OIKONOMIA
Κακοκαιρία και θέρμανση: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουμε σε 3 βίντεο


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τι πρέπει να κάνουμε για να κρατήσουμε το σπίτι μας ζεστό με οικονομία
Με την κακοκαιρία να έχει χτυπήσει τα περισσότερα μέρη της χώρας η λειτουργία και η χρήση του συστήματος θέρμανσης είναι απαραίτητη. Θα πρέπει τα συστήματα θέρμανσης του σπιτιού να λειτουργούν σωστά έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις δύσκολες καιρικές συνθήκες και την κακοκαιρία.
Πολλές φορές υπάρχουν προβλήματα με τη θέρμανση του σπιτιού. Μπορεί κάποιες πολυκατοικίες να έχουν ή να μην ανάβουν την κεντρική θέρμανση. Έτσι η διαβίωση είναι ιδιαίτερα δύσκολα αυτές τις ημέρες.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε 3 χρήσιμα video σχετικά με την θέρμανση του σπιτιού και την προστασία από την κακοκαιρία.
Τι μπορεί να κάνουμε για να προστατευτούμε από την κακοκαιρία
Πώς μπορεί να ζεσταθεί ένα σπίτι χωρίς κεντρική θέρμανση (Προσοχή οι τιμές της κιλοβατώρας έχουν αλλάξει το 2022)
Σημασία της συντήρησης του λεβητοστασίου

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
Νέοι επιστήμονες στην Ελλάδα: Μετέωροι σε μια αγορά εργασίας που δεν έχει προχωρήσει


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Μια αγορά εργασίας που σε μεγάλο βαθμό αποτελείται από μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις που καθηλώθηκαν σε επίπεδο στρατηγικής και ανάπτυξης από την δεκαετή οικονομική κρίση και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των υψηλού μορφωτικού επιπέδου νέων επιστημόνων της χώρας μας, δείχνει η ετήσια έκθεση του εκπαιδευτικού Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ (ΚΑΝΕΠ ΓΣΕΕ) που παρουσιάζεται σήμερα το πρωί.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τα συμπεράσματα της έκθεσης
Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της μετά από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών «η ανασφαλής ελληνική οικονομία των πολύ μικρών επιχειρήσεων, επικεντρωμένων στην ένταση εργασίας, με χαμηλή εξωστρέφεια και καινοτομία, με ιδιαίτερα χαμηλή ψηφιακή ένταση στη λειτουργία τους, χωρίς σχέδιο για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της, με ευκαιριακή λειτουργία και χωρίς σαφή περιγράμματα εργασίας, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο υψηλό μορφωτικό επίπεδο των νέων ανθρώπων, και επομένως να μεταβεί στο πρότυπο μιας σύγχρονης οικονομίας έντασης γνώσης. Έτσι, η ελληνική αγορά εργασίας μαστίζεται από υψηλούς δείκτες αναντιστοιχιών ως προς τις προσφερόμενες και απαιτούμενες από τους εργοδότες δεξιότητες».
Το αποτέλεσμα, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές της μελέτης είναι «τα φαινόμενα της διαρροής εγκεφάλων (brain drain), της σπατάλης εγκεφάλων (brain waste), και της μεγάλης παραίτησης (big quit) που ήδη έφτασε και στη χώρα μας και αποτελούν σημαντικές ενδείξεις παθογένειας του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας σε εθνικό και –κυρίως- σε τοπικό επίπεδο».
Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, το 2019, το 32,3% των εργαζόμενων ηλικίας από 15 έως και 34 ετών στην Ελλάδα με μορφωτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απασχολούνταν σε επαγγέλματα αναντίστοιχα των πραγματικών δεξιοτήτων τους, κάτι που στον σχετικό επιστημονικό δείκτη φέρνει τη χώρα μας στην 3η υψηλότερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-28.
Επίσης, την ίδια χρονιά και το 28,9% των νέων ηλικίας από 15 έως και 34 ετών με μορφωτικό επίπεδο ανώτερης δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης ή και υψηλότερο, απασχολούνταν σε δουλειές που δεν αντιστοιχούσαν στο επίπεδο των σπουδών τους, κάτι που επίσης δίνει στη χώρα μας την 10η υψηλότερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-28.
Τέλος, το 2020 η τιμή του ευρωπαϊκού δείκτη δεξιοτήτων στην Ελλάδα είναι χαμηλή (29,8) δίνοντας στη χώρα μας αρνητική «πρωτιά» μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-28.
Ισότητα στην εργασία;
Συνολικά στα κράτη-μέλη της ΕΕ-28 και σε αρκετούς από τους τομείς οικονομικών δραστηριοτήτων ως προς τους δείκτες του ανθρώπινου δυναμικού οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται, αναπαράγοντας καθιερωμένες κοινωνικές διακρίσεις. Κι αυτό παρότι, όπως αναφέρει η έκθεση, οι επιδόσεις των γυναικών στις ανώτερες βαθμίδες της εκπαίδευσης υπερέχουν έναντι των ανδρών. «Η προσδοκία της μετεξέλιξης των οικονομιών από οικονομίες έντασης εργασίας, σε οικονομίες έντασης γνώσης και η εδραίωση της κοινωνικής δικαιοσύνης στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού ναρκοθετείται!» αναφέρουν οι ερευνητές της ΓΣΕΕ.
Στην ίδια έκθεση τονίζεται ότι το 2019 στην ομάδα κλάδων οικονομικής δραστηριότητας της επιχειρηματικής οικονομίας και στους 15 δυναμικότερους κλάδους της Ελλάδας διαπιστώνεται υψηλή ένταση εργασίας, έναντι μιας προσδοκώμενης σύγχρονης οικονομίας με υψηλή ένταση γνώσης.
Ερευνήθηκαν κλάδοι οικονομικής δραστηριότητάς ως προς: (α) το πλήθος των επιχειρήσεων (597.899 επιχειρήσεις που αντιστοιχεί στο 84,4% του συνόλου των επιχειρήσεων της επιχειρηματικής οικονομίας), (β) το πλήθος των απασχολουμένων (2.003.031 απασχολούμενοι που αντιστοιχεί στο 77,2% του συνόλου των επιχειρήσεων της επιχειρηματικής οικονομίας), και (γ) ως προς τη συνολική προστιθέμενη αξία σε συντελεστές κόστους (33.530 εκ.€ που αντιστοιχεί στο 68,3% του συνόλου των επιχειρήσεων της επιχειρηματικής οικονομίας).
Είναι χαρακτηριστικό όμως, ότι στους 15 δυναμικότερους κλάδους της Ελλάδας δεν συμπεριλαμβάνεται κάποιος από τους κλάδους της κατηγορίας έρευνα και ανάπτυξη (R&D).
Στα ερευνητικά στοιχεία του 2019, το 12,9% (344 χιλ. μισθωτοί) του συνόλου των μισθωτών στην Ελλάδα ηλικίας από 15 έως και 74 ετών εμφανίζονται να έχουν μορφωτικό επίπεδο Κατώτερης Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φέρνοντας τη χώρα μας ως προς το συγκεκριμένο δείκτη την 13η υψηλότερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-28. Πρόκειται κυρίως για άνδρες (65,0%) με μέση ηλικία (46,3 έτη).
Την ίδια χρονιά το 45,4% (1.209 χιλ. μισθωτοί) του συνόλου των μισθωτών ηλικίας από 15 έως και 74 ετών έχουν μορφωτικό επίπεδο Ανώτερης Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατέχοντας ως προς το συγκεκριμένο δείκτη την 15η υψηλότερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-28. Και εδώ πρόκειται κυρίως για άνδρες (58,1%) με μέση ηλικία (42,5 έτη).
Τέλος, το 41,7% (1.109 χιλ. μισθωτοί) του συνόλου των μισθωτών ηλικίας από 15 έως και 74 ετών έχουν μορφωτικό επίπεδο Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατέχοντας ως προς το συγκεκριμένο δείκτη την 11η υψηλότερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-28, κυρίως άνδρες (58,1%) με μέση ηλικία (42,5 έτη).
Ο μέσος όρος αποδοχών
Την ίδια χρονιά, αναφέρει η έκθεση, οι μέσες ετήσιες ακαθάριστες αποδοχές των μισθωτών ηλικίας από 15 ετών και άνω που απασχολούνται σε επιχειρήσεις με 10 απασχολούμενους και άνω με μορφωτικό επίπεδο Κατώτερης Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και χαμηλότερο είναι 17,3 χιλιάδες ευρώ ετησίως, δίνοντας στη χώρα μας ως προς το συγκεκριμένο δείκτη την 17η υψηλότερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-28.
Οι μέσες ετήσιες ακαθάριστες αποδοχές των μισθωτών ηλικίας από 15 ετών και άνω που απασχολούνται σε επιχειρήσεις με 10 απασχολούμενους και περισσότερους με μορφωτικό επίπεδο Ανώτερης Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι 20,2 χιλιάδες ευρώ ετησίως, δίνοντας ως προς το συγκεκριμένο δείκτη την 16η υψηλότερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-28.
Τέλος, οι μέσες ετήσιες ακαθάριστες αποδοχές των μισθωτών ηλικίας από 15 ετών και άνω που απασχολούνται σε επιχειρήσεις με 10 απασχολούμενους και άνω με μορφωτικό επίπεδο Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι 30,4 χιλιάδες ευρώ, δίνοντας στην Ελλάδα ως προς το συγκεκριμένο δείκτη την 18η υψηλότερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-28.
Σημειώνεται ότι ο μέσος συνθετικός δείκτης ετήσιων ακαθάριστων αποδοχών (23,3 χιλιάδων ευρώ) κατατάσσει την Ελλάδα στην 17η υψηλότερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ-28.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
Αμπέλι: Προσβολές περονόσπορου και ωίδιου – Μέτρα αντιμετώπισης


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Συστάσεις από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων
Σε αρκετές περιοχές (Λευκάδα-Πρέβεζα) το αμπέλι βρίσκεται πολύ κοντά στο στάδιο της άνθησης. Οι προσβολές από περονόσπορο σε αυτό το στάδιο μπορεί να αποβούν καταστρεπτικές για την παραγωγή.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Συνιστάται, σε όσες περιοχές η βλάστηση έχει φτάσει στο στάδιο μούρου, η εφαρμογή ενός προληπτικού ψεκασμού με κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο κυρίως εκεί που η ασθένεια εμφανίζεται συχνά, στις ευπαθείς ποικιλίες και ιδιαίτερα όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τις μολύνσεις. Λόγω της γρήγορης αύξησης της βλάστησης να προτιμούνται φάρμακα διεισδυτικά ή διασυστηματικά. Επίσης συστήνεται η ορθολογική εναλλαγή μυκητοκτόνων από διάφορες κατηγορίες προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα.
Καλλιεργητικά μέτρα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον αμπελώνα και συντελούν στο ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά συμβάλλουν καθοριστικά στον περιορισμό της σοβαρότητας της ασθένειας.
Ωίδιο
Κατά την περίοδο της άνθησης το αμπέλι παρουσιάζει την μεγαλύτερη ευαισθησία στις προσβολές του ωϊδίου. Οι αμπελουργοί θα πρέπει να επισκοπούν τον αμπελώνα τακτικά κάθε εβδομάδα και σε περίπτωση προσβολής να συλλέγουν και να καταστρέφουν τους προσβεβλημένους βλαστούς.
Να γίνει υποχρεωτικά ψεκασμός με διεισδυτικά ή διασυστηματικά σκευάσματα εναντίον του ωϊδίου όταν θα έχουμε ανθοταξίες πλήρως χωρισμένες με χωριστά άνθη (εικόνα 17) με επανάληψή του στο 80% της άνθησης (εικόνα 25) και στο στάδιο των ραγών με μέγεθος 2 mm – τα τσαμπιά αρχίζουν να γέρνουν (εικόνα 29). Αν χρησιμοποιηθούν σκευάσματα επαφής όπως το θείο θα πρέπει αντί των τριών υποχρεωτικών ψεκασμών να γίνουν 6 εφαρμογές, οι τρεις στα στάδια που περιγράφονται και οι άλλες τρεις ενδιάμεσα. Κατάλληλα φάρμακα βλ λίστα που έχει σταλεί.
Η καταπολέμηση του ωϊδίου μπορεί να συνδυαστεί με αυτή του περονοσπόρου.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Θλίψη για τον θάνατο 58χρονο Βολιώτη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Θλίψη στην τοπική κοινωνία του Βόλου – Πέθανε ο σπουδαίος Βολιώτης μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Βόλος: Ηλικιωμένος κατέρρευσε στη μέση του δρόμου