ΚΟΣΜΟΣ
Ισραήλ – Γάζα: Η Διεθνής Αμνηστία ζητάει να τερματιστεί η υποστήριξη κρατών και εταιρειών στο «σύστημα απαρτχάιντ» και στη «γενοκτονία»

Η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει έκκληση σε κυβερνήσεις και διοικήσεις επιχειρήσεων να σταματήσουν τις δραστηριότητές που συμβάλλουν στο «σύστημα απαρτχάιντ εναντίον των Παλαιστινίων», στο Ισραήλ και στη «γενοκτονία στη Γάζα».
Η ΜΚΟ κατονομάζει δεκαπέντε εταιρείες, ισραηλινές και ξένες, για τις οποίες «έχει συγκεντρώσει αποδείξεις για τη συμβολή τους σε παράνομες ενέργειες του Ισραήλ».
Ο κατάλογος συμπεριλαμβάνει την αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών Boeing, την κινεζική Hikvision, που έχει ηγετική θέση παγκοσμίως στις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου και την αμερικανική παραγωγό λογισμικού Palantir, που παρέχει υπηρεσίες στον στρατό και στις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.
Ανάμεσα στις εταιρείες που υπάρχουν στον κατάλογο, βρίσκονται κάποιες που παράγουν αποκλειστικά είδη μη στρατιωτικής χρήσης, όπως η ισπανική κατασκευάστρια σιδηροδρομικού εξοπλισμού, CAF, ή ο νοτιοκορεατικός όμιλος, HD Hyundai, καθώς τα «βαριά μηχανήματα» τους «χρησιμοποιούνται στην καταστροφή» κατοικιών και υποδομών Παλαιστινίων στα κατεχόμενα εδάφη.
Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας ακολουθεί την τακτική περισσότερων από 80 ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένης της Oxfam, που κάλεσαν τη Δευτέρα, 15/9, κράτη και εταιρείες, ιδίως στην Ευρώπη, να τερματίσουν «τις εμπορικές συναλλαγές με τους παράνομους οικισμούς», του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Για πρώτη φορά, ανεξάρτητη διεθνής επιτροπή έρευνας, η οποία ενεργεί με εντολή του ΟΗΕ αλλά δεν εκφράζεται εξ ονόματός του, κατηγόρησε την Τρίτη 16/9, το Ισραήλ πως διαπράττει «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας, από τον Οκτώβριο του 2023 και πως έχει πρόθεση να «καταστρέψει» τους Παλαιστίνιους.
Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ / AFP
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

-
ΕΛΛΑΔΑ20 ώρες ago
Νεκρός ο αναβάτης της μηχανής
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ14 ώρες ago
Δ. Κουρέτας: Σε λειτουργία απολυμαντικοί σταθμοί σε όλη τη Θεσσαλία
-
ΕΛΛΑΔΑ3 ώρες ago
Άνδρας ανασύρθηκε τα ξημερώματα χωρίς τις αισθήσεις του από κάδο ανακύκλωσης
-
VIDEO19 ώρες ago
Ζέττα Μακρή: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η χθεσινή αιμοδοσία
-
ΕΛΛΑΔΑ17 ώρες ago
Είναι πάρα πολύ σκληρό να πεις σε ένα παιδί ότι ο πατέρας του έκανε κάτι τέτοιο στη μητέρα του
-
ΕΛΛΑΔΑ11 ώρες ago
Αιφνίδιος θάνατος κυνηγού, τον βρήκαν οι φίλοι του χωρίς τις αισθήσεις του
-
VIDEO22 ώρες ago
ΛΑΡΙΣΑ: Στους δρόμους οι αγρότες – Με τα μηχανήματά τους ετοιμάζονται να βγουν στην Ε-65
-
ΒΟΛΟΣ21 ώρες ago
Η Ιάσονος μετατρέπεται σε ήπιας κυκλοφορίας