Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Κέρκυρα: Mέτρα στήριξης των πληγέντων από την πτώχευση της Thomas Cook.

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο ΟΑΕΔ ως κεντρικός επιχειρησιακός βραχίονας για την καταπολέμηση της ανεργίας, ανταποκρίνεται με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα απέναντι στις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, συμμετέχοντας ενεργά στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για την άμεση ενίσχυση και προστασία των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελώντας σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προβαίνει άμεσα σε ευνοϊκές ρυθμίσεις και δράσεις, με σκοπό αφενός τη στήριξη των εργαζομένων που απολύονται πρόωρα από επιχειρήσεις συνεργαζόμενες με την Thomas Cook και αφετέρου την ενίσχυση των πληγεισών επιχειρήσεων, ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις. Ειδικότερα:

• Μειώνεται, από 100 σε 80, ο αριθμός των αναγκαίων ημερών εργασίας που πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί για την καταβολή επιδόματος ανεργίας, σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook.
• Επεκτείνεται ο συνολικός χρόνος καταβολής του επιδόματος ανεργίας κατά ένα μήνα, σε απολυμένους των πληγεισών επιχειρήσεων.
• Καταρτίζεται άμεσα ειδικό πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας για τις πληγείσες επιχειρήσεις.
Ο νέος ΟΑΕΔ βρίσκεται κοντά στον εργαζόμενο και στις επιχειρήσεις και με βήματα γρήγορα, στοχευμένα και αποφασιστικά, διασφαλίζει το θεμελιώδες δικαίωμα στην εργασία.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Συνομίλησε με τον Σολτς – Περιμένει ακόμα περισσότερη βοήθεια από τη Γερμανία

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς είχε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι δύο ηγέτες μίλησαν για την κατάσταση στα μέτωπα του πολέμου, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στη Ρωσία.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πιο συγκεκριμένα, ζήτησε να πληθύνουν οι κυρώσεις, ενώ, όπως αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter, Ζελένσκι και Σολτς συζήτησαν για την προοπτική να υπάρξει ειρήνη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε τη Γερμανία για τη βοήθειά της, ιδιαίτερα τη στρατιωτική. Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι περιμένει ακόμη περισσότερη γερμανική βοήθεια για να βρει τον δρόμο της η Ουκρανία και να γίνει ένα πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ανάρτηση Ζελένσκι

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς έσπρωξε τη Φινλανδία και τη Σουηδία στην «αγκαλιά» του ΝΑΤΟ

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Φινλανδία και Σουηδία, παρά τις ενστάσεις της Τουρκίας, φαίνεται ότι θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, «ενταφιάζοντας» και επίσημα την ουδετερότητά τους. Βέβαια, πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι δύο χώρες είχαν πλησιάσει τη στρατιωτική Συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πολύ πριν ανακοινώσουν ότι θα κάνουν επίσημο αίτημα για την ένταξή τους σε αυτή.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το Bloomberg σε ανάλυσή του, η οποία φιλοξενείται και στην Washington Post, εξηγεί πώς οι δύο χώρες κατέληξαν στην «αγκαλιά» του ΝΑΤΟ.

Στην εισαγωγή της ανάλυσής του το Bloomberg, σημειώνει ότι παρά τον προσανατολισμό τους προς τις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη, η Φινλανδία και η Σουηδία από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου υπολόγιζαν ότι η εθνική τους ασφάλεια προστατεύεται καλύτερα μένοντας εκτός ΝΑΤΟ.

Στόχος τους ήταν να αποφύγουν να διαταράξουν τη στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας και να προκαλέσουν τη Ρωσία. Ωστόσο, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι απαιτήσεις της να σταματήσει την επέκταση του ΝΑΤΟ έχουν ωθήσει τώρα και τις δύο χώρες να επιδιώξουν την είσοδό τους στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Γιατί δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία

Και οι δύο χώρες διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις με το ΝΑΤΟ και μοιράζονται όλο και περισσότερο πληροφορίες μαζί του. Αποτελούν μέρος του προγράμματος «Συνεργασία για την Ειρήνη» της Συμμαχίας, το οποίο προωθεί τη συνεργασία με μη μέλη, και, μαζί με την Ουκρανία, συγκαταλέγονται στους έξι λεγόμενους «Εταίρους Ενισχυμένων Ευκαιριών» που συμβάλλουν «ιδιαίτερα σημαντικά στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ». Αλλά δεν εντάχθηκαν στην ομάδα νωρίτερα για ιστορικούς λόγους.

«Φινλανδοποίηση»

Η Φινλανδία έχει περάσει τα 104 χρόνια από την ανεξαρτησία της περιτριγυρίζοντας τη Ρωσία, τον γίγαντα στα ανατολικά της, με την οποία έχει σύνορα μήκους περίπου 1.300 χιλιομέτρων. Δύο πόλεμοι εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης μεταξύ 1939 και 1944 ακολουθήθηκαν από μια πολιτική σεβασμού και αυτολογοκρισίας προς τους Σοβιετικούς που έμεινε γνωστή ως «Φινλανδοποίηση».

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Φινλανδία άρχισε να στρέφεται περισσότερο προς τις δημοκρατίες της Δυτικής Ευρώπης, εντασσόμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υιοθετώντας το ευρώ.

Όμως το φάντασμα της «Φινλανδοποίησης» παρέμεινε και οι Φινλανδοί κράτησαν τον ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής τους πολιτικής: τη διατήρηση καλών σχέσεων με τη Ρωσία. Οι ηγέτες της χώρας δεν θεωρούσαν το ΝΑΤΟ βιώσιμη επιλογή και η λαϊκή γνώμη, μέχρι τώρα, ήταν σταθερά αντίθετη με την ένταξη.

Η πολιτική ηγεσία της Φινλανδίας: Σάνα Μάριν και Σαούλι Νιινίστο

Κρυφή συνεργασία Σουηδίας – ΝΑΤΟ

Η Σουηδία έμεινε έξω και από τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, και καθώς οι δύο υπερδυνάμεις διεκδικούσαν την επιρροή τους κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η ουδετερότητα θεωρήθηκε ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της χώρας.

Παρόλα αυτά, η άμυνα της Σουηδίας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου είχε σχεδιαστεί για να αποτρέψει μια σοβιετική εισβολή και η χώρα συνεργάστηκε κρυφά με το ΝΑΤΟ. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, η πολιτική της Σουηδίας μετονομάστηκε επίσημα σε στρατιωτική μη συμμόρφωση και η άμυνά της μειώθηκε σημαντικά. Αλλά μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στην Ουκρανία από τη Ρωσία το 2014, η Σουηδία αύξησε σταδιακά τις στρατιωτικές δαπάνες και επιδίωξε ολοένα και στενότερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

Η Σουηδή ΥΠΕΞ Αν Λίντε υπογράφει το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Τι θα σημάνει η ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με το Bloomberg, h συμμετοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Sυμμαχία θα διευκόλυνε αναμφισβήτητα τη σταθεροποίηση της ασφάλειας της περιοχής γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα και την προστασία των μελών του ΝΑΤΟ Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας.

Οι χώρες αυτές θεωρούνται συχνά ως δυνητικός στόχος για ρωσική επιθετικότητα επειδή έχουν σημαντικές ρωσικές εθνοτικές μειονότητες και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει χρησιμοποιήσει την προστασία αυτών των ανθρώπων ως πρόσχημα για επεμβάσεις στην Ουκρανία.

Η συμπερίληψη της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα προσέθετε στο ΝΑΤΟ δύο εξελιγμένους, καλά εξοπλισμένους στρατούς των οποίων ο εξοπλισμός είναι ήδη συμβατός με αυτόν που χρησιμοποιεί η Sυμμαχία. Θα επιμηκύνει τα σύνορα του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, τα οποία σήμερα αποτελούν μόλις το 6% της χερσαίας περιμέτρου της Ρωσίας, και θα επιτρέψει στη Sυμμαχία να βελτιώσει την επιτήρηση της δυτικής πλευράς της χώρας.

Οι προϋποθέσεις ένταξης

Οι 30 συμμετέχουσες χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να ομοφωνήσουν στην υποδοχή ενός νέου μέλους. Η Σουηδία και η Φινλανδία, που συγκαταλέγονται στα πιο ανεπτυγμένα κράτη του κόσμου με σταθερές δημοκρατίες και πολιτικούς θεσμούς υψηλής εμπιστοσύνης, δεν περίμεναν καμία αντίσταση, μέχρι που η Τουρκία εξέφρασε ξαφνικά ανησυχίες για την υποστήριξη των Κούρδων «τρομοκρατών», σημειώνει το Bloomberg.

Τα κριτήρια για τα υποψήφια κράτη περιλαμβάνουν μια λειτουργική δημοκρατία βασισμένη στην οικονομία της αγοράς, δίκαιη μεταχείριση των μειονοτικών πληθυσμών, δέσμευση για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων και προθυμία και ικανότητα να συνεισφέρουν στρατιωτικά στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Δεν είναι απαίτηση οι πολίτες να ευλογούν μια κίνηση για ένταξη, αλλά η ευνοϊκή κοινή γνώμη προσδίδει νομιμότητα στην υποψηφιότητα μιας χώρας για ένταξη.

Πόσο γρήγορα θα ενταχθούν;

Τώρα που και οι δύο χώρες έχουν ανακοινώσει τις προθέσεις τους και ένας αριθμός συμμάχων στο ΝΑΤΟ έχουν ζητήσει ταχεία ένταξη, είναι πιθανό η διαδικασία να είναι ταχύτερη από ό, τι για τους προηγούμενους εισερχόμενους.

Δώδεκα χώρες που έχουν ενταχθεί στη Συμμαχία από το 2004 ακολούθησαν μια σταδιακή διαδικασία στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης του ΝΑΤΟ για την ένταξη, αλλά ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι τα δύο κράτη πληρούν τα πρότυπα του ΝΑΤΟ «στους περισσότερους τομείς» και ότι η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει «πολύ γρήγορα», εάν αποφασίσουν να υποβάλουν αίτηση. Η Φινλανδία και η Σουηδία εκτιμούν ότι το χρονοδιάγραμμα θα διαρκέσει έως και ένα χρόνο, με επικυρώσεις σε 30 χώρες.

Οι ρωσικές αντιδράσεις

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στις 12 Μαΐου ότι η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα αποτελούσε «σίγουρα» απειλή για τη Ρωσία. Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει προηγουμένως για «σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες» από την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, που απαιτούν από τη Ρωσία «να απαντήσει».

Τον Απρίλιο, η Ρωσία δήλωσε ότι θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας και γύρω από αυτήν, εάν οι δύο χώρες προσχωρήσουν. Ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα απέρριψε την απειλή ως «κενή», κατηγορώντας τη Ρωσία ότι έχει ήδη τοποθετήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στο Καλίνινγκραντ, τον θύλακά της στη Βαλτική.

Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει τα κράτη της Βαλτικής για σοβαρές συνέπειες πριν από την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ το 2004, αλλά αυτό αποδείχθηκε μπλόφα, σημειώνει το Bloomberg. Από την άλλη πλευρά, το Μαυροβούνιο δήλωσε το 2016 ότι απέτρεψε ένα υποστηριζόμενο από τη Ρωσία σχέδιο δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού Μίλο Τζουκάνοβιτς για τα σχέδια της χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, το οποίο υλοποιήθηκε ένα χρόνο αργότερα.

Ένα δικαστήριο το 2019 καταδίκασε 14 άτομα, μεταξύ των οποίων ηγέτες της αντιπολίτευσης και Ρώσους και Σέρβους υπηκόους, σε φυλάκιση έως και 15 ετών για την οργάνωση της αποτυχημένης συνωμοσίας, αν και ένα εφετείο ακύρωσε πέρσι τις αποφάσεις.

Οι Φινλανδοί αναμένουν να αντιμετωπίσουν περισσότερη κατασκοπεία, κυβερνοεπιθέσεις, παραβιάσεις του εναέριου χώρου και επιχειρήσεις επιρροής από τη Ρωσία, εάν γίνουν μέρος του ΝΑΤΟ.

Τι θα αλλάξει σε Φινλανδία και Σουηδία

Οι δύο χώρες αυξάνουν τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ τους και με άλλα κράτη, έργο που άρχισε να επιταχύνεται κατά την προετοιμασία του πολέμου στην Ουκρανία. Στις αρχές Μαρτίου, ο Φινλανδός πρόεδρος, Σαούλι Νιινίστο επισκέφθηκε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος υποσχέθηκε, σε κοινή τηλεφωνική επικοινωνία με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον, να εμβαθύνει τη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών, ενώ αργότερα οι ΗΠΑ έδωσαν διαβεβαιώσεις ασφαλείας και στις δύο χώρες. Έχουν επίσης υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η υπόσχεση του ΝΑΤΟ για συλλογική άμυνα ισχύει μόνο για τα μέλη του και μια παρατεταμένη περίοδος στο κατώφλι της συμμαχίας χωρίς εγγύηση ασφαλείας θα διακινδύνευε μια αντίδραση από τη Ρωσία την οποία ο υποψήφιος θα αντιμετώπιζε μόνος του.

Και οι δύο σκοπεύουν να συνεχίσουν να αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες, με το μακροπρόθεσμο σχέδιο της Σουηδίας να αυξάνει τη χρηματοδότηση των ενόπλων δυνάμεων κατά σχεδόν 30% από το 2021 έως το 2024.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ9 λεπτά ago

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα δέκα μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Την «πλάτη» του Ανδρουλάκη βλέπει ο Τσίπρας

ΕΛΛΑΔΑ10 λεπτά ago

Πλεύρης: Την Τετάρτη οι αποφάσεις για τις μάσκες -Τι είπε για την τέταρτη δόση εμβολίου από Σεπτέμβριο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ16 λεπτά ago

Πέθανε σε ηλικία 106 ετών ο Δημήτρης Κάλμπαρης από Βόλο- Ο τελευταίος επιζών ήρωας του έπους του ‘40

OIKONOMIA17 λεπτά ago

ΕΕ: Η κτηνοτροφία σε αριθμούς – Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ελλάδα

ΚΟΣΜΟΣ18 λεπτά ago

Ζελένσκι: Συνομίλησε με τον Σολτς – Περιμένει ακόμα περισσότερη βοήθεια από τη Γερμανία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ28 λεπτά ago

Ικανοποίηση στο Δήμο Κορίνθου για τις 4 πλέον πιστοποιημένες παραλίες

ΕΛΛΑΔΑ29 λεπτά ago

Αγρίνιο: Βουτιά θανάτου για γυναίκα από το μπαλκόνι του σπιτιού της

ΚΟΣΜΟΣ37 λεπτά ago

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς έσπρωξε τη Φινλανδία και τη Σουηδία στην «αγκαλιά» του ΝΑΤΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ48 λεπτά ago

Παναγιώτοπουλος: Επιβεβαιώθηκε ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ

ΕΛΛΑΔΑ48 λεπτά ago

Αύριο οι φοιτητικές εκλογές – Κάλπες στα πανεπιστήμια μετά από τρία χρόνια

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας από τις 15 έως τις 24 Ιουλίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

65χρονος που ζούσε στη Σκιάθο ο νεκρός που βρέθηκε να επιπλέει στην ακτή του Ξενία Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Αυξήσεις “φωτιά” στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια -Βόλος – Σποράδες: Εισιτήρια από χρυσάφι

ΘΕΣΣΑΛΙΑ5 ημέρες ago

Ο Γκουσγκούνης και η θρυλική ατάκα «μέριασε γέρο να διαβώ» στην ταινία «Sex… 13 μποφόρ»

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ3 ημέρες ago

Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ7 ημέρες ago

Φτωχότερη η Αρχαιογνωσία στην Ελλάδα – «έφυγε» ο καθηγητής Γιάννης Α. Πίκουλας

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

Στοίχημα: Αξίζει τη στήριξη η Γιουβέντους

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Έβρισαν και χτύπησαν αστυνομικό στην Σκιαθο

Δημοφιλή