Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Καραμανλής για μετρό Πειραιά: Το καλοκαίρι του 2022 θα παραδοθούν οι 3 σταθμοί στο κοινό

Published

on

Την πρόοδο των εργασιών στους υπό κατασκευή σταθμούς του μετρό στον Πειραιά επόπτευσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής σήμερα το πρωί, καθώς και τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα που εκτίθεται προσωρινά στην Ξυλαποθήκη μέχρι την τοποθέτησή του στην μόνιμη έκθεση.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Τον Δεκέμβριο του 2019 μαζί με τον γενικό γραμματέα, τον δήμαρχο του Πειραιά και τη διοίκηση του Αττικό Μετρό είχαμε επισκεφτεί τα εργοτάξια στον κεντρικό σταθμό του Πειραιά. Εκεί τότε δεν είχαν ξεκινήσει σχεδόν εκσκαφές, ήμασταν μόνο στα 30 μέτρα. Τότε είχαμε δεσμευτεί ότι το έργο θα παραδοθεί μέσα στο καλοκαίρι του 2022. Διαπιστώσαμε σήμερα την πρόοδο στην κατασκευή του. Βρισκόμαστε στα τελειώματα των εργασιών και στην ουσία είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Ο Πειραιάς όταν θα παραδοθούν οι τρεις σταθμοί θα γίνει πραγματικά ένα πολύ σημαντικό συγκοινωνιακό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή. Γιατί θα έχουμε το Μετρό, θα έχουμε το Τραμ, θα έχουμε τον Προαστιακό. Σκεφτείτε ότι θα συνδέσουμε το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, μέσα σε περίπου 50 λεπτά. Κάτι για το οποίο θα έπρεπε βεβαίως να είμαστε όλοι περήφανοι» δήλωσε ο υπουργός κ. Κώστας Καραμανλής κατά την επίσκεψη του στο χώρο του εργοταξίου μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με την εξέλιξη του έργου, οι σταθμοί «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο», αναμένεται να παραδοθούν στο επιβατικό κοινό το καλοκαίρι του 2022. Κατά την επίσκεψη του στα εργοτάξια, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε επίσης ότι «πέρα όμως από όλα αυτά, μας δίνεται η ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι ένα πολύ μεγάλο έργο μετρό είναι και μία πολύ μεγάλη ευκαιρία για την ανάδειξη αρχαιολογικών ευρημάτων. Στην Ξυλαποθήκη είδαμε τα πραγματικά εντυπωσιακά ευρήματα από τον Σταθμό του Δημοτικού Θεάτρου που θα είναι πραγματικά ένας σταθμός- πρότυπο, ο οποίος θα συμβολίζει και αυτό που εμείς στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη λέμε, ότι μπορούμε να έχουμε και αρχαία και μετρό. Και θα είναι ένας σταθμός πρότυπο, διότι έχει βρεθεί ένα πολύ σημαντικό βοτσαλωτό δάπεδο που θα εκτεθεί εδώ και θα υπάρχουν και άλλα πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, σε προθήκες σε πολλά τμήματα του σταθμού».

Κατά την κατασκευή των σταθμών του μετρό στον Πειραιά, η αρχαιολογική έρευνα, η οποία συντονίστηκε μεταξύ της αρχαιολογικής υπηρεσίας και των στελεχών της Αττικό Μετρό από την πρώτη στιγμή, ανέδειξε περισσότερα από 10.000 αρχαιολογικά ευρήματα. Μάλιστα, όπως ενημέρωσαν στελέχη της αρχαιολογικής υπηρεσίας κατά την ξενάγησή του στην Ξυλαποθήκη τον κ. Καραμανλή, κάποια από αυτά είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας αφού διατηρήθηκαν σε αναερόβιο περιβάλλον και είναι κατασκευασμένα από οργανικά υλικά, για παράδειγμα από ξύλο. Τα αρχαιολογικά ευρήματα θα εκτίθενται ως ένα «ανοιχτό μουσείο» στη στάση μετρό στο Δημοτικό Θέατρο, το οποίο οι πολίτες θα μπορούν να επισκεφτούν χωρίς να κόψουν εισιτήριο μετακίνησης, αφού οι είσοδοι προς τις αποβάθρες είναι τοποθετημένες κατάλληλα έτσι ώστε ο σταθμός να έχει πολλαπλές λειτουργίες.

Ο κ. Καραμανλής σχολίασε ότι το έργο αποτέλεσε, συν τοις άλλοις, μια τεράστια αρχαιολογική ανασκαφή κάτι που η αρμόδια έφορος κ. Χρυσουλάκη σημείωσε ότι ήταν μοναδική ευκαιρία αφού συνήθως η αρχαιολογική έρευνα δεν έχει από τεχνικής άποψης τα εργαλεία για να φτάσει σε τόσο μεγάλο βάθος. Η κ. Χρυσουλάκη εξήγησε ότι οι αρχαιολόγοι μπόρεσαν, λόγω των έργων του μετρό και του τραμ, να μελετήσουν την πόλη του Πειραιά τόσο κατά έκταση, όσο και κατά βάθος. Επιπλέον, στις δεξαμενές και τα πηγάδια που αποκαλύφθηκαν οι αρχαιολόγοι εντόπισαν τόσα αντικείμενα καθημερινής χρήσης από τα ελληνιστικά χρόνια που, όπως είπε η κ. Χρυσουλάκη στην έκθεση «θα αναπαραστήσουμε μία στιγμή μέσα στο χρόνο της καθημερινότητας των Πειραιωτών».

Στον σταθμό «Πειραιάς» ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών παρακολούθησε επίσης τις εργασίες καθαίρεσης ενός διαφραγματικού τοίχου, δηλαδή το πρώτο βήμα για την ένωση του σταθμού με το λιμάνι του Πειραιά. Στον σταθμό «Πειραιάς» θα ενώνονται λειτουργικά οι γραμμές του μετρό 1 και 3, το λιμάνι του Πειραιά, ο προαστιακός σιδηρόδρομος και η επέκταση του τραμ προς Πειραιά. Η διαδρομή μεταξύ λιμανιού και του διεθνούς αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» θα διαρκεί πλέον περίπου 50 λεπτά. Ακόμα, ο υπουργός ενημερώθηκε ότι έκλεισε η πλάκα οροφής του σταθμού αλλά και ότι ο δρόμος θα δοθεί σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του 2022.

«Η δέσμευση, που είχαμε δώσει τον Δεκέμβριο του 2019, ισχύει στο ακέραιο» υπογράμμισε ο Κώστας Καραμανλής, προσθέτοντας ότι «παρά την πανδημία τα εργοτάξια έμειναν ανοιχτά. Έγινε μία τεράστια προσπάθεια να μην καθυστερήσουμε και αυτή τη στιγμή είμαστε σχεδόν στο 90% σε μερικά σημεία και μπροστά από το χρονοδιάγραμμα που είχαμε βάλει. Η δέσμευση παραμένει: Το καλοκαίρι του 2022 οι τρεις σταθμοί θα παραδοθούν στο επιβατικό κοινό».

Παρών στην αυτοψία στον σταθμό στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ήταν και ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, ο οποίος «ομολόγησε» ότι τον Δεκέμβριο του 2019 συμμεριζόταν την ανησυχία για τον χρόνο παράδοσης του έργου αλλά, όπως δήλωσε, «η πρόοδος ήταν πολύ γοργή, πραγματικά. Το έργο τρέχει. Είναι εντυπωσιακή η πρόοδος του το τελευταίο διάστημα. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι. Αγωνιούμε να μπει στην πόλη, να δούμε αυτόν τον σταθμό-μουσείο όπως θα είναι». Ο κ. Μώραλης συνηγόρησε με τον κ. Καραμανλή ότι «ο Πειραιάς είναι ένας συγκοινωνιακός κόμβος από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη πλέον» και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί πρόκειται «για το σημαντικότερο έργο που εκτελείται στον Πειραιά τα τελευταία χρόνια, είναι προφανές, και η ωφέλειά του θα είναι η μεγαλύτερη δυνατή», ευχαριστώντας τον υπουργό, τον γενικό γραμματέα και τα αρμόδια στελέχη της Αττικό Μετρό.

Ο κ. Καραμανλής και ο κ. Μώραλης συζήτησαν και για την πρόοδο των εργασιών στο τραμ, εκφράζοντας την αισιοδοξία τους ότι πολύ σύντομα το έργο θα προχωρήσει και μέσα σε περίπου 15 ημέρες θα μπορεί να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του με ορίζοντα να αποδοθεί στο κοινό μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Τον κ. Καραμανλή συνόδευσαν ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αττικό Μετρό ΑΕ, Νίκος Ταχιάος, ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό ΑΕ, Νίκος Κουρέτας, ο διευθύνων σύμβουλος της κατασκευάστριας εταιρείας Αβαξ, Κωνσταντίνος Μιτζάλης.

Στον υπό κατασκευή σταθμό «Δημοτικό Θέατρο», τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών υποδέχθηκε ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης και στην «Ξυλαποθήκη» τον ξενάγησε η έφορος Πειραιά και Νήσων, Στέλλα Χρυσουλάκη.

Ήδη από τις 6 Ιουλίου του περασμένου έτους, δόθηκαν σε λειτουργία οι σταθμοί «Αγία Βαρβάρα», «Κορυδαλλός» και «Νίκαια» που αποτελούν μέρος της επέκτασης του μετρό προς τον Πειραιά, ενώ, το καλοκαίρι του 2022 θα αποδοθούν και οι σταθμοί «Μανιάτικα», «Πειραιά» και «Δημοτικό Θέατρο», αφού, όπως αναφέρει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών «οι εργασίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται περί το 90% -δηλαδή λίγο μπροστά κι από το χρονοδιάγραμμα- και συγκεκριμένα στη φάση των αρχιτεκτονικών τελειωμάτων και της εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού». Η συνολική επιβατική κίνηση στο δίκτυο του μετρό, μετά την ολοκλήρωση του έργου, αναμένεται να αυξηθεί κατά 132 χιλιάδες επιβάτες ημερησίως, ενώ, η κυκλοφορία των Ι.Χ. αυτοκινήτων εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 23 χιλιάδες ημερησίως. Συνεπώς, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 120 τόνους ημερησίως.

 

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
VIDEO5 λεπτά ago

Βόλος: Ξεκινά το πρόγραμμα Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα με επιδότηση από 50% έως 60%

ΠΟΛΙΤΙΚΗ8 λεπτά ago

Στο τραπέζι της Χαριλάου Τρικούπη ο όρος για τον πρωθυπουργό

ΕΛΛΑΔΑ11 λεπτά ago

«Ευαγγελισμός»: Καταγγελία για συνδικαλιστική δίωξη γιατρού – Κινητοποιήσεις στο νοσοκομείο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ12 λεπτά ago

Δύο ΙΧ αυτοκίνητα συγκρούστηκαν με σφοδρότητα στην οδό Παγασών

ΜΠΑΣΚΕΤ26 λεπτά ago

Ήττα στο νήμα για Κλίπερς, ανυσηχία για Τζορτζ | Τα αποτελέσματα της ημέρας

ΜΑΓΝΗΣΙΑ28 λεπτά ago

Αυτοψία στο κέντρο του Βόλου για τη διασφάλιση της ομαλής καθημερινής κίνησης των ΑμεΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ29 λεπτά ago

Παίκτρια δέχθηκε φανέλα στο πρόσωπο για να την υπογράψει και την πέταξε πίσω

OIKONOMIA35 λεπτά ago

ΕΝΦΙΑ: Δέκα ημέρες για να «κουρέψετε» το εκκαθαριστικό έως 90% με διορθώσεις στο Ε9

ΚΟΣΜΟΣ38 λεπτά ago

ΗΠΑ: Τους αναλογεί το 70% των στρατιωτικών δαπανών του NATO

ΜΑΓΝΗΣΙΑ41 λεπτά ago

Καυσόξυλα σε κατοίκους χωριών του Πηλίου με πρωτοβουλία του Αχιλλέα Μπέου

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Μερομήνια: Μετά το Πάσχα έρχεται η απόλυτη ταραχή στον καιρό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Η ιστορία του 45χρονου με αναπηρία συγκλονίζει τον Βόλο- Έμεινε ορφανός, πέθανε και ο θετός του πατέρας και συγγενής που έχει αναλάβει ως «συμπαραστάτης» τον κακοποιεί

ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 ημέρες ago

Συλλυπητήρια για το θάνατο της εκπαιδευτικού Παναγιώτας-Νεκταρίας Μαντζιάρα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Έως τις 31 Μαρτίου ο ΕΦΚΑ θα πληρώσει δύο έκτακτα «δώρα»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Χιονίζει στα Χάνια Πηλίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Η Γεωργία Μπίκα δικαιώνεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

Βίντεο ντοκουμέντο μετά το επεισόδιο με τον γερανό: «Κι αν πάτησες κάποιον καλά έκανες»

ΘΕΣΣΑΛΙΑ5 ημέρες ago

Καρδίτσα: ΙΧ «καρφώθηκε» σε κολώνα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Απέδρασε 48χρονος αλλοδαπός που κρατούνταν στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας και συνελήφθη αργότερα σε κεντρικό σημείο της πόλης

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Αμβρόσιος: Νέο παραλήρημα μετά τις εμετικές δηλώσεις για τα Τέμπη – Ποιον ηθοποιό αποκαλεί «διαβολόπαιδο»

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή