Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιταλία: Επαναπατρισμός 750 αρχαιολογικών ευρημάτων της Ετρουρίας και της Μεγάλης Ελλάδας

Published

on

Spread the love

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στις 31/05 το Ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού παρουσίασε στο Καστέλ Σαντ’ Άντζελο της Ρώμης 750 αρχαιολογικά ευρήματα που επαναπατρίστηκαν από το Λονδίνο. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης επιχείρησης με στόχο την καταπολέμηση της διεθνούς παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, η οποία οδήγησε επίσης σε εξωδικαστική διαδικασία και σε αστική υπόθεση.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Ιταλικού Υπ. Πολιτισμού τα ευρήματα, που προέρχονταν από παράνομες ανασκαφές στο ιταλικό έδαφος, είχαν καταλήξει σε μια αγγλική εταιρεία υπό εκκαθάριση, την Symes Ltd, που ανήκε στον Robin Symes, έναν σημαντικό διακινητή πολιτιστικών αγαθών.
Η εταιρεία, η οποία πάντα αντιστεκόταν στις επανειλημμένες προσπάθειες της ιταλικής δικαστικής αρχής να ανακτήσει το αντικείμενα, με την επιφύλαξη της διαδικασίας πτώχευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, μηνύθηκε επίσης στην Ιταλία για την επιστροφή των ευρημάτων ή την αστική αποζημίωση για ζημιές.

Η παράδοση κατέστη δυνατή χάρη στις πολύπλοκες διαπραγματεύσεις που ακολούθησε το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνέργεια και στενή συνεργασία με τους Carabinieri της Τέχνης, οι οποίοι, με την ενεργό συνεργασία της ιταλικής πρεσβείας στο Λονδίνο, συνόδευσαν τα αντικείμενα στην Ιταλία. Η συμφωνία για την επιστροφή υπογράφηκε στις 11 Μαΐου.

(Ministero della Cultura / Ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού)

Τα αντικείμενα χρονολογούνται μεταξύ του 8ου αιώνα π.Χ. και του Μεσαίωνα, και η αξία τους εκτιμάται σε 12 εκατομμύρια ευρώ. Προσφέρουν μια τομή της πολύπλευρης παραγωγής της αρχαίας Ιταλίας και των νησιών, ενώ αντανακλούν την ανεπανόρθωτη πληγή που υπέστησαν τα πολυάριθμα και ποικίλα αρχαιολογικά πλαίσια (ταφικά, λατρευτικά, οικιστικά και δημόσια) που υπέστησαν λεηλασίες, συγκεντρωμένες ιδίως στην Ετρουρία και τη Μεγάλη Ελλάδα (Magna Graecia).

Όπως διευκρινίζει το Ιταλικό Υπ. Πολιτισμού, μεταξύ των πολυτιμότερων αντικειμένων που εκτίθενται στο Καστέλ Σαντ’ Άντζελο συγκαταλέγονται έργα όπως ένα χάλκινο τρίποδο τραπέζι από αριστοκρατικό πλαίσιο της ετρουσκικής Ανατολής, δύο κεφαλές ιπποειδών, δύο επιτύμβιες ζωγραφιές, ορισμένες μαρμάρινες ανδρικές κεφαλές από την Ρωμαϊκή αυτοκρατορική εποχή, διάφορα τμήματα αγαλμάτων και χάλκινων ομάδων, και μια τοιχογραφία που απεικονίζει έναν μικρό ναό, πιθανώς παρμένη από μια βεζουβιανή κατοικία.

Ανάμεσα στα ευρήματα συγκαταλέγονται επίσης: πήλινα αγγεία, τόσο τοπικής παραγωγής όσο και αττικής και κορινθιακής κατασκευής, από μπρούντζο και υαλόπαστα, στοιχεία ένδυσης και κοσμήματα από χρυσό, ασήμι, μπρούτζο, οστό και κεχριμπάρι, συμπεριλαμβανομένων 26 περιδέραιων που επανασυναρμολογήθηκαν με σκοπό την εισαγωγή τους στην αγορά, όπλα, σκεύη και έπιπλα, στοιχεία ιπποσκευών, αναθηματικά και αρχιτεκτονικά κοροπλάσματα, σαρκοφάγοι, μεταξύ των οποίων μία από μόλυβδο με ανάγλυφη διακόσμηση, και ταφικές λάρνακες, αναθηματικά και τελετουργικά αντικείμενα, στοιχεία αγαλματοποιίας από χαλκό, μάρμαρο και ασβεστόλιθο, αρχιτεκτονικά στοιχεία και έπιπλα από χαλκό και μάρμαρο, ψηφιδωτά και ζωγραφικές διακοσμήσεις.

Ιταλία: Επαναπατρισμός 750 αρχαιολογικών ευρημάτων της Ετρουρίας και της Μεγάλης Ελλάδας
(Ministero della Cultura / Ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού)

Εκτός από τον Ιταλό Υπουργό Πολιτισμού, Τζενάρο Σαντζουλιάνο, στην παρουσίαση παρευρέθηκαν ο Μάριο Τουρέτα, Γενικός Γραμματέας του Ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού, Λορέντσο Ντ’ Άσια, Γενικός Εισαγγελέας του Κράτους και η Ελένη Σουράνη, Πρέσβειρα της Ελλάδας στην Ιταλία.

Σημειωτέον, πάλι την Τετάρτη 31/05 υπεγράφη παρόμοια συμφωνία του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού με την Symes Ltd για την ανάκτηση και άλλων αντικειμένων που εξήχθησαν παράνομα από την Ελλάδα. Μια ακόμη ομάδα θραυσμάτων θα μελετηθεί από Ιταλούς και Έλληνες αρχαιολόγους προκειμένου να εντοπιστεί η προέλευσή τους και στη συνέχεια να προχωρήσει η επιστροφή τους στα αντίστοιχα κράτη.

Ιταλία: Επαναπατρισμός 750 αρχαιολογικών ευρημάτων της Ετρουρίας και της Μεγάλης Ελλάδας
(Ministero della Cultura / Ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού)
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
VIDEO4 ημέρες ago

Βόλος: Η εικόνα της πόλης με το πρώτο φώς της ημέρας

VIDEO2 ημέρες ago

Βόλος: Εικόνες αποκάλυψης στις Αλυκές από τη θεομηνία κατέβασε όγκο φερτών υλών το Αλιγαρόρεμα

VIDEO3 ημέρες ago

Βόλος: Στον Εισαγγελέα κάτοικοι της Άλλης Μεριάς για τον χείμαρρο που τους έπνιξε

VIDEO4 ημέρες ago

Βόλος: Ξεχείλισε ο κραυσίδωνας στη Ζάχου με Αναλήψεως

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

Κακοκαιρία Elias: Έσπασε ξανά ο Κραυσίδωνας – Πλημμυρίζουν σπίτια

VIDEO5 ημέρες ago

Αυτοψία Μπέου &συνομιλεί με πολίτη..65% του λέει..άστα αυτά απαντά ο Αχιλλέας…να καθαρίσουμε τη πόλη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Αυτό είναι το ολλανδικό «σχέδιο Δέλτα» που ετοιμάζουν για την Θεσσαλία μετά τις πλημμύρες

VIDEO5 ημέρες ago

H παραλιακή οδό της Άγριας πριν λίγη ώρα

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

Λίμνη Κάρλα: Δείτε πως έγινε μετά την κακοκαιρία

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

Θεσσαλία: Πρώτος θάνατος από λεπτοσπείρωση στις πληγείσες περιοχές

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή