Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Οξύνονται οι τόνοι για το πυρηνικό του πρόγραμμα – «Προειδοποιητικό μήνυμα»

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οπως αναμενόταν, οι τόνοι οξύνονται στο ζήτημα του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας του Ιράν: οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι πέτυχαν να υιοθετηθεί χθες Τετάρτη το βράδυ από το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ψήφισμα που ανακαλεί επίσημα στην τάξη την Τεχεράνη, με φόντο το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για να περισωθεί η διεθνής συμφωνία του 2015 (στη φωτογραφία του Reuters/Leonhard Foeger, επάνω, η σημαία του Ιράν κυματίζει μπροστά από την έδρα του ΔΟΑΕ στη Βιέννη).

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αποσυνέδεσε τις κάμερες

Εν είδει αντίδρασης, η Ισλαμική Δημοκρατία αποσυνέδεσε νωρίτερα κάμερες επιτήρησης εγκατεστημένες από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.

Η Ουάσιγκτον προειδοποίησε ότι η απόφαση αυτή εγείρει κίνδυνο να «περιπλέξει ακόμη περισσότερο» τις συνομιλίες στη Βιέννη, οι οποίες έχουν ανασταλεί από τον Μάρτιο.

Το ψήφισμα που κατέθεσαν οι ΗΠΑ και η Ε3 (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) είναι το πρώτο που επιπλήττει το Ιράν στον ΔΟΑΕ, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, από τον Ιούνιο του 2020.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι τέσσερις χώρες «χαιρέτισαν» το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και αξίωσαν το Ιράν να «τηρήσει τις νομικές του υποχρεώσεις».

Η απόφαση εγκρίθηκε από 30 μέλη του ΔΣ του ΔΟΑΕ, που συνεδριάζει στη Βιέννη. Μόνο η Ρωσία και η Κίνα ψήφισαν κατά, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο. Τρεις χώρες απείχαν (Ινδία, Λιβύη, Πακιστάν).

«Προειδοποιητικό μήνυμα»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Ναφτάλι Μπένετ, παρενέβη εξαίροντας τη «μείζονα απόφαση που αποκαλύπτει το αληθινό πρόσωπο του Ιράν», βλέποντας σε αυτή «προειδοποιητικό μήνυμα».

Το κείμενο αξιώνει το Ιράν να «συνεργαστεί πλήρως» με τον ΔΟΑΕ, ο οποίος στηλίτευε σε πρόσφατη έκθεσή του την απουσία «τεχνικά αξιόπιστων» απαντήσεων όσον αφορά ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου που είχαν εντοπιστεί σε τρεις αδήλωτες εγκαταστάσεις.

Η απόφαση, με συμβολικό χαρακτήρα σε αυτό το στάδιο, μπορεί να αποτελέσει το πρελούδιο για τη μεταφορά της διένεξης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αρμόδιο για την επιβολή κυρώσεων.

«Το Ιράν δεν έχει κρυφές πυρηνικές δραστηριότητες, ούτε αδήλωτες εγκαταστάσεις», τόνισε χθες ο Μοχάμαντ Εσλαμί, επικεφαλής του ιρανικού οργανισμού ατομικής ενέργειας (ΙΟΑΕ), κατηγορώντας τους Δυτικούς πως αυτό που θέλουν είναι να «διατηρήσουν τη μέγιστη πίεση» με αυτή την «πολιτική» απόφαση.

Πριν καν διεξαχθεί η ψηφοφορία, το Ιράν αποσυνέδεσε χθες «αρκετές κάμερες» σε «πυρηνικές εγκαταστάσεις» της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του ΔΟΑΕ.

«Προβλέπονται και άλλα μέτρα»

«Σήμερα, οι αρμόδιες αρχές έλαβαν την οδηγία να διακόψουν τη λειτουργία του συστήματος επιτήρησης του εμπλουτισμού ουρανίου σε πραγματικό χρόνο (OLEM) και των καμερών των μετρητών ροής της υπηρεσίας», διευκρίνισε.

Ο ιρανικός οργανισμός ωστόσο επισήμανε ότι «πάνω από το 80% από τις υπάρχουσες κάμερες του Οργανισμού λειτουργούν, όπως όριζε η συμφωνία επιτήρησης (…), όπως πριν».

Ο εκπρόσωπός του Μπεχρούζ Καμαλβαντί, ο οποίος πήγε επιτόπου για να διαπιστώσει τη διακοπή της λειτουργίας τους, προειδοποίησε πως «προβλέπονται και άλλα μέτρα».

Η κίνηση αυτή είναι «εξαιρετικά λυπηρή» και «αντιπαραγωγική», ήταν η αντίδραση εκπροσώπου της αμερικανικής διπλωματίας που ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η αντίδραση του Ιράν θα έπρεπε να είναι να συνεργαστεί πλήρως» με τον ΔΟΑΕ, «όχι να αναπτύσσει ακόμη περισσότερο τις δραστηριότητές του στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας και να μειώνει τη διαφάνεια».

Από τον Ιανουάριο του 2016, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ επαληθεύουν και ελέγχουν την εφαρμογή των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει το Ιράν στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψε την προηγούμενη χρονιά στη Βιέννη με τις μεγάλες δυνάμεις, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ).

«Μέγιστη πίεση»

Η συμφωνία προσέφερε στην Ισλαμική Δημοκρατία ελάφρυνση των κυρώσεων σε βάρος της, με αντάλλαγμα περιορισμούς στο ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας.

Ομως η Ουάσιγκτον αποσύρθηκε από τη συμφωνία το 2018, επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, που χαρακτήριζε το ΚΟΣΔ ανεπαρκές, κι επανέφερε μονομερώς σε ισχύ τις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, εξωθώντας το να αρχίσει να αθετεί υποχρεώσεις που είχε αναλάβει.

Καθώς ο νυν αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ευνοϊκά διακείμενος στην επιστροφή των ΗΠΑ στο ΚΟΣΔ, άρχισαν διαπραγματεύσεις τον Απρίλιο του 2021 στη Βιέννη ανάμεσα στην Ε3, τη Ρωσία και την Κίνα για να επιτευχθεί αυτό, που όμως μοιάζουν ολοένα περισσότερο καταδικασμένες σε αποτυχία. Οι ΗΠΑ συμμετέχουν στη διαδικασία εκ του σύνεγγυς.

Κατά τη διάρκεια του διαλόγου στο Διοικητικό Συμβούλιο, Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο κατήγγειλαν ότι το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας είναι «πιο προχωρημένο παρά ποτέ» και μίλησαν για δραστηριότητες χωρίς «αξιόπιστη δικαιολογία» εάν το πρόγραμμα έχει μόνο ειρηνικούς σκοπούς.

Επαρκή ποσότητα ουρανίου

Κατά τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του ΔΟΑΕ, το Ιράν θα έχει προσεχώς στη διάθεσή του επαρκή ποσότητα ουρανίου εμπλουτισμένου κατά το 60% για να αποκτήσει τουλάχιστον ένα πυρηνικό όπλο.

Και η Τεχεράνη – μολονότι αρνείται πως είχε ποτέ πρόθεση να αποκτήσει πυρηνικά όπλα – ενημέρωσε τον οργανισμό για την πρόθεσή της να επεκτείνει κι άλλο τις δυνατότητές της να εμπλουτίζει ουράνιο στην εγκατάσταση της Νατάνζ (κεντρικά), σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ΔΣ την Τετάρτη.

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 δευτερόλεπτο ago

Τζιλ Μπάιντεν, Μαρέβα Μητσοτάκη και Ανίκ Πέντερς ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη στήριξη γυναικών και παιδιών από την Ουκρανία

LIFESTYLE3 λεπτά ago

Η ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΥ ΞΕΣΗΚΩΝΕΙ ΤΗΝ ΜΥΚΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΜΑΡΑ ΤΗΣ

OIKONOMIA9 λεπτά ago

Συνεταιρισμοί: Κορονοενισχύσεις έως 2,3 εκατ. ευρώ – Τι ισχύει με τις οφειλές

ΕΛΛΑΔΑ21 λεπτά ago

Κοροναϊός: Πιέζονται ξανά τα νοσοκομεία εξαιτίας της Όμικρον – 50% αύξηση στις εισαγωγές σε μία εβδομάδα

OIKONOMIA29 λεπτά ago

Μηλιά: Προσβολές καρπόκαψας – Πότε αναμένονται ωοτοκίες

ΕΛΛΑΔΑ42 λεπτά ago

Κοροναϊός: Έκτακτη ενημέρωση για τον εμβολιασμό από Θεοδωρίδου – Θεμιστοκλέους το απόγευμα

OIKONOMIA50 λεπτά ago

OT FORUM 2 – Chris Fabian: Συνδεσιμότητα σχολείων και μαθητών για την ισότητα στη μόρφωση

ΚΟΣΜΟΣ51 λεπτά ago

ΗΠΑ: Δολοφόνησαν μητέρα με σφαίρα στο κεφάλι ενώ ήταν βόλτα με το μωρό της

ΘΕΣΣΑΛΙΑ52 λεπτά ago

Ομιλία – συζήτηση του ΚΚΕ στο θεατράκι του πάρκου χατζηχαλάρ 

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

Σέρρες: Τι λέει ο γιατρός του αγρότη που τον τσίμπησε «μαύρη χήρα»

Δημοφιλή