Η ιδέα είναι να αναλάβετε μεγάλα ρίσκα σε νεαρή ηλικία, γιατί γενικά αυτό συμβαίνει όταν έχετε λιγότερα να χάσετε. Όσο μεγαλώνουμε, όμως, οι ευθύνες μας αυξάνονται και το διακύβευμα γίνεται μεγαλύτερο, συμβουλεύει γνωστός CEO και life coach.

Μας έχουν διδάξει από νεαρή ηλικία ότι πρέπει να αρχίσουμε να κερδίζουμε «σοβαρά» χρήματα στα 20 και στις αρχές των 30 μας χρόνων, ώστε να μην υστερούμε στα θεμέλια της οικονομικής μας ασφάλειας, όπως οι συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις και η προκαταβολή για ένα σπίτι.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ως αποτέλεσμα, πολλοί από εμάς προσπαθούμε να ακολουθήσουμε μια σταθερή επαγγελματική πορεία το συντομότερο δυνατό – μόνο και μόνο για να ανακαλύψουμε πολύ αργά στη ζωή, ότι η επαγγελματική μας πορεία μπορεί να μην ήταν η σωστή.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γι’ αυτό, ως διευθύνων σύμβουλος και life coach εδώ και 25 χρόνια, ο Eyal N. Danon, ενθαρρύνει τους ανθρώπους μεταξύ 18 και 36 ετών να περνούν το χρόνο τους εξερευνώντας τα πάθη τους και κάνοντας ενδιαφέρουσες δουλειές – ακόμα κι αν μόλις και μετά βίας καλύπτουν τους λογαριασμούς.

Ονομάζει αυτό το στάδιο της ζωής «Φάση του εξερευνητή» και, όπως συμβουλεύει τους 20άρηδες και 30άρηδες με άρθρο του στο CNBC, το να ξέρεις πώς να το ξοδέψεις με σύνεση, μπορεί να ενισχύσει τη μελλοντική σου ευτυχία, αλλά και τις προοπτικές σου για κέρδη.

Περιμένετε μέχρι τα 36 για να αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε 

Είναι αδύνατο να ζήσεις μια ζωή με μηδενικές τύψεις, αλλά η δοκιμή όσο το δυνατόν περισσότερων διαφορετικών πεδίων, όταν είσαι νέος, μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των απογοητεύσεων. Αυτό αξίζει περισσότερο από ό,τι μπορούν να αγοράσουν τα χρήματα.

Πολλοί επαγγελματίες σταματούν και ξεκινούν νέες σταδιοδρομίες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Και κάθε φορά που το κάνουν, πρέπει να ξεκινούν από την αρχή – ενδεχομένως με χαμηλότερο ή τον βασικό μισθό.

Αλλά οι άνθρωποι που εξερευνούν αυστηρά και περιμένουν μέχρι την ηλικία των 36 ετών για να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν, θα έχουν δεκαετίες μπροστά τους για να δημιουργήσουν μια δυναμική σταδιοδρομία. Αυτό τους επιτρέπει να προχωρήσουν στο υψηλότερο επίπεδο – και εισόδημα – στον τομέα των ονείρων τους.

Φυσικά, πρέπει ακόμα να στηρίξετε τον εαυτό σας οικονομικά ενώ δοκιμάζετε διαφορετικά ενδιαφέροντα. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δεν χρειάζεται να αποταμιεύσετε ένα εκατομμύριο δολάρια πριν τα 30. Η ιδέα είναι να αναλάβετε μεγάλα ρίσκα σε νεαρή ηλικία, γιατί γενικά αυτό συμβαίνει όταν έχετε λιγότερα να χάσετε. Όσο μεγαλώνουμε, όμως, οι ευθύνες μας αυξάνονται και το διακύβευμα γίνεται μεγαλύτερο.

Δείτε πώς μπορείτε να επωφεληθείτε από τη «φάση του εξερευνητή»

1. Εξερευνήστε τουλάχιστον τρία πεδία καριέρας. Για παράδειγμα, αν ένα από τα όνειρά σας είναι να γίνετε μουσικός, προχωρήστε στη διαδικασία παραγωγής των τραγουδιών σας, της εμπορικής προώθησής τους και εντρυφήστε στο χώρο. Εάν δεν αισθάνεστε ότι σας ταιριάζει, προχωρήστε αμέσως στο επόμενο σενάριο για τη σταδιοδρομία των ονείρων σας. Εκτός από το να ανακαλύψετε ποιο μονοπάτι είναι καλύτερο για εσάς, θα μάθετε πολύτιμα μαθήματα για το τι χρειάζεται για να πραγματοποιήσετε την καριέρα των ονείρων σας – και εάν θέλετε πραγματικά να καταβάλετε προσπάθεια για να το καταφέρετε.

2. Μην ανησυχείτε για το τι σκέφτονται οι άλλοι. Μερικές φορές, το να κυνηγήσεις τα όνειρά σου απαιτεί να εμπιστευτείς τον εαυτό σου και να ξεχάσεις τι σκέφτονται οι άλλοι για το ταξίδι σου. Θυμηθείτε, μόνο και μόνο επειδή ακολουθείτε έναν μη συμβατικό δρόμο, δεν σημαίνει ότι παίρνετε τη λάθος απόφαση ή ότι δεν εργάζεστε σκληρά. Επιτρέπεται να βγείτε από την πεπατημένη. Οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι παίρνουν ρίσκα – και όσο πιο γρήγορα το κάνουν, τόσο πιο γρήγορα θα πετύχουν τους στόχους τους.

3. Βρείτε έναν μέντορα. Οι μέντορες, όχι μόνο παρέχουν τις συμβουλές και τις διασυνδέσεις που χρειάζεστε για να να εξερευνήσετε ευκαιρίες, αλλά μπορούν επίσης να παρέχουν πληροφορίες για το πώς μπορεί να φαίνονται τα μεταγενέστερα στάδια μιας πιθανής καριέρας. Μην παρασυρθείτε στην εύρεση ενός μέντορα υψηλού προφίλ. Οι καλύτεροι μέντορες συμμετέχουν ενεργά στο ταξίδι σας, προσφέροντας ενθάρρυνση και προτείνοντας πράγματα που σας εμπνέουν και σας ενημερώνουν.

Ο Μπάιντεν στέλνει αντιαεροπορικά όπλα και drones στην Ουκρανία