφασης θα διαρκέσει χρόνια. Πολλοί εκφράζουν φόβους ότι το θέμα μπορεί να μην έχει κάνει επιλυθεί μέχρι και την επόμενη απογραφή, το 2030…

Με το βλέμμα στο 2024

Έναν χρόνο πριν από την απογραφή του 2020, οι Δημοκρατικοί κατέθεσαν το νομοσχέδιο HR 1, γνωστό ως «Νόμος για τον Λαό», με το οποίο επιχείρησαν -μεταξύ άλλων- να αποτραπεί αυτή η εκλογική μόχλευση με τη χάραξη των εκλογικών περιφερειών, με την ανάθεση του έργου αποκλειστικά σε ανεξάρτητες επιτροπές.

Όσες φορές επιχείρησαν να το περάσουν στη Γερουσία, προσέκρουσαν πάνω στους Ρεπουμπλικανούς, ενίοτε και σε δύο αντιρρησίες γερουσιαστές των Δημοκρατικών και, σε κάθε περίπτωση, στη μη επίτευξη της αναγκαίας πλειοψηφίας δύο τρίτων στο διχασμένο σώμα.

Έκτοτε, και οι Δημοκρατικοί προχώρησαν σε αμφιλεγόμενους ανασχεδιασμούς εκλογικών περιφερειών. Ορισμένοι, όπως στη Νέα Υόρκη, απορρίφθηκαν από τα δικαστήρια.

Ακόμη πιο επιθετική τακτική έχουν πάντως εφαρμόσει οι Ρεπουμπλικανοί, ποντάροντας σε εκλογικά οφέλη. Το αποτέλεσμα, επισημαίνει σε σχετική ανάλυσή του το Politico, είναι να έχουν τώρα περιοριστεί σημαντικά οι εκλογικές περιφέρειες που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε «ντέρμπι».

Στις προεδρικές εκλογές του 2020, αναφέρει ενδεικτικά, υπήρχαν 51 όπου η «μονομαχία» Μπάιντεν-Τραμπ έληξε με διαφορά μόλις 5 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ του ενός ή του άλλου. Τώρα, ο αριθμός τους έχει περιοριστεί σε μόνο 34.

Στο μεγαλύτερο βαθμό, αυτή η μείωση οφείλεται στην επαναχάραξη του εκλογικού χάρτη μόνο μιας πολιτείας: του Τέξας. Προ της τελευταίας αναδιανομής εδρών, στα εδάφη της οι αμφίρροπες εκλογικές περιφέρειες ήταν 11. Τώρα, είναι μόλις μια.

Όμως το Τέξας είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση. Μια άλλη είναι η Φλόριντα.

Σύμφωνα με τον παλιό χάρτη των εκλογικών περιφερειών, ο Τραμπ κέρδισε 15 από τις 27 περιφέρειες (55%) το 2020, ενώ απέσπασε λίγο πάνω από το 51% των ψήφων σε πολιτειακό επίπεδο. Βάσει του νέου χάρτη που προώθησε ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις, ο Τραμπ πρόεδρος θα είχε κερδίσει 20 από τις 28 περιφέρειες.

Αλλά ίσως να μην ήταν αυτό ακριβώς που είχε κατά νου ενόψει του 2024 ο 44χρονος Ρον, που τώρα συγκαταλέγεται στους μεγάλους νικητές των ενδιάμεσων εκλογών, θεωρείται το νέο «αστέρι» των Ρεπουμπλικανών και προβάλλει ως πιθανός προεδρικός υποψήφιος του κόμματος σε μια διετία…

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Μερομήνια: Μετά το Πάσχα έρχεται η απόλυτη ταραχή στον καιρό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Η ιστορία του 45χρονου με αναπηρία συγκλονίζει τον Βόλο- Έμεινε ορφανός, πέθανε και ο θετός του πατέρας και συγγενής που έχει αναλάβει ως «συμπαραστάτης» τον κακοποιεί

ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 ημέρες ago

Συλλυπητήρια για το θάνατο της εκπαιδευτικού Παναγιώτας-Νεκταρίας Μαντζιάρα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Χιονίζει στα Χάνια Πηλίου

OIKONOMIA2 ημέρες ago

Τρόφιμα με αλεύρι από γρύλο, αλευροσκουλήκι και ακρίδα με την «βούλα» της ΕΕ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Η Γεωργία Μπίκα δικαιώνεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

Βίντεο ντοκουμέντο μετά το επεισόδιο με τον γερανό: «Κι αν πάτησες κάποιον καλά έκανες»

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Αμβρόσιος: Νέο παραλήρημα μετά τις εμετικές δηλώσεις για τα Τέμπη – Ποιον ηθοποιό αποκαλεί «διαβολόπαιδο»

LIFESTYLE4 ημέρες ago

Διαφημίζει τον λογαριασμό της στο OnlyFans με μαύρα διάφανα εσώρουχα

ΘΕΣΣΑΛΙΑ5 ημέρες ago

Καρδίτσα: ΙΧ «καρφώθηκε» σε κολώνα

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή