Γενναία στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών στην Ιταλία για την ακρίβεια στην ενέργεια.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι παρουσίασε το βράδυ της Παρασκευής, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Η απευθείας στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών ξεπερνά τα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά υπάρχουν και πολλές έμμεσες παρεμβάσεις», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Συνολικά, πρόκειται να διατεθούν από το δημόσιο 8 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να αυξηθεί το δημόσιο έλλειμμα της χώρας.

Μεταξύ των άλλων, ο φόρος προστιθέμενης αξίας επί των λογαριασμών φυσικού αερίου περιορίζεται στο 5%, θα συνεχιστεί η προστασία 3,5 εκατομμυρίων νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα και η Ιταλία θα προσπαθήσει να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου στην Αδριατική θάλασσα από 3 στα 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο.

Απλούστευση διαδικασιών

Την ίδια ώρα, θα απλουστευθούν οι διαδικασίες για τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και θα δοθούν κίνητρα για τη χρήση βιοκαυσίμων. Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο θα στηριχθούν με 500 εκατομμύρια ευρώ.

«Οι μεγάλοι παραγωγοί ενέργειας θεωρούμε ότι πρέπει να  βοηθήσουν τον υπόλοιπο πληθυσμό να αντιμετωπίσει το βάρος της αύξησης της τιμής της ενέργειας. Σχετικά με το πώς πρέπει να γίνει αυτό, προσπαθούμε να βρούμε λύση», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε ότι «ο κύριος στόχος είναι να μην χάσουν, οι πολίτες, την αγοραστική τους δύναμη».

Συνάντηση με Πούτιν

Σε σχέση, δε, με την κρίση Ρωσίας- Ουκρανίας, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, έπειτα από αίτημα του τελευταίου.

«Το σημαντικό είναι ότι όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν υιοθετήσει σταθερή στάση, χωρίς καμία διαφορά», τόνισε ο Ντράγκι.

Υπογράμμισε, τέλος, πως «πρέπει να διατηρηθούν ανοικτές όλες οι δίοδοι διαλόγου» και ότι «οι όποιες κυρώσεις πρέπει να επικεντρωθούν σε τομείς οι οποίοι να μην συμπεριλαμβάνουν την ενέργεια και να είναι ανάλογες με την επίθεση, όχι προληπτικές».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr
Κορονοχρέη 1,5 δισ. ευρώ σε 72 δόσεις – Οδηγός για την ρύθμιση