Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καταλάβετέ το: η Ρωσία δεν μπορεί να νικηθεί»

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Να άρει η ΕΕ τις κυρώσεις και να πάψει να θεωρεί τη Ρωσία εχθρό διαμηνύει μέσω της συνέντευξής του στα «ΝΕΑ» ο Βλαντίμιρ Τσιζόφ, πρώτος αντιπρόεδρος της επιτροπής Αμυνας και Ασφάλειας της ρωσικής Γερουσίας. «Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει νίκη έναντι της Ρωσίας» τονίζει ο πρώην πρέσβης της Ρωσίας στην ΕΕ, ο οποίος εκτιμά ότι οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλει 14.153 κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Συνιστά επίσης ότι «όλοι πρέπει να προσέχουν αν δεν θέλουν μια κλιμάκωση της έντασης», ενώ υποβαθμίζει την πρωτοβουλία διαμεσολάβησης της κινεζικής ηγεσίας. Για το ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) δηλώνει ότι «δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Δεν υπήρξε διά βίας μεταφορά παιδιών».

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επιδείνωσε η πτώση του αμερικανικού drone περισσότερο τις σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ;

Η ρωσική κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι σε ένα μέρος του διεθνούς εναέριου χώρου πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα απαγορεύονται πτήσεις για λόγους ασφαλείας. Το στρατιωτικό drone παραβίασε τη ζώνη αυτή κατευθυνόμενο προς την Κριμαία. Δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, χωρίς να το αγγίξουν καν, πέταξαν κοντά, το drone άλλαξε κατεύθυνση, χάθηκε ο έλεγχος και έπεσε στη θάλασσα. Το συμβάν επιδεικνύει ότι στην κατάσταση που βρισκόμαστε με υψηλό επίπεδο έντασης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης όλοι πρέπει να προσέχουν αν δεν θέλουν μια κλιμάκωση της έντασης και μια σύγκρουση. Υπάρχει βέβαια κανάλι επαφής μεταξύ του ρωσικού υπουργείου Αμυνας και του Πενταγώνου, που ενεργοποιήθηκε. Συνομίλησαν οι δύο υπουργοί Αμυνας και οι δύο αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων. Αν εντοπίσουμε τι έχει απομείνει θα αναλύσουμε τις πληροφορίες που έχει συλλέξει. Η πτήση ήταν κατασκοπευτική, δεν το αρνείται το Πεντάγωνο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης;

Μια τέτοια πτήση σε κλειστό, έστω και διεθνές εναέριο χώρο, είναι πρόκληση. Δείχνει μια νοοτροπία προς αναζήτηση σύγκρουσης.

Ποιος είναι ο στόχος της Ρωσίας στον ουκρανικό πόλεμο έναν χρόνο μετά την έναρξη των εχθροπραξιών;

Επιδιώκουμε να μην υπάρχει κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας από την κατεύθυνση αυτή. Χρειάζεται αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και να μπει τέλος στη ΝΑΤΟ-ποίηση της Ουκρανίας, που είναι φανερή. Η απόφαση για την ειδική επιχείρηση έπρεπε να ληφθεί. Πολλοί συζητούν αν έπρεπε να ληφθεί νωρίτερα ή αργότερα, αλλά μέχρι τις αρχές του περασμένου έτους κάναμε κάθε προσπάθεια να την αποφύγουμε. Προτείναμε συμφωνίες προς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Δεν έγιναν δεκτές. Ο Ζελένσκι στην περυσινή Διάσκεψη του Μονάχου ζήτησε να αποκτήσει η Ουκρανία πυρηνικά όπλα. Χειροκροτήθηκε από τους δυτικούς. Εκείνο το επεισόδιο ήταν ίσως η τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Ο κινέζος ηγέτης επισκέφθηκε το Κρεμλίνο. Μπορεί να μεσολαβήσει για ειρηνική διευθέτηση;

Μια στρατιωτική σύγκρουση πάντα οδηγεί σε ορισμένες συνομιλίες. Κάθε πόλεμος τελειώνει με μία συμφωνία ειρήνης ή τουλάχιστον με παύση πυρός. Τον περασμένο Μάρτη στην Κωνσταντινούπολη παραλίγο να βρεθεί συμφωνία. Η αντιπροσωπία της Ουκρανίας συμφώνησε να πάρει τις προτάσεις που είχαν μισο-συμφωνηθεί και να φέρει απάντηση από το Κίεβο. Δεν επανήλθε. ΗΠΑ και ΝΑΤΟ απαγόρευσαν στο Κίεβο να προχωρήσει σε συμφωνία. Τον Σεπτέμβρη του 2022 η βουλή της Ουκρανίας ψήφισε νόμο που απαγορεύει αυστηρά στην κυβέρνηση να κάνει οποιεσδήποτε συνομιλίες. Με αυτό το καθεστώς είναι ανόητο να ελπίζει κανείς ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία που θα διατηρηθεί. Πρόσφατα στο μεγαλύτερο μοναστήρι του Κιέβου έλαβαν διαταγή να εγκαταλείψουν. Ελπίζουμε οι κυβερνήσεις των ορθόδοξων χωρών να πουν τη γνώμη τους. Ο Πάπας είπε συγκρατημένα ότι δεν υποστηρίζει. Εμείς θέλουμε συνομιλίες, αλλά στο στάδιο που βρισκόμαστε είναι αδύνατον πριν επιτευχθούν οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής αποστολής. Δεν υπήρξε επίσημη πρωτοβουλία της Κίνας, ήταν προθέσεις να τερματιστεί ο πόλεμος και να υπάρξει συμφωνία. Θέλουμε να τελειώσει επιτυχώς η ειδική αποστολή και να έχουμε συμφωνίες με κάποιες αρχές της Ουκρανίας, κάποια Ουκρανία.

Θέλετε τον Ζελένσκι εκτός εξουσίας;

Είναι θέμα του ουκρανικού λαού, πόσο θα αντέξουν άλλωστε με χιλιάδες απώλειες. Πολλοί ουκρανοί πρόσφυγες έφυγαν προς τη Ρωσία.

Εγινε υφαρπαγή παιδιών, το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν.

Δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Δεν υπήρξε διά βίας μεταφορά παιδιών. Τα παιδιά είναι τυχερά που πήγαν στη Ρωσία.

Και εσείς έχετε σημαντικές απώλειες.

Κάθε στρατιωτική σύγκρουση έχει απώλειες. Θα μπορούσε να προχωρήσει η επιχείρηση με γοργότερο ρυθμό εάν η ρωσική στρατιωτική διοίκηση χρησιμοποιούσε περισσότερα στρατεύματα, αλλά τότε θα είχαμε και περισσότερες απώλειες. Ο χρόνος είναι με το μέρος μας. Ο ρωσικός στρατός προχωρεί και ελπίζω σύντομα, ανεξάρτητα από τα νέα οπλικά συστήματα της Δύσης προς την Ουκρανία, εμείς θα τα καταφέρουμε. Δεν θέτουμε γεωγραφικούς στόχους, αλλά οι τέσσερις πρώην ουκρανικές περιφέρειες, Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορόζια και Χερσώνα, πρέπει να απελευθερωθούν πλήρως. Δεν επιδιώκουμε μια νέα Σοβιετική Ενωση. Προωθούμε συνεταιρισμό μεταξύ των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Γιατί ανέστειλε ο Πούτιν τη συμμετοχή στη New START;

Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να αφήσουν Ρώσους να κάνουν ελέγχους στις εγκαταστάσεις τους. Με το σημερινό κλίμα στις σχέσεις το να συνεχιστεί η ιστορία αυτή θα ήταν γελοίο. Μπορεί να επιστρέψουμε αν αλλάξουν οι συνθήκες.

Θα χρησιμοποιήσει η Ρωσία πυρηνικά;

Δεν μπορεί ποτέ να γίνει περιορισμένος πυρηνικός πόλεμος. Δεν έχουμε σχέδια να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τα διατηρούμε. Οταν ο Πούτιν πάγωσε τη συμφωνία είπε ακόμα ότι δεν θέλουμε να ξεκινήσουμε πάλι πυρηνικές δοκιμές. Αλλά αν το κάνουν οι ΗΠΑ, θα το κάνουμε και εμείς.

Πόσο έχουν πλήξει οι κυρώσεις την αμυντική σας βιομηχανία;

Οι κυρώσεις είχαν περισσότερη σημασία στον μη στρατιωτικό τομέα. Η στρατιωτική βιομηχανία λειτουργούσε πάντα βάσει των εγχώριων μέσων παραγωγής.

Υπάρχει περιθώριο προσέγγισης Ρωσίας – ΕΕ;

Εξαρτάται. Να άρουν τις κυρώσεις. Εχουν επιβληθεί 14.153 κυρώσεις κατά της Ρωσίας από ΗΠΑ, ΕΕ, Ιαπωνία, Καναδά κ.λπ.. Τρεις μήνες αφού έφυγα από τις Βρυξέλλες μετά από δεκαεπτά χρόνια η ΕΕ έσπευσε να επιβάλει κυρώσεις και σε μένα με αριθμό στη λίστα 1.313. Να πάψει η ΕΕ να θεωρεί τη Ρωσία εχθρό. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει νίκη έναντι της Ρωσίας. Η Ρωσία θα εξακολουθήσει να υπάρχει σαν ανεξάρτητο κράτος με τις δικές της αρχές που μπορεί να μη συμπίπτουν με τις ευρωπαϊκές.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 λεπτά ago

Εκλογές: Επιστολή Τσίπρα στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – «Να δώσουμε τον αγώνα με πίστη και αυτοπεποίθηση»

ΕΛΛΑΔΑ7 λεπτά ago

Δολοφονία Άλκη: «Επέδειξαν μίσος και πειθαρχία σε σχέδιο εξόντωσης» – Καταπέλτης η εισαγγελέας στη δίκη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 λεπτά ago

Ζέττα Μακρή: Συνάντηση με τους πολίτες, Τετάρτη 7/6 στο Βελεστίνο

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ12 λεπτά ago

Μαρτίνες: «Πρέπει να ανησυχούν που θα μας αντιμετωπίσουν»

ΘΕΣΣΑΛΙΑ14 λεπτά ago

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΤΥΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ 2023 & ΠΑΡΑΣΑΤΣΗ ΜΗΔΕΙΑ ΜΠΟΥΡΚΑ

OIKONOMIA15 λεπτά ago

Οι νέες «στρατιές» Αμερικανών αστέγων με τα… ψαρά μαλλιά

ΘΕΣΣΑΛΙΑ16 λεπτά ago

Ιστορικές στιγμές στην Ιερά Μονή Παναγίας Λαμπηδόνος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ18 λεπτά ago

ΔΤ Επίσκεψη Λιούπη στο ΤΕΕ και στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου

ΚΟΣΜΟΣ19 λεπτά ago

Γαλλία: Νέες κινητοποιήσεις για το συνταξιοδοτικό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ19 λεπτά ago

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ υπ. ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΟΥΚΩΡΟΥ

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή