Connect with us

OIKONOMIA

Ιπποειδή: Στο ΦΕΚ η δημιουργία συστήματος ταυτοποίησης και ιχνηλάτησης

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σίμου Κεδίκογλου με την οποία ρυθμίζονται επιμέρους ζητήματα που αφορούν στη δημιουργία συστήματος για την ταυτοποίηση και ιχνηλάτηση των δεσποζόμενων ιπποειδών.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειδικότερα, όπως ορίζεται από την υπουργική Απόφαση, θεσπίζονται τα αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα, σχετικά με την καταχώριση των εγκαταστάσεων ιπποειδών και των υπευθύνων επιχειρήσεων ιπποειδών και τη διαχείριση των ανεπιτήρητων δεσποζόμενων ιπποειδών.

Δημιουργείται και τηρείται στο ΥπΑΑΤ ηλεκτρονική βάση δεδομένων, με την ονομασία «Κεντρική Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων των Ιπποεδών» (ΚΗΒΔΙ) στο οποίο οι  κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών καταχωρίζουν τα στοιχεία ταυτοποίησης των ιπποειδών, τις εγκαταστάσεις και τα στοιχεία ταυτοποίησης των υπεύθυνων επιχειρήσεων ιπποειδών (όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, ΑΦΜ, ΑΔΤ ή τον αριθμό άλλου εγγράφου ταυτοποίησης, στοιχεία επικοινωνίας, έδρα).

Ο υπεύθυνος εγκατάστασης ιπποειδών, πριν από την είσοδο ζωικού κεφαλαίου στην εγκατάσταση, υποβάλλει στην κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας που έχει την επίβλεψη της εγκατάστασης αίτηση, προκειμένου η εγκατάσταση να καταχωριστεί σε μητρώο, το οποίο αποτελεί μέρος της ΚΗΒΔΙ και να τς αποδοθεί μοναδικός αριθμός καταχώρισης.

Η αίτηση περιλαμβάνει:

α) το όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, ΑΦΜ, ΑΔΤ ή τον αριθμό άλλου εγγράφου ταυτοποίησης,

β) τα στοιχεία επικοινωνίας του αιτούντα (τηλέφωνο,  κινητό τηλέφωνο, διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας),

γ) την έδρα της εγκατάστασης (Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα, Δήμος, Δημοτική Ενότητα, Διεύθυνση, ΤΚ, Γεωγραφικές Συντεταγμένες),

δ) στην περίπτωση εγκατάστασης όπου διατηρούνται δεσποζόμενα ιπποειδή σε ημιελεύθερες συνθήκες, σχετική υπεύθυνη δήλωση.

Ακολούθως, η κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας, που έχει την επίβλεψη της εγκατάστασης, καταχωρίζει την εν λόγω εγκατάσταση και τα στοιχεία του υπευθύνου της στην ΚΗΒΔΙ και της αποδίδει τον μοναδικό κωδικό αριθμό καταχώρισης.

Οι υπεύθυνοι  των εγκαταστάσεων οφείλουν να διατηρούν διαρκώς ενημερωμένο αρχείο, το οποίο περιλαμβάνει τουλάχιστον τις εξής πληροφορίες:

  • Το είδος του ιπποειδούς (ίππος, όνος, ημιόνος, ζέβρα κλπ)
  • Τον μοναδικό κωδικό του ιπποειδούς
  • Τον κωδικό του μέσου ταυτοποίησης που φέρει
  • Την ημερομηνία γέννησης στην εγκατάσταση
  • Την ημερομηνία θανάτου, θανάτωσης ή απώλειας (συμπεριλαμβανομένης και της κλοπής)
  • Τον τόπο προορισμού ή προέλευσης

Όπως ορίζεται, τα δεσποζόμενα ιπποειδή που γεννιούνται στη χώρα ταυτοποιούνται ατομικά με ένα μοναδικό κωδικό, ένα ενιαίο έγγραφο ταυτοποίησης και με ένα μέσο ταυτοποίησης (ενέσιμο πομποδέκτη). Η εμφύτευση του πομποδέκτη πραγματοποιείται αποκλειστικά από κτηνίατρο, ο οποίος μαζί με τον υπεύθυνο της επιχείρησης συνυπογράφουν το έντυπο ταυτοποίησης.

Αναφορικά με τα ανεπιτήρητα δεσποζόμενα ιπποειδή, οι Περιφέρειες της χώρας, με τη συνδρομή των οικείων Δήμων, υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρησή τους. Για το σκοπό αυτό, οι Περιφέρειες ιδρύουν  και λειτουργούν, μία ή περισσότερες εγκαταστάσεις, επιτρεπομένης της  συνεργασίας με άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα, σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο ή από ιδιώτες χώρους.

Φορείς που διαχειρίζονται εγγεγραμμένα ιπποειδή πριν την έναρξη ισχύος της παρούσας, οφείλουν να συμμορφωθούν το αργότερο σε τρεις μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, προκειμένου να εκδίδουν ή να εκδίδουν και να χορηγούν διευρυμένα έγγραφα ταυτοποίησης για τα εν λόγω ιπποειδή.

Στο ΦΕΚ περιλαμβάνεται η αίτηση για χορήγηση έγκρισης ενέσιμων πομποδεκτών και το έντυπο ταυτοποίησης.

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ ΕΔΩ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Στις Βρυξέλλες Σκρέκας και Σδούκου για το πλαφόν στη χονδρική ρεύματος

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στις Βρυξέλλες βρίσκονται σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών όπου θα συναντηθούν με τεχνικά κλιμάκια της γενικής διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρ. Επιτροπής για τον μηχανισμό παρέμβασης στις τιμές ρεύματος που θέλει να εφαρμόσει από την 1η Ιουλίου η κυβέρνηση.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι Κώστας Σκρέκας και Αλεξάνδρα Σδούκου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα επιδιώξουν με τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις να παρουσιάσουν και να εξηγήσουν τη λειτουργία του μηχανισμού ώστε να επισπεύσουν την έγκριση του.

Ήδη εδώ και δύο εβδομάδες η ηγεσία του υπουργείου βρίσκεται σε τηλεδιασκέψεις και ανταλλαγή τεχνικών εγγράφων για το προσωρινό σύστημα λειτουργίας της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θέλει η κυβέρνηση να θέσει σε ισχύ. Πηγές αναφέρουν πως τα στελέχη της DG ENERGY έχουν αποστείλει ερωτήσεις για διάφορες πτυχές των προσωρινών μέτρων και το υπουργείο με τη σειρά του αποστέλλει απαντήσεις και κείμενα τεκμηρίωσης των θέσεων της ελληνικής πλευράς.

Πάντως, σύμφωνα με πηγές, η έγκριση του ελληνικού μέτρου έχει ακόμα δρόμο μπροστά της. Θυμίζουν δε, πως η αντίστοιχη πρόταση των χωρών της Ιβηρικής χρειάστηκε να πάρει το «πράσινο» φως περίπου δυόμισι μήνες.

Αξίζει δε να τονιστεί ότι η αναθεωρημένη εργαλειοθήκη της Ευρ. Επιτροπής με τα προτεινόμενα μέτρα στα κράτη μέλη συμπεριλαμβάνει την επιβολή ανώτατης τιμής ανά τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής, ωστόσο θέτει σειρά προϋποθέσεων για την εφαρμογή της. Μεταξύ άλλων ανοίγει θέμα κρατικών ενισχύσεων και διασυνοριακού εμπορίου.

Ο μηχανισμός

Υπενθυμίζεται, ότι η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει έναν μηχανισμό παρέμβασης στη χονδρεμπορική και τη λιανική αγορά ρεύματος στοχεύοντας στη μεγάλη μείωση των τιμών για τουλάχιστον έξι μήνες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ελληνικό σχέδιο προβλέπει τον ορισμό ανώτατων τιμών αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών (ανάλογα με την τεχνολογία) για το ρεύμα που παράγουν και διαθέτουν μέσω του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, χωρίς όμως να επηρεάζεται η διαμόρφωση της Οριακής Τιμής Συστήματος και ο τρόπος με τον οποίο υποβάλλουν προσφορές οι παίκτες της αγοράς.

Στη συνέχεια θα προκύπτει μία μεσοσταθμική τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει της οποίας θα αγοράζουν τις ποσότητες ρεύματος οι πάροχοι. Η πολιτεία για να πέφτει πιο χαμηλά η τιμή της κιλοβατώρας θα επιδοτεί τους προμηθευτές ώστε με τη σειρά τους να μετακυλίουν το συνολικό όφελος (χαμηλή χονδρεμπορική τιμή και επιδότηση) σε όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Το πόρισμα των πρόσθετων εσόδων

Στο μεταξύ, και όπως αναφέρουν πληροφορίες, η κυβέρνηση ανέθεσε τελικά στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τον προσδιορισμό των πρόσθετων εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου 2021 – Μαρτίου 2022 που μπορούν να φορολογηθούν με 90%.

Ο Ρυθμιστής, σύμφωνα με πηγές, βρίσκεται αυτήν την περίοδο σε ανταλλαγή απόψεων με τους ομίλους ηλεκτροπαραγωγής. Σημειώνεται πως οι ιδιώτες αμφισβητούν τη μεθοδολογία που ακολούθησε η ΡΑΕ φέρνοντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα το γεγονός ότι μονάδες τους δεν λειτουργούσαν κατά το διάστημα Οκτωβρίου 2020 – Μαρτίου 2021, περίοδος κατά την οποία έγινε η σύγκριση για την εξαγωγή των συμπερασμάτων ως προς τα πρόσθετα έσοδα το διάστημα της ενεργειακής κρίσης.

Επιπλέον, μεγάλος ντόρος έχει προκληθεί κατά πόσο οι εκπτώσεις και τα σταθερά τιμολόγια ρεύματος που έκαναν οι καθετοποιημένοι όμιλοι στους πελάτες τους θα πρέπει ή δεν θα πρέπει να αφαιρεθούν από τα έσοδα της ηλεκτροπαραγωγής. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της Αρχής Αθανάσιος Δαγούμας μιλώντας στη Βουλή χαρακτήρισε εύλογο το γεγονός της αφαίρεσης αυτών των παροχών από τα πρόσθετα έσοδα.

Πηγή: OT

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Η πρόκληση της απασχόλησης | in.gr

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

του Χρήστου Ιωάννου*

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Παρά τη μείωση του δείκτη ανεργίας έναντι του 2019, και τις ρυθμιστικές βελτιώσεις στην αγορά εργασίας, η πρόκληση της απασχόλησης παραμένει κορυφαία για την ελληνική κοινωνία και οικονομία, στο παρόν και στο μέλλον τους.

Επείγει να αποκτήσουμε στρατηγική για την πολιτική απασχόλησης. Ας δούμε γιατί.

Πρώτον, παρά τη σημαντική ανθεκτικότητα της απασχόλησης εν μέσω της διετούς κρίσης λόγω πανδημίας, με την υποστήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων, και θέσεων εργασίας, τα ποσοστά απασχόλησης στην Ελλάδα, συγκρινόμενα με τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, παλαιότερα και νεότερα, παραμένουν τα χαμηλότερα.

Το ποσοστό απασχόλησης του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας 20-64 ετών στην Ελλάδα το 2021 ήταν 62,6%. Στην ΕΕ ήταν 73,1%. Το θετικό είναι ότι η Ελλάδα έκλεισε, κατά τι, σε 10,5 ποσοστιαίες μονάδες το χάσμα, που ήταν 11,9 ποσοστιαίες μονάδες το 2019.

Δεύτερον, παρά τη βελτίωση του ποσοστού απασχόλησης της περιόδου 2019-2021, το σημείο εκκίνησης το 2019 ήταν ιδιαίτερα χαμηλό.

Συγκρινόμενη με τον εαυτό της η Ελλάδα ήταν το 2019 σε στασιμότητα δεκαετιών. Το ποσοστό απασχόλησης ήταν στα επίπεδα του 2000, και λίγο χαμηλότερο (2000: 61,9%, 2019: 61,2%). Δηλαδή το 2021 το ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα είναι 0,7 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο του 2000.

Το 2000 στην τότε ΕΕ των 15 κρατών-μελών το ποσοστό απασχόλησης ήταν 68,2%. Με άλλα λόγια, κράτη-μέλη, παλαιά και νέα, προχωρήσαν, το αυξήσαν. Η Ελλάδα όχι.

Είναι τόσο σημαντική αυτή η «δεικτολογία» για το ποσοστό απασχόλησης;

Είναι. Η οικονομική ευημερία κάθε κοινωνίας – και της ελληνικής – συνδέεται με δύο παράγοντες: πρώτον, το ποσοστό απασχόλησης του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας, και, δεύτερον, το παραγόμενο προϊόν αυτού του πληθυσμού, την παραγωγικότητά του. Οταν το ποσοστό απασχόλησης είναι και μένει χαμηλό, τότε και το κατά κεφαλήν προϊόν και εισόδημα της χώρας μένει χαμηλά.

Τρίτον, σε αυτήν τη συζήτηση, πρέπει πλέον να εισαγάγουμε, έστω με καθυστέρηση δεκαετίας ή εικοσαετίας, μια ακόμη παράμετρο, ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελλάδα. Τη δημογραφική. Η οποία δεν μας έχει απασχολήσει τα προηγούμενα χρόνια. Αν και είναι θεμελιώδης.

Δεν είναι μόνον ότι το ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα ήταν και είναι χαμηλό. Συμβαίνει ταυτόχρονα να μειώνεται ο πληθυσμός εργάσιμης ηλικίας που διαθέτει η Ελλάδα.

Που σημαίνει ότι ακόμη κι όταν αυξάνεται – που πρέπει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια – το ποσοστό απασχόλησης του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας, ο πληθυσμός αυτός μειώνεται, συρρικνώνεται.

Στην Ελλάδα του 2000 ο πληθυσμός εργάσιμης ηλικίας 20-64 ετών ήταν 6.344,6 χιλιάδες. Στην Ελλάδα του 2020 ήταν 6.160,4 χιλιάδες. Σχεδόν 185 χιλιάδες λιγότεροι.

Ο πληθυσμός εργάσιμης ηλικίας 20-64 ετών αυξανόταν έως το 2008. Από το 2009 άρχισε να μειώνεται σταθερά. Και να γηράσκει. Ο μέσος όρος ηλικίας των απασχολουμένων πλησιάζει τα 45 έτη.

Οι αδήριτοι νόμοι της δημογραφίας δείχνουν συνεχή μείωση του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας 20-64 ετών τα επόμενα χρόνια. Για δεκαετίες. Και γήρανση.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, των χαμηλών ποσοστών απασχόλησης, της δημογραφικής κάμψης και της γήρανσης, χρειαζόμαστε κάτι πολύ διαφορετικό από ό,τι γινόταν τις τελευταίες δύο και πλέον δεκαετίες.

Μια πολιτική απασχόλησης με μέσα και στόχους (για το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών, για το ποσοστό απασχόλησης των νέων, για την ενεργό γήρανση των μεγαλύτερων ηλικιών) που να συμβάλλει στον αναγεννητικό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας μας.

Που να προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης και ποιότητα ζωής στους πολίτες της, και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες. Για τον μετασχηματισμό μας σε μια κοινωνία δυναμική, εξελισσόμενη και δημιουργική και μία εθνική οικονομία ισχυρή, παραγωγική, που θα κάμπτουν τις αρνητικότερες δημογραφικές προοπτικές.

*Ο Χρήστος Α. Ιωάννου είναι διευθυντής του Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας ΣΕΒ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 λεπτά ago

Θλίψη για τον θάνατο του 57χρονο Βολιώτη Κώστα Μπούργο

OIKONOMIA5 λεπτά ago

Στις Βρυξέλλες Σκρέκας και Σδούκου για το πλαφόν στη χονδρική ρεύματος

ΚΟΣΜΟΣ6 λεπτά ago

Καναδάς: Στους 8 οι νεκροί από τη φονική κακοκαιρία – Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

ΕΛΛΑΔΑ17 λεπτά ago

Παγώνη: Ποια η διαφορά μεταξύ ευλογιάς των πιθήκων και ανεμοβλογιάς

ΚΟΣΜΟΣ25 λεπτά ago

Ιαπωνία: Ο Μπάιντεν άρχισε την επίσκεψή του, συναντώντας τον αυτοκράτορα Ναρουχίτο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ35 λεπτά ago

Σταϊκούρας: Θα καλύψουμε το 70-80% της αύξησης του ρεύματος το 2ο εξάμηνο του 2022

ΜΑΓΝΗΣΙΑ35 λεπτά ago

Φορολογικές δηλώσεις: Πώς θα δηλωθούν τα αναδρομικά από μισθωτούς, συνταξιούχους, κληρονόμους

ΕΛΛΑΔΑ36 λεπτά ago

Κάτω Πατήσια: Δυστύχημα ο τραγικός θάνατος του 14χρονου; Τι εξετάζεται

ΕΛΛΑΔΑ56 λεπτά ago

Λάρισα: Αυτοκίνητο «καρφώθηκε» σε κολώνα – Τραυματίστηκε ο οδηγός

OIKONOMIA1 ώρα ago

Η πρόκληση της απασχόλησης | in.gr

ληστεία
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA

ΜΑΓΝΗΣΙΑ22 ώρες ago

Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου

Σκιάθος
ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Σκιάθος: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο με πιστόλια και φυσίγγια

47χρονος
ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Στο πένθος η 111 Πτέρυγα Μάχης: Έφυγε 47χρονος μοίραρχος

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ7 ημέρες ago

Στοίχημα: Με την ποιότητα και την έδρα της Χάντερσφιλντ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Πέθανε σε ηλικία 106 ετών ο Δημήτρης Κάλμπαρης από Βόλο- Ο τελευταίος επιζών ήρωας του έπους του ‘40

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Ο Αχιλλέας Μπέος στη Σκιάθο

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Πάτρα: Σοβαρό τροχαίο για τον δικηγόρο της οικογένειας της σπιτονοικοκυράς της Ρούλας

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Βόλο

Δημοφιλή