Τα μισά νομοσχέδια υπερψήφισε το ΚΙΝΑΛ και το 1/4 ο ΣΥΡΙΖΑ

Το βαθμό της κοινοβουλευτικής συναίνεσης με βάση την ψήφιση επί της αρχής από τα κόμματα των κυβερνητικών νομοσχεδίων καταγράφει ο Δείκτης Νομοθετικής Συναίνεσης σε έρευνα που παρουσίασε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειδικότερα, κατά την κοινοβουλευτική περίοδο 2019-2021 η νομοθετική συναίνεση της αντιπολίτευσης διαμορφώθηκε ως εξής: το Κίνημα Αλλαγής υπερψήφισε επί της αρχής το 50,3% των νομοσχεδίων που εισήγαγε η ΝΔ ως κυβερνώσα πλειοψηφία, ακολουθούμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ με 24,8%, την Ελληνική Λύση με 18,2%, το ΜέΡΑ25 το 6,7%, και το ΚΚΕ με 0,6%.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πάντως, όπως καταδεικνύει η μελέτη του ΚΕΦίΜ, το ποσοστό υπερψήφισης των κυβερνητικών νομοσχεδίων από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι διπλάσιο σε σχέση με την προηγούμενη φορά που το εν λόγω κόμμα ήταν στην αντιπολίτευση, δηλαδή κατά την περίοδο 2012-2015. Εξάλλου, «το 2021 ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το μοναδικό κόμμα της αντιπολίτευσης που αύξησε τη νομοθετική του συναίνεση σε σχέση με το 2020 (κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες, από 21% το 2020 σε 29% το 2021)», προστίθεται στη σχετική ανάλυση του Κέντρου.

«Μητέρα όλων των μαχών» αποδεικνύεται η Παιδεία: ανάμεσα στα 8 εξεταζόμενα πεδία πολιτικής, εκείνο με τη χαμηλότερη νομοθετική συναίνεση αναδεικνύεται αυτό της Παιδείας. Αντίθετα, η μεγαλύτερη συναίνεση επιτυγχάνεται στην Εθνική ‘Αμυνα και την Εξωτερική Πολιτική.

Κατά την πρόσφατη παρουσίαση της έρευνας, τα πορίσματά της σχολίασαν ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Γαϊτάνης, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Τάνια Καραγιάννη και ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr
«Είναι ζωντανός, αλλά πόσο θα αντέξει;» – Κραυγή αγωνίας από σύζυγο εγκλωβισμένου στο φλεγόμενο πλοίο