Connect with us
PELICOT 620x350.jpg PELICOT 620x350.jpg

ΚΟΣΜΟΣ

«Κανείς δεν αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης περισσότερο από την Ζιζέλ Πελικό»

Published

on

ΝΕΟ BANNER 1000x200px ΕΠΙΤΟΚΙΟ 2.25%

Εκστρατεία για να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης στην 72χρονη Ζιζέλ Πελικό ως αναγνώριση της δύναμης και του θάρρους της ενάντια στη σεξουαλική βία ξεκίνησε πρόσφατα η βρετανίδα δημοσιογράφος Kathrin Mayer.

Η 63χρονη Mayer, ιδρύτρια του Women’s Equality Party, ξεκίνησε την διαδικτυακή προσπάθεια μέσω της πλατφόρμας Change.org.

Σε σχετικό κείμενο με την πρότασή της, ζητά από τη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης στη γυναίκα που αναδείχθηκε σε σύμβολο του αγώνα κατά της χημικής υποταγής και της σεξουαλικής βίας, όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά σε όλο τον κόσμο.

Περισσότερες από 35.000 υπογραφές

Το κείμενο της δημοσιογράφου δημοσιεύτηκε στις 20 Δεκεμβρίου, δηλαδή μία μέρα μετά την ολοκλήρωση της πολύκροτης δίκης.

Η μετάφραση του κειμένου στα γαλλικά αναρτήθηκε χθες Τετάρτη στην διαδικτυακή πλατφόρμα και μέσα σε λίγες ώρες συγκέντρωσε περισσότερες από 35.000 υπογραφές.

Advertisement

«Ξεκίνησα αυτή την εκστρατεία για να τιμήσω την απόφασή της»

«Είναι δύσκολο να σκεφτούμε οποιαδήποτε μορφή βίας που αποτελεί μεγαλύτερη πρόκληση για την ειρήνη από τη σεξουαλική βία. Είναι έμφυλη και ενδημική. Αναπτύσσεται ως πολεμικό όπλο, καταστρέφει επίσης ότι θεωρείται ειρήνη κάθε λεπτό της κάθε μέρας σε κάθε μέρος του κόσμου. Η πλειονότητα των γυναικών έχουν βιώσει σεξουαλική βία στη διάρκεια της ζωής τους. Τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) εκτιμούν ότι μία στις τέσσερις γυναίκες και ένας στους 26 άνδρες θα υποστούν βιασμό ή απόπειρα βιασμού. Η πλειοψηφία των θυμάτων και των επιζώντων γνωρίζουν τους βιαστές τους. Αυτή η αλήθεια έχει γραφτεί σε μεγάλο βαθμό στη δίκη και την καταδίκη του συζύγου της Ζιζέλ Πελικό και των 50 άλλων ανδρών που τη βίασαν», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο κείμενό της προς τη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ η Μέγιερ.

«Κανείς δεν αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης περισσότερο από την Πελικό»

Στο ίδιο κείμενο η δημοσιογράφος τονίζει πως η Ζιζέλ Πελικό επέλεξε να μην διεξαχθεί η δίκη κεκλεισμένων των θυρών, ώστε όλη η κοινωνία να είναι μάρτυρας σε όσα ακούστηκαν μέσα στη δικαστική αίθουσα με στόχο ένα καλύτερο μέλλον «όπου όλοι, γυναίκες και άνδρες, θα μπορούν να ζουν σε αρμονία με σεβασμό και αμοιβαία κατανόηση».

«Κανείς δεν αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης περισσότερο από την Πελικό. Τώρα είναι η ώρα να βεβαιωθούμε ότι η Επιτροπή Νόμπελ και αυτοί οι λίγοι άνθρωποι που εγκρίνουν τις υποψηφιότητες θα αναλάβουν δράση», καταλήγει στο κείμενό της η Μέγιερ.

Η ίδια ανέφερε στη γαλλική εφημερίδα Libération: «Η Ζιζέλ Πελικό είναι έμπνευση για όλους μας… Επέλεξε τη δημοσιότητα επειδή κατάλαβε πόσο σημαντική ήταν. Ξεκίνησα αυτή την εκστρατεία για να τιμήσω την απόφασή της».

Το χρονικό

Η 72χρονη Ζιζέλ υπήρξε θύμα βιασμού επί 10 χρόνια από τον πρώην σύζυγό της Ντομινίκ Πελικό και 50 άγνωστους σε εκείνη άνδρες, τους οποίους ο συνταξιούχος ηλεκτρολόγος «ψάρευε» από πλατφόρμα για swingers στο διαδίκτυο.

Advertisement

Ο Πελικό νάρκωνε την ανυποψίαστη Ζιζέλ και καλούσε τους συνεργούς του να τη βιάζουν στην οικία του ζεύγους, στο γραφικό χωριό Μαζάν της νότιας Γαλλίας. Κατέγραφε τη δράση των συνεργών του, ενώ βίαζε και ο ίδιος τη Ζιζέλ.

Ο Πελικό συνελήφθη αφού εντοπίστηκε να προσπαθεί να βιντεοσκοπήσει με το κινητό του τηλέφωνο κάτω από τις φούστες των γυναικών σε ένα τοπικό σούπερ μάρκετ. Οι αστυνομικές Αρχές ανακάλυψαν έτσι δεκάδες χιλιάδες φωτογραφίες και βίντεο από τη σεξουαλική κακοποίηση της Ζιζέλ.

Η μαραθώνια δίκη του Πελικό και των 50 συγκατηγορούμενων του ξεκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου στο ποινικό δικαστήριο της Αβινιόν και ολοκληρώθηκε στις 19 Δεκεμβρίου. Η «δίκη του αιώνα» στη Γαλλία βρέθηκε σχεδόν επί τέσσερις μήνες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των διεθνών μέσων ενημέρωσης ενώ η επιλογή της Ζιζέλ να μην διεξαχθεί η δίκη κεκλεισμένων των θυρών, ώστε «η ντροπή να αλλάξει πλευρά», την ανέδειξε σε παγκόσμιο σύμβολο κατά της σεξουαλικής βίας.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον βασικό κατηγορούμενο Ντομινίκ Πελικό και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 20 ετών ενώ στους 50 συγκατηγορούμενους του επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης από τρία μέχρι 15 έτη.

Μετά την έκδοση της ετυμηγορίας του ποινικού δικαστηρίου της Αβινιόν στις 19 Δεκεμβρίου, 17 από τους 51 κατηγορούμενους για τους βιασμούς της 72χρονης Ζιζέλ άσκησαν έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης. Ο βασικός κατηγορούμενος και ενορχηστρωτής των βιασμών της Ζιζέλ αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση, σύμφωνα με δήλωση της δικηγόρου του Μπεατρίς Ζαβαρό στις 30 Δεκεμβρίου.

Advertisement

πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Le Parisien

Περισσότερα Εδω

Advertisement
NEO BANNER 300x250px ΕΠΙΤΟΚΙΟ 2.25%
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Διαχειρίστρια- Διευθύντρια : Σοφία Κοντοθανάση
Iδιοκτησία – Δικαιούχος domain name ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Τεχνικός προϊστάμενος : Μιχάλης Χειμωνίδης
Εμπορικό τμήμα – Λογιστήριο : Μαρία Παπαζέτη
Διευθυντ.ς Σύνταξης: Σοφία Κοντοθανάση
Ρεπορτάζ: Βασίλης Μπαντίδης
Copyright © 2024 AstraTV.gr - Γ.Ε.Μ.Η.: 50683644000

Μετάβαση στο περιεχόμενο