Connect with us

OIKONOMIA

ΚΕΔΕ: Μονοπάτια ηλιακών συλλεκτών τα κανάλια άρδευσης

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τη δυνατότητα να μετατραπούν τα κανάλια άρδευσης της Ελλάδας σε μονοπάτια ηλιακών συλλεκτών προβάλλει πλέον η αρμόδια Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ θέλοντας με τον τρόπο αυτό και να αξιοποιηθούν εκτάσεις, οι οποίες ήδη έχουν βγει εκτός παραγωγής, αλλά και συγχρόνως να μη θυσιάζεται περαιτέρω γη υψηλής παραγωγικότητας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις περιοχές που εξελίχθηκε αναδασμός τα αρδευτικά και τα στραγγιστικά κανάλια καταλαμβάνουν μία έκταση, η οποία ξεπερνά το 6% του αγροκτήματος γεγονός το οποίο σημαίνει ότι μόνο στις περιοχές που έχουν γίνει αναδασμοί υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα ανεκμετάλλευτα αυτή την περίοδο για να αξιοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε επίσης: Κομισιόν: Πώς θα επαναχρησιμοποιείται το νερό στη γεωργία

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νομό Φθιώτιδας τόσο στην περιοχή του Δομοκού όσο και στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου της Λαμίας δεκάδες χιλιάδες στρέμματα έχουν δεσμευτεί για να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά και περιμένουν τη σειρά τους μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αλλά και να γίνουν τα απαραίτητα δίκτυα για την υποδοχή τους.

«Υπάρχει δυνατότητα να αξιοποιηθούν άμεσα χιλιάδες στρέμματα πού είναι τα κανάλια της άρδευσης που έχουν πλάτος από 10 έως 15 μέτρα και πολλά χιλιόμετρα μήκος» σημειώνει ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής Δημήτρης Τζαχρήστας και συμπληρώνει πως «με τον τρόπο αυτό δεν σπαταλάτε γη μέσης και υψηλής παραγωγικότητας την οποία έχουμε απόλυτη ανάγκη αφού είναι γνωστό ότι μόνο για 2 εκ. εδάφους χρειάζονται 500 χρόνια για να δημιουργηθούν».

Φωτοβολταϊκά πάρκα

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ένας έντονος διάλογος ιδιαίτερα σε ότι αφορά την χρήση της γης μέσης και υψηλής παραγωγικότητας στην κατεύθυνση ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών πάρκων. Είναι αρκετές οι φωνές οι οποίες ακούγονται ακόμη και από επίσημα χείλη για να σταματήσει αυτή τακτική και να περιοριστεί η σπατάλη γης υψηλής κυρίως παραγωγικότητας.

Τα ιδιαίτερα υψηλά ενοίκια αλλά και ιδιαίτερα υψηλές τιμές για την αγορά τέτοιας γης, που καταβάλλονται από επενδυτικές κυρίως εταιρείες που θέλουν να επεκταθούν στον τομέα των φωτοβολταϊκών ουσιαστικά μειώνουν συνεχώς την γη υψηλής παραγωγικότητας ενώ παράλληλα η τοποθέτηση τέτοιων συστημάτων μέσα σε δασικές περιοχές περιορίζουν την επέκταση το κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Συγχρόνως η αστυφιλία έχει αναγκάσει πολλά νοικοκυριά να εγκαταλείψουν τα χωράφια στα χωριά τους, τα οποία ωστόσο μέχρι τώρα χρησιμοποιούνται στην παραγωγή μέσα από την ενοικίαση τους σε άλλους αγρότες.

Εδώ και 5 χρόνια τουλάχιστον η ζήτηση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών είναι τεράστια με συνέπεια ολόκληρος ο κάμπος να έχει γεμίσει καθρέφτες.

Όπως εκτιμούν οι αυτοδιοικητικοί που μετέχουν στην αρμόδια επιτροπή ένα τέτοιο εγχείρημα έρχεται να βοηθήσει και στο ενεργειακό ισοζύγιο ιδιαίτερα σε ΤΟΕΒ που έχουν ενεργοβόρα αντλητικά συγκροτήματα, σε δήμους που έχουν αρδευτικά δίκτυα αλλά και σε κάθε περίπτωση μπορεί να παράγεται ενέργεια που θα παρέχεται σε αγρότες με ότι σημαίνει αυτό και μάλιστα σε περιόδους άρδευσης όπου υπάρχει ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση σε ενέργεια.

«Θα είναι συγχρόνως και μία βοήθεια στους οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων οι οποίοι είναι καταχρεωμένοι λόγω της ενέργειας, θα ανασάνουν οικονομικά, θα παρέχουν φτηνή ενέργεια και θα βοηθούν έτσι και την αγροτική οικονομία ολόκληρων περιοχών» υπογραμμίζει ο Δημήτρης Τζαχρήστας σημειώνοντας συγχρόνως πως «μέχρι σήμερα τα αρδευτικά κανάλια παραμένουν ανεκμετάλλευτα ενώ με την τοποθέτηση τον πάνελ εκτός από την εξοικονόμηση εδάφους εξοικονομείτε και νερό αλλά και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Βεβαίως εκείνο που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως η γη υψηλής παραγωγικότητας πρέπει να προστατεύεται, επειδή είναι ένας φυσικός πόρος αναντικατάστατος».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Παγκόσμια οικονομία: Το 2023 η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 30 ετών

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Αντιμέτωπη με μία από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων τριών δεκαετιών βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία, καθώς η ενεργειακή κρίση και το τσουνάμι των επιπτώσεων από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία θολώνουν τις αναπτυξιακές προοπτικές.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μέσα στο δυσμενές αυτό κλίμα, προστίθενται και οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού , οι οποίες διαμηνύουν ότι είναι έτοιμες να θυσιάσουν την ανάπτυξη, προκειμένου να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, ο οικονομολόγος Σκοτ Τζόνσον, προβλέπει σε νέα του ανάλυση, ανάπτυξη μόλις 2,4% το 2023. Αυτό είναι αρκετά χαμηλότερο από το εκτιμώμενο 3,2% φέτος και το χαμηλότερο — εξαιρουμένων των ετών κρίσης του 2009 και του 2020 — από το 1993.

Δύο ταχύτητες

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον Τζόνσον, ο βασικός αυτός δείκτης κρύβει διαφορετικές οικονομικές πορείες: η ζώνη του ευρώ θα ξεκινήσει το 2023 σε ύφεση ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κλείσουν τον χρόνο σε ύφεση.

Αντίθετα, η Κίνα προβλέπεται να αναπτυχθεί περισσότερο από 5%, ενισχυμένη από έναν ταχύτερο από τον αναμενόμενο τερματισμό στη στρατηγική της μηδενικής Covid και την υποστήριξη στην αγορά ακινήτων, η οποία είχε δεχθεί σημαντικό πλήγμα από την κρίση.

Η επιθετική επιτοκιακή πολιτική

Ο κ. Τζόνσον αναφέρει επίσης ότι οι διαφορές θα είναι επίσης εμφανείς όταν πρόκειται για τη νομισματική πολιτική, μετά από έναν χρόνο κατά τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες επιδόθηκαν σε μια σειρά επιθετικών αυξήσεων στα επιτόκια.

«Στις ΗΠΑ, με τα μισθολογικά κέρδη να διατηρούν τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο, πιστεύουμε ότι η Fed οδεύει προς ένα τελικό επιτόκιο 5% και θα παραμείνει εκεί μέχρι το 1ο τρίμηνο του 2024. Στη ζώνη του ευρώ, εν τω μεταξύ, μια πιο γρήγορη μείωση του πληθωρισμού θα σημαίνει χαμηλότερο τελικό επιτόκιο και να αρχίσουν να μειώνονται τα επιτόκια στο τέλος του 2023», υπογραμμίζει.

Στην Κίνα, όπου οι αρχές διχάζονται μεταξύ της επιθυμίας να υποστηρίξουν την ανάκαμψη και της ανησυχίας για την αδυναμία του νομίσματος, οι «περιορισμένες» μειώσεις των επιτοκίων είναι επίσης στο προσκήνιο.

Οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ

Τον περασμένο Οκτώβριο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υποβάθμισε τις προοπτικές του για την παγκόσμια οικονομία το επόμενο έτος με βάση τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, τον παγκόσμιο πληθωρισμό που οδηγεί σε επιθετικές επιτοκίων και την επιβράδυνση στην Κίνα.

«Εν ολίγοις, τα χειρότερα είναι μπροστά μας και πολλοί άνθρωποι θα βιώσουν το 2023 σας ύφεση», είχε πει χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Πιερ-Ολιβιέ Γκουρενσά.

Το ΔΝΤ, που είναι ο κύριος χρηματοπιστωτικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, προβλέπει τώρα ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί το επόμενο έτος κατά 2,7% — από 2,9% που είχε εκτιμηθεί τον Ιούλιο και κάτω από την ανάπτυξη 3,2% που προβλέπεται φέτος.

Ο Γκουρενσά είπε ότι υπάρχει περίπου 25% πιθανότητα η παγκόσμια ανάπτυξη το 2023 να είναι περίπου 2%, ενώ υπάρχει πιθανότητα 10%-15% η πραγματική αύξηση της παραγωγής να είναι ακόμη χαμηλότερη από 1%.

«Το 2% είναι ένας πολύ χαμηλός αριθμός» είπε στο Yahoo Finance Live. «Καταγράφηκε μόνο πέντε φορές από το 1970. Και κάθε φορά που είχαμε αυτό, αν κοιτάξετε, ήταν το 1973 το σοκ στην τιμή του πετρελαίου, το 1981 και ο αποπληθωρισμός του Volcker , η οικονομική κρίση του 2008. Όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα στη συλλογική μας μνήμη ως εποχές δυσκολιών».

Περισσότερο από το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος ή το επόμενο έτος, ενώ οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες – οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα – θα συνεχίσουν να τελματώνουν.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Ενδυση: Φανέλες και t-shirts οδηγούν την κούρσα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οι φανέλες και τα μπλουζάκια (t-shirts) θα είναι τα προϊόντα με τις κορυφαίες επιδόσεις στην κατηγορία της ένδυσης έως το 2025, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συγκεκριμένα, η παγκόσμια αγορά στις φανέλες αναμένεται να αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 6,78% αυτή την περίοδο, ενώ αυτή των t-shirts μπορεί να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό 6,55%. Συνολικά, η παγκόσμια αγορά ενδυμάτων αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,50% και να φτάσει τα 1,574 τρισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2025.

Στα επιμέρους, η αγορά των φανελών παγκοσμίως θα αυξηθεί στα 311,78 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025. Το μέγεθος της αγοράς του προϊόντος ήταν 226,16 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, 243,83 δισ. το 2018, 264,30 δισ. το 2019, 224,60 δισ. το 2020 και 224,60 δισ. το 2020.

Όσον αφορά τα μπλουζάκια, η παγκόσμια αγορά αναμένεται να φτάσει τα 220,75 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025 από 157,10 δισ. το 2017.

Αλλα είδη ένδυσης

Η παγκόσμια αγορά πουκάμισων αναμένεται να φτάσει τα 173,14 δισεκατομμύρια δολάρια, τα παλτό, τα σακάκια και τα μπλέιζερ στα 159,38 δισεκατομμύρια δολάρια , τα κοστούμια, τα φορέματα και τα σύνολα στα 116,17 δισεκατομμύρια δολάρια, οι φούστες στα 29,01 δισεκατομμύρια δολάρια και τα νυχτικά στα 23,55 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το συνολικό μέγεθος της αγοράς ένδυσης θα αυξηθεί με ρυθμό 4,50% για να φτάσει τα 1,574 τρισ. δολάρια έως το 2025.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Σοκ στην Σκιαθο 37χρονη έγκυος εχασε το 9 μηνών μωρό της στην εντατική η ίδια σε κρίσιμη κατάσταση

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Κόβονται οι βραδινές πτήσεις από Αγγλία στην Σκιαθο το 2023

LIFESTYLE7 ημέρες ago

Έφτασε μια βαλίτσα με λεφτά μέχρι το σπίτι μου, είναι προσβλητικό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη ανάβει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Σκιάθο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

ΣΚΟΠΕΛΟΣ : ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΤΙΣ 2-3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Εξιχνιάστηκε η υπόθεση της κλοπής στο κατάστημα της Δήμητρας Κατσαφάδου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Σόκ βολιώτισσα τραυμάτισε τον άρρωστο γιο της στον θώρακαμε με μαχαίρι

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago

Οι φωτογραφίες της χρονιάς από το National Geographic

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Κιβωτός του κόσμου: Ανήλικος καταγγέλει ασέλγεια στη δομή του Βόλου από ηγετικό στέλεχος [βίντεο]

LIFESTYLE2 ημέρες ago

Δυστυχώς είναι αλήθεια – Νεκρή η αγαπημένη ηθοποιός… Ο απίστευτος διάλογος της με τον Καραμανλή!

Δημοφιλή