ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κάρολος Παπούλιας – «Από τις εμβληματικότερες μορφές της δημοκρατικής ζωής» λέει ο Κ. Μητσοτάκης


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Την προσωπικότητα του Κάρολου Παπούλια εξήρε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο συλλυπητήριο μήνυμά του για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «η πατρίδα αποχαιρετά, σήμερα, έναν μεγάλο Έλληνα. Γιατί ο Κάρολος Παπούλιας την υπηρέτησε πιστά σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Από έφηβος ακόμη πολέμησε τον Γερμανό κατακτητή. Στα χρόνια της ωριμότητάς του αντιστάθηκε στη δικτατορία. Και, αργότερα, ως βουλευτής και υπουργός Εξωτερικών, υπήρξε απ’ τις εμβληματικότερες προσωπικότητες της δημοκρατικής ζωής της χώρας.
«Αποκορύφωμα της πορείας του, η ομόθυμη και πανάξια εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θέση που υπηρέτησε με σύνεση και με σοφία επί μία δύσκολη δεκαετία. Απαντώντας στις προκλήσεις των καιρών με πολιτική συνέπεια. Και κρατώντας ψηλά τη σημαία της αλήθειας κόντρα στα κύματα του λαϊκισμού. Ήταν ο Πρόεδρος της ενότητας, της πραότητας, αλλά και της αποφασιστικότητας» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
Και πρόσθεσε: «Οι Έλληνες σκύβουν με σεβασμό το κεφάλι με τη σκέψη στον υπεύθυνο Πρόεδρο, τον οραματιστή υπουργό, τον ευγενή αντίπαλο και αφοσιωμένο πατριώτη. Στον προσιτό και ήπιο πολιτικό αλλά και στον ευαίσθητο και καλλιεργημένο άνθρωπο. Κρατούν τις δεκαετίες της ζωής του ως παράδειγμα πορείας ενός αληθινού δημόσιου άνδρα. Και εμπνέονται από το μήνυμα ενότητας και αξιοπρέπειας που θα εκπέμπει για πάντα».
«Για την απώλεια του Κάρολου Παπούλια εκφράζω και εγώ τη βαθιά μου θλίψη. Στην οικογένειά του, στους αγαπημένους του Ηπειρώτες, στους αμέτρητους φίλους του», κατέληξε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός.
Γράψτε το σχόλιό σας

https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκλογές: Στο τραπέζι η αλλαγή του εκλογικού νόμου για εξασφάλιση αυτοδυναμίας


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η έμπειρη πολιτική συντάκτρια υπογράμμισε ότι οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές στο τέλος της τετραετίας, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο εκλογών μέσα στον Σεπτέμβριο.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Αυτό που επαναλάμβανε σε όλους τους συνομιλητές του ήταν ότι θα παίξει το θεσμικό του χαρτί και θα ολοκληρώσει τη θητεία του» σημείωσε η Χριστίνα Κοραή για τις θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας ότι άφησε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ανοιχτό σε δύο μόνο συνεντεύξεις του.
Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, η τελική απόφαση έχει παρθεί, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ολοκληρώνει τη θητεία του και τις εκλογές να γίνονται το 2023.
Διαβάστε επίσης: Αλλάζει ο χάρτης των εκλογών – Πόσες είναι οι βουλευτικές έδρες ανά εκλογική περιφέρεια
Ανασχηματισμός και αλλαγή εκλογικού νόμου
Όπως ανέφερε η ίδια, πέρα από το ενδεχόμενο ανασχηματισμού τον Σεπτέμβριο, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου, υποστηρίζοντας για μια ακόμα φορά ότι η απλή αναλογική αποτελεί «βόμβα στη σταθερότητα της χώρας».
Διαβάστε επίσης: Τι είναι το γερμανικό μοντέλο στον εκλογικό νόμο που μελετά η κυβέρνηση – Οι ανατροπές που φέρνει
Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η εισήγηση θα είναι για επιστροφή στον εκλογικό νόμο που ίσχυε μέχρι και τις πρόσφατες εκλογές και στον οποίο υπάρχει το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.
Τα «όπλα» του Μητσοτάκη
Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει κάποιες παρεμβάσεις με τις οποίες θα μπορέσει να μετριάσει το πολιτικό κόστος από τα όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα, αλλά και όσα έρχονται μέσα στο χειμώνα.
Συγκεκριμένα, εξετάζει:
- το τέλος της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους,
- αύξηση των συντάξεων 5% – 6%,
- αύξηση του κατώτατου μισθού ακόμη και στα 751€,
- πληρωμή των αναδρομικών των περικοπών επικουρικών συντάξεων και δώρων

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζεμενίδης: Υπάρχει σενάριο ότι ο Ερντογάν θα ανακοινώσει προσάρτηση των Κατεχομένων


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τι ετοιμάζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κύπρο; Ετοιμάζεται να ανακοινώσει προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία, επισήμως; Χρειάζεται μία τέτοια πρόκληση μετά τον τελευταίο νομοθετικό πακέτο που πέρασε στα κατεχόμενα, προκάλεσε σειρά αντιδράσεων και χαρακτηρίστηκε από το σύνολο του προοδευτικού τουρκοκυπριακού κόσμου, ως μία προσπάθεια ντε φάκτο προσάρτησης και ελέγχου του ψευδοκράτους;

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο Ερντογάν διαρρέει ότι στις 20 Ιουλίου που θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα για να γιορτάσει την επέτειο της τουρκικής εισβολή στην Κυπριακή Δημοκρατία το 1974 θα ανακοινώσει κάτι «μεγάλο». Ο ελληνοαμερικανός και εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, αναφέρει ότι το σενάριο της προσάρτησης είναι ένα από αυτά που κυκλοφορούν στην Ουάσιγκτον.
Το σενάριο της προσάρτησης κυκλοφορεί στην Ουάσιγκτον
Σε συνέντευξη του στο Πρώτο Πρόγραμμα και την εκπομπή «Το GPS Της Επικαιρότητας», ο Ζεμενίδης είπε ότι «χθες κυκλοφόρησε στην Ουάσινγκτον ότι ο κ. Ερντογάν θα κάνει κάτι μεγάλο στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου», προσθέτοντας ότι το σενάριο που επικρατεί είναι να ανακοινώσει την προσάρτηση των Κατεχομένων, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει η πρόθεση της αμερικανικής πλευράς να στείλει σχετικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Τόνισε δε ότι οι ΗΠΑ έχουν δώσει έμφαση – το τελευταίο διάστημα – στις διμερείς σχέσεις τους με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Κατά την άποψη του Ζεμενίδη, εάν ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν ενεργούσε μόνος του, δεν θα «έδινε» την αναβάθμιση των F-16 στην Τουρκία «έτσι όπως θέλει ο κ. Ερντογάν» ενώ υποστήριξε ότι αν δεν αλλάξει πολιτική η Άγκυρα ο τούρκος πρόεδρος δεν θα πάρει αυτό που επιθυμεί.
Ο Ερντογάν εμποδίζει μόνος του την απόκτηση των F-16
«Βλέπουμε και με την τροπολογία ότι το όριο είναι για έξι μήνες να μην κάνει παραβιάσεις, αλλά θα το κάνει; Αλλά αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί βλέπουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πρόθυμη να συνομιλήσει με την Τουρκία και ο κ. Ερντογάν είναι αυτός που αρνείται» ανέφερε χαρακτηριστικά. Το Κογκρέσο λοιπόν διαμηνύει, κατά τον Έντι Ζεμενίδι ότι με το να αποκλείει ο Ερντογάν τον διάλογο με την Ελλάδα, βάζει ταυτόχρονα ο ίδιος εμπόδιο σε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα F-16.
Διαβάστε επίσης: Νέα πρόκληση Ερντογάν με τα κατεχόμενα
«Το Κογκρέσο έχει πάντα πάρει σκληρή θέση και υπό την προεδρία Τραμπ και τώρα, έναντι της Τουρκίας και με τα F-35 και τώρα με τα F-16. Η Ελλάδα είναι κοντά στο κλείσιμο της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τα F-35, καθώς έχει αποδείξει εδώ και χρόνια ότι είναι αξιόπιστος σύμμαχος, έχει δείξει τις ικανότητές της και η Αμερική θα επενδύσει σε αυτές τις αμυντικές σχέσεις. Το Κογκρέσο στέλνει με την πρόσφατη τροπολογία σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι φτάνει πια, αν θέλετε να είστε σύμμαχος και να πάρετε τα F-16 δεν σας λέμε ποτέ, αλλά να μας αποδείξετε ότι είστε όχι μόνοι σύμμαχος της Αμερικής, αλλά και στο ΝΑΤΟ και απέναντι στην Ελλάδα» συμπλήρωσε ο Ζεμενίδης.
Ο Ερντογάν έχει σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό
Αναφέρθηκε επίσης στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας όπως ο πληθωρισμός, που επισήμως είναι στο 76%, ενώ υπάρχουν αναλύσεις που λένε ότι έχει ξεπεράσει και το 120%. Την ίδια ώρα, στις δημοσκοπήσεις έχει πέσει κάτω από το 30% και παρότι η αντιπολίτευση είναι πιο ενωμένη, υπάρχουν και εκεί άλλα προβλήματα.
Σημείωσε δε ότι «δεν βλέπει» εσκεμμένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό ότι «με τόσες παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο, πρέπει να φοβόμαστε ένα ατύχημα και πού μπορεί να οδηγήσει αυτό».
Να σταματήσουν τώρα οι παραβιάσεις
«Πρέπει να σταματήσουν αυτές οι παραβιάσεις και εδώ πρέπει να παίξει ρόλο η Αμερική. Εδώ άλλοι Ελληνομερικανοί λένε ότι, αν γίνει θερμό επεισόδιο, τότε θα μπει μέσα η Αμερική. Όχι, η δουλειά της Αμερικής τώρα είναι να παίξει τον ηγετικό ρόλο που έχει στο ΝΑΤΟ και να το κάνει απίθανο το θερμό επεισόδιο. Και εδώ φταίει μόνο η Τουρκία. Η Ελλάδα δεν πηγαίνει πάνω από το έδαφος της Τουρκίας, η Τουρκία πηγαίνει πάνω από το ελληνικό και πρέπει να είναι ξεκάθαρος ο πρόεδρος και να πει «αυτά σταματάνε, αν θέλετε να συνεχίσουν οι σχέσεις, αυτά σταματάνε»» ανέφερε ο Ζεμενίδης.
Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Διπλό μπλόκο από το Κογκρέσο για τα τουρκικά F-16
Το μήνυμα προς την Άγκυρα από το Κογκρέσο είναι ξεκάθαρο
Κατά τον ίδιο το Κογκρέσο έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα για τυχόν προβοκάτσιες στο Αιγαίο, αλλά και στην Κύπρο. Στην περίπτωση θερμού επεισοδίου, πάντως, υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να παρέμβουν στις εξελίξεις, επηρεάζοντας την Τουρκία και αυτοί, σύμφωνα με τον κ. Ζεμενίδη, είναι οι Τζέικ Σάλιβαν, ο Μπάιντεν, ο ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, «γιατί έχουν αυτή την ικανότητα». Τόνισε ωστόσο ότι το θέμα είναι ότι «πρέπει να σταματήσουν οι παραβιάσεις σήμερα, πριν γίνει ένα θερμό επεισόδιο».
Καταλήγοντας εξέφρασε την άποψη ότι «ο κ. Μπάιντεν, για να εξασφαλίσει την Σουηδία και την Φινλανδία, χρησιμοποιεί ρητορική που αρέσει στον Ερντογάν, αλλά να δούμε και ποιες είναι οι πράξεις του. Ο Αμερικανός πρόεδρος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει ασκήσει καθόλου πίεση στο Κογκρέσο για τα F-16, παρόλο που το συζητάνε, παρόλο που λένε ναι επίσημα».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
COVER STORY4 ημέρες ago
Στην παραλία Κεχρια Σκιαθου ο Σακης Ρουβάς
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Βόλος-Πέθανε ο Δημήτρης Πανανός σε ηλικία 72 ετών.
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Ο Αντωνης Ρεμος στην Σκιαθο απολαμβάνει τις διακοπές του
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Ο Αντωνης Ρέμος απόλαυσε το μπάνιο του στην Μηλινα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Τραυματίστηκε 19χρονος στην Μπούφα τροχαίο ατύχημα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Εκοιμήθη ο ιερέας Ευστάθιος Μήτρου στο Ξουρίχτι Πηλίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
΄΄Ψέματα λένε το κορίτσι δεν είχε ούτε γρατζουνιές ούτε τίποτα΄΄-Ξεσπούν οι παππούδες της 14χρονης στο Βόλο- Ο εισαγγελέας Βόλου διέταξε προκαταρκτική εξέταση
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Σκιάθος: Χειροθεσία και περιφορά της Παναγίας της Εικονίστριας