Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Ζοφερή η πραγματικότητα για έναν στους δύο Έλληνες φορολογούμενους

Published

on

35235 620x350.jpg

Για «εξαπάτηση» των ελευθέρων επαγγελματιών από την κυβέρνηση έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Όπως ανέφερε, ανεφάρμοστος είναι ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι θα δώσει τη δυνατότητα σε 215.000 οφειλέτες να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις των 72, 100 ή 120 δόσεων, καθώς όλοι αυτοί θα πρέπει να πληρώσουν όλες τις δόσεις που άφησαν, έντοκα και με προσαυξήσεις, κάτι που είναι σαφές ότι αδυνατούν να κάνουν.

Με μόλις το 5,7% των οφειλών να έχουν ρυθμιστεί, 46,5% των φορολογουμένων να έχει ληξιπρόθεσμα χρέη, τους απλήρωτους φόρους να φτάνουν τα 6,3 δισ. και τα επιπλέον ληξιπρόθεσμα χρέη 7,3 δισ. ευρώ το 2023 και 500.000 κατασχέσεις να έχουν γίνει το 2023 από την εφορία, «η πραγματικότητα προδιαγράφεται πολύ άσχημη για την πλειοψηφία των φορολογουμένων», τόνισε ο κ. Κατρίνης.

«Η ζοφερή αυτή εικόνα οδηγεί την κυβέρνηση στη στρατηγική της πόλωσης, του φόβου και της έντασης, ώστε να μην συζητάμε για την ακρίβεια, την εγκληματικότητα, τη διαφθορά, την εγκατάλειψη της δημόσιας υγείας, τις μεθοδεύσεις στα Τέμπη, την παραβίαση των κανόνων του κράτους δικαίου»

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, επανέλαβε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για δυνατότητα ρύθμισης 120 δόσεων σε όλους τους οφειλέτες, με κούρεμα 30% εφόσον τηρηθεί η ρύθμιση.

«Η κυβέρνηση εξαπάτησε τους ελεύθερους επαγγελματίες»

«Η κυβέρνηση εξαπάτησε 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες με το θέμα της τεκμαρτής φορολόγησης, αφού έλεγε ότι όποιος δε θέλει να φορολογηθεί μπορεί απλά να υποβάλει αίτημα ελέγχου, αλλά δεν έλεγε ότι ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει κανονικά το ποσό που θα του χρεωθεί πριν ολοκληρωθεί ο έλεγχος», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Advertisement

Επιπλέον, σημείωσε, «η κυβέρνηση δεν είπε ότι για να το πετύχει αυτό ο επαγγελματίας θα έπρεπε ουσιαστικά να υποστεί έλεγχο πόθεν έσχες, με τη δυνατότητα της φορολογικής διοίκησης να κάνει αναδρομικό έλεγχο! Για όποιον, επομένως, σκεφτεί να αμφισβητήσει τον τεκμαρτό φόρο, η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ είναι εντελώς αποτρεπτική και αυτό το γνώριζε πολύ καλά η κυβέρνηση, αλλά το απέκρυψε επιμελώς όταν συζητήθηκε το φορολογικό νομοσχέδιο για τους επαγγελματίες», προσέθεσε.

«Η κυβέρνηση επέλεξε στρατηγική πόλωσης και φόβου για τις ευρωεκλογές»

Την ίδια στιγμή, όπως είπε ο Μιχάλης Κατρίνης, «η κυβέρνηση δεν φορολογεί τα υπερκέρδη των τραπεζών και των εταιρειών ενέργειας, ενώ οι στόχοι της ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση των ενδοομιλικών συναλλαγών μειώνονται κάθε χρόνο. Από 35 εκατ. το 2021, στα 30 το 2022, στα 25 το 2023, ενώ για το 2024 δεν έχει υπάρξει ανακοίνωση. Δηλαδή, εκπτώσεις στους ελέγχους των πολυεθνικών και αρκετά εκατομμύρια ευρώ χαμένα έσοδα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει νομοθετική λύση, όπως έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ, στο πρόβλημα των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο που κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους και πρότεινε φορολογικές απαλλαγές για τους επαγγελματίες στα μικρά χωριά.

Τέλος, έκανε αναφορά στην πολιτική σημασία των ευρωεκλογών του Ιουνίου λέγοντας ότι «η ζοφερή αυτή εικόνα οδηγεί την κυβέρνηση στη στρατηγική της πόλωσης, του φόβου και της έντασης, ώστε να μην συζητάμε για την ακρίβεια, την εγκληματικότητα, τη διαφθορά, την εγκατάλειψη της δημόσιας υγείας, τις μεθοδεύσεις στα Τέμπη, την παραβίαση των κανόνων του κράτους δικαίου».

«Η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά με πολιτικούς συσχετισμούς που παράγουν απογοήτευση και απελπισία στην κοινωνία. Η ανατροπή των σημερινών συσχετισμών περνάει μέσα από την ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης στις 9 Ιουνίου, ώστε να διαμορφωθεί ένα νέο, εναλλακτικό και προοδευτικό σχέδιο διακυβέρνησης», σημείωσε καταληκτικά ο Μιχάλης Κατρίνης.

Advertisement

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Anassa
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή