ΚΟΣΜΟΣ
Κ. Πιερρακάκης: Η σταθερότητα είναι το θεμέλιο, αλλά η ανταγωνιστικότητα θα κρίνει τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:
στα αγαπημένα σου στη Google
Με ένα μήνυμα που συνοψίζει τη στροφή του Eurogroup προς μια διευρυμένη ατζέντα, ο πρόεδρός του Κυριάκος Πιερρακάκης υπογράμμισε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση πως οι προϋπολογισμοί, το δημόσιο χρέος και οι δημοσιονομικοί κανόνες παραμένουν στον πυρήνα της αποστολής του σώματος — αλλά δεν αρκούν πλέον.
…ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες…
«Η ανταγωνιστικότητα, η τεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη, η ενεργειακή ασφάλεια και η γεωπολιτική δεν είναι πια ξεχωριστοί τομείς πολιτικής», τόνισε. «Είναι διαφορετικές διαστάσεις της ίδιας οικονομικής πραγματικότητας».
Η τεχνητή νοημοσύνη στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών
Σημαντικό μέρος της συνεδρίασης αφιερώθηκε στην τεχνητή νοημοσύνη και τα ψηφιακά χρηματοοικονομικά, με καλεσμένο τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Mistral, Αρτύρ Μενς. Ο κ. Πιερρακάκης επισήμανε το διπλό πρόσωπο της τεχνολογίας, λέγοντας ότι μπορεί να ενισχύσει τη διαχείριση κινδύνου και την ανθεκτικότητα απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις, αλλά οι ίδιες δυνατότητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν κακόβουλα, δημιουργώντας νέους συστημικούς κινδύνους.
Η στρατηγική διάσταση, ωστόσο, είναι βαθύτερη, καθώς η Ευρώπη οφείλει να δημιουργήσει τις συνθήκες και να κινητοποιήσει τα κεφάλαια ώστε η επόμενη γενιά παγκόσμιων πρωταθλητών στην ΤΝ να γεννηθεί και να παραμείνει εδώ.
Ψηφιακό ευρώ και νέο πρόγραμμα εργασίας
Το Eurogroup ολοκλήρωσε το ειδικό εργασιακό σκέλος του για τα ψηφιακά χρηματοοικονομικά με κοινή δήλωση, ενώ ο Κυριάκος Πιερρακάκης χαιρέτισε τη θετική ψηφοφορία για το ψηφιακό ευρώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επίσης, εγκρίθηκε επίσης το νέο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας, με τέσσερις προτεραιότητες: δημοσιονομικό συντονισμό, Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, ανταγωνιστικότητα και οικονομική ασφάλεια, και ενίσχυση του ευρώ ως διεθνούς νομίσματος. Η ατζέντα διευρύνεται ώστε να περιλάβει τη χρηματοδότηση της άμυνας, την ενεργειακή ασφάλεια και την τεχνολογική κυριαρχία.
Δημοσιονομική πειθαρχία εν μέσω αβεβαιότητας
Απαντώντας σε ερώτηση για την ανθεκτικότητα της οικονομίας, ο πρόεδρος του Eurogroup μίλησε για «στασιμοπληθωριστική τάση, όχι στασιμοπληθωρισμό», σημειώνοντας πως η Ευρώπη βιώνει την κρίση κατά 12% ηπιότερα χάρη στις ενεργειακές επενδύσεις μετά το 2022. «Δεν επιλέγουμε τις κρίσεις που διαχειριζόμαστε. Οι κρίσεις μας επιλέγουν. Επιλέγουμε όμως τις πολιτικές και τις μεταρρυθμίσεις», σημείωσε.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο Telegram;
Γίνε μέλος στο κανάλι μας:
στο Telegram
Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο WhatsApp;
Γίνε μέλος στην κοινότητά μας:
στο WhatsApp
Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο Viber;
Γίνε μέλος στην κοινότητά μας:
στο Viber

VIDEO19 ώρες ago🐍 Βόλος: Δεντρογαλιά εντοπίστηκε μέσα σε κατάστημα – Αναστάτωση στους πελάτες
ΕΛΛΑΔΑ23 ώρες agoΕντυπωσιακό “σεντόνι” χταπόδι εμφανίστηκε σε παραλία (Εικόνες & Βίντεο)
ΕΛΛΑΔΑ19 ώρες agoΕντοπίστηκε χειροβομβίδα βρετανικής προέλευσης, την εξουδετέρωσαν πυροτεχνουργοί (Εικόνες)
MEDIA14 ώρες agoΔιαβάστε στην Απογευματινή: “Βόμβα” Μητσοτάκη στο ΝΑΤΟ για το casus belli
LIFESTYLE24 ώρες agoΓιώργος Σαμπάνης: Το πρωτότυπο video με τη συμμετοχή του κόσμου για το “Τι Θέλω Εγώ Με Σένα” (Βίντεο)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ17 ώρες agoTην Πέμπτη η κηδεία της Βάγιας Νέστορα – Παρουσία του Πρωθυπουργού και της κόρης της
VIDEO20 ώρες agoΑπόβαση επωνύμων στη Σκιάθο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές! 🌴
VIDEO18 ώρες agoΕργατικό ατύχημα στον Βόλο: Εργαζόμενος έπεσε από μεγάλο ύψος σε οικοδομή









