Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

ΙΣΡΑΗΛ-ΙΡΑΝ <<ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΕΡΙ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ>>

Published

on

ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ

ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ Η ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ

Μετά την πρωτοφανή επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ ολόκληρη η κοινή γνώμη έντρομη παρακολουθεί τις εξελίξεις. Τα σενάρια περί κλιμάκωσης ολοένα και πληθαίνουν, την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσι τονίζει ότι η παραμικρή εισβολή του Ισραήλ θα επιφέρει μαζική και σκληρή απάντηση. Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, δηλώνει ανένδοτος ως προς την υιοθέτηση στάσης περί ουδετερότητας της χώρας του παρά τις πιέσεις και των ΗΠΑ γνωστοποιώντας, ότι η απόφαση έχει ληφθεί και μένει να οριστικοποιηθεί ο χρόνος για τα αντίποινα. Όπως αναφέρουν , εμπειρογνώμονες και  καθηγητές γεωστρατηγικής το Ιράν δοκίμασε μέσω αυτής της επίθεσης την αντίδραση και την ετοιμότητα του Ισραήλ ,σε μια κίνηση στρατηγικής με σκοπό να πλήξει τα αντιβαλλιστικά συστήματα άμυνας του. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, καθώς μέσω των αντιβαλλιστικών αεροπορικών συστημάτων και με τη συνδρομή των ΗΠΑ,ο κίνδυνος αποσοβήθηκε για το Ισραήλ και μόνον πετυχημένη δεν θα πρέπει να λαμβάνεται η ιρανική επίθεση.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ – ΡΩΣΙΑΣ – ΚΙΝΑΣ

Στο μεταξύ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη ,το πώς μία νέα ενδεχόμενη σύρραξη θα επηρεάσει τις διεθνείς σχέσεις και το μόνο σίγουρο είναι, ότι ήδη συγκροτούνται δύο αντίπαλα στρατόπεδα διαφορετικών διπλωματικών συμφερόντων. Οι ΗΠΑ μολονότι έχουν κατακρίνει το σενάριο για αντίποινα των Ισραηλινών, αποτελούν έναν ισχυρό σύμμαχο των ίδιων. Αναφορικά με το Ιράν τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα έχουν μεγάλα γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα ,άλλωστε είναι ευρέως γνωστή η στενή σχέση μεταξύ Ιράν και Ρωσίας με την τελευταία να κάνει χρήση μη επανδρωμένων Ιρανικών αεροσκαφών στο μέτωπο με την Ουκρανία. Αναφορικά με την Κίνα, το Ιράν έχει αναπτύξει μια πολύπλευρη οικονομικής και στρατιωτικής φύσης συνεργασία, η οποία θεμελιώνεται σε γερές βάσεις και  είναι κάτι που σκοπεύει να εκμεταλλευτεί σε ένα εφικτό σενάριο ενός γενικευμένου πολέμου. Ιδιαίτερα σημαντικός θα είναι και ο ρόλος των Αραβικών χωρών, οι οποίες θα αποτελέσουν τον δίαυλο των Ισραηλινών, αν οι τελευταίοι αποφασίσουν να επιτεθούν στο Ιράν από ξηρά ή αεροπορικώς.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ-ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Τις εξελίξεις σχολίασε και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά <<Ελπίζουμε σε αποκλιμάκωση , η Ελλάδα δεν έχει αντιπάλους ωστόσο ένας πόλεμος μόνο αρνητικό αντίκτυπο μπορεί να έχει….. ήδη λόγω και των τελευταίων εξελίξεων οι οικονομικές συνέπειες ήταν έντονες , ο πληθωρισμός αυξήθηκε και σε αυτό συντέλεσε και η διατάραξη των θαλάσσιων συγκοινωνιών, εξαιτίας και της διακοπής της χρήσης της διώρυγας του Σουέζ. Όπως και να έχει, ένας πόλεμος δημιουργεί πληγές στην οικονομία σε παγκόσμιο γίγνεσθαι και είναι υπεύθυνος για την πρόκληση ανθρώπινων απωλειών.>>

Ο Υπουργός ανακοίνωσε επίσης, ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει στην υπογραφή ενός έργου τομής για την ενίσχυση της εθνικής άμυνας , αυτού των αντιαεροπορικών και αντιdrone θόλων ,ένα έργο που έχει δρομολογηθεί να τελεστεί μέχρι το 2030, αναβαθμίζοντας το κύρος και την ασφάλεια της χώρας.

Advertisement

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ

Advertisement
Anassa
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή