ΕΛΛΑΔΑ
Καρκίνος του πνεύμονα: Γιατί το 41% των ασθενών διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ένας από τους συχνότερους καρκίνους παγκοσμίως και αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου από καρκίνο.

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ωστόσο εάν διαγνωστεί έγκαιρα η πενταετής επιβίωσης αγγίζει το 92% και οι ασθενείς έχουν αυξημένες πιθανότητες ίασης. Οι περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου, με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης. Αυτό συμβαίνει γιατί στα αρχικά στάδια, ο καρκίνος του πνεύμονα συνήθως δεν παρουσιάζει συμπτώματα.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τα παραπάνω επισημαίνει ο πρόεδρος της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ) Ηρακλής Τιτόπουλος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος, οι εργασίες του οποίου θα πραγματοποιηθούν 12-15 Μαίου στη Θεσσαλονίκη. Το συνέδριο , όπως αναφέρει ο κ. Τιτόπουλος επικεντρώνεται στις εκστρατείες πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα, της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) η οποία στη χώρα μας πλήττει 500.000 άτομα αλλά μόνο οι 180.000 από αυτούς ακολουθούν θεραπευτική αγωγή. Τόσο ο καρκίνος του πνεύμονα όσο και η ΧΑΠ σε αρχικά στάδια δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, γι αυτό και θεωρείται απαραίτητο να γίνεται προσυμπτωματικός έλεγχος σε ετήσια βάση ώστε να διαγνωστούν σε πρώιμο στάδιο και με την κατάλληλη θεραπεία να μειωθεί σημαντικά η θνησιμότητα και να επιτευχθεί ίαση.
Το 41% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο
Το 2018 ο καρκίνος του πνεύμονα αποτέλεσε το 11,6% των συνολικών περιπτώσεων καρκίνου και το 18,4% των συνολικών θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο.
«Δυστυχώς το 41% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο ( IV) ενώ μόλις το 10-14% διαγιγνώσκεται σε αρχικό στάδιο (Ι). Η πενταετής επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα σταδίου IV κυμαίνεται από 1 έως 10% ενώ στο στάδιο Ι το ποσοστό αυτό αγγίζει το 92%. Οι πιθανότητες ίασης είναι σημαντικά αυξημένες εάν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο , πριν ακόμη ξεκινήσουν τα συμπτώματα. Ο έγκαιρη διάγνωση μπορεί να γίνει με την αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσης. Είναι μια γρήγορη και ανώδυνη απεικονιστική εξέταση, που εντασσόμενη σε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο. Η συγκεκριμένη εξέταση συστήνεται σε όλα τα άτομα υψηλού κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Δεδομένα από μελέτες έχουν δείξει πως, επιτρέποντας την έγκαιρη διάγνωση, η συγκεκριμένη εξέταση μπορεί να μειώσει σημαντικά τα ποσοστά θνησιμότητας των ασθενών» σημειώνει ο κ Τιτόπουλος.
Ο αξονικός τομογράφος είναι ένα μεγάλο ημικυκλικό μηχάνημα, το οποίο περιέχει έναν σαρωτή που εκπέμπει χαμηλή δόση ακτινοβολίας Χ. Ο εξεταζόμενος παραμένει σε ύπτια θέση, καθώς ο σαρωτής λαμβάνει τις απαραίτητες απεικονίσεις. Στη συνέχεια, οι απεικονίσεις αυτές συνδυάζονται μεταξύ τους από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, επιτρέποντας την παραγωγή εξαιρετικά λεπτομερών απεικονίσεων και συνεπώς, την ανίχνευση καρκινικών όγκων αρχικού σταδίου. Στα άτομα ηλικίας 50-80 ετών που έχουν ιστορικό καπνίσματος ή είναι ενεργοί καπνιστές ή έχουν διακόψει το κάπνισμα τα τελευταία 15 χρόνια, συνιστάται να συμβουλευτούν τον γιατρό τους σχετικά με τον ετήσιο προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του πνεύμονα και την αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσης.
320.000 άτομα στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν ότι έχουν ΧΑΠ
Ο κ. Τιτόπουλος σημειώνει ότι σήμερα στην Ελλάδα περίπου 500.000 άνθρωποι , συνήθως χρόνια καπνιστές, έχουν ΧΑΠ αλλά μόνο 180.000 από αυτούς το γνωρίζουνε και ακολουθούν θεραπευτική αγωγή .
« Υπάρχουν περίπου 320.000 συμπολίτες οι οποίοι έχουν ΧΑΠ σε αρχικά στάδια και δεν το γνωρίζουν. Όταν φτάσουν να το γνωρίζουν, αρχίζουν να έχουν συμπτώματα. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα της πρώιμης διάγνωσης με μία απλή μέτρηση της αναπνοής που γίνεται με σπιρομέτρηση και με μια απλή αιματολογική εξέταση. Με αυτές της εξετάσεις μπορεί να διαγνωστεί η ΧΑΠ πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα και ανάλογα με το βαθμό της βλάβης συνιστάται διακοπή του καπνίσματος ή χρήση εισπνεόμενου ή κάποια άλλη θεραπεία που θα δώσει ο πνευμονολόγος» σημειώνει ο κ . Τιτόπουλος.
https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Θλίψη με το μήνυμα του γιου του 49χρονου Βολιώτη που «έσβησε» έξω από το βετζινάδικο του
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
«Έσβησε» μπροστά στην αντλία γνωστός 49χρονος πρατηριούχος στη Νέα Ιωνία Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Θλίψη για τον 67χρονο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΛΑΓΕΡΑ από Βόλο
-
ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago
«Ο γιος μου έπαθε σοκ, αηδίασε»: Οργισμένη η μητέρα του 12χρονου που έλαβε άσεμνο βίντεο από ιερέα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Βόλος- Πέθανε ο Γιάννης Ξυνογαλάς
-
LIFESTYLE3 ημέρες ago
Έχω κάνει σεξ με 3.800 γυναίκες, έρχονταν στο σπίτι 20-20
-
TOP4 ημέρες ago
Αποκλειστικό : Στο Καρνάγιο ( Carnayo) της Σκιάθου ο παλαίμαχος του ποδοσφαίρου Δημήτρης Σαραβάκος -Ανταπόκριση : Γιάννης Αποστολίδης
-
ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago
Τροχαίο στην Κηφισίας: «Το μόνο που θέλω είναι να ζήσει το παιδί μου» – Σοκαρισμένη η μητέρα του 3χρονου κοριτσιού