Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Κέρκυρα: Το θέμα της Thomas Cook φέρνει στο Π.Σ. ο Θ. Γαλιατσάτος

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Το θέμα των επιπτώσεων στην τοπική οικονομία και κοινωνία από την πτώχευση της Thomas Cook ανακοίνωσε ότι θα φέρει προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ και πρ. Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.
Ο πρώην Περιφερειάρχης τονίζει ότι η « αντίδραση της περιφερειακής αρχής εξαντλήθηκε σε επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις, χωρίς να προκύπτει ένας οποιοσδήποτε σχεδιασμός ενεργειών για την ανάσχεση των αρνητικών συνεπειών στην τοπική οικονομία» και ζητά από την ηγεσία της ΠΙΝ να ενεργοποιήσει άμεσα τους διατιθέμενους πόρους για τουριστική προβολή.
Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ Θ. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ
Όπως είναι γνωστό, την 23/09/2019 ανακοινώθηκε η πτώχευση της εταιρείας Thomas Cook, γεγονός το οποίο επέφερε ιδιαίτερα σημαντικό πλήγμα στην ευρύτερα εννοούμενη τουριστική οικονομία της χώρας.
Δεν θα ασχοληθούμε εδώ με την εκτίμηση που γίνεται από πολλές πλευρές ότι η πτώχευση αυτή έχει «δόλιο» χαρακτήρα και η οποία σε κάθε περίπτωση είναι αποτέλεσμα της όξυνσης του ανταγωνισμού και των δομικών ασθενειών της καπιταλιστικής οικονομίας στην με κάθε τρόπο αναζήτηση του κέρδους.
Θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε το πρόβλημα στα πλαίσια της ανάγκης για λήψη μέτρων ανακούφισης και προστασίας με άμεση, στοχευμένη και κυρίως συντονισμένη δράση.
Όπως προκύπτει από την έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) στο διάστημα από 24-27/09/2019, η συνολική ζημία στα καταλύματα της χώρας από την πτώχευση αυτή αποτιμάται στα 315 εκατ. Ευρώ.
Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι το 12% του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας είχε συνεργασία με την Thomas Cook και ακόμη ότι το 48% από τα συνεργαζόμενα αυτά ξενοδοχεία εντάσσεται στις κατηγορίες 1, 2 και 3 αστέρων.
Είναι όμως προφανές ότι οι αρνητικές επιπτώσεις δεν περιορίζονται μόνο στις τρέχουσες αλλά, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, εκτιμάται η απώλεια για το 2020 περίπου στο 1 δις ευρώ για τον τουριστικό κλάδο και με αναγωγή στο σύνολο της οικονομίας 2,5 δις ευρώ!
Στο ΦΕΚ 145Α(30-09-2019) δημοσιεύτηκε η Πράξη νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης μέσω της οποίας προσδιορίζονται οι ρυθμίσεις για επιχειρήσεις και εργαζομένους με στόχο την ανακούφιση των πληγέντων από την πτώχευση.
Οι ρυθμίσεις αυτές χαρακτηρίζονται ως άτολμες, εν μέρει φωτογραφικές (καθορισμός ορίου 25% προκειμένου να έχει η επιχείρηση την δυνατότητα προσωρινής αναστολής καταβολής ΦΠΑ), και κυρίως αναποτελεσματικές.
Το γεγονός δε ότι ο αρμόδιος υπουργός, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα στον τύπο, ήταν γνώστης της επικείμενης πτώχευσης από τα τέλη του περασμένου Ιουλίου, μεγιστοποιεί τις κυβερνητικές ευθύνες και επιβάλλει την με κάθε τρόπο στήριξη εργαζομένων, επιχειρήσεων και συνολικά της τουριστικής οικονομίας, ως ισχυρού βραχίονα άλλωστε της μεταμνημονιακής ανάκαμψης.
Απαιτείται η λήψη απόφασης για μη καταβολή του ΦΠΑ για το μέρος που αφορά στην Thomas Cook και η δυνατότητα αναγνώρισης της ζημίας στο τρέχον φορολογικό έτος με επαναφορά σχετικών ΠΟΛ που ίσχυσαν σε ανάλογη περίπτωση πτώχευσης το 2015. Επίσης απαιτείται μέριμνα για τις υπάρχουσες δανειακές υποχρεώσεις και γενικά πρέπον είναι να λαμβάνεται υπ όψη αφ ενός το μέγεθος της ζημίας αλλά και αφ ετέρου η γενικότερη εικόνα υποχρεώσεων και προοπτικών της εκάστοτε επιχείρησης.
Σε επίπεδο Περιφέρειας Ιονίων Νήσων οι επιπτώσεις της πτώχευσης παρουσιάζονται κυρίως σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα και δευτερευόντως στην Κεφαλονιά και τα υπόλοιπα νησιά, όπως φαίνεται στους πίνακες της επισυναπτόμενης μελέτης του ΙΤΕΠ.
Η αντίδραση της περιφερειακής αρχής εξαντλήθηκε σε επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις, χωρίς να προκύπτει ένας οποιοσδήποτε σχεδιασμός ενεργειών για την ανάσχεση των αρνητικών συνεπειών στην τοπική οικονομία.
Ας σημειωθεί ότι σε μια σύσκεψη που υποτίθεται ότι οργανώθηκε από την ΠΙΝ δεν εκλήθησαν εκπρόσωποι των εργαζομένων στον τουρισμό, και βεβαίως δεν υπήρξε η πρόνοια να κληθεί εκπρόσωπος της προηγούμενης περιφερειακής αρχής στην κατεύθυνση της αξιοποίησης της υφιστάμενης εμπειρίας.
Θεωρούμε ότι η ΠΙΝ πρέπει ΑΜΕΣΑ να ενεργοποιήσει τους διατιθέμενους πόρους για τουριστική προβολή υλοποιώντας συγκεκριμένο σχέδιο και σε στοχευμένο κοινό.
Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του ΞΕΕ δήλωσε μιλώντας για το ίδιο θέμα: «η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η προσέλκυση επισκεπτών υψηλότερων εισοδηματικών κατηγοριών είναι στόχοι που πλέον αποκτούν κατεπείγοντα χαρακτήρα για την τουριστική οικονομία της χώρας».
Η ΠΙΝ, πέραν της υποχρέωσης που έχει για την στήριξη των δίκαιων αιτημάτων που απευθύνουν προς την κυβέρνηση οι φορείς των επιχειρηματιών και των εργαζομένων, πρέπει να συντάξει «ειδικό σχέδιο προβολής» το οποίο θα στηριχθεί σε πόρους από ΚΑΠ, από ΠΔΕ και ΕΣΠΑ, και αφού εγκριθεί από το ΠΣ να τεθεί σε ταχύτατη εφαρμογή.
Η παράταξη μας η ΑΝΑΣΑ θα συμβάλλει σ αυτή την κατεύθυνση και προτείνει διαπαραταξιακή δράση, τόσο στην σύνταξη του έκτακτου σχεδιασμού όσο και, κυρίως, στην παρακολούθηση της υλοποίησης του.
Θεόδωρος Γαλιατσάτος
επικεφαλής ΑΝΑΣΑ
πρ. Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Συμμαχία για να χτυπηθεί το φαινόμενο της κλοπής ανακυκλώσιμων υλικών

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στο στόχαστρο ο τρόπος με τον οποίο δραστηριοποιούνται τα μέλη του κυκλώματος που κάνουν τις κλοπές

Οι κλοπές ανακυκλώσιμων υλικών από τους μπλε κάδους, αποτέλεσε το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που συγκλήθηκε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης υπό τον συντονισμό του Δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, του Αντιδημάρχου Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Κώστα Ιακώβου και του Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου για δράσεις που αφορούν τη Δημοτική Αστυνομία Δημήτρη Δαγκλή.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία με τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κλοπής στο Δήμο της Θεσσαλονίκης.

Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει από τις αρμόδιες υπηρεσίες διαρκής παρακολούθηση της διαδρομής που ακολουθείται κατά την αποκομιδή και μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών, ώστε να εντοπιστεί ο τρόπος με τον οποίο δραστηριοποιούνται τα μέλη του κυκλώματος που κάνουν τις κλοπές. Οι λεπτομέρειες που αφορούν τη νομοθεσία και τις επιχειρησιακές δυνατότητες κάθε φορέα εξετάστηκαν στη σύσκεψη, ώστε να υπάρξουν σχεδιασμός ενεργειών και συντονισμός σε όλα τα στάδια του φαινομένου.

Πρωταθλητής στην ανακύκλωση ο Δήμος Θεσσαλονίκης

«Είμαστε επίμονοι και θα έχουμε αποτελέσματα», ξεκαθάρισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ζητώντας τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να μπει ένα τέλος σε κάθε ενέργεια που έχει να κάνει με περιβαλλοντικές παραβάσεις. Παράλληλα τόνισε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι «πρωταθλητής» στην ανακύκλωση, ενώ πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα είναι διαρκείς και αποτυπώνονται μεταξύ άλλων στον σχεδιασμό για την τοποθέτηση υπόγειων κάδων, για τη διαμόρφωση πράσινων σημείων αλλά και για τη δημιουργία γωνιών ανακύκλωσης.

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, υπηρεσιακά στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας και του τομέα Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, εκπρόσωποι των αστυνομικών αρχών και των ελεγκτικών υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή: ΑΠΕ

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Ο δικηγόρος των συγγενών της σπιτονοικοκυράς συνδέει το τροχαίο που είχε με την υπόθεση

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Αναφορές για απειλές σε ότι σχετίζεται με την έρευνα για τον Μάνο Δασκαλάκη

Σε σοβαρό τροχαίο ατύχημα, ενεπλάκη ο δικηγόρος των συγγενών της σπιτονοικοκυράς Ευγενίας Κούτρα στην υπόθεση της Πάτρας, Ανδρέας Θεοδωρόπουλος.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σχετίζεται το τροχαίο με την υπόθεση της Πάτρας, καθώς όπως είπε, είχε δεχθεί απειλές να αποχωρήσει από την υπόθεση της σπιτονοικοκυράς.

Αναφορές για απειλές

«Υπάρχουν πλευρές από διάφορους ανθρώπους, που θέλησαν να με καλέσουν στο τηλέφωνο και να μου πουν να μην ασχοληθώ με τον κ. Δασκαλάκη. Άφησαν να εννοηθεί ότι θα πρέπει να έχω κάποιους φόβους για να μην βγάζω στοιχεία για τον ίδιο» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Θεοδωρόπουλος.

«Ήθελα να αποδείξω ότι όντως είναι μέσα στο κάδρο των ευθυνών και ως πατέρας και ως πληρεξούσιος της σπιτονοικοκυράς. Εκείνος διαχειριζόταν τα οικονομικά της. Παραδέχθηκε ότι πήρε τη μηχανή του με τα χρήματα της σπιτονοικοκυράς. Πρέπει να εξηγήσει εάν του είχε δώσει η ίδια την δυνατότητα να καταχράζεται την περιουσία της» κατέληξε ο δικηγόρος.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 λεπτά ago

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Σταθερή η στήριξή μας στις διεκδικήσεις των ΛΟΑΤΚΙ+ κινημάτων

ΕΛΛΑΔΑ3 λεπτά ago

Θεσσαλονίκη: Συμμαχία για να χτυπηθεί το φαινόμενο της κλοπής ανακυκλώσιμων υλικών

ΚΟΣΜΟΣ11 λεπτά ago

Λουξεμβούργιος ΥΠΕΞ: Ο Ερντογάν έχει νοοτροπία παζαριού, δεν τον νοιάζουν οι Κούρδοι, τα F-16 τον νοιάζουν

ΘΕΣΣΑΛΙΑ12 λεπτά ago

Εντοπίστηκαν τα θεμέλια του αρχαίου ναού της Αθηνάς Πολιάδος στο Μπεζεστένι! – Δείτε φωτογραφίες –

ΠΟΛΙΤΙΚΗ22 λεπτά ago

Στεφανής για τα F-35: Πρέπει να κάνουμε το άλμα στο μέλλον δεδομένης της κατάστασης στην Ουκρανία

ΕΛΛΑΔΑ23 λεπτά ago

Πάτρα: Ο δικηγόρος των συγγενών της σπιτονοικοκυράς συνδέει το τροχαίο που είχε με την υπόθεση

OIKONOMIA30 λεπτά ago

Έλον Μασκ για Twitter – Η εξαγορά δεν μπορεί αν γίνει αν δεν μου δώσετε εγγυήσεις

ΚΟΣΜΟΣ31 λεπτά ago

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τηλεφωνική επικοινωνία Ζελένσκι – Σολτς

ΠΟΛΙΤΙΚΗ41 λεπτά ago

Λευκός Οίκος: Όλα όσα έγιναν στο ελληνικό γλέντι – Μουσική, χοροί και μενού με άρωμα Ελλάδας

ΕΛΛΑΔΑ42 λεπτά ago

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Η μόνη μάρτυρας που στάθηκε στο πλευρό του – Ποια ήταν η σχέση της με την Καρολάιν

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας από τις 15 έως τις 24 Ιουλίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

65χρονος που ζούσε στη Σκιάθο ο νεκρός που βρέθηκε να επιπλέει στην ακτή του Ξενία Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Αυξήσεις “φωτιά” στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια -Βόλος – Σποράδες: Εισιτήρια από χρυσάφι

ΘΕΣΣΑΛΙΑ5 ημέρες ago

Ο Γκουσγκούνης και η θρυλική ατάκα «μέριασε γέρο να διαβώ» στην ταινία «Sex… 13 μποφόρ»

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ3 ημέρες ago

Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ7 ημέρες ago

Φτωχότερη η Αρχαιογνωσία στην Ελλάδα – «έφυγε» ο καθηγητής Γιάννης Α. Πίκουλας

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

Στοίχημα: Αξίζει τη στήριξη η Γιουβέντους

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Έβρισαν και χτύπησαν αστυνομικό στην Σκιαθο

Δημοφιλή