Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων της πανδημίας σε όλη την υφήλιο – Σε 50 χώρες οι νέες μεταλλάξεις

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

ανταπόκριση από το Στρασβούργο για την ΕΡΤ: Κώστας Δαβάνης

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ραγδαία αύξηση κατά 20% των κρουσμάτων σε κύκλο 7 ημερών σημειώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Έπειτα από μια περίοδο δυο εβδομάδων κατά την διάρκεια των εορτών, όπου είχαν αναφερθεί επισήμως λιγότερα κρούσματα, την τελευταία εβδομάδα τα νέα κρούσματα μέσα σε διάστημα 7 ημερών ξεπέρασαν τα 5 εκ. παγκοσμίως, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν κατά 11% οι θάνατοι φτάνοντας τους 85.000.

Με εξαίρεση την Νοτιοανατολική Ασία, αύξηση κρουσμάτων κατά 30% καταγράφηκε στον Δυτικό Ειρηνικό, την Αφρική και την Αμερική. Ειδικά η αμερικανική ήπειρος αντιπροσωπεύει το 51% του συνόλου των νέων κρουσμάτων και το 45% όλων των νέων θανάτων. Από την άλλη η Ευρώπη σημείωσε μεν αύξηση κρουσμάτων κατά 10% αλλά αυτή είναι χαμηλότερη σε σχέση με άλλες περιοχές του κόσμου αντιπροσωπεύοντας το ένα τρίτο των νέων κρουσμάτων παγκοσμίως.

Στη Νοτιοανατολική Ασία, συνεχίζεται η πτώση κρουσμάτων και θανάτων, ενώ στην Ανατολική Μεσόγειο καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων κατά 11%, ωστόσο οι θάνατοι μειώνονται κατά 9%. Η αφρικανική ήπειρος καταγράφει 175.000 νέα κρούσματα με 4300 νέους θανάτους, που αποτελεί αύξηση άνω του 30%, ενώ και ο Δυτικός Ειρηνικός παρουσιάζει αύξηση κρουσμάτων κατά 30% με τον αριθμό των θανάτων να αυξάνεται κατά 14%.

Η πεντάδα των χωρών με τα περισσότερα κρούσματα

Την πρώτη εβδομάδα του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πέντε χώρες κατέγραψαν τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με 1.786.773 κρούσματα και αύξηση κατά 35%, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Βόρεια Ιρλανδία με συνολικά 417.620 κρούσματα και αύξηση 22%, η Βραζιλία με 313.130 κρούσματα και αύξηση 24%, η Ρωσία με 165.167 κρούσματα σημειώνοντας όμως μείωση της τάξεως του 12% και η Γερμανία με 142.861 κρούσματα και αύξηση 15%.

Αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη κατά 10%

Όσον αναφορά την Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού καταγράφεται αύξηση κατά 10% των κρουσμάτων και 7% στους θανάτους. Συνολικά έχουν πιστοποιηθεί σε διάστημα 7 ημερών, 1,8 εκ. νέα κρούσματα και 36.000 νέοι θάνατοι, Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία και η Γερμανία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 40% όλων των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη, ενώ από αυτά το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει το 23%. Ο υψηλότερος αριθμός θανάτων αναφέρθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο με 6298 νέους θανάτους, την Γερμανία 6071 και την Ιταλία με 3.409 νέους θανάτους.

Η ανησυχία και η χωρική διασπορά των μεταλλάξεων

Σε σχέση με τις νέες μεταλλάξεις που εμφανίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Νότια Αφρική και προσφάτως στην Ιαπωνία, όπως αναφέρει ο Π.Ο.Υ, η παραλλαγή της Βρετανίας VOC 202012/01 και 501Y.V2 έχει εντοπιστεί σε 50 χώρες ανά την υφήλιο. Τα αποτελέσματα ερευνών δείχνουν ότι η ηλικία και η κατανομή φύλου της παραλλαγής VOC 202012/01, είναι παρόμοια με αυτή των άλλων παραλλαγών που κυκλοφορούσαν την ίδια περίοδο, ενώ η παραλλαγή 501Y.V2 έχει εντοπιστεί σε 20 χώρες. Από προκαταρκτικές και συνεχιζόμενες έρευνες στη Νότιο Αφρική, θεωρείται πιθανό η παραλλαγή 501Y.V2 να είναι πιο μεταδοτική από τις παραλλαγές που κυκλοφορούσαν στη Νότια Αφρική νωρίτερα. Επιπλέον, ενώ αυτή η νέα παραλλαγή δεν φαίνεται να προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια, παρατηρείται όμως τάχιστη αύξηση των κρουσμάτων.

Επιπλέον στις 9 Ιανουαρίου, η Ιαπωνία κοινοποίησε στον ΠΟΥ μια νέα παραλλαγή SARS-CoV-2 εντός της γενεαλογίας B.1.1.28 που εντοπίστηκε σε τέσσερις ταξιδιώτες που έφτασαν από τη Βραζιλία. Αυτή η παραλλαγή έχει 12 μεταλλάξεις στην ακίδα πρωτεΐνης, συμπεριλαμβανομένων τριών κοινών μεταλλάξεων που προκαλούν ανησυχίες με τις παραλλαγές VOC 202012/01 και 501Y.V2 οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τη μεταδοτικότητα και την ανοσοαπόκριση του ξενιστή.

Οι ερευνητές στη Βραζιλία ανέφεραν επίσης την εμφάνιση μιας παρόμοιας παραλλαγής με μια μετάλλαξη E484K, η οποία πιθανότατα έχει εξελιχθεί ανεξάρτητα από την παραλλαγή που εντοπίστηκε στους Ιάπωνες ταξιδιώτες.

Αναγκαιότητα ερευνών

Όλες αυτές οι νέες παραλλαγές, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό απαιτούν περαιτέρω έρευνα. Είναι ευρέως γνωστό ότι οι ιοί αλλάζουν συνεχώς μέσω μετάλλαξης, και έτσι η εμφάνιση νέων παραλλαγών είναι αναμενόμενο συμβάν. Πολλές μεταλλάξεις δεν έχουν καμία επίδραση στον ίδιο τον ιό, ενώ ορισμένες θα μπορούσαν να είναι επιζήμιες. Οι παραλλαγές που εντοπίστηκαν σε διαφορετικές χώρες υπογραμμίζουν τη σημασία της αύξησης της διαγνωστικής ικανότητας και της συστηματικής αλληλουχίας του SARS-CoV-2 καθώς και την έγκαιρη ανταλλαγή δεδομένων ακολουθίας διεθνώς. Η συστηματική αλληλούχιση πρέπει να εξεταστεί για ένα υποσύνολο εισερχόμενων ταξιδιωτών, καθώς και για ορισμένες περιοχές για να εξακριβωθεί η ύπαρξη και η έκταση της τοπικής μετάδοσης.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Λονδίνο: Εμβόλια σε 1 εκατ. παιδιά μετά τον εντοπισμό πολιομυελίτιδας στα λύματα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Σε όλα τα παιδιά κάτω των 9 ετών στο Λονδίνο θα χορηγηθεί αναμνηστική δόση εμβολίου

Ο ιός της πολιομυελίτιδας έχει βρεθεί 116 φορές στα λύματα του Λονδίνου από τον Φεβρουάριο. Οι υγειονομικές αρχές αποφάσισαν να εμβολιάσουν σχεδόν 1 εκατ. παιδιά ηλικίας κάτω των 9 ετών. Σε αυτά περιλαμβάνονται και όσα έχουν ήδη εμβολιαστεί, καθώς οι αρχές συνιστούν ενισχυτική δόση. Οι γονείς και οι κηδεμόνες θα ενημερωθούν σχετικά με τη διαδικασία από τον γιατρό τους εντός του επόμενου μήνα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η ασθένεια ήταν συχνή στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1950, αλλά εξαλείφθηκε το 2003. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ανιχνεύονται δείγματα του ιού στα λύματα, ωστόσο τώρα αυτό που συμβαίνει είναι ελαφρώς περίπλοκο, καθώς τα δείγματα που ανιχνεύονται συνδέονται με εμβόλιο πολιομυελίτιδας που χρησιμοποιείται σε άλλες χώρες.

Το εμβόλιο της πολιομυελίτδας

Μέρη του κόσμου που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εστίες πολιομυελίτιδας χρησιμοποιούν το από του στόματος εμβόλιο πολιομυελίτιδας – το οποίο είναι ασφαλές, αλλά χρησιμοποιεί ζωντανό ιό. Αυτό δίνει ένα τεράστιο ποσοστό ανοσίας, αλλά ο ιός έχει τη δυνατότητα να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο σε περιοχές όπου δεν προστατεύονται πολλοί άνθρωποι.

Αυτό γίνεται πρόβλημα εάν ο ιός συνεχίσει να εξαπλώνεται, καθώς η ασφαλής μορφή του ιού που χρησιμοποιείται στο εμβόλιο μπορεί να μεταλλαχθεί και να εξελιχθεί.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) λέει ότι τα περισσότερα από τα δείγματα που ανιχνεύθηκαν αφορούσαν την ασφαλή μορφή του εμβολίου της πολιομυελίτιδας, αλλά «λίγα» είχαν μεταλλαχθεί αρκετά, ώστε να είναι επικίνδυνα.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης  αναφέρει ότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα πολιομυελίτιδας και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι χαμηλός.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Γιατί το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν ξεκινά τις γεωτρήσεις από το «Yorukler-1» – Ποιοι ήταν οι Γιουριούκηδες

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Το κοίτασμα «Yorukler-1» που βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, 55 χιλιόμετρα νότια της Αττάλειας θα είναι ο πρώτος στόχος του τουρκικού γεωτρύπανου Αμπντουλ Χαμίντ Χαν. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τελετή που έγινε στην Μερσίνα.  Από πού προκύπτει το όνομα όμως που επέλεξαν οι Τούρκοι για να δώσουν στο συγκεκριμένο κοίτασμα;

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η συγκεκριμένη ονομασία παραπέμπει στον όρο Yörük» που είναι  τουρκικός λαός που έχει διατηρήσει τον νομαδικό τρόπο ζωής . Χρησιμοποιείται επίσης για τις Τουρκμενικές φυλές  που ζουν στα ορεινά και τις χειμερινές συνοικίες στην Ανατολία . Αποτελούν μια πολύ σημαντική πλειοψηφία του λαού της Ανατολίας, ιδιαίτερα του Αιγαίου. Προέρχεται από την τουρκική λέξη «περπάτημα»  και η Οθωμανική Αυτοκρατορία έστειλε και ανέθεσε μόνο Τουρκμένους/Γιορούκους να κατέχουν τα εδάφη που είχε αποκτήσει σε όλα τα Βαλκάνια. Γιορούκοι ονομάζονται οι Τούρκοι Ογούζοι , οι οποίοι ζουν ως νομάδες στην Ανατολία και τη Ρωμυλία, κερδίζουν τα προς το ζην από την κτηνοτροφία και ζουν σε σκηνές που στήνουν στις πεδιάδες ή στα οροπέδια ανάλογα με τις εποχές.

Oι Τούρκοι χρησιμοποιούν επίσης τη λέξη «Yürük» αντί της λέξης «Yörük», η οποία εκφράζει τις έννοιες όπως «γενναίος, μάχιμος, καλοπερπάτης, καλοστρωμένος».

Οι Γιουρούκοι που είχαν μεταφερθεί από το Ικόνιο, οι λεγόμενοι Κόνιαροι, στη Μακεδονία μετά την κατάκτησή της, για να κρατούν σε υποταγή τους χριστιανούς, που κατοικούσαν στις πεδιάδες και στους λόφους υποχρεώνονταν να δίνουν, κατά ορισμένες οικογένειες, ένα ορισμένο αριθμό ανδρών (Γιουρούκ ασκερί) που διοικούνταν από τον Γιουρούκ Μπέη.

Χάρτης με περιοχές που κατοικούσαν οι Γιουριούκηδες

Σε απόσπασμα του βιβλίου του Ν. Ε. Μηλιώρη, ιστορικού των Βουρλών, Μικράς Ασίας, περιγράφονται οι Γιουρούκοι ή Ταχτατζήδες, «λαός» της Τουρκίας, που θεωρείτο «αιρετική μουσουλμανική αίρεση».

Το 2016 στην Αντάλια πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Γιουρούκων. Στο φεστιβάλ συμμετείχαν σύλλογοι Γιουρούκων από το Αζερμπαϊτζάν, τα Σκόπια, την Αλβανία, το Κόσοβο, το Καζακστάν, το Νταγεστάν και από 60 σχεδόν νομούς της Τουρκίας.

Ο Ανδρέας «Γιουρούκκης»

Το 2017 σε ηλικία 55 ετών πέθανε ο ισοβίτης Ανδρέας Αριστοδήμου, γνωστός και ως Γιουρούκκης. Τα εγκλήματά του είχαν συγκλονίσει την κυπριακή κοινωνία. Για πολλά χρόνια στην κυπριακή κοινωνία το ψευδώνυμό του «Γιουρούκκης» είχε καταντήσει συνώνυμο του εγκληματία. Ο Ανδρέα Γιουρούκκης,  είχε εμπλοκή και στη στυγερή δολοφονία του Θεόφιλου Γεωργιάδη που διαπράχθηκε στις 20 Μαρτίου 1994 στη Λευκωσία. Όπως αποδείχτηκε μετέπειτα, η δολοφονία αυτή ήταν καθαρά δουλειά των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών σε συνεργασία με την τουρκική εθνικικιστική παρακρατική ομάδα του Αμπντουλάχ Τσατλί, η οποία οργάνωσε τα αιματηρά επεισόδια του 1996 στην Πράσινη Γραμμή και την δολοφονία των ηρώων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ8 λεπτά ago

Γιορτάζει 75 χρόνια λειτουργίας, δημοσιεύοντας 150 φωτογραφίες σε νέο τόμο

ΕΛΛΑΔΑ13 λεπτά ago

Ανώγεια: Προφυλακιστέος ο 33χρονος που κατηγορείται για τον βιασμό 32χρονης

Α.Ο.ΤΡΙΚΑΛΑ14 λεπτά ago

Ο Νίκος Κουσκουνάς σε αριθμούς!!! (Βίντεο) – Sportrikala.gr

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ19 λεπτά ago

Βατσλίκ: «Νομίζω πως είμαστε έτοιμοι, να προσαρμοστούμε στον νέο προπονητή»

OIKONOMIA22 λεπτά ago

Κίνα: Κίνημα «δεν πληρώνω» στις δόσεις των δανείων – Τι σημαίνει για την κινεζική οικονομία

ΕΛΛΑΔΑ34 λεπτά ago

Βύρωνας: Αγωνία μετά την εξαφάνιση 22χρονου με σοβαρά προβλήματα υγείας

Α.Ο.ΤΡΙΚΑΛΑ35 λεπτά ago

Και επίσημα η επιστροφή Κουσκουνά στον ΑΟΤ – Sportrikala.gr

ΜΠΑΣΚΕΤ39 λεπτά ago

Άνετη νίκη για την Εθνική Παίδων

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ40 λεπτά ago

Με… σπασμένα φρένα: Κυνηγά νέα “βόμβα” με Αουάρ η Νότιγχαμ

LIFESTYLE47 λεπτά ago

Luis Fonsi: Ξεσήκωσε τη Μύκονο με το… διαχρονικό «Despacito»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο

LIFESTYLE4 ημέρες ago

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Την Πέμπτη 4/8 στις 11 η απολογία του Υποδ.Πυροσβεστικής Δικηγόρος των ανηλίκων ο Σάκης Κοκκίνης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Στη θλίψη βυθίστηκε ο Αλμυρός Μαγνησίας από τον θάνατο του Παναγιώτη Αναστασίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Τραγωδία στα νερά του Παγασητικού- Στην παραλία Σάρες κοντά στις Νηές Μαγνησίας, εντοπίστηκε νεκρός 35χρονος ψαροντουφεκάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Πέθανε ο 50χρονος Αριστείδης Βογιατζής από το Βόλο- Εργαζόταν στο εργοστάσιο της ΕΥΡΗΚΑ

Δημοφιλή