Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Κένυα: Αντιμέτωπες με την έλλειψη πτωμάτων οι ιατρικές σχολές

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Σοβαρή έλλειψη πτωμάτων αντιμετωπίζουν οι ιατρικές σχολές στην Κένυα, με τους φοιτητές να αδυνατούν να εξασκηθούν στο μάθημα της ανατομίας.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Με το νυστέρι στο χέρι, ο Carl Mwangi, πρωτοετής φοιτητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ναϊρόμπι, κόβει τον εγκεφαλικό ιστό.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Για να καταλάβεις πού βρίσκονται τα αγγεία, πρέπει να σκάψεις πιο βαθιά», λέει, ενθουσιασμένος στην Guardian ενώ ανατέμνει έναν ανθρώπινο εγκέφαλο για πρώτη φορά.

Μόνο οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και όσοι ειδικεύονται στην ανατομία μπορούν να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία  καθώς η παλαιότερη ιατρική σχολή της Κένυας αντιμετωπίζει έλλειψη πτωμάτων.

Μέχρι πρόσφατα, οι φοιτητές ιατρικής περνούσαν τουλάχιστον 250 ώρες στο μάθημα ανατομίας κατά το πρώτο έτος. Ωστόσο, τώρα λόγω της έλλειψης καλούνται να ασκηθούν σε ήδη κομμένα μέλη ανθρωπίνου σώματος, ενώ ένα σώμα αντιστοιχεί σε 12 φοιτητές.

«Η έκθεση των προπτυχιακών στις ανατομίες έχει μειωθεί δραστικά», λέει ο Musa Misiani, καθηγητής ανατομίας στο πανεπιστήμιο, ο οποίος ανησυχεί πώς αυτό θα επηρεάσει τη μελλοντική διδασκαλία.

Τα υψηλά ποσοστά εγγραφών στις ιατρικές σχολές της Κένυας έχουν καταστήσει την ανάγκη για πτώματα επιτακτική. Αυτά προέρχονται κυρίως από νεκροτομεία, τα οποία μπορούν να δοθούν  εάν δεν έχουν διεκδικηθεί μετά από 21 ημέρες.

Το πανεπιστήμιο του Ναϊρόμπι έχει πρόγραμμα δωρεάς σώματος, αλλά έχει λάβει μόνο δύο έως τρία ετησίως τα τελευταία πέντε χρόνια. Η συνειδητοποίηση του προγράμματος είναι χαμηλή, ακόμη και στους φοιτητές ιατρικής.

Η συναίσθηση του προγράμματος είναι ιδιαίτερα χαμηλή στην κοινωνία ακόμη και ανάμεσα στους φοιτητές της σχολής.

«Πρέπει να ενημερώσουμε τους ανθρώπους μας για τη σημασία της δωρεάς σώματος. Προσπαθούμε να είμαστε καινοτόμοι, αλλά αν εξαντληθούμε από αυτούς τους πόρους για εκπαίδευση, και ένας από τους βασικούς πόρους είναι τα πτώματα, προβλέπω πτώση των προτύπων εκπαίδευσης στην ιατρική σχολή» τονίζει ο καθηγητής Moses Obimbo, επικεφαλής του τμήματος ανθρώπινης ανατομίας.

Το πρόβλημα αυτό δεν αποτελεί νέα πρόκληση για την ιατρική σχολή του Ναϊρόμπι. Όταν άνοιξε για πρώτη φορά το 1967, ο ιδρυτής Joseph Mungai έπρεπε να προμηθευτεί πτώματα από μια ιατρική σχολή στη γειτονική Ουγκάντα. Αλλά η κατάσταση είναι τώρα σοβαρή και μιλά για ένα ευρύτερο ζήτημα σχετικά με τη στάση στην Κένυα ως προς τη δωρεά σωμάτων και οργάνων στην επιστήμη.

Μια μελέτη του 2016 σε φοιτητές του πανεπιστημίου έδειξε ότι ενώ οι ειδικευόμενοι χειρουργοί και οι φοιτητές ιατρικής θα συνιστούσαν στους ανθρώπους να δωρίσουν το σώμα τους στην επιστήμη, σχεδόν το 50% αυτών δεν ήταν διατεθειμένο να το κάνουν, επικαλούμενοι πολιτιστικούς και θρησκευτικούς λόγους.

Μερικοί φοβόντουσαν ότι τα σώματά τους θα ακρωτηριαστούν υπερβολικά ή θα τυγχάνουν κακού χειρισμού.

Οι ταφές

Για να ενθαρρύνει περισσότερες δωρεές λαμβάνοντας υπόψη τις ευαισθησίες των ανθρώπων, το πανεπιστήμιο έχει αρχίσει να πραγματοποιεί ταφές για πτώματα μετά τη χρήση τους. Πέρυσι έκανε το πρώτο της μνημόσυνο για δότες σώματος.

Οι νεκροθάφτες λένε ότι οι ιατρικές σχολές θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα για να προμηθεύονται πρώματα. Θα μπορούσε να γίνει μια πιο επίσημη συμφωνία μεταξύ νεκροτομείων και ιατρικών σχολών. Περίπου 100 πτώματα από το νοσοκομείο Mbagathi στο Ναϊρόμπι θάφτηκαν πέρυσι, αλλά θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για έρευνα.

Ο 46χρονος Philip Ogola, πρώην ανθρωπιστής από το Ναϊρόμπι, θέλει να δωρίσει το σώμα ή τα όργανά του στην επιστήμη.

«Βλέπεις ανθρώπους να κάνουν έκκληση για αίμα, μυελό των οστών, μάτια», λέει, αλλά παρόλο που η ανάγκη είναι τρομερή, συχνά δεν υπάρχει ανταπόκριση στις δημόσιες εκκλήσεις, εκτός από εκείνες που γίνονται από εξέχοντες ανθρώπους.

«Με έκανε να αναρωτηθώ: γιατί οι άνθρωποι κάνουν δωρεές μόνο όταν υπάρχει καταστροφή; Ως χώρα, δεν έχουμε κουλτούρα δωρεών» καταλήγει.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

To 2023 γιατί οι ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να χρησιμοποιούν κατασκοπευτικά μπαλόνια;

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

ΗΠΑ και Κίνα στα μαχαίρια για ένα κατασκοπευτικό «μπαλόνι».

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το Πεντάγωνο επιμένει ότι το κατασκοπευτικό αερόστατο του Πεκίνο κόβει βόλτες πάνω από τα αμερικανικά εδάφη για παραπάνω από μια εβδομάδα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κουβαλά εξοπλισμό παρακολούθησης και παραβιάζει τον κυρίαρχο εναέριο χώρο των ΗΠΑ, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η πρωτιά των Γάλλων

Τα κατασκοπευτικά μπαλόνια πρωτοκυκλοφόρησαν στα τέλη του 1700, στη διάρκεια των γαλλικών επαναστατικών πολέμων, οπότε το ερώτημα που εγείρεται είναι, γιατί εξακολουθούν να κυκλοφορούν μέχρι σήμερα.

Όπως γράφει το Politico, αυτά τα φουσκωτά μπαλόνια» που πετάνε σε μεγάλα υψόμετρα μπορούν να πραγματοποιήσουν μεγάλες αποστολές με μικρό κόστος σε σχέση τους δορυφόρους και έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν περισσότερα φορτία από ένα drone.

Η σύγχρονη μάλιστα εκδοχή τους προωθείται από τα ρεύματα των ανέμων, άρα μπορούν να ταξιδέψουν πάνω από την εμπορική εναέρια κυκλοφορία.

Εργαλεία μεγάλης αντοχής

Ένας ακόμα σημαντικός λόγος για την παράταση της χρήσης τους είναι ότι τα κατασκοπευτικά αερόστατα μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις χωρίς να απαιτείται συχνός ανεφοδιασμός τους.

«Είναι επίσης μια υπενθύμιση για τις αμυντικές ανάγκες των ΗΠΑ, καθώς σήμερα είναι ένα μπαλόνι, αύριο είναι ένας πύραυλος κρουζ», δήλωσε ο Τομ Καράκο, ανώτερος συνεργάτης του Διεθνούς Προγράμματος Ασφάλειας και του Πυραυλικής Άμυνας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Εκτός από το κόστος, ένα βασικό πλεονέκτημα των κατασκοπευτικών μπαλονιών έναντι των δορυφόρων είναι ότι μπορούν να αιωρούνται πάνω από ένα συγκεκριμένο σημείο περισσότερο από το πέρασμα ενός δορυφόρου.

Οι δορυφόροι εξάλλου μπορεί να παρακολουθούνται από τους αντιπάλους των ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Μπάιρον Κάλαν, διευθύνων σύμβουλος της Capital Alpha Partners.

Ξεγελούν τους πάντες

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι μπορούν να πείσουν ότι χρησιμοποιούνται για ιδιωτική χρήση, κάτι που δεν είναι δυνατόν στην περίπτωση ενός drone.

Τα τελευταία χρόνια πολλά τέτοια αερόστατα εντοπίστηκαν στους αμερικανικούς αιθέρες. Η μικρή διαφορά με τις μεγάλες συνέπειες είναι ότι το τελευταίο έμεινε λίγο παραπάνω, προκαλώντας πολλές απορίες για τον πραγματικό στόχο της πτήσης του.

Για την ιστορία, η ΝΑΣΑ άρχισε να τα χρησιμοποιεί τη δεκαετία του 1950, ενώ ο στρατός από τα μέσα της δεκαετίας του 2010 ξεκίνησε να πειραματίζεται μαζί τους σε χαμηλότερα ύψη.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού: Σχεδόν 1.000 παιδιά δεν έχουν επανενωθεί ακόμη με τους γονείς τους

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Σχεδόν 1.000 παιδιά μεταναστών που χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχουν ακόμη επανενωθεί με τους γονείς τους, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο Μπάιντεν, αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2021, εξέδωσε μια εκτελεστική εντολή με την οποία ιδρύθηκε μια ειδική επιχειρησιακή μονάδα, αρμοδιότητα της οποίας ήταν να εντοπίσει και να επανενώσει τις οικογένειες. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος είχε μάλιστα χαρακτηρίσει «ανθρώπινη τραγωδία» τον χωρισμό των παιδιών από τους γονείς τους.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η κυβέρνηση του Τραμπ την άνοιξη του 2018 χώρισε χιλιάδες οικογένειες μεταναστών, εφαρμόζοντας την πολιτική «μηδενικής ανοχής» απέναντι στους μετανάστες, με την οποία, διώκονταν όλοι όσοι περνούσαν παράνομα τα σύνορα. Επιτροπές ελέγχου και εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι οι χωρισμοί αυτοί ξεκίνησαν προτού ακόμη να τεθεί επισήμως σε ισχύ αυτή η πολιτική.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η ειδική μονάδα, αφού ερεύνησε εξονυχιστικά τα «πρόχειρα» αρχεία που τηρούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, διαπίστωσε ότι 3.924 παιδιά, κυρίως από χώρες της Κεντρικής Αμερικής, χωρίστηκαν από τους δικούς τους στα σύνορα. Πολλά εντοπίστηκαν και επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους προτού να αναλάβει την προεδρία ο Μπάιντεν, χάρη σε μια δικαστική διαδικασία που ξεκίνησε όταν η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) κατέθεσε μήνυση για να σταματήσει αυτή η πολιτική.

«Ο αριθμός των νέων οικογενειών που εντοπίζονται συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς πολλές εμφανίζονται από μόνες τους», ανέφερε το υπουργείο. Μέχρι σήμερα, η ειδική μονάδα έχει επανενώσει 600 οικογένειες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Πέθανε οδηγός ταξί στον Βόλο

MEDIA2 ημέρες ago

«Μεγάλη Εικόνα» με τη Νίκη Λυμπεράκη: καλεσμένος ο ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στις 00:10

MEDIA4 ημέρες ago

«Μαύρο Ρόδο»- Έβαλε φωτιά το ζεϊμπέκικο του Θέμη Καστρινού

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της ιστορικής διοργάνωσης

MEDIA6 ημέρες ago

Ο Καμπούρης ξεσκίζει τον Τατσόπουλο – «Άθλιε υβριστή του καρκίνου της αδερφής μου θα σε…»

LIFESTYLE3 ημέρες ago

Στα προηγούμενα Survivor έκαναν όργια… όλων των ειδών στο νοσοκομείο

ΣΤΟΙΧΗΜΑ6 ημέρες ago

Best Picks Δευτέρας με Super League και NBA

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

Άκου! Η παράσταση αρχίζει: «Καγκουρώ» του Βασίλη Κατσικονούρη

LIFESTYLE7 ημέρες ago

Δεν κρύβονται πλέον. Συγκατοίκηση και στο βάθος οικογένεια για Ντάνο – Βαμβακούση…

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ3 ημέρες ago

ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ 2023: Η ΤΗΝΟΣ ΓΙΟΡΤΑΣΕ τα 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ – ΤΑ «ΦΑΝΑΡΑΚΙΑ» ΕΛΑΜΨΑΝ !!

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή