OIKONOMIA
Κατώτατος μισθός: Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα αύξηση


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Αρχισε η διαδικασία με την αποστολή προσκλήσεων στους αρμόδιους φορείς – Στις 15 Απριλίου ολοκληρώνεται η διαδικασία και την Πρωτομαγιά σε ισχύ η δεύτερη δόση – Πάνω από τα 700 ευρώ το νέο όριο
Η αντίστροφη μέτρηση για την δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού άρχισε με καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας την 15η Απριλίου και έναρξη ισχύος του νέου μισθού την Πρωτομαγιά.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Την Πέμπτη συγκροτήθηκε από το υπουργείο Εργασίας η επιτροπή διαβούλευσης υπό την προεδρεία του του ομότιμου καθηγητή της Νομικής σχολής και προέδρου του ΟΜΕΔ κ. Κ. Παπαδημητρίου, η οποία ακολούθως απέστειλε τις σχετικές προσκλήσεις στους αρμόδιους φορείς ώστε να υποβάλουν τις εκθέσεις τους (τους κοινωνικούς εταίρους, επιστημονικά ινστιτούτα, το ΚΕΠΕ και την Τράπεζα της Ελλάδος).
Είχε προηγηθεί από την κυβέρνηση η κατάθεση και ψήφιση νομοθετικής διάταξης για την επιτάχυνση της διαδικασίας, αλλά και για την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου.
Αυτό ήταν απαραίτητο, καθώς ο νόμος που είναι σε ισχύ προβλέπει ότι η διαδικασία ολοκληρώνεται τον Ιούνιο, ενώ ορίζεται ότι η ισχύ του ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.
Η ρύθμιση με τις νέες ημερομηνίες αφορά μόνο το 2022, έτος για το οποίο θα ακολουθηθεί «άλλος χρονικός βηματισμός» προκειμένου να διαμορφωθεί ο κατώτατος μισθός και να προσδιορισθεί η ημερομηνία ισχύος του.
Ο νέος κατώτατος
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο νέος κατώτατος μισθός θα ξεπεράσει τα 700 ευρώ καθώς η νέα αύξηση – μετά το 2% – η οποία θα ισχύσει από τον Μάιο αναμένεται να φθάσει και ίσως να ξεπεράσει το 6%. Πέραν τούτου, το 2023 να ακολουθήσει και νέα υψηλή αύξηση με τον κατώτατο να ξεπερνά – μετά από 11 χρόνια – τα 751 ευρώ ύψος στο οποίο βρισκόταν πριν την μείωσή του, τον Φεβρουάριο του 2012, όταν η χώρα και η οικονομία βρισκόταν σε καθεστώς μνημονιακής επιτήρησης.
Κατά της επίσπευσης της διαδικασίας και του χρόνου ισχύος της δεύτερης δόσης αυξήσεων εντός του 2022, προσωπικά από τον πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη έγινε αναφορά – όχι αριθμητικά – στην αύξηση και χαρακτηρίσθηκε ως «σημαντική και πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 2022».
Η αναφορά αυτή συντείνει προς το επικρατέστερο σενάριο που έχει αποκαλύψει ο ΟΤ για επιπλέον αύξηση 6% – πέραν του 2% που ίσχυσε από την 1.1.2022 – και διαμόρφωση του κατώτατου στα 703 ευρώ από τα 663 ευρώ. Σύμφωνα με το σενάριο, η αύξηση για το 2022 – αθροιστικά – θα «κινείται» κοντά στην περιοχή της αύξησης του ΑΕΠ, που προσδιορίζεται γύρω στο 8%.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
Ουκρανία: Ζώνη διπλού νομίσματος η Χερσώνα – Θα κυκλοφορούν ρούβλι και χρίβνια


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σε ζώνη διπλού νομίσματος μετατρέπεται από σήμερα η ουκρανική επαρχία της Χερσώνας, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Μόσχας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Οι νέες φιλορωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι το ρωσικό ρούβλι θα είναι το επίσημο νόμισμα αλλά θα κυκλοφορεί ταυτόχρονα με την ουκρανική χρίβνια.
Zώνη διπλού νομίσματος
«Η περιοχή γίνεται ζώνη διπλού νομίσματος: το ρούβλι θα κυκλοφορεί παράλληλα με τη χρίβνια. Οι εταιρείες και οι επιχειρηματίες μπορούν να αναγράφουν τις τιμές και στα δύο νομίσματα» ανέφερε η πολιτο-στρατιωτική διοίκηση της επαρχίας.
Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Telegram διευκρινίζεται ότι η ισοτιμία ορίζεται στα 2 ρούβλια έναντι μιας χρίβνια.
«Πολύ σύντομα» θα λειτουργήσει στην πόλη Χερσώνα το πρώτο υποκατάστημα ρωσικής τράπεζας και «όλοι οι επιχειρηματίες που το επιθυμούν» θα μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό, προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Μεταβατική περίοδος»
Στα τέλη Απριλίου ένας τοπικός αξιωματούχος ανέφερε ότι το ρούβλι και η χρίβνια μπορεί να κυκλοφορούν παράλληλα για μια «μεταβατική περίοδο», μέχρι να ολοκληρωθεί η εισαγωγή του ρωσικού νομίσματος. Οι φιλορωσικές αρχές δεν έκαναν καμία αναφορά σε αυτήν την πιθανότητα σήμερα. Ρώσοι και τοπικοί αξιωματούχοι όμως έχουν πει ότι υπάρχει πιθανότητα ολόκληρη η περιοχή να προσαρτηθεί τελικά στη Ρωσία.
Η πόλη της Χερσώνας, πολύ κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, ήταν η πρώτη σημαντική πόλη την οποία κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις στις 3 Μαρτίου, λίγες ημέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.
Χωρίς αέριο Ντονέτσκ και Λουχάνσκ
Στο μεταξύ, η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος διανομής φυσικού αερίου της Ουκρανίας ανέφερε σήμερα ότι ο ανεφοδιασμός των ανατολικών επαρχιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ διακόπηκε επειδή ο κεντρικός αγωγός υπέστη ζημιές από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
Oxfam: Ένας νέος δισεκατομμυριούχος κάθε 30 ώρες στην πανδημία


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Περίπου 573 νέοι δισεκατομμυριούχοι έχουν προστεθεί στη σχετική λίστα των πιο πλούσιων ανθρώπων του κόσμου από το 2020, ανεβάζοντας το σύνολο παγκοσμίως σε 2.668 άτομα που έχουν περιουσία πάνω από 1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσίευσε η Oxfam την Κυριακή.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Αυτό σημαίνει ότι ένας νέος δισεκατομμυριούχος προστίθετο περίπου κάθε 30 ώρες, κατά μέσο όρο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η έκθεση, η οποία βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Forbes, εξετάζει την αύξηση της ανισότητας τα τελευταία δύο χρόνια.
Ήταν προγραμματισμένη να συμπέσει με την έναρξη της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ενός θεσμού όπου συγκεντρώνει μερικούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους και παγκόσμιους ηγέτες όλου του κόσμου.
Χορός δισεκατομμυρίων, ακραία φτώχεια για εκατομμύρια
Οι δισεκατομμυριούχοι έχουν δει τη συνολική καθαρή τους περιουσία να εκτινάσσεται κατά 3,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή κατά 42%, στα 12,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μεγάλο μέρος της αύξησης τροφοδοτήθηκε από τα ισχυρά κέρδη στις χρηματιστηριακές αγορές, τα οποία υποβοηθήθηκαν από τις κυβερνήσεις που διοχέτευσαν χρήματα στην παγκόσμια οικονομία για να αμβλύνουν το οικονομικό πλήγμα του κορωνοϊού.
Μεγάλο μέρος της αύξησης του πλούτου σημειώθηκε τον πρώτο χρόνο της πανδημίας. Στη συνέχεια υπήρξε μια εξισορρόπηση και έκτοτε σημειώθηκε μια κάμψη, σύμφωνα με τον Μαξ Λόουσον, επικεφαλής της πολιτικής για την ανισότητα στην Oxfam.
Την ίδια στιγμή, η Covid-19, η αυξανόμενη ανισότητα και οι τιμές των τροφίμων που καλπάζουν, θα μπορούσαν να ωθήσουν έως και 263 εκατομμύρια ανθρώπους σε ακραία φτώχεια φέτος, αντιστρέφοντας την πρόοδο δεκαετιών, όπως ανέφερε η Oxfam σε έκθεση που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα.
«Δεν έχω δει ποτέ τόσο δραματική αύξηση της φτώχειας αλλά και του πλούτου, ταυτόχρονα, στην ιστορία», είπε ο Λόουσον.
Tρόφιμα, ενέργεια, φάρμακα, τεχνολογία
Οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας και των τροφίμων, αλλά οι εταιρείες σε αυτούς τους κλάδους και οι ηγέτες τους επωφελούνται από την αύξηση των τιμών, ανέφερε η Oxfam.
Οι δισεκατομμυριούχοι στον τομέα των τροφίμων και των αγροτικών επιχειρήσεων έχουν δει τον συνολικό πλούτο τους να αυξάνεται κατά 382 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 45%, τα τελευταία δύο χρόνια. Περίπου 62 δισεκατομμυριούχοι τροφίμων δημιουργήθηκαν από το 2020.
Εν τω μεταξύ, η καθαρή περιουσία των ομολόγων τους στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα εκτινάχθηκε κατά 53 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 24%, από το 2020.
Σαράντα νέοι δισεκατομμυριούχοι δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας στη φαρμακοβιομηχανία, η οποία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της Covid-19 και απέσπασε δισεκατομμύρια μέσω δημόσιας χρηματοδότησης.
Ο τομέας της τεχνολογίας έχει δημιουργήσει επίσης πολλούς δισεκατομμυριούχους, συμπεριλαμβανομένων επτά από τους 10 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, όπως ο Ιλον Μασκ της Telsa, ο Τζεφ Μπέζος της Amazon και ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft. Αυτοί αύξησαν τον πλούτο τους κατά 436 δισεκατομμύρια δολάρια, στα 934 δισεκατομμύρια δολάρια, τα τελευταία δύο χρόνια.
Φορολογήστε στους πλούσιους
Για να αντιμετωπίσει την τρομακτική αύξηση της ανισότητας και να βοηθήσει όσους αγωνίζονται με την άνοδο των τιμών, η Oxfam πιέζει τις κυβερνήσεις να φορολογήσουν τους πλούσιους και τις εταιρείες.
Ζητεί προσωρινό φόρο 90% στα υπερκέρδη των εταιρειών, καθώς και εφάπαξ φόρο επί της περιουσίας των δισεκατομμυριούχων.
Η Oxfam διεκδικεί επίσης την επιβολή μόνιμου φόρου περιουσίας στους υπερπλούσιους. Προτείνει φόρο 2% σε περιουσιακά στοιχεία άνω των 5 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα αυξάνεται στο 5% για καθαρή αξία άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Ετσι θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.
Οι φόροι περιουσίας, ωστόσο, δεν έχουν υιοθετηθεί από πολλές κυβερνήσεις. Οι προσπάθειες για επιβολή φόρων στην καθαρή περιουσία των πλουσιότερων Αμερικανών απέτυχαν να προχωρήσουν στο Κογκρέσο τα τελευταία χρόνια.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Θλίψη για τον θάνατο 58χρονο Βολιώτη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Θλίψη στην τοπική κοινωνία του Βόλου – Πέθανε ο σπουδαίος Βολιώτης μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Βόλος: Ηλικιωμένος κατέρρευσε στη μέση του δρόμου