Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ήταν το κερασάκι στην τούρτα μέσα σε όλα τα υπόλοιπα – ενημέρωση, ειδήσεις, νέα για Λάρισα. Θεσσαλία, Κόσμο, Αθλητισμό

Published

on

Spread the love

Οργισμένοι είναι οι Λαρισαίοι μουσικοί και συγκεκριμένα το Παράρτημα Λάρισας Π.Μ.Σ., ΠανΘεσσαλική Ένωση Επαγγελματιών Μουσικών, μέλη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στην Λάρισα με την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορευτεί η μουσική στα καταστήματα εστίασης που άνοιξαν την περασμένη Δευτέρα.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης από το Παράρτημα Λάρισας Π.Μ.Σ στο Μύλο, αναφέρθηκαν τα εξής:

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τους τελευταίους 13 μήνες ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, αντιμετωπίσαμε συλλογικά τεράστιες δυσκολίες. Από τη μία, η πλειονότητα βρέθηκε μπροστά σε αδιέξοδο επιβίωσης. Από την άλλη, για πρώτη φορά οι αγώνες μας πίεσαν τόσο πολύ την κυβέρνηση, τα αιτήματά μας είχαν τόσο μεγάλη απήχηση στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.

Την συλλογική συζήτηση και δράση μας, αυτό το μεγάλο πλεονέκτημα πρέπει να το κατοχυρώσουμε και να το υπερασπιστούμε απέναντι στις κυβερνητικές και εργοδοτικές επιδιώξεις. Υπολογίζουν πολύ καλά την κάθε μας κίνηση. Ανησυχούν πως με δυνατά σωματεία δε θα είναι εύκολα τα σχέδιά τους. Εμείς λέμε πως πρέπει τώρα να επιβεβαιώσουμε τον φόβο τους!

H λογική της Κυβέρνησης όλο το διάστημα της πανδημίας στους μουσικούς για παράδειγμα, ήταν η επιδότηση εργαζόμενων που εργάζονται σε συγκεκριμένο εργοδότη, με σταθερές εργασιακές σχέσεις. Αυτό το καθεστώς εργασίας δεν ανταποκρίνεται στον τρόπο εργασίας ενός μεγάλου κομματιού του επαγγέλματος. Γι’ αυτό το λόγο, ζητάμε διευρυμένα κριτήρια επιδότησης, προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν περισσότεροι συνάδελφοι στις επιδοτήσεις. Αυτό το βάρβαρο καθεστώς εργασίας δεν το επιλέξαμε, αντίθετα μας το επέβαλαν. Δε θα πληρώσουμε τις συνέπειές του και στην πανδημία! Είναι εύκολο να πετάς την μπάλα στην εξέδρα. Είδαμε και πολύ πρόσφατα με αφορμή τη διαχείριση της πανδημίας, ότι όταν τα κέρδη συγκρούονται με τις ανάγκες μας, τότε είναι που οι ΜΕΘ δεν υπάρχουν και η ευθύνη είναι «ατομική» δική μας.

Διεκδικούμε την ενίσχυση του συνόλου των εργαζομένων στον χώρο της τέχνης. Η διάλυση κάθε δικαιώματός μας, δεν θα περάσει! Η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει δώσει το επίδομα από το μητρώο καλλιτεχνών για Μάρτη-Απρίλη , αφήνοντας στο έλεος χιλιάδες συναδέλφους αυτό το μήνα, μέσα στο Πάσχα.

Την ίδια στιγμή που γίνεται αυτό, δίνουν άλλο ένα χτύπημα στο κλάδο των μουσικών. Ενώ είχε ανακοινωθεί τις προηγούμενες μέρες από την Κυβέρνηση πως η εστίαση ανοίγει την Δευτέρα 3 Μαΐου και αρκετοί συνάδελφοι είχαν κλείσει κάποιες πρώτες εμφανίσεις σε υπαίθριους χώρους καταστημάτων εστίασης, ξαφνικά την Τετάρτη 28/4 δια στόματος του κ. Χαρδαλιά αποκλείεται η ζωντανή μουσική (…μέχρι και η αναπαραγωγή μουσικής!!). Η ανακοίνωση αυτή είναι το λιγότερο κοροϊδία για τον κλάδο. Οι συνάδελφοι έχουν να δουλέψουν κοντά 1 χρόνο. Ήταν το κερασάκι στην τούρτα μέσα σε όλα τα υπόλοιπα!

Το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή όλοι οι χώροι πολιτισμού θα ανοίξουν, ενώ κάποιοι χώροι όπως οι τηλεοπτικές εκπομπές δεν σταμάτησαν καθόλου. Το μεγάλο ερώτημα είναι με τι υγειονομικούς και εργασιακούς όρους θα γίνει αυτό;

Διεκδικούμε:

 1. Να δοθεί το επίδομα εδώ και τώρα για τους μήνες Μάρτιο – Απρίλιο. Σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί η ενίσχυση που δόθηκε μέχρι τον Φεβρουάριο, δεν πρέπει να σταματήσει. Να ενταχθεί το σύνολο των εργαζόμενων της τέχνης στην επιδότηση καθώς και οι κατηγορίες συναδέλφων που βγήκαν εκτός, αλλά και οι επιδοτούμενοι του ΟΑΕΔ που για λίγες μέρες επιδότησης χάνουν το επίδομα. Άμεση απόκτηση της ασφαλιστικής ικανότητας με βεβαίωση από το Εργάνη για όσους επιδοτήθηκαν το 2020.
 2. Να δοθεί επιδότηση ενοικίου σε όλες τις κατηγορίες επιδοτούμενων γιατί μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει γίνει.
 3. Να δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν, να κρατήσουν σε αναστολή το προσωπικό της επιχείρησης που δε θα εργαστεί.
 4. Να επιτραπεί η ζωντανή μουσική στους χώρους εστίασης.
 5. Επιδότηση των Πολιτιστικών Συλλόγων σε όλη την Ελλάδα για τη διοργάνωση μουσικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.
 6. Να δοθεί το εποχικό βοήθημα του 2021 σε όλους τους εργαζόμενους μουσικούς.
 7. Να επιδοτηθούν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν κάνει έναρξη εργασιών ως μουσικοί (ισχύει και σε άλλες ειδικότητες της τέχνης) και εργάζονται με ΤΠΥ. Υποχρεωτικά πολλοί εργαζόμενοι για να δουλέψουν πρέπει να έχουν ΤΠΥ, κυρίως για συναυλίες, ηχογραφήσεις, πανηγύρια, κ.α.
 8. Να διαγραφούν χρέη σε φυσικά πρόσωπα που αποδεδειγμένα αδυνατούν να αποπληρώσουν.
 9. Μέτρα στήριξης για τις μικρές επιχειρήσεις του κλάδου μας. Για μικρά ωδεία, στούντιο ηχογραφήσεων, μικρά νυχτερινά μαγαζιά και μουσικές σκηνές με καθαρά κέρδη μέχρι 15.000€ το 2019.
 10. Να ανοίξουν όλοι οι χώροι πολιτισμού και καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, ωδεία, σχολές θεάτρου, χορού, εικαστικά εργαστήρια με υγειονομικά πρωτόκολλα.
 11. Είναι δικαίωμα όλων των μαθητών η αισθητική αγωγή και η καλλιτεχνική παιδεία. ΟΧΙ κατάργηση αλλά κατοχύρωση μαθημάτων τέχνης (εργαστηριακά) σε όλες τις τάξεις, σε όλα τα σχολεία. Διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση των αναπληρωτών.
 12. Επέκταση της επιδότησης κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού. Ακόμα και αν ανοίξουν για το καλοκαίρι οι χώροι εργασίας μας, σίγουρα το μεγαλύτερο κομμάτι των ηθοποιών, των μουσικών που εργάζονταν πριν την πανδημία δε θα εργαστεί. Όσοι το καταφέρουν, θα δουλέψουν με μικρότερες αμοιβές και για μικρότερα διαστήματα.
 13. Να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ώρου. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε κάθε χώρο και επαναφορά της υποχρεωτικότητάς της. Δε θα επιτρέψουμε το ρολόι της κοινωνίας μας να γυρίσει ένα αιώνα πίσω!

Για όλα τα παραπάνω έγιναν δεκάδες μαζικές συζητήσεις και κινητοποιήσεις. Προκύπτουν καθημερινά και άλλα ζητήματα συναδέλφων που χρειάζεται να επεξεργαστούμε για όλες τις ειδικότητες της τέχνης.

Ο προγραμματισμός μας:

 • Ο σταθμός της Πρωτομαγιάς: Καλούμε σε μαζική συμμετοχή των συναδέλφων μουσικών, ηθοποιών, εικαστικών χορευτών και συνολικά των εργαζομένων στις τέχνες στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς που θα πραγματοποιηθούν αύριο 6 Μάη από 374 συνδικαλιστικές οργανώσεις, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία σε όλη την Ελλάδα. Στην Λάρισα η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 πμ, στην Κεντρική Πλατεία. Επίσης συγκεντρώσεις θα γίνουν το πρωί της Πέμπτης σε πλατείες κωμοπόλεων του Νομού (Ελασσόνα 11.00, Τύρναβος 10.30, Φάρσαλα 10.30). Συνάδελφοι μουσικοί θα συμμετέχουν στις Απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη Θεσσαλία. Συμμετέχουμε με τα συνθήματα και τα δικά μας δρώμενα, τα τραγούδια μας, τα μουσικά μας όργανα. Συνάδελφοι από το θέατρο, την μουσική, τα εικαστικά, τον χορό, προετοιμάζουμε την παρουσία μας με ζωντάνια μέσα στην συγκέντρωση και στην πορεία που θα ακολουθήσει. Στα πλαίσια του Εορτασμού σήμερα 5/5 στις 21.00 θα ανέβει στο κανάλι του Εργατικού Κέντρου Λάρισας στο YouTube ένα βίντεο αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά στο οποίο συμμετέχουν ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος καθώς και μέλη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα.
 • Νέα μηχανοκίνητη πορεία από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας: Το Σάββατο 8 Μαΐου, το πρωί (θα υπάρξει συγκεκριμένη ενημέρωση) στη Λάρισα. Η κινητοποίηση γίνεται ενόψει της εκδίκασης προσφυγής του ΕΕΤΕ ενάντια στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση των Εικαστικών Μαθημάτων από το Λύκειο, η οποία θα εκδικαστεί στις 13/5/21
 • Γενική Συνέλευση του Παραρτήματος Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου: Η εξ αναβολής συνέλευση θα πραγματοποιηθεί Κυριακή 9/5 στις 7.00 μμ μπροστά στο Θέατρο του Μύλου με θέμα: «Αποτίμηση της πολύμορφης δράσης μας, η “επόμενη μέρα” στον κλάδο και οι πρωτοβουλίες που θα πάρουμε»!

Δείτε σε βίντεο τις δηλώσεις των: Λευτέρης Γάλλος, πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας του ΠΜΣ, Νατάσα Γιαλαμά, μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, Χριστίνα Ιερωνυμάκη, μέλος της ΠανΘεσσαλικής Ένωσης Επαγγελματιών Μουσικών στην Νυχτερινή Διασκέδαση:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

loading...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
MEDIA23 λεπτά ago

Μαύρη γάτα «εισέβαλε» στο πλατό του «Σήμερα» – Η προτίμηση στον Παυλόπουλο – NassosBlog – Celebrity News | Exclusives

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 ώρα ago

«Ποια είναι η θέση Κασσελάκη για τα ελληνοτουρκικά;» – «Καρφιά» Αχτσιόγλου και επίθεση στον Μητσοτάκη

ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες ago

Φωτιά: Βίντεο ντοκουμέντο – Time lapse για το πως κάηκε η Πάρνηθα

ΘΕΣΣΑΛΙΑ3 ώρες ago

Ελευθερία Τζανακούλη : Το Ογκολογικό Κέντρο Θεσσαλίας προτεραιότητα μας

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ώρες ago

Μαγνησία: Μηδενική συμμετοχή σε φάρμακα και εξετάσεις για τους πληγέντες από την κακοκαιρία

MEDIA4 ώρες ago

Παναθηναϊκός-ΑΕΚ & Ολυμπιακός-Άρης: Τα μεγάλα ντέρμπι της Stoiximan Super League «παίζουν» στην COSMOTE TV

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ώρες ago

Εκτακτη χρηματοδότηση δήμων στη Μαγνησία

ΒΟΛΟΣ5 ώρες ago

Στο Νοσοκομείο Βολιώτισσα μόλις είδε το σπίτι να γκρεμίζεται από τα νερά στο Παλιό Λιμεναρχείο

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 ώρες ago

Στη “μάχη” των προκριματικών τέσσερις ελληνικές ομάδες

VIDEO6 ώρες ago

Αυτοψία του Αχιλλέα Μπέου στην λίμνη Κάρλα-Ανήσυχος με την κατάσταση που επικρατεί &την δυσφορία-Ρεπορτάζ: Γιάννης Αποστολίδης

VIDEO5 ημέρες ago

Λάρισα: Έκαναν «φτερά» ΑΤΜ και χρηματοκιβώτιο από τη Γιάννουλη

VIDEO3 ημέρες ago

Στην εισαγγελία κάτοικοι της Δράκειας υπέστη ζημιές από την κακοκαιρία η περιοχή του Πηλίου

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

«Έρχεται κακοκαιρία που θα θυμίζει Daniel» λέει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Διπλό market pass για τους κατοίκους της Μαγνησίας

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Κλειστά παραμένουν τα σχολεία και την επόμενη εβδομάδα

ΘΕΣΣΑΛΙΑ7 ημέρες ago

Θα καθυστερήσει κι άλλο η έναρξη της σχολικής χρονιάς στα σχολεία της Θεσσαλίας

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

Πήλιο: Εντυπωσιακή αποκατάσταση των ακτών που επλήγησαν από την κακοκαιρία από την ομάδα του «Typhoon Project»

ΘΕΣΣΑΛΙΑ7 ημέρες ago

«Κατάφωρη αδικία» καταγγέλλει τοπικός σύμβουλος για το Κουλούρι μετά τις πλημμύρες (φωτό) –

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

Κακοκαιρία Daniel: Συναγερμός για τη λίμνη Κάρλα – Nέο μήνυμα του 112 – Φόβοι για νέα πλημμυρικά φαινόμενα

ΘΕΣΣΑΛΙΑ5 ημέρες ago

Άδικα έκαναν τους …δύτες οι διαρρήκτες που άνοιξαν πολυκατάστημα την ώρα που η περιοχή βούλιαζε- “Την πάτησαν” με τα… ψεκασμένα χαρτονομίσματα (φωτο) –

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή