Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κασιμάτη: Η διεθνής ατιμωρησία της Τουρκίας ναρκοθετεί την Ανατολική Μεσόγειο

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Η τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου δεν είναι μικρότερης σημασίας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για να αντιμετωπίζεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά και με τη λογική της παγίωσης». Αυτό τόνισε σε ομιλία της στην Κύπρο η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εκπροσώπου της Βουλής των Ελλήνων, Νίνα Κασιμάτη, στο συνέδριο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας με θέμα την «Οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο: Νομικά ζητήματα και προκλήσεις». Στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό οι πρώην Πρωθυπουργοί της Ελλάδας κ.κ. Αλέξης Τσίπρας, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Παπανδρέου, καθώς και τρεις υποψήφιοι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι κ.κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης, η Υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου κ. Στέφη Δράκου και οι πρόεδροι της Ο.Π.Δ.Σ.Ε. και του Π.Δ.Σ. κ. Δημήτρης Βερβεσός και Δρ Χρίστος Κληρίδης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η κ. Κασιμάτη τόνισε ότι η Κύπρος είναι η μόνη διαιρεμένη και ημικατεχόμενη πρωτεύουσα της Ευρώπης, μετά την εισβολή και κατοχή του 38% Κύπρου από την Τουρκία, που διαρκεί 48 χρόνια με το δράμα του Ελληνισμού να μένει οδυνηρά αδικαίωτο ενώπιον της άπραγης, ως προς την αποκατάσταση του δικαίου, διεθνούς κοινότητας. Η

Αναφερόμενη στην Τουρκία τόνισε ότι «δεν έχει αντιμετωπίσει κυρώσεις ως διεθνής παραβάτης, βρισκόμαστε σήμερα εδώ, με εσάς να ανατέμνετε νομικά τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, αλλά κυρίως εξετάζοντας τα προσκόμματα, που προβάλλει στην εν λόγω διαδικασία το κράτος-Εισβολέας με μονομερείς ενέργειες, απειλές πολέμου και εν γένει αναθεωρητικές αξιώσεις εις βάρος δύο κυρίαρχων κρατών και κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Της Κύπρου και της Ελλάδας.

Το θέμα λοιπόν είναι εξόχως πολιτικό, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου, Δρ Χρίστος Κληρίδης και γνωρίζει κάθε υποψιασμένος μελετητής της διεθνούς πραγματικότητας.

Είναι γεγονός, ότι η πραγματικότητα αυτή των διεθνών σχέσεων μεταξύ κρατικών δρώντων, και δη στο στρατηγικό υπογάστριο της Ευρώπης και της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ, όπως συνηθίζεται να προβάλλεται η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, προσδιορίζεται και περιορίζεται από την έννοια της Ισχύος και τους ρεαλιστικούς υπολογισμούς κόστους-οφέλους. Όπου δεν χωρούν ευχολόγια από τους τρίτους, αλλά ούτε μειοδοτικές αφετηρίες σκέψης. Χωρεί κατ’ εξοχήν πολιτικη επί-θεώρηση του ζητήματος, με άξονα το εθνικό συμφέρον και γνώση του Άλλου και των πρακτικών του διαπραγμάτευσης, οι οποίες δυστυχώς κι ως επι το πλείστον υστερούν σε νομικές συντεταγμένες και υπηρετούν πρώτιστα πολιτικές μεθοδεύσεις, βασισμένες σε μακροπρόθεσμες, στρατηγικές, αναθεωρητικές στοχεύσεις για κατίσχυση στην περιοχή.

Εν ολίγοις, οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, ακόμη κι αν εμείς μιλήσουμε τη γλώσσα της διαπραγμάτευσης για κάποιες πτυχές του ζητήματος, πρέπει να αντικρύσουμε κατάματα μια θεμελιώδη ιστορική αλήθεια: ότι ο Άλλος δεν ομιλεί την ίδια γλώσσα με εμάς. Το αμοιβαίο συμφέρον δεν συνάδει με το παίγνιο μηδενικού αθροίσματος.

Αυτά ονομάζω πολιτική πραγματικότητα του ζητήματος.

Πράγματι, η Τουρκία εγκαινίασε μια συστηματική πολιτική αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας ήδη από τη δεκαετία του 1970. Σκοπός αυτής της τουρκικής πολιτικής έναντι της Ελλάδας ήταν και είναι η μεταβολή του εδαφικού status quo, που προβλέπεται σε διεθνείς συνθήκες με κεντρικό άξονα τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης, καθώς και του νομικού καθεστώτος στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο, που πηγάζει από το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Δίκαιο της θάλασσας και του αέρος  κατά UNCLOS και τη Σύμβαση του Σικάγο 1944.

Η τουρκική πολιτική των αυξανόμενων αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων κατά της Ελλάδας συμπίπτει με την τραυματική εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και την κατοχή του βόρειου τμήματός της τον Ιούλιο-Αύγουστο του ‘74, όπως προείπαμε, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με καθοριστικές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών και την επαύξηση της έντασης. Πολλώ δε μάλλον που αυτή η πολιτική της Τουρκίας κορυφώνεται εν έτει 2022, στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την ολοκλήρωση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής σε Πόντο και Μικρά Ασία.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα παραμένει αυστηρώς προσηλωμένη στην αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Έχει αποδεχθεί με δήλωσή της τη γενική υποχρεωτική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης με τις εξαίρεσεις που ρητά ορίζονται στο κείμενο αυτής, ενώ έχει κυρώσει από το 1995 τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και με δήλωσή της το 2015 εξαίρεσε από τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου τις οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών, σύμφωνα με το άρθρο 298 αυτής».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επαφές στο Λονδίνο με επενδυτές – Συνάντηση με τον βασιλιά Κάρολο την Δευτέρα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί το απόγευμα της Δευτέρας με τον βασιλιά Κάρολο Γ’ στο κάστρο του Ουίνδσορ, στο Λονδίνο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Λονδίνο το διήμερο 27 – 28 Νοεμβρίου και θα συμμετάσχει στο συνέδριο που διοργανώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley.

Διαβάστε επίσης: Επενδυτικό «σαφάρι» από τον Μητσοτάκη σε Λονδίνο – Παρίσι

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σήμερα, Κυριακή, στις 19.45 (ώρα Ελλάδος), ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε εκδήλωση με μέλη και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στο Λονδίνο.

Το πρωί της Δευτέρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι κεντρικός ομιλητής στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που οργανώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley και θα έχει συναντήσεις με επενδυτές και στελέχη επιχειρήσεων.

Στις 19.00 (ώρα Ελλάδος) ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, θα γίνουν δεκτοί από τον βασιλιά Κάρολο Γ’ στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Στις 21.30 (ώρα Ελλάδος), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συζήτηση, με αφορμή την επέτειο 25 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE, με τον καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, Kevin Featherstone.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η χειραψία Σίσι – Ερντογάν άναψε «φωτιές» – Μπορεί η Αίγυπτος να «προδώσει» την Ελλάδα;

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η συζήτηση που άνοιξε στην Αθήνα μετά την χειραψία του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι με τον τούρκο ομόλογο του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, δεν πέρασε απαρατήρητη στην Άγκυρα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η Αθήνα σίγουρα παρακολουθεί τις κινήσεις των συμμάχων της. Ιδιαίτερα όσον αφορά την Τουρκία. Ωστόσο δεν δείχνει – και σωστά – να βρίσκεται σε πανικό.

Διαβάστε επίσης: Η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου χαλάει τα σχέδια της Αγκυρας

Βεβαιότητα

Σε υπουργείο Εξωτερικών και Μέγαρο Μαξίμου είναι περισσότερο από σαφές πως οι σχέσεις Τουρκίας – Αιγύπτου δεν μπορούν να μείνουν παγωμένες επ’ αόριστο. Οι λόγοι και οι παράγοντες που αργά ή γρήγορα θα επιβάλλουν με τον τρόπο τους την εξομάλυνση είναι πολλοί. Τόσο οικονομικοί όσο και γεωπολιτικοί.

Αυτά που χωρίζουν επίσης Αίγυπτο και Τουρκία είναι εξαιρετικά σημαντικά και ακόμα και σε μία διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων δεν μπορεί κανείς να τα παραβλέψει. Με τις σχέσεις Ερντογάν – Μουσουλμανικής Αδελφότητας, αλλά και το ρόλο της Άγκυρας στη Λιβύη και την προσπάθεια μετατροπής της χώρας σε προτεκτοράτο της Τουρκίας να μην περνούν απαρατήρητα από το Κάιρο αφού αφορούν ζωτικά συμφέροντα της κυβέρνησης του.

Διαβάστε επίσης: Χουριέτ: Θα πάθουν έμφραγμα στην Αθήνα όταν υπογραφούν οι συμφωνίες Τουρκίας – Αιγύπτου

Οι δεσμοί Ελλάδας – Αιγύπτου

Την ίδια στιγμή η Αίγυπτος με το βλέμμα και στην ΕΕ έχει επιλέξει να προχωρήσει σε μία στρατηγικού χαρακτήρα σχέση με την Ελλάδα. Άλλωστε η απόφαση του Καΐρου να υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών το 2020 με την Αθήνα, εν μέσω της κρίσης του Ορούτς Ρέις και ενώ Ελλάδα και Τουρκία ήταν μία ανάσα από το «θερμό επεισόδιο», είναι αυτή που «έκοψε» στη μέση το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019. Με τη συνεργασία να επαναβεβαιώνεται με τη νέα συμφωνία έρευνας και διάσωσης, Ελλάδας – Αιγύπτου.

Ο Σούκρι είναι ο ΥΠΕΞ ο οποίος κάλεσε ευθέως ΟΗΕ και ΕΕ να αναλάβουν δράση απέναντι στην κυβέρνηση της Τρίπολης, απαιτώντας να οδηγηθεί η Λιβύη σε εκλογές για την ανάδειξη μίας κυβέρνησης που θα εκπροσωπεί το σύνολο της χώρας. Απαλλαγμένη από ξένους κηδεμόνες.

Με την Αθήνα να βρίσκει στον Κάιρο τον μεσολαβητή που χρειάζεται προκειμένου να μην χάνεται η φωνή της στα διεθνή τραπέζια που στρώνονται για την Λιβύη και εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένη.

Στελέχη του ΥΠΕΞ επαναλαμβάνουν – όπως έκαναν και στο παρελθόν στην περίπτωση της επαναπροσέγγισης Ισραήλ – Τουρκίας –  ότι είναι λάθος να προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τις συμμαχίες της Ελλάδας μέσα από τις σχέσεις των χωρών αυτών με την Άγκυρα.

Υποστηρίζουν δε ότι οι σχέσεις της Αθήνας δεν βασίζονται στις μη σχέσεις των εν λόγω χωρών με την Άγκυρα και σημειώνουν τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, τις συνέργειες και την πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα στην περιοχή ως παράγοντας σταθερότητας.

Και τα συμφέροντα

Όπως σημειώνουν έμπειροι διπλωμάτες δε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη διπλωματία σημασία για την ισχύ των δεσμών μεταξύ των κρατών και τις συνεργασίες τους έχουν τα κοινά συμφέροντα που αναπτύσσουν.

Την ίδια στιγμή η φιλολογία που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα γύρω από τη χειραψία Ερντογάν – Σίσι αποτυπώθηκε με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, όπως αυτό της Χουριέτ. Δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για έναν οδικό χάρτη όσον αφορά τις σχέσεις Αιγύπτου – Τουρκίας και την εξομάλυνση τους, με σημείωση ότι θα μειωθεί η επιρροή της Αθήνας.

Με μοναδικό κανόνα στις διπλωματικές σχέσεις να παραμένει πως τα κράτη δεν έχουν διαρκείς φιλίες ή διαρκείς έχθρες, παρά μόνο διαρκή συμφέροντα.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Παναγία Εικονίστρια η μεγαλη εορτή της Σκισθου

LIFESTYLE5 ημέρες ago

“Γίναμε” – Δείτε το αξέχαστο σκύψιμο της Νόβα με ανύπαρκτο στρινγκ – NassosBlog

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Τζούλια Νόβα για τα αρνητικά σχόλια που δέχεται: «Δεν κρατάω κακία σε κανέναν»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ11 ώρες ago

Συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος στην Αγχίαλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Το συνέδριο της ΚΕΔΕ στον Βόλο ξεκίνησε τις εργασίες του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Mάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει 60χρονος Βολιώτης – Υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μετά από τροχαίο ατύχημα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

ΣΚΙΑΘΟΣ: Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΙΚΟΝΙΣΤΡΙΑΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Η φιλαρμονική της Σκιαθου γέμισε ύμνους τα σοκάκια του νησιού

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Ιωάννα Κολοβού: Χάνει το σπίτι της σε πλειστηριασμό

ΣΤΟΙΧΗΜΑ5 ημέρες ago

Στοίχημα Τρίτης: Γαλλία – Αυστραλία «πληρώνουν» 10.00

Δημοφιλή