Connect with us

OIKONOMIA

Ισλάμ: Η… ιερή οργή ενός «αλμυρού» Ραμαζανιού

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Μήνας νηστείας με χαρακτήρα υπακοής στις θείες εντολές, εξιλασμού και προσευχής, το Ραμαζάνι θεωρείται ένας από τους «Πέντε Πυλώνες» του Ισλάμ. Φέτος άρχισε στις 22 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Απριλίου.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου, οι πιστοί πρέπει να απέχουν σχεδόν από τα πάντα, μέχρι να φτάσει το βράδυ για το δείπνο, το ιφτάρ. Φέτος ωστόσο αυτό αναμένεται «πικρό» για εκατομμύρια μουσουλμάνους, λόγω πληθωρισμού.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Παραδοσιακά, o ένατος και πιο ιερός μήνας στο ισλαμικό ημερολόγιο συνοδεύεται από σημαντική αύξηση στην κατανάλωση, καθώς τα ντουλάπια γεμίζουν με τρόφιμα για το δείπνο, συχνά με συγγενείς, φίλους και γνωστούς.

Γίνονται ψώνια και αγορές δώρων, πρωτίστως για τα παιδιά.

Στήνονται από τζαμιά, οργανώσεις και εύπορους πολίτες φιλανθρωπικά ιφτάρ, προσφέροντας βραδινό γεύμα στους μη έχοντες και σε περαστικούς.

Όμως οι τιμές τροφίμων, λιπασμάτων και ενέργειας έχουν πλέον εκτοξευτεί στα ύψη και σε ορισμένες περιοχές υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε βασικά αγαθά, κυρίως ως απόρροια του 13μηνου πια πολέμου στην Ουκρανία και των παρατεταμένων οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.

Μοιραία σε αρκετές χώρες, όπου ο πληθωρισμός καλπάζει, οι πρώτες ημέρες του φετινού Ραμαζανιού δεν θυμίζουν κάτι από το πρόσφατο παρελθόν.

Όχι μόνο για τα νοικοκυριά -πολλά από το οποίο φτωχοποιούνται βίαια- αλλά και για φιλανθρωπικές οργανώσεις και για ομάδες αρωγής, που βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες με αυξημένη ζήτηση για βοήθεια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Αποκαλυπτικά είναι με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP).

Το 2022, αναφέρει, βρέθηκαν σε οξεία επισιτιστική ανασφάλεια 349 εκατομμύρια άνθρωποι σε 79 χώρες, πολλές εκ των οποίων μουσουλμανικές.

Στην Αφρική και στην Ασία καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός υποσιτισμένων.

Οι προοπτικές για το 2023 περιγράφονται ως εξίσου δυσοίωνες.

Πείνα μετά… νηστείας

Στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα, την Αίγυπτο, οι τιμές των (κατά βάση εισαγόμενων) τροφίμων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε ετήσια βάση.

Ο πληθωρισμός άγγιξε τον Φεβρουάριο το 32%. Η αιγυπτιακή λίρα έχει χάσει πάνω από το 50% της αξίας της μέσα σε ένα χρόνο.

Για να προλάβει τα χειρότερα, ο πρόεδρος αλ Σίσι άνοιξε εκπτωτικές αγορές για το Ραμαζάνι από τον περασμένο Ιανουάριο. Από τις 17 Μαρτίου άρχισε και εκστρατεία διανομής 5 εκατομμυρίων κουτιών με τρόφιμα στους οικονομικά ασθενέστερους.

Παραμένει ωστόσο αμφίβολο εάν κινήσεις σαν και αυτές μπορούν να κατευνάσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, σε μια χώρα όπου σχεδόν το ένα τρίτο των 109 εκατομμυρίων κατοίκων της ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Όμως η Αίγυπτος δεν είναι παρά ένα μόνο παράδειγμα. Βασικά τρόφιμα του Ραμαζανιού είναι σχεδόν απλησίαστα για πολλούς και σε πολλές χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Στην Αλγερία για παράδειγμα η τιμή του αρνίσιου κρέατος έχει αυξηθεί κατά 43% στη ετήσια βάση, ενώ διπλάσιο είναι το ποσοστό (+96%) στα ταπεινά κρεμμύδια.

Στο Μαρόκο επιβλήθηκε αναστολή των εξαγωγών ντομάτας, πατάτας και κρεμμυδιού στις αγορές της Δυτικής Αφρικής για να υπάρξει επάρκεια στο εσωτερικό κατά το Ραμαζάνι.

Στην Τυνησία, όπου η κατάσταση είναι εκρηκτική, επιβλήθηκε πλαφόν στις ήδη «φουσκωμένες» τιμές βασικών τροφίμων, π.χ. σε αυγά, φρούτα και κοτόπουλο, μέχρι το τέλος του ιερού μήνα.

Στην Τουρκία, που διανύει περίοδο προεκλογικής παροχολογίας, ο πληθωρισμός παραμένει -παρά τα σημάδια επιβράδυνσης- ιλιγγιώδης (55% τον περασμένο μήνα), δοκιμάζοντας τις αντοχές των πιστών. Και δη στις σεισμόπληκτες περιοχές του νότου.

Στον πρακτικά χρεοκοπημένο Λίβανο, οργανώσεις εκτιμούν ότι το φετινό ιφτάρ θα είναι οικονομικά απροσιτό για το 80% των 5,6 εκατομμυρίων κατοίκων. Στα γιορτινά τραπέζια των περισσότερων υπάρχουν πλέον μόνο λαχανικά, φρούτα και ψωμί.

Στο Πακιστάν, όπου ο πληθωρισμός έχει «πετάξει» στο 40%, μεγάλο μέρος του πληθυσμού βασίζεται στις κρατικές επιδοτήσεις ακόμη και για το αλεύρι.

Σφίγγοντας παντού το «ζωνάρι»

Μέχρι και στην Ινδονησία -την χώρα με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στον κόσμο- παρά τον «τιθασευμένο» πληθωρισμό στο 5,5%, το 70% των νεαρών καταναλωτών δήλωσε σε έρευνα ότι σκοπεύει να περιορίσει δραστικά τις δαπάνες αυτό το Ραμαζάνι.

Αλώβητες από την κρίση δεν είναι φυσικά ούτε οι μουσουλμανικές κοινότητες στη Δύση.

Στις ΗΠΑ, οι αρχές της Νέας Υόρκης συνεργάζονται με ισλαμικές φιλανθρωπικές οργανώσεις για τη διανομή 7.500 δωρεάν γευμάτων ιφτάρ σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Στο δε Ηνωμένο Βασίλειο, έρευνα του Συμβουλίου Ανάπτυξης Γεωργίας και Οπωροκηπευτικών (AHDB) αναφέρει ότι «στο πρώτο Ραμαζάνι στο πλαίσιο της τρέχουσας κρίσης κόστους ζωής» η ζήτηση για κρέας Χαλάλ ναι μεν θα αυξηθεί, όμως η κατανάλωση αναμένεται να στραφεί από το ακριβό αρνί στο φθηνότερο πρόβειο κρέας και στο κοτόπουλο.

«Ίσως το πιο ανησυχητικό», επισημαίνει, «είναι ότι το 19% των Βρετανών μουσουλμάνων που έχουν στραφεί σε τράπεζες τροφίμων μέσα στον τελευταίο χρόνο», κυρίως δε το τελευταίο τρίμηνο.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
ΠΟΛΙΤΙΚΗ16 δευτερόλεπτα ago

Εκλογές 2023: Πόσα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή και οι πιθανότητες της αυτοδυναμίας – Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση

ΕΛΛΑΔΑ3 λεπτά ago

Επίθεση με καλάσνικοφ σε βενζινάδικο στον Ασπρόπυργο – Βίντεο ντοκουμέντο

ΜΠΑΣΚΕΤ6 λεπτά ago

Νέο “break” και αγκαλιά με το… δαχτυλίδι οι Νάγκετς!

ΚΟΣΜΟΣ9 λεπτά ago

Nord Stream: Η έρευνα για το σαμποτάζ δείχνει και προς Πολωνία – Αποκάλυψη της WSJ

LIFESTYLE15 λεπτά ago

Φλέρταρε τον Τομ Μπρέιντι αλλά εκείνος την απέρριψε!

LIFESTYLE30 λεπτά ago

H κομψή εμφάνιση σε θεατρική παράσταση

ΕΛΛΑΔΑ36 λεπτά ago

Ιερέας στην Πάτρα έκανε εξορκισμό σε «καταθλιπτική» ασθενή και της έδωσε δίαιτα – «Κινδύνευσα να πεθάνω»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ37 λεπτά ago

Προκάλεσε τροχαίο στην Αθηνών και έστειλε στο νοσοκομείο Βόλου δύο 26χρονους

ΜΑΓΝΗΣΙΑ44 λεπτά ago

Θλίψη στο Βόλο- Έφυγε από την ζωή 34χρονη

LIFESTYLE45 λεπτά ago

Η κόρη του δίνει… λεπτομέρειες για την προετοιμασία πριν τη δουλειά ως εργάτρια του σεξ

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

«Ο γιος μου έπαθε σοκ, αηδίασε»: Οργισμένη η μητέρα του 12χρονου που έλαβε άσεμνο βίντεο από ιερέα

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Άκρως αποκαλυπτική η Ματίνα Παγώνη: «Θα σας πω κάτι που δεν το ξέρει κανείς»

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

Αυτοκτονία στη Λάρισα: Άφησε λεφτά για την κηδεία του, ζήτησε συγγνώμη και έβαλε τέλος στη ζωή του

LIFESTYLE7 ημέρες ago

Έχω κάνει σεξ με 3.800 γυναίκες, έρχονταν στο σπίτι 20-20

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ευχάριστες μουσικές Βραδιές με Saxophone στο Restaurant Carnayo της Σκιάθου Ανταπόκριση :Γιάννης Αποστολίδης

LIFESTYLE5 ημέρες ago

«Η ζωή δεν είναι εύκολη για κανέναν»: Η Δέσποινα Βανδή δηλώνει προδομένη και καθηλώνει με την εξομολόγησή της

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

Θρίλερ δίχως τέλος με το θάνατο της 68χρονης στην Καβάλα – Τι αποκάλυψε ο αδελφός της

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Θλίψη για την 37χρονη ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου από Βόλο

TOP3 ημέρες ago

Ο κοσμηματοπώλης Φώτης Πονηρός απεβίωσε -Θλίψη σε Αθήνα -Μύκονο -Σαντορίνη -Συντετριμμένος ο αδελφός του Γιώργος και οι οικείοι του με το ξαφνικό θάνατο του -Ανταπόκριση : Γιάννης Αποστολίδης

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Σοκαριστικό περιστατικό σε λεωφορείο στον Βόλο: Αυνανιζόταν μπροστά σε 26χρονη

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή