Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ιστορικό επίτευγμα η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία»

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Συνέντευξη στη Μαρία Βασιλείου

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Ιστορικό επίτευγμα» χαρακτηρίζει ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο.

Παράλληλα, ο ευρωπαίος αξιωματούχος στη συνέντευξη που έδωσε χθες στα «ΝΕΑ» και σε μικρή ομάδα ευρωπαϊκών εφημερίδων αφήνει επίσης περιθώριο για επιπλέον μέτρα έναντι των υψηλών τιμών ενέργειας, αρκεί να είναι προσωρινά και στοχευμένα σε ευάλωτα νοικοκυριά, επεξηγώντας τον ρόλο του «κόφτη» στις δαπάνες, που πρότεινε η Επιτροπή για χώρες με υψηλό χρέος, στο πλαίσιο της πρότασης για παράταση και το 2023 της γενικής ρήτρας διαφυγής.

«Η επέκταση της γενικής ρήτρας διαφυγής προτείνεται διότι είναι το καλύτερο πλαίσιο για να διαχειριστούμε την κατάσταση, λόγω των κινδύνων στην ανάπτυξη, της αβεβαιότητας για τη διάρκεια του πολέμου και της ανάγκης μετάβασης από οριζόντια στήριξη σε στοχευμένη στήριξη. Καθησυχάζει τις χώρες, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι οικονομίες μας βρίσκονται σε απόσταση από το «κανονικό», αλλά από την άλλη δεν δίνουμε μηνύματα για δαπάνες χωρίς όριο, διότι η σημερινή κατάσταση δεν συγκρίνεται με την άνοιξη του 2020» δήλωσε ο κ. Τζεντιλόνι σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για έναν επιπλέον χρόνο δημοσιονομικής ευελιξίας, που όμως ορίζει για τις χώρες με υψηλό χρέος να περιορίζουν την αύξηση των τρεχουσών δαπανών (εθνικών) κάτω από τη μεσοπρόθεσμη δυνητική αύξηση του ΑΕΠ.

Εχει η Ελλάδα περιθώρια για περαιτέρω μέτρα για να αμβλύνει τον αντίκτυπο από τις υψηλές τιμές ενέργειας; «Ναι, γνωρίζουμε ότι μέχρι το τέλος του Απριλίου οι χώρες δαπάνησαν 0,6% του ΑΕΠ σε τέτοιες δαπάνες. Αν οι αυξήσεις συνεχιστούν, περαιτέρω μέτρα είναι δικαιολογημένα. Παράλληλα, τονίζουμε την ανάγκη προσωρινών και στοχευμένων μέτρων σε ευάλωτα νοικοκυριά. Τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα δίνουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους, γύρω στο 7% κατά μέσο όρο, στο ενεργειακό κόστος. Επιπλέον μέτρα μπορεί να υιοθετηθούν αν χειροτερέψουν οι συνθήκες. Ζητάμε από τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος να προσέχουν τις τρέχουσες δαπάνες ειδικά αν προκαλούν μόνιμες αυξήσεις» τόνισε ο κ. Τζεντιλόνι.

Δεν απέκλεισε, πάντως, σε περίπτωση μη τήρησης του «κανόνα» για τις τρέχουσες δαπάνες να κινηθούν σχετικές διαδικασίες.

«Θα δούμε το επίπεδο τρεχουσών δαπανών σε σχέση με την ανάπτυξη και η πιθανότητα διαδικασιών δεν αποκλείεται. Οι αποφάσεις δεν θα βασιστούν μόνο σε συγκεκριμένους αριθμούς. Οι αριθμοί θα παίξουν ρόλο, αλλά και η συνολική οικονομική κατάσταση. Διότι υπάρχει αβεβαιότητα λόγω του πολέμου. Ελπίζω να τελειώσει ο πόλεμος και να αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα και τότε σίγουρα θα κινήσουμε διαδικασίες» είπε.

Πρωτογενές πλεόνασμα

Απαντώντας σε ερώτημα για την πρόθεση της χώρας μας να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα την επόμενη χρονιά, ο κ. Τζεντιλόνι απάντησε: «Ενθαρρύνουμε να υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα, ζητάμε επίσης προσοχή στις δαπάνες, όπως είπα ήδη, και συνετή διαχείριση υπό το πρίσμα αυτό, αλλά την ίδια ώρα υπάρχει η ανάγκη για στήριξη επενδύσεων στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, στην ενεργειακή ασφάλεια και, αν χρειαστεί, για προσωρινά και στοχευμένα μέτρα στήριξης έναντι της αύξησης των τιμών ενέργειας».

Τον ρωτήσαμε επίσης ποιος θα είναι ο πραγματικός αντίκτυπος της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία. «Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία είναι με μια έννοια ένα ιστορικό επίτευγμα. Θα μπορούσε να συνεισφέρει θετικά, παρά τις εξαιρετικές καταστάσεις που διέρχεται η παγκόσμια οικονομία, και θα μπορούσε να συνεισφέρει στην ενίσχυση της ελληνικής θέσης στις αγορές. Αντιπροσωπεύει τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και των Αρχών τα προηγούμενα χρόνια και αποκαθιστά πάλι αυτό το συμβολικό βήμα, την εμπιστοσύνη μεταξύ των ελληνικών αρχών και της Ευρώπης» απάντησε ο ιταλός επίτροπος.

Σχετικά με την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) ο κ. Τζεντιλόνι δήλωσε ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις προτάσεις της μετά το καλοκαίρι. Εδωσε έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει ισορροπία μεταξύ ρεαλιστικής μείωσης του δημοσίου χρέους και ρεαλιστικής ανάγκης στήριξης της οικονομίας και αντιμετώπισης των τεράστιων αναγκών σε επενδύσεις. «Θα πρέπει να υπάρχει ρεαλιστική διαδικασία στη μείωση του χρέους. Οσο πιο μακριά είναι από την πραγματικότητα τόσο μικρότερη μείωση μπορεί να επιτευχθεί» τόνισε.

«Το ζήτημα είναι πώς μπορούμε να έχουμε ένα κοινό πλαίσιο, διαφοροποιώντας τους στόχους και την πορεία της μείωσης του χρέους» είπε ο ευρωπαίος επίτροπος, τονίζοντας επίσης ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η «ιδιοκτησία» των κρατών-μελών στη διαδικασία μείωσης του χρέους. Αναφέρθηκε στις διαδικασίες για την έγκριση των εθνικών σχεδίων NGEU, όπου, όπως επεξήγησε, τα κράτη-μέλη έκαναν προτάσεις, η Κομισιόν έκανε τις διαπραγματεύσεις και το Συμβούλιο τις ενέκρινε, προτείνοντας αντίστοιχη διαδικασία για τις αποφάσεις για την πορεία μείωσης του χρέους.

«Χρειάζεται πιο σταδιακή προσέγγιση, η οποία να επιτρέπει επίσης να έχουμε καλύτερη σύνθεση των δημοσιονομικών δαπανών έναντι του ισχύοντος κανόνα (1/20 ετήσια μείωση για το χρέος που υπερβαίνει το 60%)» είπε, αναφέροντας πως η σχετική άτυπη πρόταση της Ισπανίας και της Ολλανδίας αποτελεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Για τη «μεταχείριση» των επενδύσεων πρότεινε ότι εκτός από τον επονομαζόμενο χρυσό κανόνα μπορεί να βρεθούν διαφορετικοί τρόποι «για να ενθαρρύνουμε μια θετική σύνθεση δημοσιονομικών δαπανών».

Για το REPowerEU, που αποτελεί πλέον σημαντική προτεραιότητα για τα κράτη-μέλη, εκτίμησε ότι το ποσό από τα εναπομείναντα δάνεια του NGEU, που προβλεπόταν να χρησιμοποιηθεί για το REPowerEU, θα είναι τελικά γύρω στα 100 δισ. ευρώ από 220 δισ. που υπολογίζονταν αρχικά, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον από περισσότερα κράτη-μέλη να κάνουν χρήση των εν λόγω δανείων. Οπως είπε ο κ. Τζεντιλόνι, μόνο η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Βουλγαρία έχουν ζητήσει πλήρως τα δάνεια που τους αναλογούν.

Κατά τον κ. Τζεντιλόνι μπορούν τα κράτη-μέλη να ξεκινήσουν την εφαρμογή του REPowerEU χάρη στη δυνατότητα χρήσης κονδυλίων ύψους 67 δισ. ευρώ από άλλα προγράμματα, αλλά εκτίμησε ότι «είναι δικαιολογημένο να γίνει μια συζήτηση τους επόμενους μήνες για το αν υπάρχουν επιπλέον πιθανά κοινά εργαλεία για να ενεργοποιηθούν».

Αποκλείοντας στο πλαίσιο αυτό να γίνει το NGEU μόνιμο. «Το NGEU ήταν έκτακτο, εφάπαξ πρόγραμμα, οπότε η συζήτηση δεν είναι να γίνει μόνιμο. Η συζήτηση μπορεί να γίνει για τη χρήση του μηχανισμού «κοινοί πόροι για κοινούς σκοπούς»» είπε ο κ. Τζεντιλόνι σχετικά με την εξεύρεση πόρων έναντι της υλοποίησης των στόχων της ΕΕ και για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Δένδια – Ζεμενίδη με φόντο την αγορά F-16 από την Τουρκία

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Είχαμε μία εποικοδομητική συζήτηση για τον ρόλο της ελληνικής ομογένειας στην εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ και τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο, ανέφερε ο Δένδιας

Συνάντηση με τον Έντι Ζεμενίδη, εκτελεστικό διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) είχε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στην Αθήνα. Στην ατζέντα της συζήτησης και οι τουρκικές προκλήσεις.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αντιδράσεις στις ΗΠΑ για τις δηλώσεις Μπάιντεν

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενώ οξύνονται οι αντιδράσεις στις ΗΠΑ απέναντι στη δήλωση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι ο ίδιος είναι θετικός στο αίτημα της Τουρκίας για τα F-16. Αμερικανοί βουλευτές έχουν ήδη αντιδράσει στις δηλώσεις Μπάιντεν τόσο με επιστολή, όσο και με δύο τροπολογίες που επιχειρούν να μπλοκάρουν πιθανή αγορά F-16 από την Τουρκία.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ – Βουλευτές σε Μπάιντεν: Μην ανταμείψεις με F -16 τον Ερντογάν – Παραβιάζει την κυριαρχία Ελλάδας, Κύπρου

Στην ατζέντα ελληνοαμερικανικές σχέσεις και Ανατολική Μεσόγειος

Είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση για τον ρόλο της ελληνικής ομογένειας στην εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας- ΗΠΑ και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πιστή στο δρόμο της διπλής και αποφασιστικής ετοιμότητας

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Αποφασιστικό μήνυμα στην Τουρκία, έστειλε εκ νέου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Νικολάε Ίονελ Τσούκα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όπως είπε, ενημέρωσε τον κ. Τσούκα για τη διαρκή τουρκική προκλητικότητα, την έντονη ρητορική, τις επιθετικές κινήσεις της ‘Αγκυρας που αμφισβητούν διεθνείς συνθήκες και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Επανέλαβε πως «η χώρα μας είναι πιστή στο δρόμο της διπλής όσο και αποφασιστικής ετοιμότητας να υπερασπιστεί από τη μία τα εθνικά της συμφέροντα χωρίς να κάνει καμία απολύτως έκπτωση αλλά ταυτόχρονα να υποδεχθεί ταυτόχρονα έναν καλόπιστο διάλογο στο πλαίσιο πάντα του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας που πάντα πρέπει να καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο συνομιλούν γείτονες χώρες».

Για τον αγωγό IGB

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε επίσης στα αυριανά εγκαίνια του αγωγού IGB και τη μεγάλη σημασία του.

Όπως  υπογράμμισε, κατεβλήθη μεγάλη προσπάθεια ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και να είναι έτοιμο το έργο στα μέσα του χρόνου, αναγνωρίζοντας «τον ρόλο που αυτές οι υποδομές μπορεί να παίξουν στη γρήγορη απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία που δυστυχώς εργαλειοποιεί γεωστρατηγικά τις ενεργειακές της πηγές».

Τόνισε επίσης ότι με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό συζήτησαν τις εξελίξεις όσον αφορά τη ρωσική εισβολή και την επαναφορά στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα του ωμού αναθεωρητισμού «αναζητώντας πάντα τρόπους να στηρίξουμε την αμυνόμενη Ουκρανία και φυσικά ανάμεσα τους και τις δυνατότητες να βρεθούν εναλλακτικές οδοί εξαγωγής και μεταφοράς της μεγάλης αγροτικής παραγωγής της Ρουμανίας στις διεθνείς αγορές».

«Η Ελλάδα στηρίζει την προσπάθεια Ρουμανίας και Βουλγαρίας για ένταξη στη Σένγκεν»

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων και σύμπνοια επιδιώξεων και επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει ανεπιφύλακτα την προσπάθεια της Ρουμανίας αλλά και της Βουλγαρίας για ένταξη στη ζώνη του Σένγκεν.

Συμπλήρωσε δε πως Ελλάδα και Ρουμανία, μοιράζονται την ίδια ανησυχία να κρατήσουν ζωντανή την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων που όπως είπε είναι μια προοπτική ασφάλειας και οικονομικής προόδου για ολόκληρη την χερσόνησο μας.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
COVER STORY4 ημέρες ago

Στην παραλία Κεχρια Σκιαθου ο Σακης Ρουβάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Σοκ στον Βόλο- Σκοτώθηκε 14χρονο κορίτσι -Έπεσε στο μπάνιο του σπιτιού της

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Πέθανε ο 53χρονος Κωνσταντίνος Ντάκης από Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

50χρονη από Πτελεό είπε ψέματα και ..αναστάτωσε ολόκληρο χωριό!

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Βόλος-Πέθανε ο Δημήτρης Πανανός σε ηλικία 72 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Πέθανε ο έμπορος αυτοκινήτων Γιάννης Μέκκας από τον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Ο Αντωνης Ρεμος στην Σκιαθο απολαμβάνει τις διακοπές του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Στα δικαστήρια Βόλου συνοδεία αστυνομικών οδηγήθηκε για τρίτη φορά σε δύο εβδομάδες 29χρονος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Αυτός είναι ο Bολιώτης προπονητής kick boxing που κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος 15χρονης μαθήτριάς του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Ο Αντωνης Ρέμος απόλαυσε το μπάνιο του στην Μηλινα

Δημοφιλή