Connect with us

OIKONOMIA

Κακά μαντάτα για την τουρκική λίρα από το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Φαίνεται πως τα προβλήματα για την τουρκική λίρα δεν πρόκειται να σταματήσουν το επόμενο διάστημα, παρά τη μεγάλη πίεση που έχει δεχτεί και την υποχώρηση της ισοτιμίας και το γεγονός ότι συνεχίζονται στο εσωτερικό της Τουρκίας οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αυτό φαίνεται να προκύπτει από τα στοιχεία για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που έδωσε στη δημοσιότητα στις 11 Αυγούστου η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα. Θυμίζουμε εδώ ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι μια βασική παράμετρος που επηρεάζει την ισοτιμία ενός νομίσματος. Θετικό ισοζύγιο ισοδυναμεί με ζήτηση για το εθνικό νόμισμα και σημαίνει άνοδο της ισοτιμίας, ενώ αρνητικό (ελλειμματικό) ισοζύγιο σημαίνει και πίεση στην ισοτιμία.

Το δε ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι ένας δείκτης πιο συνολικός από το εμπορικό ισοζύγιο (το ισοζύγιο εξαγωγών και εξαγωγών αγαθών) μια που περιλαμβάνει tο άθροισμα των ισοζυγίων (εισπράξεις μείον πληρωμές) των αγαθών, των υπηρεσιών, των πρωτογενών εισοδημάτων και των δευτερογενών εισοδημάτων.

 

Ποια η κατάσταση με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας τον Ιούνιο ήταν 3,458 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό αποτυπώνει μια αύξηση 2,269 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα έναν χρόνο πριν. Σε ετήσια βάση το σωρευτικό έλλειμμα αγγίζει τα 32,667 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε το γεγονός ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών ήταν 6,426 δισεκατομμύρια δολάρια, καταγράφοντας μια αύξηση 4,794 δισεκατομμύρια δολάρια. Και αυτό παρότι οι εισροές για υπηρεσίες έφτασαν τα 4,024 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας μια αύξηση 2.508 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ οι εκροές πρωτογενούς εισοδήματος έπεσαν στα 946 εκατομμύρια δολάρια, υποχωρώντας κατά 105 εκατομμύρια δολάρια σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα ένα χρόνο πριν.

Σημαντικό ρόλο στις εισροές έπαιξαν τα ταξίδια που κατέγραψαν μια καθαρή εισροή 2,278 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια αύξηση 1,702 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα έναν χρόνο πριν.

Μεγάλο ρόλο στη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έπαιξαν και οι τιμές της ενέργειας. Εάν εξαιρεθούν οι συναλλαγές που αφορούν τον χρυσό και την ενέργεια το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφανίζει ένα πλεόνασμα 4,294 δισεκατομμύρια δολάρια, αποτυπώνοντας μια αύξηση 1,702 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σχέση με τον ίδιο μήνα ένα χρόνο πριν. Όπως και αρκετές άλλες χώρες η Τουρκία πλήττεται σημαντικά από το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Το ζήτημα είναι πάντως ότι διευρυνόμενο έλλειμμα σημαίνει κα συνεχιζόμενη πίεση στη λίρα.

Η συνεχιζόμενη άνοδος του πληθωρισμού

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η ανοδική πορεία του πληθωρισμού στην Τουρκία. Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 3 Αυγούστου για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2022 έδειξαν ότι ο πληθωρισμός παραμένει ανοιχτή πληγή της τουρκικής οικονομίας.

Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 2,37% ενώ σε ετήσια βάση είναι μια ανάσα πριν το 80%, αφού αγγίζει πλέον το 79,6% και σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021 έχει είναι στο 45,72%. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι μόλις έναν χρόνο πριν ο πληθωρισμός στην Τουρκία ήταν στο 18,95%.

Ενδιαφέρον έχει και η κατανομή αυτού του πληθωρισμού. Σε ετήσια βάση, η μεγαλύτερη αύξηση είναι στις μεταφορές, που άλλωστε εξαρτώνται άμεσα και από τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, όπου η ετήσια αύξηση των τιμών είναι 119,11%. Όμως, πολύ μεγάλους ετήσιους ρυθμούς αύξησης των τιμών έχουν και άλλα αγαθά όπως τα τρόφιμα (94,65%), ο οικιακός εξοπλισμός (88,35%) ή η κατοικία (69,96%). Και αυτό παρότι υπήρξε υποχώρηση τους τελευταίους μήνες στις τιμές των φρούτων και των λαχανικών, καθώς υπήρξαν σημαντικές αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού, του κρέατος και των γαλακτοκομικών.

Σε  μηνιαία βάση την πιο μεγάλη αύξηση είχε ο κλάδος της υγείας (6,98%) και αμέσως μετά ήταν ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών και του καπνού.

Η συνεχιζόμενη υποχώρηση της λίρας

Και βέβαια όλα αυτά έχουν επιπτώσεις στην ισοτιμία της λίρας. Τον Ιούλιο η ισοτιμία της με το δολάριο κινήθηκε κατά μέσο όρο στις 17,4 λίρες / δολάριο (και έκτοτε έχει υποχωρήσει και άλλο φτάνοντας τις 17,0 λίρες/δολάριο). Αυτό σημαίνει μια υποχώρηση κατά 102% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021 όταν ήταν στις 8,5 λίρες / δολάριο.

Είναι αλήθεια ότι η υποχώρηση έναντι του δολαρίου τον Ιούλιο ήταν 2,5% σε σχέση με τον Ιούνιο, ενώ οι δύο προηγούμενες μηνιαίες υποχωρήσεις ήταν 8,6% τον Ιούνιο και 6,4% τον Μάιο, ενώ η ισοτιμία με το ευρώ είχε μια βελτίωση κατά 1% τον Ιούλιο.

Ωστόσο, η υποχώρηση της ισοτιμίας σε μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές, σημαίνει ότι αυξάνουν και αντίστοιχα οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων, κάτι που με τη σειρά του σημαίνει ενίσχυση του πληθωρισμού που επίσης τελικά πιέζει και την ισοτιμία προς τα κάτω συντηρώντας έναν αρνητικό κύκλο.

Η δύσκολη διαχείριση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται στην πράξη η διαχείριση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αποτυπώνει και συνολικότερες αντιφάσεις της τουρκικής οικονομίας.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν υποχωρήσει στην Τουρκία αν και οι αγορές ακινήτων από αλλοδαπούς έφεραν στο πρώτο μισό του 2022 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι πιθανό να φτάσουν τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλους του χρόνου.

Αντίστοιχα, οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου αποτυπώνουν καθαρή εκροή ύψους 1,578 δισεκατομμυρίου δολαρίων τον Ιούλιο.

Συνολικά, οι εισροές ξένων κεφαλαίων ήταν στα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια από την αρχή της χρονιάς.

Στην πραγματικότητα μεγάλο μέρος του ελλείμματος καλύπτεται από εισροές σε ξένο συνάλλαγμα άγνωστης προέλευσης, που στους εθνικούς λογαριασμούς αποτυπώνονται ως τακτοποιητέα στοιχεία (net errors and omissions) και που στην πραγματικότητα αποτυπώνουν το ξένο συνάλλαγμα που φέρνουν στην Τουρκία επιχειρήσεις και ιδιώτες από περιουσιακά στοιχεία που έχουν στο εξωτερικό. Αυτά αναμένεται να φτάσουν τα 20-25 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2022. Οι εισροές αυτές μαζί με τα συναλλαγματικά αποθέματα ήταν ο βασικός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε το έλλειμμα.

Στις μεγάλες ανάγκες της Τουρκίας για ξένο συνάλλαγμα προστίθεται και το πρόβλημα του εξωτερικού χρέους της Τουρκίας ιδίως του βραχυπρόθεσμου. Τον Μάιο του 2022 το βραχυπρόθεσμο εξωτερικό χρέος της Τουρκίας, δηλαδή αυτό που λήγει μέσα το αργότερο μέσα στους επόμενους 12 μήνες, έφτανε τα 182,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο δημόσιος τομέας οφείλει το 18,9% αυτού του εξωτερικού χρέους, η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα το 16,1% και ο ιδιωτικός τομέας το 65%.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Καλάσνικοφ: Ηδη φέτος έχει καταγράψει τις μεγαλύτερες πωλήσεις της τελευταίας 20ετίας

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η βιομηχανία παραγωγής όπλων Καλάσνικοφ έχει καταγράψει ήδη φέτος τις μεγαλύτερες πωλήσεις της τελευταίας εικοσαετίας, καθώς τα τουφέκια εφόδου της αγοράζονται με ρυθμό «ρεκόρ», έπειτα από επτά μήνες πολέμου στην Ουκρανία (στη φωτογραφία του AP/Jens Meyer, επάνω, ο ρώσος σχεδιαστής Μιχαήλ Καλάσνικοφ, με το θρυλικό τουφέκι εφόδου).

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αυξήθηκαν κατά 40%

Οι πωλήσεις των αυτόματων τουφεκιών εφόδου της αυξήθηκαν κατά 40% φέτος, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της βιομηχανίας Αλαν Λουσνίκοφ χθες Πέμπτη από την πόλη Ιζέφσκ. Δεν έδωσε απόλυτο αριθμό των πωλήσεων του πιο διαδομένου τουφεκιού εφόδου στην υφήλιο.

Δείτε ακόμα – Πόλεμος στην Ουκρανία: Που βρέθηκαν τα Καλάσνικοφ που στέλνει η Ελλάδα στο μέτωπο;

Προτεραιότητα είναι οι προμήθειες στο ρωσικό υπουργείο Αμυνας, επισήμανε ο κ. Λουσνίκοφ.

«Το να εγγυόμαστε την αμυντική ικανότητα της χώρας, ειδικά στις τρέχουσες συνθήκες, είναι το καθήκον στην εκτέλεση του οποίου επικεντρώνονται όλα τα τμήματα της εταιρείας ανεξαίρετα», είπε.

Πέρα από τις πωλήσεις εντός Ρωσίας, καταγράφεται επίσης αύξηση των εξαγωγών, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής κατασκευάστριας όπλων. Ηδη, τον Σεπτέμβριο, οι πωλήσεις στο εξωτερικό ξεπέρασαν αυτές που καταγράφηκαν ολόκληρη την προηγούμενη χρονιά, διαβεβαίωσε.

«Πολύ εντατικά»

«Οι παραγωγικές δυνατότητές μας αξιοποιούνται πολύ εντατικά φέτος», σύμφωνα με τον κ. Λουσνίκοφ. Για παράδειγμα, είναι γνωστό πως οι ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας παραλαμβάνουν φέτος 70.000 τουφέκια AK-103.

Κατά τη δημόσια εταιρεία εξαγωγών όπλων Rosoboronexport, πλέον εξάγονται πάνω από 100.000 τουφέκια Καλάσνικοφ διαφόρων τύπων σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

Εξάλλου το «Αβτομάτ Καλάσνικοφ», το πιο διαδεδομένο τουφέκι εφόδου στον πλανήτη, συχνά αντιγράφεται χωρίς άδεια.

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Ιταλία: Αυξάνονται κατά 59% οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις της ηλεκτρικής ενέργειας

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Σύμφωνα με την Arera, την Ιταλική Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Δικτύων Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το 2022 κατά μέσο όρο, τα ιταλικά νοικοκυριά πρόκειται να ξοδέψουν 1322 ευρώ για την ηλεκτρική ενέργεια, έναντι των 632 ευρώ το 2021 (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Max Rossi).

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αύξηση κατά 59%

Με παρέμβασή της, η Arera, απέφυγε τον διπλασιασμό των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, αλλά από την 1η Οκτωβρίου η αύξηση θα αγγίξει το 59% επί των ήδη υψηλών τιμών που ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Δείτε ακόμα – Γερμανία: Μαζικές διαδηλώσεις για την ενέργεια

«Η Ιταλική Ρυθμιστική Αρχή, όπως υπογραμμίσθηκε, αποφάσισε να αναβάλει την κάλυψη της διαφοράς ανάμεσα στις τιμές που αρχικά είχαν προβλεφθεί για το περασμένο τρίμηνο, και το πραγματικό κόστος που μέχρι τώρα έχει καταγραφεί», αναφέρεται σε επίσημο ανακοινωθέν της, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Το πλαφόν στην ΕΕ

Αψηφώντας τις εκκλήσεις των 15 χωρών της ΕΕ, ακόμα και φωνές μεταξύ των ευρωπαίων Επιτρόπων, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφάσισε να μην προτείνει ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Politico.

Η Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Επιτροπής, Ditte Juul-Jørgensen, ανέφερε στους εξοργισμένους ευρωπαίους διπλωμάτες ότι «αντί για πλαφόν η Επιτροπή θα παρουσίαζε ένα ‘non-paper’ με προτάσεις για κοινές αγορές».

Το Βερολίνο πάντως υποστηρίζει ότι εάν επιβληθεί το ανώτατο όριο, το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναδιανεμηθεί πολιτικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αντί να κατανεμηθεί από τις δυνάμεις της αγοράς.

Οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε αυξημένη κατανάλωση – έναν τοξικό συνδυασμό που θα μπορούσε να προκαλέσει ελλείψεις, προειδοποιούν οι αξιωματούχοι.

Δείτε περισσότερα – Politico: «Οχι» Κομισιόν στην πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ23 λεπτά ago

Ανρί: «Το VAR σκοτώνει τη χαρά του παιχνιδιού»

ΚΟΣΜΟΣ45 λεπτά ago

Ζελένσκι: Οι Ρώσοι που στρατολογούνται να κάνουν τατουάζ για να αναγνωρίσουν τα πτώματά τους

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ1 ώρα ago

“Δένει” Κριστάντε η Ρόμα – www.ertsports.gr

OIKONOMIA1 ώρα ago

Καλάσνικοφ: Ηδη φέτος έχει καταγράψει τις μεγαλύτερες πωλήσεις της τελευταίας 20ετίας

ΚΟΣΜΟΣ1 ώρα ago

Βασίλισσα Ελισάβετ: Στη δημοσιότητα το πιστοποιητικό θανάτου της – Τι αναφέρει ως αιτία θανάτου

ΚΟΣΜΟΣ2 ώρες ago

Βόρεια Κορέα: Με εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων «χαιρέτισε» την αποχώρηση της Κάμαλα Χάρις από την Σεούλ

ΚΟΣΜΟΣ2 ώρες ago

Πούτιν: Αναγνώρισε με προεδρικά διατάγματα Ζαπορίζια και Χερσώνα ως ανεξάρτητα κράτη

ΜΠΑΣΚΕΤ2 ώρες ago

Λεμπρόν: All-time πεντάδα των Λέικερς χωρίς Τζαμπάρ

ΚΟΣΜΟΣ2 ώρες ago

Μόσχα: Τελετή προσάρτησης ουκρανικών εδαφών με «μεγάλη ομιλία» του Πούτιν

ΚΟΣΜΟΣ3 ώρες ago

ΗΠΑ: Timelapse βίντεο για τον κυκλώνα Ίαν προκαλεί δέος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Η τραγική ιστορία ενός 60χρονου γιατρού γράφεται κάθε μέρα στους δρόμους του Βόλου..

MEDIA6 ημέρες ago

Δεν κράτησε ούτε 2 εβδομάδες: Σε μετωπική Λιάγκας και Νομικού, τέλος από το Πρωινό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Έρχεται νέο πρόγραμμα επιδότησης ηλιακών θερμοσίφωνων από 800 έως 1000 ευρώ

ΣΤΟΙΧΗΜΑ6 ημέρες ago

Στοίχημα: Άνετη η Ελλάδα, “καίγεται” η Κύπρος

ΣΤΟΙΧΗΜΑ6 ημέρες ago

Στοίχημα Σαββάτου: Κύπρος – Ελλάδα προγνωστικά και ανάλυση αγώνα

MEDIA4 ημέρες ago

Τζούλια Αλεξανδράτου: Αυτός είναι ο πατέρας του παιδιού της (Pics)

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Έκανε ποδήλατο στον Άναυρο και κατέληξε.. στο νοσοκομείο Βόλου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ7 ημέρες ago

Ο Ντέιβιντ Μπόουι τιμήθηκε με πλακέτα στη Λεωφόρο της Δόξας της Μουσικής στο Κάμντεν του Λονδίνου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Πέθανε ο γνωστός ξενοδόχος του Βόλου Βασίλης Ταλαδιανός

MEDIA5 ημέρες ago

Στα 38 της πιο χυμώδης από ποτέ: H Γωγώ του «Καφέ της Χαράς» είναι πλέον μια εντυπωσιακή γυναίκα (Pics)

Δημοφιλή