ΕΛΛΑΔΑ
Καιρός: Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Με βάση την κατηγοριοποίηση του Regional Precipitation Index, το συγκεκριμένο επεισόδιο κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 – «Σημαντική».
Στους σχετικούς χάρτες παρουσιάζεται ο υετός και ο άνεμος που αναμένονται το πρωί και τις πρώτες βραδινές ώρες της Τετάρτης.

Ο καιρός σήμερα ανά περιοχή
Στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα Δωδεκάνησα μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές με πρόσκαιρες τοπικές βροχές κυρίως στα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και στα ηπειρωτικά θα σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια τους 18 με 21 και κατά τόπους τους 22 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 20 με 24 και τοπικά στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 25 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές και από τη νύχτα στα ανατολικά παράκτια σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 και κατά τόπους 22 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές με πρόσκαιρες τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 και βαθμιαία τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 23 και στην Κρήτη έως 24 με 25 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα Δωδεκάνησα μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 και στα Δωδεκάνησα από 16 έως 24 με 25 βαθμούς Κελσίου.
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών από το απόγευμα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και βαθμιαία νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου.
Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.
Πρόγνωση για την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου
Στα δυτικά, τις Κυκλάδες, το ανατολικό και πρόσκαιρα το βόρειο Αιγαίο νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Εξασθένηση των φαινομένων από τις απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές και βελτίωση από το απόγευμα.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια τους 20 με 22 και τοπικά τους 23 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 23 με 24 και τοπικά στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 25 βαθμούς Κελσίου.
Πρόγνωση για την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου
Στο Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα βορειοδυτικά. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πιo πυκνές με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο νότιοι τοπικά έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.
Πρόγνωση για το Σάββατο 25 Οκτωβρίου
Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στο Ιόνιο και την Ήπειρο όπου είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Πρόγνωση για την Κυριακή 26 Οκτωβρίου
Στο Ιόνιο, στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.
Στην υπόλοιπη χώρα λίγες παροδικές νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοι 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

-
VIDEO22 ώρες ago
«Άγριο ξύλο σε κλαμπ του Βόλου – Επιχειρηματίας φέρεται να επιτέθηκε σε εργαζόμενο!»
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ20 ώρες ago
Τροπολογία για τον Άγνωστο Στρατιώτη: Αίτηση αντισυνταγματικότητας από το ΠΑΣΟΚ – Προτίθενται να καταθέσουν και ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας
-
ΤΑΞΙΔΙΑ18 ώρες ago
8 προορισμοί τελευταίας στιγμής για την 28η Οκτωβρίου
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ22 ώρες ago
Φλωρίδης στο ΕΡΤnews: Η τροπολογία είναι μια κίνηση για να προστατευθεί το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη – Ο Ρούτσι άρχισε απεργία πείνας χωρίς καν να υποβληθεί αίτημα
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ20 ώρες ago
Τροπολογία για τον Άγνωστο Στρατιώτη: Αίτηση αντισυνταγματικότητας από το ΠΑΣΟΚ – Προτίθενται να καταθέσουν και ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας
-
ΚΟΣΜΟΣ24 ώρες ago
Τραμπ: Kατεδάφισε τμήμα του Λευκού Οίκου για να οικοδομηθεί στη θέση του αίθουσα χοροεσπερίδων
-
LIFESTYLE18 ώρες ago
Ιωάννα Μαλέσκου: Μόλις μισό βήμα πριν το διαζύγιο – “Δεν έχω πάρει την αγάπη που θα ήθελα” – Η κρίση στον γάμο της και η δύναμη που αντλεί από το παιδί της
-
ΕΛΛΑΔΑ15 ώρες ago
Τρίκαλα: Συγκλονίζει ο 18χρονος μητροκτόνος
ΕΛΛΑΔΑ
Καιρός: Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Σε ποιες περιοχές τα φαινόμενα θα είναι επικίνδυνα

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της ανατολικής χώρας αναμένονται σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά επικίνδυνα από το μεσημέρι στις Κυκλάδες, από το απόγευμα στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και την Εύβοια και από το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (κυρίως περιοχή Σάμου – Ικαρίας – Χίου). Οι άνεμοι στα νοτιοανατολικά θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί τοπικά έως 8 μποφόρ.
Αναλυτικότερα:
Άστατος θα είναι ο καιρός με αυξημένες νεφώσεις σε όλη τη χώρα με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, τοπικά ισχυρές στις περισσότερες ανατολικές περιοχές. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι στις Κυκλάδες και βαθμιαία στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι κατά τόπους επικίνδυνα.
Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου και της κεντρικής Στερεάς, ενώ ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στη νοτιοανατολική χώρα.
Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία σε ανατολικών διευθύνσεων έως 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 6 και στα νοτιοανατολικά 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 17 με 19 βαθμούς, στη νότια νησιωτική χώρα τους 20 βαθμούς και τοπικά στην Κρήτη τους 21 με 22 βαθμούς Κελσίου.
Στην Αττική αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 3 και βαθμιαία ανατολικοί έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και κυρίως από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Πρόγνωση καιρού για την Τρίτη
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στις περισσότερες περιοχές της ανατολικής χώρας την Τρίτη. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά επικίνδυνα στις Κυκλάδες, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια έως τις πρωινές ώρες, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (κυρίως περιοχή Σάμου – Ικαρίας – Χίου) έως το απόγευμα και στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και τα Δωδεκάνησα έως το βράδυ. Στη δυτική χώρα προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Στις ανατολικές περιοχές θα πνέουν, στα βόρεια βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια κυκλωνικοί με ίδια ένταση, ενώ στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου θα έιναι νοτιοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 16 με 17 βαθμούς και στη νότια νησιωτική χώρα τους 18 με 19 βαθμούς Κελσίου.
Σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίαςσυνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
- Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
- Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
- Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
- Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

-
VIDEO22 ώρες ago
«Άγριο ξύλο σε κλαμπ του Βόλου – Επιχειρηματίας φέρεται να επιτέθηκε σε εργαζόμενο!»
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ20 ώρες ago
Τροπολογία για τον Άγνωστο Στρατιώτη: Αίτηση αντισυνταγματικότητας από το ΠΑΣΟΚ – Προτίθενται να καταθέσουν και ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας
-
ΤΑΞΙΔΙΑ18 ώρες ago
8 προορισμοί τελευταίας στιγμής για την 28η Οκτωβρίου
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ22 ώρες ago
Φλωρίδης στο ΕΡΤnews: Η τροπολογία είναι μια κίνηση για να προστατευθεί το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη – Ο Ρούτσι άρχισε απεργία πείνας χωρίς καν να υποβληθεί αίτημα
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ20 ώρες ago
Τροπολογία για τον Άγνωστο Στρατιώτη: Αίτηση αντισυνταγματικότητας από το ΠΑΣΟΚ – Προτίθενται να καταθέσουν και ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας
-
ΚΟΣΜΟΣ24 ώρες ago
Τραμπ: Kατεδάφισε τμήμα του Λευκού Οίκου για να οικοδομηθεί στη θέση του αίθουσα χοροεσπερίδων
-
LIFESTYLE18 ώρες ago
Ιωάννα Μαλέσκου: Μόλις μισό βήμα πριν το διαζύγιο – “Δεν έχω πάρει την αγάπη που θα ήθελα” – Η κρίση στον γάμο της και η δύναμη που αντλεί από το παιδί της
-
ΕΛΛΑΔΑ15 ώρες ago
Τρίκαλα: Συγκλονίζει ο 18χρονος μητροκτόνος