Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Καθε χρόνο πετάμε πάνω από 460 μερίδες φαγητό

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Την ώρα που όλο και περισσότερες οικογένειες «φλερτάρουν» με τα όρια της φτώχειας και τη στέρηση βασικών αγαθών, ένας αριθμός που δείχνει τις καθημερινές μας συνήθειες έρχεται να προβληματίσει: Μια μέση ελληνική οικογένεια πετά ετησίως περισσότερες από 460 μερίδες φαγητό στον κάδο απορριμμάτων.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Και αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, αναγνωρίζοντας τη σημασία της σπατάλης τροφίμων, θέσπισε την 29η Σεπτεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Τροφίμων. Σύμφωνα, δε, με τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (Υποστόχος 12.3) που δεσμεύουν την ΕΕ καθώς και τη χώρα μας, η σπατάλη τροφίμων θα πρέπει να έχει μειωθεί κατά 50% μέχρι το 2030.

Διαβάστε επίσης – Επισιτιστική κρίση: Η ΕΕ σπαταλά 153 εκ. τόνους τροφίμων τον χρόνο

Τα στοιχεία είναι αποθαρρυντικά για ένα φαινόμενο που μπορεί να μην είναι σημερινό, αλλά απασχολεί ολοένα και περισσότερο, γιατί επιφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Είναι ενδεικτικό πως το 1/3 της τροφής παγκοσμίως χάνεται μετά τη συγκομιδή, ενώ με οικονομικούς όρους περίπου ένα τρισ. δολάρια κάθε χρόνο κοστίζει σε παγκόσμιο επίπεδο η σπατάλη τροφίμων. Ειδικότερα, στη χώρα μας η αξία της σπατάλης τροφίμων μιας μέσης ελληνικής οικογένειας ανέρχεται στα 1.000 ευρώ ετησίως.

Ταυτόχρονα, η σπατάλη τροφίμων ευθύνεται για το 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ ένας τόνος οργανικών απορριμμάτων εκλύει περίπου έναν τόνο μεθάνιο στην ατμόσφαιρα, που είναι, βάσει των επιστημονικών μελετών, 25 φορές πιο επιβλαβές από το CO2.

Οπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, η καταπολέμηση της σπατάλης είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, που ταυτόχρονα συμβάλλει στη μείωση της επισιτιστικής ανασφάλειας, στην εξοικονόμηση χρημάτων αλλά και στη σταδιακή μετάβαση σε περισσότερο βιώσιμα διατροφικά συστήματα.

Η εφαρμογή πρακτικών ορθολογικής διαχείρισης και πρόληψης, η διάσωση – μέσω της δωρεάς – των πλεονασμάτων τροφίμων σε κάθε επίπεδο της διατροφικής αλυσίδας και πρωτίστως η απόκτηση νέων καταναλωτικών συνηθειών σε επίπεδο νοικοκυριού αποτελούν τις λύσεις για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια μια οργάνωση, το «Μπορούμε», έχει… κηρύξει τον πόλεμο στη σπατάλη τροφίμων.

Σε αυτή τη δεκαετία περισσότερες από 60 εκατομμύρια μερίδες τρόφιμα έχουν σωθεί και προσφερθεί σε 650 κοινωφελείς φορείς σε όλη την Ελλάδα, ενώ τα τρόφιμα που έχουν σωθεί αντιστοιχούν σε 88.200.000 κιλά CO2, τα οποία έχουν αποτραπεί από το να επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα. Την ίδια στιγμή, πάνω από 750.000 κιλά τρόφιμα έχουν σωθεί και προσφερθεί από 32 λαϊκές αγορές από το 2015 μέχρι σήμερα.

Δράσεις

Με μήνυμα «Αγαπάμε την Τροφή, Οχι τη Σπατάλη», το «Μπορούμε» υλοποιεί την εβδομάδα «Food Saving Week», που αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή 2 Οκτωβρίου. Στο διάστημα αυτό θα πραγματοποιήσει ενημερωτικές δράσεις με στόχο την πρόληψη του φαινομένου και την κινητοποίηση εμπλεκόμενων μερών στα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και ενέργειες διάσωσης και προσφοράς τροφίμων για συνανθρώπους μας που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια.

Ταυτόχρονα, θα υλοποιήσει – με την υποστήριξη του Πράσινου Ταμείου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας – διαδικτυακή εκστρατεία ενημέρωσης με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τον περιβαλλοντικό και κυρίως τον οικονομικό αντίκτυπο της σπατάλης τροφίμων.

«Αν μπορούσαμε να συνοψίσουμε σε μία πρόταση τις επιπτώσεις της σπατάλης τροφίμων και ταυτόχρονα τις προκλήσεις από την αντιμετώπιση του φαινομένου, αυτή θα ήταν: Μειώνοντας τη σπατάλη τροφίμων εξοικονομούμε ευρώ, προστατεύουμε το περιβάλλον μας, στηρίζουμε την κοινωνία. Οσο πιο γρήγορα αντιληφθούμε τα παραπάνω τόσο πιο εύκολα θα πιστέψουμε ότι ένας κόσμος χωρίς σπατάλη τροφίμων είναι επιλογή μας. Ως καταναλωτές έχουμε και ευθύνη αλλά και τη δύναμη να αλλάξουμε κάτι που βλάπτει την τσέπη μας, την κοινωνία και το περιβάλλον» σημειώνει ο συνιδρυτής και διαχειριστής του «Μπορούμε» Αλέξανδρος Θεοδωρίδης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛ.ΑΣ.: 10 αστυνομικοί τραυματίες από σκάγια και αντικείμενα σε ολονύχτια επεισόδια με Ρομά

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Επεισόδια που προκλήθηκαν τη νύχτα σε διάφορες περιοχές της Αττικής μεταξύ Ρομά και αστυνομικών είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν δέκα αστυνομικοί από σκάγια και ρίψεις πετρών και άλλων αντικειμένων, ενώ πυρπολήθηκαν κάδοι απορριμμάτων (φωτογραφία του Βερβερίδη Βασίλη/Eurokinissi, επάνω, από τα προχθεσινά επεισόδια στη Θεσσαλονίκη).

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σκάγια, πέτρες και αντικείμενα

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, στην Αυλίζα τραυματίστηκαν αργά χθες το βράδυ δύο αστυνομικοί από ρίψεις αντικειμένων και στο Ζεφύρι, στις 21.30, επί της οδού Παναγιάς Γρηγορούσας, άλλοι τρεις αστυνομικοί από σκάγια.

Δείτε ακόμα – Ρομά: Από τη δολοφονία Σαμπάνη στους πυροβολισμούς της Θεσσαλονίκης

Σχεδόν μια ώρα αργότερα, στην ίδια περιοχή, και συγκεκριμένα στη διασταύρωση της οδού Παναγίας Γρηγορούσας και Παπανικολή, τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί από πέτρες και αντικείμενα.

Και στις 22.10 στην Περιφερειακή Αιγάλεω τραυματίστηκε επίσης από σκάγια ένας ακόμη αστυνομικός.

Οι τραυματισμοί ήταν ελαφρείς και ορισμένοι από τους τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, αποχώρησαν.

Αφορμή για τα επεισόδια είναι ο σοβαρός τραυματισμός 16χρονου Ρομά από πυροβολισμό αστυνομικού στη Θεσσαλονίκη.

Στα κρατητήρια της Ασφάλειας

Ο 32χρονος αστυνομικός που κατηγορείται ότι πυροβόλησε τον 16χρονο στη διάρκεια καταδίωξης, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει σοβαρά, ζήτησε και πήρε χθες Τρίτη προθεσμία για να απολογηθεί το πρωί της Παρασκευής ενώπιον του α’ τακτικού ανακριτή Θεσσαλονίκης.

Εις βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης (η πρώτη πράξη σε βαθμό κακουργήματος και η δεύτερη πλημμεληματικού χαρακτήρα).

Μετά την προθεσμία, ο 32χρονος αστυνομικός οδηγήθηκε σιδηροδέσμιος από συναδέλφους του στα κρατητήρια της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Τροχαίο προκάλεσε μποτιλιάρισμα στον κόμβο Λ.Ποσειδώνος – Λ.Κηφισού τα ξημερώματα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ουρές σχηματίστηκαν μετά τις 2:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης λόγω τροχαίου στη συμβολή της Λεωφόρου Ποσειδώνος με τη Λεωφόρο Κηφισού.

Ασυνήθιστη για την ώρα κίνηση και μποτιλιάρισμα αντιμετώπισαν μετά τις 2:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης όσοι κατευθύνονταν από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος προς τη Λεωφόρο Κηφισού.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όχημα προσέκρουσε στις μπάρες

Ουρές αυτοκινήτων σχηματίστηκαν λόγω τροχαίου που συνέβη στη συμβολή της Λεωφόρου Ποσειδώνος με τη Λεωφόρο Κηφισού, στο ρεύμα προς Λαμία, στο ύψος του Μοσχάτου. Όχημα έπεσε στις προστατευτικές μπάρες και τυλίχθηκε στις φλόγες, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματίες.

Στο σημείο μετέβησαν 8 πυροσβέστες με 3 οχήματα και όπως ήταν λογικό έκλεισε ο δρόμος.

//platform.twitter.com/widgets.jshttps://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Σοκ στην Σκιαθο 37χρονη έγκυος εχασε το 9 μηνών μωρό της στην εντατική η ίδια σε κρίσιμη κατάσταση

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Κόβονται οι βραδινές πτήσεις από Αγγλία στην Σκιαθο το 2023

LIFESTYLE7 ημέρες ago

Έφτασε μια βαλίτσα με λεφτά μέχρι το σπίτι μου, είναι προσβλητικό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη ανάβει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Σκιάθο

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Εξιχνιάστηκε η υπόθεση της κλοπής στο κατάστημα της Δήμητρας Κατσαφάδου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

ΣΚΟΠΕΛΟΣ : ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΤΙΣ 2-3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago

Οι φωτογραφίες της χρονιάς από το National Geographic

LIFESTYLE2 ημέρες ago

Δυστυχώς είναι αλήθεια – Νεκρή η αγαπημένη ηθοποιός… Ο απίστευτος διάλογος της με τον Καραμανλή!

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Σόκ βολιώτισσα τραυμάτισε τον άρρωστο γιο της στον θώρακαμε με μαχαίρι

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Κιβωτός του κόσμου: Ανήλικος καταγγέλει ασέλγεια στη δομή του Βόλου από ηγετικό στέλεχος [βίντεο]

Δημοφιλή