ΚΟΣΜΟΣ
Ισημερινός: Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε σε τρεις επαρχίες της χώρας


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Συνολικά 4.000 αστυνομικοί και 5.000 στρατιώτες θα αναπτυχθούν στις συγκεκριμένες επαρχίες, ενώ η κυκλοφορία θα απαγορεύεται μεταξύ 23:00 και 05:00 σε ορισμένες πόλεις κοντά στο Γουαγιακίλ, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας.
Ο πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο ανακοίνωσε χθες Παρασκευή την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για 60 ημέρες σε τρεις επαρχίες της χώρας, όπου έχει ξεσπάσει ένα κύμα βίας που συνδέεται με τη διακίνηση ναρκωτικών.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Κήρυξα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις επαρχίες Γουάγιας, Μανάμπι και Εσμεράλδας», είπε ο πρόεδρος Λάσο σε ομιλία του που μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Συνολικά 4.000 αστυνομικοί και 5.000 στρατιώτες θα αναπτυχθούν στις συγκεκριμένες επαρχίες, ενώ η κυκλοφορία θα απαγορεύεται μεταξύ 23:00 και 05:00 σε ορισμένες πόλεις κοντά στο Γουαγιακίλ, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας.
Η βία που συνδέεται με τις συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών στον Ισημερινό έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1.255 ανθρώπους από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Από τις συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών μέσα στις φυλακές, έχουν σκοτωθεί 350 άνθρωποι.
Το 2021, ο Ισημερινός κατέσχεσε ποσότητα-ρεκόρ 210 τόνων ναρκωτικών, κυρίως κοκαΐνης, και μέχρι στιγμής φέτος, οι κατασχέσεις ναρκωτικών έχουν ήδη φθάσει τους 75 τόνους, ανέφερε την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Μπάιντεν: Ισως συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ τις επόμενες εβδομάδες


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενδέχεται να συνομιλήσει με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ τις επόμενες εβδομάδες, είπε σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν (φωτογραφία, επάνω, από παλαιότερη συνομιλία των δύο ηγετών).

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ανησυχίες για τη Βόρεια Κορέα
«Δεν θα με εξέπληττε αν τις επόμενες εβδομάδες ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο πρόεδρος Σι συνομιλούσαν ξανά», είπε.
Την Τετάρτη, ο κ. Σάλιβαν συζήτησε με τον Γιανγκ Τζιετσί, σύμβουλο του κ. Σι για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, στον οποίο εξέθεσε όπως είπε τις «ανησυχίες μας για τις δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας» στα πεδία της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, που «κατά την άποψή μας δεν είναι προς το συμφέρον της Κίνας», ούτε «προς το συμφέρον των ΗΠΑ».
«Η Κίνα θα πρέπει να εξετάσει την ανάληψη όποιων μέτρων μπορεί για να μειώσει την πιθανότητα προκλητικής ενέργειας της Βόρειας Κορέας», πρόσθεσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας πως είχε «καλή ανταλλαγή απόψεων» με τον συνομιλητή του για το ζήτημα αυτό και άλλα.
Ο κ. Μπάιντεν αναμένεται σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) στη Σεούλ, όπου θα συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ, με τη Βόρεια Κορέα ψηλά στην ατζέντα.
Δοκιμή πυρηνικού όπλου
Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας προειδοποιούν εδώ κι εβδομάδες ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε δοκιμή πυρηνικού όπλου, τερματίζοντας το μορατόριο που είχε κηρύξει το 2017, πιθανόν όσο ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στην Ασία.
Η Πιονγιάνγκ ήδη τερμάτισε το μορατόριο που είχε κηρύξει στις εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs) τον Μάρτιο.
Παρότι παραμένει αντιμέτωπη με ασφυκτικές διεθνείς κυρώσεις εξαιτίας των προγραμμάτων της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, η Βόρεια Κορέα πολλαπλασίασε τις δοκιμές πυραύλων φέτος, αψηφώντας τις παραινέσεις της Ουάσιγκτον να ξαναρχίσουν διμερείς διαπραγματεύσεις.
Πηγή: ΑΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Μπους: Οργή στο Ιράκ για το… λεκτικό του ατόπημα – «Εφιάλτης που μαστίζει τη συνείδησή σας»


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ενα ενοχλητικό ολίσθημα από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους (φωτογραφία, επάνω, από το Twitter) μπορεί να προκάλεσε το γέλιο στο αμερικανικό κοινό του, αλλά στο Ιράκ προκάλεσε την οργή των πολιτών.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Βάναυση»
Σε ομιλία του προχθές Τετάρτη το απόγευμα στο Ντάλας σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο Μπους χαρακτήρισε την εισβολή στο Ιράκ, την οποία ο ίδιος διέταξε, «αδικαιολόγητη και βάναυση» — πριν διορθώσει γρήγορα το γλωσσικό του ατόπημα.
Speaking in Dallas this afternoon, former President George. W Bush made a significant verbal slip-up while discussing the war in Ukraine.
He tried referencing what he described as the “wholly unjustified and brutal invasion” — but said Iraq, instead of Ukraine. pic.twitter.com/tw0VNJzKmE
— Michael Williams (@michaeldamianw) May 19, 2022
Οπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εισβολή στο Ιράκ το 2003 ανέτρεψε τον δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν και εγκαινίασε μια από τις πιο αιματηρές περιόδους στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, που σημαδεύτηκε από θρησκευτικούς πολέμους και την άνοδο των τζιχαντιστών.
Μεταξύ 2003 και 2011, όταν οι ΗΠΑ απέσυραν τα στρατεύματά τους, περισσότεροι από 100.000 άμαχοι είχαν σκοτωθεί, σύμφωνα με τις αρχές του Ιράκ. Η εισβολή στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 4.500 Αμερικανούς.
Αλλά την Τετάρτη, ο Μπους μιλούσε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το ίδρυμά του.
«Η απόφαση ενός ανθρώπου να εξαπολύσει μια εντελώς αδικαιολόγητη και βάναυση εισβολή στο Ιράκ, εννοώ στην Ουκρανία», είπε σε ομιλία του, προκαλώντας γέλια στο κοινό.
«Τέλος πάντων — 75», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη δική του ηλικία, σε άλλο ένα ξέσπασμα γέλιου.
Οργή στους Ιρακινούς
Το βίντεο της γκάφας έχει γίνει από τότε viral στο Διαδίκτυο, με μια ανάρτηση στο Twitter να έχει προβληθεί περισσότερες από 14 εκατομμύρια φορές σε λιγότερο από μισή μέρα.
Επίσης, διαδόθηκε ευρέως από τα αραβικά μέσα ενημέρωσης, προκαλώντας οργή στους Ιρακινούς.
«Το φάντασμα της εισβολής και της καταστροφής του Ιράκ στοιχειώνει τον Μπους Τζούνιορ. Το υποσυνείδητό του τον εξέθεσε όταν κυρίευσε τη γλώσσα του», έγραψε στο Twitter ο ιρακινός δημοσιογράφος Ομάρ αλ Τζανάμπι.
«Ναι, είναι μια βάναυση και αδικαιολόγητη εισβολή που θα παραμείνει ο χειρότερος εφιάλτης σας», πρόσθεσε.
«Εφιάλτης ζωής»
Οι Ιρακινοί μπήκαν επίσης στο Facebook για να επικρίνουν τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.
«Η στιγμή της αλήθειας έχει έρθει – η εισβολή στο Ιράκ είναι ένας εφιάλτης ζωής που μαστίζει τη συνείδησή σας», έγραψε ο Hamza Qusai.
Η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εισβολή στο Ιράκ ξεκίνησε στις 20 Μαρτίου 2003 μετά από κατηγορίες ότι το καθεστώς Σαντάμ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής. Δεν βρέθηκε ποτέ κανένα.
Πηγή: politis.com.cy
https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Σκιάθος: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο με πιστόλια και φυσίγγια
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Στο πένθος η 111 Πτέρυγα Μάχης: Έφυγε 47χρονος μοίραρχος
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago
Στοίχημα: Με την ποιότητα και την έδρα της Χάντερσφιλντ
-
ΘΕΣΣΑΛΙΑ5 ημέρες ago
Το «λευκό βέλος» πέρασε από τη Λάρισα το πρωί της Κυριακής – Δυόμιση ώρες από Αθήνα – Bίντεο & φωτογραφίες –
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Θλίψη για τον θάνατο του Δημήτρη Παυλίδη από Βόλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Ο Αχιλλέας Μπέος στη Σκιάθο