Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Κανείς δεν μπορεί να μένει απαθής στην καταστροφή της Αγίας Σοφίας –

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Με τη συμμετοχή του καρδινάλιου κ. GiuseppeBetori  και καθηγητών εγνωσμένου κύρους πραγματοποιήθηκε στη Φλωρεντία η παρουσίαση του μνημειώδους τόμου της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας «Αγία Σοφία: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Πόλης σε τζαμί. Ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας κατά την παρουσίαση του Τόμου στο αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής της Κεντρικής Ιταλίας στην Φλωρεντία, τόνισε ότι «στην Αγία Σοφία, αφότου έγινε τζαμί, διαπιστώνονται ζημιές και φθορές από τη μετατροπή του νάρθηκα σε παπουτσοθήκη και την καθημερινή προσέλευση δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών, που χρησιμοποιούν το μνημείο ακόμη και για τη διανυκτέρευσή τους. Το γεγονός καυτηριάζεται και από τουρκικά μέσα ενημέρωσης, όπως η εφημερίδα Τζούμχουριετ, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, η Αγία Σοφία θα έχει καταστραφεί ως το 2050».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην παρουσίαση συμμετείχαν τα μέλη της αντιπροσωπείας της ΔΣΟ, βουλευτές κ.κ. SisakGabrielyan και HrachyaHakobya από την ΑρμενίαMileTalevski από την Βόρεια Μακεδονία, ΠανίκοςΛεωνίδου από την Κύπρο και ο EugeniuszCzykwin από την Πολωνία, καθώς και οι Σύμβουλοι της ΔΣΟδρ Κώστας Μυγδάληςκαι κ. Αλέξανδρος Φομένκο. Επίσης το παρών έδωσε ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων κ. Γιώργος Μυλωνάκης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Εκδόσεων και Εκτυπώσεων κ. Σωτήριος Στασινόπουλος, η Ελληνίδα πρόξενος κ. ΠέγγυΠετρακάκου και ο αρχιμανδρίτης π. Νικόλαος.

Από ιταλικής πλευράς χαιρετισμό απηύθυνε ο κοσμήτορας της Σχολής Don StefanoTarocchi,  ο καρδινάλιος κ. GiuseppeBetori και ο επικεφαλής του «SummerSchool of Religion», ομ. Καθηγητής της Κοινωνιολογίας, κ. ArnaldoNesti. Εκτός του κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου για το βιβλίο μίλησαν ο Monsignor TimothyVerdon, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ειδήμων στον τομέα της εκκλησιαστικής τέχνης, Μέλος του Κέντρου Ιταλικών Αναγεννησιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και ο AdalbertoMainardi, μοναχός του MonasterodiBose, ενώ την συζήτηση συντόνισε ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Κεντρικής Ιταλίας Don AlfredoJiacopozzi.

Ο καρδινάλιος κ. GiuseppeBetori, στην ομιλία του, στάθηκε ιδιαίτερα στην δυνατότητα σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών, ενώ εξήρε την προσφορά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην συνεννόηση μεταξύ των Εκκλησιών. Επίσης, επισήμανε και αυτός την ανάγκη συντονισμού για την αφύπνιση της διεθνούς κοινής γνώμης για την Αγία Σοφία».

Οι υπόλοιποι ομιλητές ανέπτυξαν διάφορες πλευρές της ιστορικής, πολιτιστικής και πνευματικής αξίας της Αγίας Σοφίας, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την πρωτοβουλία της ΔΣΟ για ανατροπή της αυθαίρετης τουρκικής απόφασης.

Γέφυρα Βυζαντίου και Δύσης

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ομιλία του ευχαρίστησε τον Γ.Γ. της Βουλής των Ελλήνων κ. Γιώργο Μυλωνάκη για την αμέριστη συμπαράσταση της Ελληνικής Βουλής και του προέδρου της κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, σε όλες τις δράσεις της ΔΣΟ, και ιδιαίτερα στην εκτύπωση και διάδοση του Τόμου για τις «Αγίες Σοφίες» σε μια πολυτελή έκδοση και σε πολλές γλώσσες. Στη συνέχεια σημείωσε ότι «είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που βρισκόμαστε στη Φλωρεντία, μια πόλη, όπου σε κάθε βήμα σκοντάφτεις σε αριστουργήματα της τέχνης. Μια πόλη, πεδίο γόνιμης μείξης της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής γραμματείας, με τον Χριστιανισμό και τον Ουμανισμό. Την πόλη που μπήκαν τα θεμέλια της νέας Ευρώπης. Αυτής που ο μεγάλος Φλωρεντίνος και Ευρωπαίος ποιητής, ο δημιουργός της Θείας Κωμωδίας, ΔάντηΑλιγκιέρι, την προείδε ως μια ενότητα. Αλλά και την πόλη, που έγινε γέφυρα μεταφοράς του ανεκτίμητου βυζαντινού πολιτισμού, που εντός του εμπεριείχε την αρχαιοελληνική του κληρονομιά, προς την Δύση».

Ο δρόμος της ενωμένης Ευρώπης

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ επισήμανε ότι «για να αφυπνίσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη για την Αγία Σοφία, εκδώσαμε με τη συνδρομή της Βουλής των Ελλήνων και του Πανεπιστημίου Αθηνών τον παρόντα Τόμο, που περιλαμβάνει 37 εμβληματικούς Ναούς, που είναι αφιερωμένοι στην Αγία του Θεού Σοφία», εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι «οι προθέσεις μας βρίσκουν σε εσάς ένα ευμενές ακροατήριο και ένθερμους συνοδοιπόρους. Άλλωστε, οι στόχοι μας πηγάζουν από τις κοινές ευρωπαϊκές μας αξίες, τις κοινές μας παραδόσεις. Γιατί πιστεύω ακράδαντα πως, παρά τις αμφιταλαντεύσεις, τα εμπόδια και τις αντιθέσεις, ο δρόμος του μέλλοντος είναι αυτός μιας πραγματικά ενωμένης και ισχυρής Ευρώπης. Κι αυτό οφείλουμε να το θυμόμαστε, ιδιαίτερα σήμερα, που ένας πόλεμος, και μάλιστα μεταξύ χριστιανών, διεξάγεται εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου».

Ίδια τακτική και στα κατεχόμενα

Πριν από την παρουσίαση του Τόμου, προηγήθηκε συνάντηση με τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Don StefanoTarocchi και τον καθηγητή Don AlfredoJiacopozzi στην οποία συμμετείχαν ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο επικεφαλής της Κυπριακής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ κ. ΠανίκοςΛεωνίδου, και ο ελληνιστής κ. VirgilioAvato, σύνδεσμος της ΔΣΟ με το Διεθνές Δίκτυο των Καθολικών Νομοθετών.

Στην διάρκεια της συζήτησης ο ΓΓ της ΔΣΟ επισήμανε ότι ως θεσμός «υπερασπιζόμαστε τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες, τους θεμελιώδεις πυλώνες της Ευρώπης, που είναι ο ελληνορωμαϊκός πολιτισμός και ο χριστιανισμός. Συστατικά που, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε ότι έχουν λησμονηθεί. Παράλληλα, αναλαμβάνουμε δράσεις ενημέρωσης της διεθνούς κοινότητας όταν διώκονται χριστιανοί, όπως στη Μέση Ανατολή, ή απειλούνται χριστιανικά μνημεία, ιδιαίτερα μεγάλης πνευματικής και ιστορικής αξίας. Για τον λόγο αυτό, δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε απαθείς όταν πριν από 2 χρόνια, η τουρκική ηγεσία, κατά τρόπο αυθαίρετο και ασεβή προς ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αποφάσισε να μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινουπόλεως σε μουσουλμανικό τέμενος. Δυστυχώς, την ίδια τακτική την βλέπουμε και σε άλλες περιοχές, όπως στην κατεχόμενη Κύπρο, όπου με την αλλαγή χρήσης ή ακόμη και με την καταστροφή χριστιανικών μνημείων επιχειρείται η εξάλειψη από την μνήμη του χριστιανικού παρελθόντος του νησιού».

Στο τέλος της συνάντησης ο επικεφαλής της ΔΣΟ πρόσφερε τον Τόμο για τις Αγίες Σοφίες στον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής.

Κατά την παραμονή τους στη Φλωρεντία οι ορθόδοξοι βουλευτές επισκέφθηκαν τον καθεδρικό ναό της πόλης, όπου φυλάσσεται και η κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στο πάνελ της παρουσίασης του τόμου της Αγίας Σοφίας στη Φλωρεντία.

Εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, της εκκλησίας και φιλίστορες παρακολούθησαν την παρουσίαση του τόμου της ΔΣΟ.

Ο Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας κ. Don StefanoTarocchi χαιρετίζει την παρουσίαση του τόμου.

Ο καρδινάλιος της Φλωρεντίας κ. GiuseppeBetori εξήρε την αξία της πρωτοβουλίας της ΔΣΟ να εκδώσει τον τόμο για την Αγία Σοφία.

Ο διακεκριμένος καθηγητής του ΠανεπιστημίουStanford, Monsignor TimothyVerdon ήταν εκ των βασικών ομιλητών στην παρουσίαση του τόμου.

Την παρουσίαση χαιρέτησε ο Καθηγητής της Κοινωνιολογίας, κ. ArnaldoNesti, στον οποίο ο επικεφαλής της ΔΣΟ πρόσφερε τον τόμο της Αγίας Σοφίας.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ πρόσφερε τον τόμο της Αγίας Σοφίας στον καρδινάλιο της Φλωρεντίας.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με ολιγομελή αντιπροσωπεία της ΔΣΟ με τον Κοσμήτορα του πανεπιστημίου.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ προσφέρει στον Κοσμήτορα τον τόμο της Αγίας Σοφίας και αναπαράσταση των ψηφιδωτών της Μεγάλης Εκκλησίας.

Η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ ξεναγήθηκε στον επιβλητικό καθεδρικό ναό της Φλωρεντίας, όπου φυλάσσεται και η κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή