ΕΛΛΑΔΑ
Καρκινοπαθείς: Γολγοθάς η πιστοποίηση αναπηρίας – Απίστευτες καταγγελίες για τα ΚΕΠΑ
Δεν είναι πολύς ο καιρός από τότε που έγινε γνωστό το τραγικό περιστατικό της αυτοκτονίας καρκινοπαθούς που δεν άντεχε να περιμένει άλλο το φάρμακο για να ξεκινήσει αγωγή. Μία είδηση που συγκλόνισε και έφερε στο προσκήνιο, τον Γολγοθά που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες με καρκίνο, εξαιτίας και της εμπορευματοποίηση της Υγείας, ενώ αποτέλεσε ένα ακόμη έναυσμα ώστε καταγγελθούν τα σχέδια «ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ».
Ο Γολγοθάς όμως για τους καρκινοπαθείς συνεχίζεται και μετά… όταν αυτοί προσπαθούν να περάσουν από το ΚΕΠΑ, ώστε να λάβουν ποσοστό αναπηρίας, είτε για να μπορέσουν να ζητήσουν πρόσθετη στήριξη είτε για να λάβουν αναπηρική σύνταξη.
Πολλοί χάνουν την δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αν και η ζωή τους εξαρτάται από αυτή
Υποβάλλονται σε μία διαδικασία του να προσπαθούν κάθε φορά να αποδείξουν το… αυτονόητο, με τις διαδικασίες πολλές φορές να θυμίζουν θέατρο του παραλόγου όπως καταγγέλλεται. Ειδικά οι χρόνια και βαριά πάσχοντες, κάθε φορά δε βλέπουν να γίνονται όλο και χαμηλότερα τα ποσοστά αναπηρίας, κάτι που σημαίνει ότι είτε τους μειώνεται, είτε τους κόβεται τελείως η αναπηρική σύνταξη και χάνουν την δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αν και η ζωή τους εξαρτάται από αυτή.
Επί παραδείγματι, κλινήρης καρκινοπαθής του οποίου η υγεία επιδεινώθηκε είδε μείωση του ποσοστού αναπηρίας του. Σε άλλη περίπτωση υπήρξε τεράστια αναμονή μέχρι να περάσει καρκινοπαθής από επιτροπή, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται εξ’ ολοκλήρου με το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής.
Κραυγή αγωνίας
Για το θέμα μίλησαν στο , η κοινωνική λειτουργός του συλλόγου «ΚΕΦΙ», Φωτεινή Χριστοδούλου, οι καταγγέλλουσες Ελένη και Γεωργία και ο ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκος Μηλαπίδης.
Η κ. Ελένη, της οποίας ο σύζυγος νοσεί από καρκίνο και είναι κλινήρης, κατήγγειλε τις χρονοβόρες διαδικασίες και τη μείωση του ποσοστού αναπηρίας του συζύγου της παρότι η υγεία του επιδεινώθηκε .
«Ο σύζυγός μου αρρώστησε δύο φορές με καρκίνο του ρινοφάρυγγα τα τελευταία 30 χρόνια. Ακολούθησε το ίδιο σχήμα θεραπείας, ακτινοβολίες και χημειοθεραπείες. Αυτά του δημιουργήσαν πρόβλημα στον ρινοφάρυγγα εσωτερικά, δεν μπορούσε να φάει και να ανοίξει η γνάθος, του έφευγε το φαγητό από την μύτη. Αναγκαστήκαμε να βγει σε αναπηρική σύνταξη ως ΑμεΑ. Έχει περάσει 2 φορές από επιτροπή του έδωσαν και τις 2 φορές 85% αναπηρία», είπε αρχικά.
«Μέχρι να έρθει η επιτροπή πληρώναμε τα φάρμακα από την τσέπη μας. Όλο αυτόν τον καιρό, έχουμε δώσει 2.500-3.000 ευρώ για να καλύψουμε τα έξοδα για την υγεία του συζύγου μου»
«Τον Σεπτέμβριο του 2023 παρουσίασε ένα μικρόβιο στο σημείο που είχε καεί από τις ακτινοβολίες το οποίο του δημιούργησε αποστήματα στον εγκέφαλο και στους πνεύμονες. Νοσηλεύτηκε 2 μήνες στον «Ευαγγελισμό» και σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο. Του έκαναν γαστροστομία, έκανε τα χαρτιά του για να περάσει ΚΕ.Π.Α.. Πήγα εγώ γιατί ήταν κλινήρης, εκεί κοντά στον Οκτώβρη κάναμε τα χαρτιά για να έρθει επιτροπή στο σπίτι γιατί ο άνθρωπος δεν μπορούσε να μετακινηθεί και η επιτροπή ήρθε 1η Απριλίου. Μέχρι τότε πληρώναμε τα φάρμακα από την τσέπη μας».
Του μείωσαν το ποσοστό αναπηρίας
«Όταν ήρθε η επιτροπή στο σπίτι, ήταν με 3 κυρίες που κοιτούσαν τον χώρο και μου έλεγαν «πολύ ωραία είστε εδώ». Ήρθε ο σύζυγος κοντά για να το δουν και θεώρησε ότι θα τον εξετάσουν. Δεν τον εξέτασαν καθόλου, του ζήτησαν να βγει από το δωμάτιο, του είπαν ότι δεν θέλουν να δουν τον ίδιο αλλά μόνο τα χαρτιά. Πήγα να τους εξηγήσω όλη αυτή την κατάσταση που εξηγώ και σε εσάς σήμερα, και με διέκοπταν συνέχεια και μου έλεγαν να μην μιλάω εγώ, και να απαντάω μόνο σε ό,τι με ρωτάνε. Κάθισαν ένα τέταρτο, είδαν τα χαρτιά και εξαφανίστηκαν. Δε μου είπαν τίποτα, μου έδωσαν ένα χαρτί για τόπου θα μπούμε για να δούμε το ποσοστό αναπηρίας.
Προσπάθησα πολλές φορές να πάρω στα ΚΕ.Π.Α. να ρωτήσω που βρίσκεται ο φάκελος και τι γίνεται και δεν μπορούσε κανένας να με πληροφορήσει για τίποτα, δεν με ενημέρωσαν για τίποτα, έβγαλαν ποσοστό αναπηρίας χαμηλότερο από αυτό που είχε. Είχε ποσοστό αναπηρίας 85% τις δύο προηγούμενες φορές και του έδωσαν 74%, ενώ η κατάστασή του είναι επιδεινωμένη. Έχει κάνει ένσταση ο σύζυγος και αναμένουμε την καινούρια απόφαση. Όλο αυτόν τον καιρό, έχουμε δώσει 2.500-3.000 για να καλύψουμε τα έξοδα για την υγεία του συζύγου μου», συνέχισε η κ. Ελένη.
«Ο σύζυγος έχει κατοχυρώσει την σύνταξη του. Δεν καταλαβαίνω γιατί ένας ΑμεΑ που έχει κατοχυρώσει τη σύνταξή του να πρέπει να περνάει από επιτροπές για να ασφαλιστεί», κατέληξε.
«Θα περιγράψω το ΚΕ.Π.Α ως θέατρο του παραλόγου με πολλές σκηνές»
Από την πλευρά της η κ. Γεωργία μίλησε για την την περιπέτεια που βίωσε η ίδια ως καρκινοπαθής.
«Θα περιγράψω το ΚΕ.Π.Α ως θέατρο του παραλόγου με πολλές σκηνές. Κάποια πράγματα θεωρώ πως θα έπρεπε να είναι αυτονόητα. Άνθρωποι με καρκίνο ή με αναπηρίες, δεν θα πάρουν την ζωή τους ποτέ πίσω. Δυστυχώς προσωπικά δεν έχω την καλύτερη εμπειρία. Δεν μπορεί να πηγαίνεις στο ΚΕ.Π.Α. επειδή έχεις καταθέσει τα χαρτιά σου, άνοιξε το σύστημα αρχές Σεπτέμβρη, τα χαρτιά είχαν κατατεθεί από Νοέμβριο, δεν ήξερα πότε θα μου κλείσουν ραντεβού.
Όταν πήγα εκεί να δω ποτέ θα κλείσω ραντεβού, με παρέπεμψαν στο άτομο που διευθύνει το ΚΕ.Π.Α. που μου είπε ότι «άλλη μία κυρία είχε το πρόβλημά μου και πέθανε» και ότι άργησα να πάω. Καταθέσαμε τα χαρτιά τον Νοέμβρη του 23, πέρασα από περιτροπή τον Μάρτιο του 2024, έλειπε ένας γιατρός, δεν ήταν όλοι, και μου είπαν ότι πρέπει να ξαναπάω γιατί είχα πολλές παθήσεις. Ξαναπήγα μετά από έναν μήνα. Τα έξοδα ήταν πάρα πολλά. δεν καλύπτουν όλα τα έξοδα, καλύπτουν πολύ λίγα», ανέφερε η καταγγέλλουσα.
«Ζητάνε στις επιτροπές από γυναίκες με μαστεκτομή να γδυθούν για να το αποδείξουν»
«Έχουμε καταγράψει πληθώρα τέτοιων αναφορών», σημείωσε η κοινωνική λειτουργός του συλλόγου «ΚΕΦΙ», Φωτεινή Χριστοδούλου.
«Την ώρα της εξέτασης μας έχουν καταγγείλει ότι δεν αρκούν τα έγγραφα τους, όταν έχουν χειρουργηθεί. Πολλές φορές ζητάνε να γδυθούν μπροστά σε κόσμο. Στην επαρχία υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα και δυσκολία στο να μεταβούν στα κέντρα και στις επιτροπές. Δεν καλύπτονται τα έξοδα. Ζητάνε στις επιτροπές από γυναίκες με μαστεκτομή να γδυθούν για να το αποδείξουν», είπε ενώ σημείωσε ότι «η διαδικασία καθυστερεί στο διπλάσιο όταν μία νόσος αφήνει κινητική αναπηρία. Δεν υπάρχει αποζημίωση για την καθυστέρηση».
Τι είπε ο ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Από την πλευρά του ο ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκος Μηλαπίδης υποστήριξε:
«Γνωρίζουμε ότι η λειτουργία των ΚΕ.Π.Α. δεν είναι η άριστη. Η αίτηση του πολίτη γίνεται ηλεκτρονικά. Η πιστοποίηση της αναπηρίας γίνεται είτε στα κέντρα είτε σε κατ’ οίκον εξέταση. Το πρόβλημα είναι ότι στο ΚΕ.Π.Α. υπηρετούν 500 γιατροί από τότε που ιδρύθηκε το ΚΕ.Π.Α. το 2011. Το ιατρικό πρωτόκολλο επιβάλει στην πιστοποίηση αναπηρίας, όταν η ασθένεια δεν είναι υφ’ όρου ζωής, ανά 2-3 χρόνια περνάνε από επιτροπή πάλι για να πιστοποιήσουν εκ νέου την αναπηρία.
Τα προβλήματα εντοπίζονται σε δύο σημεία: στην έλλειψη γιατρών. Είναι στον «αέρα» μια προκήρυξη μετά από 14 χρόνια μέχρι τις 26 Μαΐου για πρόσληψη 700 γιατρών στα ΚΕ.Π.Α. τον Ιούλιο ολοκληρώνεται η μοριοδότηση και τον Σεπτέμβριο τοποθετούνται.
Δεύτερον το άλλο ζήτημα είναι ότι ο μέσος όρος στο ραντεβού είναι 5-6 μήνες. Προφανώς ο χρόνος δεν είναι ικανοποιητικός για κανέναν», υπογράμμισε ο κ. Μηλαπίδης.
Η παραδοχή Αγαπηδάκη
«Και εγώ στο παρελθόν με τον πατέρα μου, την έχω βιώσει αυτήν τη διαδικασία με τα ΚΕ.Π.Α., ξέρω πόσο δύσκολο είναι και πόσα προβλήματα υπάρχουν. Πράγματι, υπάρχει πολύ μεγάλη ταλαιπωρία ακόμα παρά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.
«Τα προβλήματα που συζητάμε σήμερα, και αυτό είναι τραγικό αλλά έτσι είναι, είναι τα μισά από αυτά που υπήρχαν συνολικά. Με τα ψηφιακά ΚΕ.Π.Α., το υπουργείο Εργασίας έχει λύσει μια σειρά από θέματα όμως έχουμε και άλλα πράγματα να δούμε. Είναι γεγονός ότι ένας άνθρωπος ο οποίος υποφέρει από καρκίνο είναι πολύ επώδυνο να χρειάζεται να ασχολείται καθημερινά με όλες αυτές τις γραφειοκρατίες. Προσπαθούμε και εμείς να συνδράμουμε το υπουργείο Εργασίας και με γιατρούς από την πρωτοβάθμια. Είναι ένα πράγμα οι καθυστερήσεις και ένα δεύτερο πράγμα κάποιες πρακτικές», υποστήριξε.
Η ίδια ανέφερε ότι: «Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει πάνω από ένα δισ. τον χρόνο. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από καρκίνο στη χώρα έχουν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα. Υπάρχει περίπτωση αν κάποιος έχει κάνει αίτημα για συγκεκριμένο φάρμακο να καθυστερήσει λίγο το σύστημα προέγκρισης του ΕΟΠΥΥ. Η χώρα δεν κόβει φάρμακα σε καρκινοπαθείς, έχουν όλοι πρόσβαση και σε καινοτόμα φάρμακα που είναι πανάκριβα και έχει σημασία να το γνωρίζουμε αυτό».
-
LIFESTYLE23 ώρες ago
ChatGPT: Μπορεί να λύσει τα προβλήματα σε ένα ζευγάρι;
-
ΕΛΛΑΔΑ12 ώρες ago
28η Οκτωβρίου: Έφυγε από τη ζωή ο Μυτιληνιός ήρωας του Β’ ΠΠ στα 99 του χρόνια
-
ΘΕΣΣΑΛΙΑ4 ώρες ago
Λάρισα: Μνήμες πολέμου από έναν 99χρονο – Πώς έζησε την Κατοχή
-
ΕΛΛΑΔΑ5 ώρες ago
Κίνηση: Επιστρέφουν οι εκδρομείς του τριημέρου – Ουρές χιλιομέτρων έξω από τη Λαμία
-
ΕΛΛΑΔΑ10 ώρες ago
28η Οκτωβρίου: Η έπαρση της ελληνικής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης – Δείτε εικόνες
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ23 ώρες ago
Ο Παναθηναϊκός “εκτέλεσε” τον Ολυμπιακό
-
ΕΛΛΑΔΑ9 ώρες ago
28η Οκτωβρίου: Δείτε live τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη
-
AUTO-MOTO11 ώρες ago
Η Toyota έφτιαξε το 5.000.000ό αυτοκίνητο της στο Ηνωμένο Βασίλειο