ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κεραμέως στο ΕΡΤnews: Νέο νομοσχέδιο για ίση αμοιβή ανδρών – γυναικών, ποιες αλλαγές φέρνει – Επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:
στα αγαπημένα σου στη Google
Στην εφαρμογή νέου νομοσχεδίου για τη μισθολογική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών εστιάζει η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, υπογραμμίζοντας ότι «ο μισθός πρέπει να εξαρτάται από τη δουλειά και την αξία και όχι από το φύλο».
Όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΕΡΤnews και τους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Κατερίνα Δούκα, το νομοσχέδιο ενσωματώνει ευρωπαϊκή οδηγία και εισάγει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τις επιχειρήσεις τόσο πριν όσο και μετά την πρόσληψη εργαζομένων. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι οι αγγελίες εργασίας θα πρέπει να είναι ουδέτερες ως προς το φύλο, ενώ οι εργοδότες θα υποχρεούνται να γνωστοποιούν εκ των προτέρων τον μισθό ή το εύρος αποδοχών για τη θέση.
Παράλληλα, απαγορεύεται η ερώτηση προς υποψηφίους για προηγούμενες αποδοχές, ενώ εργαζόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν πληροφορίες για τη μισθολογική δομή της επιχείρησης, σε περίπτωση που θεωρούν ότι υφίστανται διακρίσεις. «Αυτό που δεν επιτρέπεται είναι αδικαιολόγητες αποκλίσεις, δηλαδή ο μισθός να είναι χαμηλότερος μόνο και μόνο λόγω φύλου», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι σήμερα οι γυναίκες στην Ελλάδα αμείβονται κατά μέσο όρο 13% λιγότερο.
Η υπουργός διευκρίνισε ότι μισθολογικές διαφορές μπορούν να υπάρχουν μόνο όταν βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια, όπως εμπειρία ή προσόντα, ενώ πρόσθεσε ότι σε περιπτώσεις ύπαρξης συλλογικών συμβάσεων τεκμαίρεται η απουσία αδικαιολόγητων αποκλίσεων.
Ψηφιακή κάρτα εργασίας και επέκταση σε νέους κλάδους
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία –όπως είπε– προστατεύει ήδη πάνω από 2 εκατομμύρια εργαζόμενους, με άμεση επέκταση σε επιπλέον κλάδους, όπως η υγεία (πλην ιατρών ιδιωτικού τομέα), οι τηλεπικοινωνίες, οι υπηρεσίες καθαριότητας, τα κομμωτήρια και τα καθαριστήρια.
Σύμφωνα με την ίδια, η εφαρμογή του μέτρου έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των δηλωμένων υπερωριών, σε ορισμένους κλάδους ακόμη και κατά 1.200%, γεγονός που –όπως τόνισε– αποδεικνύει την ενίσχυση της διαφάνειας στην αγορά εργασίας.
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών από το 2027
Η κα Κεραμέως επιβεβαίωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2027 θα εφαρμοστεί νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, η οποία θα ανεβάσει τη συνολική μείωση στις 6 ποσοστιαίες μονάδες.
Ένταξη υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά
Παράλληλα, παρουσίασε ρύθμιση που αφορά την ένταξη επαγγελματιών υγείας στα βαρέα και ανθυγιεινά, αποκαθιστώντας –όπως είπε– μια «αδικαιολόγητη στρέβλωση» μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Η ρύθμιση αφορά νοσηλευτές, βοηθούς νοσηλευτών, διασώστες και οδηγούς ασθενοφόρων, οι οποίοι πλέον θα έχουν ενιαίο πλαίσιο συνταξιοδότησης, με δυνατότητα εξόδου από τα 62 έτη υπό προϋποθέσεις. Το μέτρο εκτιμάται ότι αφορά έως και 23.000 εργαζόμενους.
Έλεγχοι στην αγορά εργασίας και αυστηρά πρόστιμα
Αναφερόμενη στις συνθήκες εργασίας κατά τη θερινή περίοδο, η υπουργός τόνισε ότι εντατικοποιούνται οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές.
Όπως ανέφερε, το πρόστιμο για αδήλωτη εργασία ανέρχεται σε 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, ενώ υπογράμμισε ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας, σε συνδυασμό με τους ελέγχους, αποτελεί βασικό εργαλείο για την προστασία των εργαζομένων.
Κριτική στον Αλέξη Τσίπρα
Αξίζει να σημειωθεί πως στην αρχή της συνέντευξης η κα Κεραμέως άσκησε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι η εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά από το παρελθόν, ενώ έκανε λόγο για «παράσταση χωρίς νέο περιεχόμενο».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο Telegram;
Γίνε μέλος στο κανάλι μας:
στο Telegram
Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο WhatsApp;
Γίνε μέλος στην κοινότητά μας:
στο WhatsApp
Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο Viber;
Γίνε μέλος στην κοινότητά μας:
στο Viber

LIFESTYLE21 ώρες agoΚαίτη Φίνου για Γωγώ Μαστροκώστα: “Δεν έφυγε από καρκίνο, τον ξεπέρασε – Έζησε τόσα χρόνια μετά τη μάχη της” (Βίντεο)
ΕΛΛΑΔΑ15 ώρες agoΤουριστικό λεωφορείο που μετέφερε επιβάτες κρουαζιέρας συγκρούστηκε με μπετονιέρα
ΑΘΛΗΤΙΚΑ9 ώρες agoΓεωργάτος για Άντζα: «Ευγνώμων που τον γνώρισα-Ξέραμε το θέμα του, δεν ήθελε να τον δούμε έτσι…»
LIFESTYLE11 ώρες agoΑλεξάνδρα Παναγιώταρου για την Ιωάννα Τούνη στις Κάννες: “Αφού μπορεί να πληρώσει, ας πάει, εμένα θα μου άρεσε να με έχουν προσκαλέσει” (Βίντεο)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ12 ώρες agoΤσάπαλος στο ΕΡΤnews: Ρυθμίσεις «ανάσα» για τα παλιά χρέη – 72 δόσεις και χαμηλότερο όριο ένταξης στον εξωδικαστικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ23 ώρες agoΣτον Άρειο Πάγο σήμερα η Μαρία Καρυστιανού για την ίδρυση του κόμματος «Ελπίδα για τη Δημοκρατία»
ΕΛΛΑΔΑ12 ώρες agoΣτα ύψη η θερμοκρασία από τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά
ΘΕΣΣΑΛΙΑ2 ώρες agoΣήμερα το «τελευταίο αντίο» στον 15χρονο Στέλιο Αράπη











