Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Κι όμως… η Λάρισα ξέρει (και) από Μπριτζ –

Published

on

Της Κατερίνας Δημηνίκου

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«…Τα τραπέζια του Mπριτζ στήνονται και όλοι οι παίκτες είναι προσηλωμένοι στο παιχνίδι και ο ιδιοκτήτης κάθεται αναπαυτικά δίπλα στο τζάκι αλλά ένας παίκτης καταφέρνει να τον δολοφονήσει εν αγνοία των υπολοίπων… Όμως ποιος είναι ο δολοφόνος; Άλλη μια υπόθεση για τον Ηρακλή Πουαρό αρχίζει…» Με αυτό τον, μη τυχαίο -για την εξέλιξη του μυθιστορήματός της- τρόπο, μας εισάγει η Αγκάθα Κρίστι στην ιστορία της «ο Μπαλαντέρ του θανάτου». Για την Αγκάθα Κρίστι, η δομή, το περιεχόμενο του παιχνιδιού «Μπριτζ» και ο αριθμός των παιχτών που απαιτείται για να εξελιχθεί το παιχνίδι-άθλημα, θα αποτελέσουν «την άκρη του νήματος», για να ξετυλίξει ο Ηρακλής Πουαρό  το κουβάρι της δολοφονίας του ιδιοκτήτη…

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ως πνευματικό άθλημα, αναγνωρισμένο στην Ελλάδα ως τέτοιο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, το 1975, έχει χαρακτηριστεί ως «το εξυπνότερο και πιο διασκεδαστικό παιχνίδι που επινόησε ο ανθρώπινος νους!» Πόσο γνωστό είναι σε εμάς τους Λαρισαίους το πνευματικό αυτό άθλημα; Μάλλον όχι ιδιαίτερα γνωστό, παρόλο που η διάδοσή του και η διείσδυσή του σε όλες τις ηλικιακές ομάδες της πόλης μας από το 1998 -ημερομηνία ίδρυσης του Ομίλου Αγωνιστικού Μπριτζ Λάρισας (ΟΑΜΛ)– είναι αυξανόμενη. Αρκεί να αναφερθεί, ότι το 1998 ξεκίνησε με περίπου 60 ενεργά μέλη και σήμερα έχει διπλάσιο αριθμό αγωνιστικών δελτίων, εκ των οποίων τα 30 ανήκουν σε παιδιά. Ειδικότερα, από το 2017, ο ΟΑΜΛ άνοιξε δίαυλο επικοινωνίας με όλα τα σχολεία της πόλης μας -με μία παύση 2 ετών λόγω πανδημίας- προκειμένου να μυηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές στον κόσμο του Μπριτζ, διανύοντας φυσικά την προ-απαιτούμενη περίοδο εκπαίδευσης από πιστοποιημένους εκπαιδευτές, διάρκειας μιας σχολικής περιόδου (Οκτώβριο-Μάιο).

Μια τυχαία συζήτηση γύρω από το Μπριτζ, ήταν αρκετή για να μου κεντρίσει το ενδιαφέρον και να αναζητήσω περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτό το πνευματικό άθλημα που ενέχει στοιχεία μοναδικότητας: Πράγματι, αν και το Μπριτζ είναι ένα από τα αναγνωρισμένα ολυμπιακά πνευματικά αθλήματα, ίσως είναι το μοναδικό ανάμεσα σε αυτά, που ενώ απαιτεί υψηλή διαχείριση  εσωτερικών διεργασιών, η εξέλιξη του παιχνιδιού σε ζευγάρια και η ταυτόχρονη παρουσία τεσσάρων παικτών του Μπριτζ σε κάθε «μοιρασιά», συμβάλλει σημαντικά στην κοινωνικοποίηση των συμμετεχόντων και στην ανάπτυξη ουσιώδους επικοινωνίας μεταξύ τους. Μοναδικό επίσης μπορεί να χαρακτηριστεί και το δεδομένο, ότι η εν λόγω επικοινωνία, στηρίζεται σε κοινό κώδικα για όλους τους παίκτες, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Πρόκειται συνεπώς για ένα άθλημα «διεθνές», αφού ο μόνος όρος και προϋπόθεση συμμετοχής σε αυτό, είναι η ικανότητα των Μπρίτζερς.

Ο κ. Γιώργος Δημητρακόπουλος, ο οποίος μαζί με τον κ. Βασίλη Σκορδά πρωταγωνίστησαν το 1998 στην ίδρυση του ΟΑΜΛ, με μεγάλη όρεξη και προθυμία ανέλαβε να μας τροφοδοτήσει με περισσότερες σχετικές πληροφορίες, προς συμπλήρωση του παζλ, που λέγεται «Μπριτζ»:

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το σημαντικότερο στοιχείο που καλλιεργεί στους Μπρίτζερς το άθλημα;

«Με βεβαιότητα υποστηρίζω ότι η σημαντικότερη συμβολή του παιχνιδιού στους συμμετέχοντες, είναι η ανάπτυξη εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας που επιβάλλει η ίδια η δομή του παιχνιδιού στα ζεύγη των παικτών: Ο κάθε Μπρίτζερ, πρέπει με ειλικρίνεια, να περιγράψει στον συμπαίκτη του, την ποιότητα των 13 φύλλων που διαθέτει, για να στηθεί από κοινού η στρατηγική.  Σε μια εποχή όπου ο εγωκεντρισμός είναι έντονα διάχυτος γύρω μας, η καλλιέργεια συνεργατικότητας, ως απαραίτητη συνθήκη για την ανάπτυξη κοινής στρατηγικής και αύξησης της πιθανότητας για νίκη του ζεύγους, είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένο.»

Η νίκη στο Μπριτζ ωστόσο δεν είναι ατομική υπόθεση;

«Όχι απαραίτητα…Μέσα από συγκεκριμένους συνδυασμούς κατά την εξέλιξη του παιχνιδιού, νικητής μπορεί να αναδειχθεί είτε ένα άτομο είτε ένα ζεύγος παικτών. Συνεπώς η διάκριση στο Μπριτζ μπορεί να είναι και ατομική και ομαδική. Είναι εξίσου σημαντικό να αναφερθεί ότι το μοίρασμα των 52 καρτών της τράπουλας σε κάθε παρτίδα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας,  γίνεται ταυτόχρονα σε όλες τις πόλεις και σε όλες τις χώρες, στα περιφερειακά, εθνικά και διεθνή πρωταθλήματα αντίστοιχα…Πρόκειται σαφώς για ένα άθλημα που δεν γνωρίζει σύνορα, τόσο σε επίπεδο παιχνιδιού όσο και σε επίπεδο βραβεύσεων των παικτών.»

Ο Όμιλος Αγωνιστικού Μπριτζ Λάρισας είναι ανταγωνιστικός εν συγκρίσει με άλλους ομίλους της Ελλάδας;

«Αρκεί να σας πω ότι ο ΟΑΜΛ, είναι μία από τις 10 ομάδες Μπριτζ που αγωνίζονται στην Α’ Εθνική Κατηγορία, σε σύνολο 65 συλλόγων σε όλη την Ελλάδα και έχει σημειώσει αρκετές διακρίσεις έως σήμερα τόσο στους αγώνες ενηλίκων όσο και ανηλίκων

Είναι πράγματι σημαντική η ενασχόληση των παιδιών με το πνευματικό άθλημα Μπριτζ;

«Αποδεδειγμένα ναι. Αυτορρύθμιση, αυτοσυγκέντρωση, νοητική άσκηση, εστίαση σε σύμβολα και αριθμούς, ανάπτυξη λογικής, επαγωγικής και αναλυτικής σκέψης, υπολογισμός πιθανοτήτων είναι μόνο κάποιες από τις διεργασίες που καλλιεργούνται κατά την εξέλιξη του παιχνιδιού. Για τον λόγο αυτό, μετά από μία παύση δύο ετών, λόγω πανδημίας, θα ενεργοποιήσουμε εκ νέου τον δίαυλο επικοινωνίας με τα σχολεία της πόλης, για να έρθουν σε επαφή με το άθλημα όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές, ήδη από την Ε’ Δημοτικού.  Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι μαθητές που επιδεικνύουν σημαντικές επιδόσεις στο σχολείο (ιδιαιτέρως στα μαθηματικά), διακρίνονται και ως παίκτες του Μπρίτζερ, έχοντας τη δυνατότητα να μοριοδοτηθούν με επιπλέον μόρια μετά το πέρας των πανελληνίων γραπτών εξετάσεων. Μια χαρακτηριστική περίπτωση τέτοιου μαθητή για τη Λάρισα, είναι ο Παναγιώτης Σκορδάς, ο οποίος ως μαθητής είχε βραβευτεί σε διαγωνισμούς μαθηματικών από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, ήταν Πρωταθλητής του Μπριτζ στο αντίστοιχο επίπεδο και πλέον είναι φοιτητής του ΕΜΠ και φυσικά συνεχίζει και ως Μπρίτζερ.».

Το «τερπνόν μετά του ωφελίμου» λοιπόν, σε όλο του το μεγαλείο…

«Σαφώς! Σημειώστε επίσης, ότι για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που έχουν προδιάθεση να νοσήσουν από Alzheimer, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η εξάσκηση του νου μέσα από το Μπριτζ, καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου.»

Η ενδιαφέρουσα πληροφορία για την κατακλείδα, είναι ότι αν και πρόγονος του σημερινού «bridge» είναι το αγγλικό «bridge whist», το πνευματικό αυτό άθλημα δεν «γεννήθηκε» στις όχθες του Τάμεση στα τέλη του 19ου αιώνα. Είναι παιχνίδι ανατολίτικο. Πρόγονός τους είναι το ρωσικό «biritch» -μπιρίτς ή ρωσικό γουίστ-.  Ωστόσο, είτε ως μπιρίτς είτε ως μπριτζ, προκύπτει ότι οι, απανταχού στον κόσμο, Μπρίτζερς χτίζουν σχέσεις λατρείας με το άθλημα.

Από 29/9/2022 έως 2/10/2022 διεξάγεται το Περιφερειακό Πρωτάθλημα Μπριτζ στη ΔΕΥΑΛ, μετά από 2 χρόνια παύσης.

Από 14/10/2022 έως 16/10/2022 διεξάγεται το Πανελλήνιο, Διασυλλογικό, Πρωτάθλημα Μπριτζ στo Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ.) στην Αθήνα.

Δείτε φωτογραφίες: 

https://www.facebook.com/Bridge.Larissa/

Τηλέφωνο επικοινωνίας: Χρήστος Ντερέκας: 6937909595

 Πληροφορίες-φωτογραφίες: Γιώργος Δημητρακόπουλος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
ΘΕΣΣΑΛΙΑ4 λεπτά ago

ΚΤΕΛ Καρδίτσας: Τα δρομολόγια Αθήνας και Θεσσαλονίκης της 25ης Μαρτίου

LIFESTYLE10 λεπτά ago

Τέιλορ Σουίφτ: Η εντυπωσιακή έναρξη της περιοδείας με… βουτιά από τη σκηνή

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ13 λεπτά ago

Η πραγματική ευτυχία κρύβεται στα… πιο απλά πράγματα!

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ16 λεπτά ago

«Ιστορίες Των Νερών»: Έκθεση φωτογραφίας από τον Δημήτρη Βαβλιάρα για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ28 λεπτά ago

«Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό» τονίζει ο Δήμος Χανίων

ΕΛΛΑΔΑ31 λεπτά ago

Τέμπη: Χαμόγελα για την 25χρονη – «Ξύπνησε» από το κώμα, νοσηλεύεται στη ΜΕΘ

ΜΠΑΣΚΕΤ46 λεπτά ago

Μπράουν: «Πρόβλημα οι ρατσιστές φίλαθλοι της ομάδας»

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ49 λεπτά ago

Καταθέτει από το πρωί η ιατροδικαστής στη δίκη για τη δολοφονία του Άλκη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ50 λεπτά ago

Υποψήφιος πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ο αγγειοχειρουργός Θανάσης Γιαννούκας

ΜΑΓΝΗΣΙΑ54 λεπτά ago

Παρουσιάζεται στον Αλμυρό το βιβλίο για τους Σαρακατσαναίους το 1821

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Σοκ στον Βόλο – Πέθανε 10χρονο αγόρι

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Πέθανε 63χρονη ιδιοκτήτρια γνωστής πιτσαρίας από Βόλο

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

Μερομήνια: Μετά το Πάσχα έρχεται η απόλυτη ταραχή στον καιρό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Η ιστορία του 45χρονου με αναπηρία συγκλονίζει τον Βόλο- Έμεινε ορφανός, πέθανε και ο θετός του πατέρας και συγγενής που έχει αναλάβει ως «συμπαραστάτης» τον κακοποιεί

ΘΕΣΣΑΛΙΑ4 ημέρες ago

Συλλυπητήρια για το θάνατο της εκπαιδευτικού Παναγιώτας-Νεκταρίας Μαντζιάρα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Έως τις 31 Μαρτίου ο ΕΦΚΑ θα πληρώσει δύο έκτακτα «δώρα»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Χιονίζει στα Χάνια Πηλίου

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Νικόλ Κίντμαν: Η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της στα Όσκαρ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Θλίψη στον Βόλο – Έφυγε από τη ζωή 63χρονη ιδιοκτήτρια γνωστής πιτσαρίας

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

Βίντεο ντοκουμέντο μετά το επεισόδιο με τον γερανό: «Κι αν πάτησες κάποιον καλά έκανες»

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή