Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Κικίλιας: Για πρώτη φορά διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών από το υπουργείο Περιβάλλοντος

Published

on

ggpp22 620x350.jpeg

Ξεκίνησε σήμερα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ο τρίτος κύκλος των επιμορφωτικών προγραμμάτων στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας, ενώ στα τέλη Μαρτίου θα ξεκινήσουν οι κοινές ασκήσεις στο πεδίο με την επιπλέον εμπλοκή των σωμάτων ασφαλείας, ΟΤΑ, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ.

Αντιπυρικές ζώνες

Σε δηλώσεις τους ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας και ο Γενικός Διευθυντής Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Ευάγγελος Γκουντούφας υπογράμμισαν την καθοριστική σημασία που έχει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών η συνεργασία των εμπλεκόμενων υπουργείων, φορέων και των σωμάτων ασφαλείας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στο γεγονός ότι για πρώτη φορά θα γίνει διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών από το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ.

Ο κ. Κικίλιας απηύθυνε χαιρετισμό κατά τη διάρκεια του τρίτου κύκλου κοινής Εκπαίδευσης των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας, της ΕΛΑΣ και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, για την προετοιμασία της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Κομβική συνεργασία

«Είναι κομβική η συνεργασία μας με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη γενική διεύθυνση Δασών και τους δασάρχες όλης της χώρας. Βλέπετε εδώ στα σεμινάριά μας, πώς βοηθούν σε επιτελικό επίπεδο τους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος. Οι αντίστοιχοι υπηρεσιακοί θα είναι και στις ασκήσεις πεδίου που θα κάνουμε από κοινού τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, με πραγματικά, δύσκολα σενάρια», ανέφερε.

Advertisement

«Αθροίζουμε τις δυνάμεις μας και θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να υπερασπιστούμε τους συμπατριώτες μας και τη χώρα μας και το φυσικό κάλλος. Θέλω πάντως να προειδοποιήσω ότι θα έχουμε μία δύσκολη σεζόν πάλι, καθότι οι κλιματολογικές συνθήκες είναι πολύ δύσκολες και κρίσιμες», σημείωσε ο κ. Κικίλιας. Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε στον νέο ποινικό κώδικα που ψηφίστηκε και για τις ποινές σε επίπεδο κακουργήματος για αυτούς που, όπως είπε, «είναι καθ’ έξιν εμπρηστές ακόμα και εξ αμελείας και οδηγούν σε απώλεια ζωής ή σε οικολογική καταστροφή». «Μιλάμε πλέον για την μετατροπή από πλημμέλημα σε κακούργημα, για ποινές 10 ετών κάθειρξης και μέχρι 200.000 ευρώ πρόστιμα. Με τις ζωές των συμπολιτών μας δεν θα παίξει κανείς», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Έργα πρόληψης

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών του ΥΠΕΝ, Ευάγγελος Γκουντούφας, επισήμανε ότι «έχουν θωρακίσει με νομοθετικό πλαίσιο όλα τα έργα πρόληψης».

«Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που γίνονται πάρα πολύ γρήγορα και έχουν βγει στον αέρα όλες μας οι προσκλήσεις σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ. Έχουμε θωρακίσει τη δυνατότητα όλων των φορέων να κάνουν μέτρα πρόληψης, όπως είναι ο ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ, όλες οι εγκαταστάσεις, τα στρατόπεδα, τα σωφρονιστικά καταστήματα να παίρνουν μέτρα προφύλαξης, ώστε να μην ζήσουμε τραγικές περιπτώσεις όπως τα προηγούμενα χρόνια», σημείωσε ο κ. Γκουντούφας, ενώ εξέφρασε την ευχαρίστησή του που «ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και προσωπικά του ίδιου του υπουργού, αλλά και όλου του αρχηγείου του ΠΣ» ώστε να συμμετάσχουν στους 4 κύκλους των τριήμερων επιμορφώσεων προκειμένου, όπως είπε, «αυτό που λέμε όλοι στη θεωρία να το κάνουμε πράξη».

«Η δασική πυρκαγιά εξ ορισμού είναι μία πάρα πολύ δύσκολη αποστολή και σε αυτή την αποστολή δεν περισσεύει κανένας. Άρα, αν δεν μάθουμε να συνεργαζόμαστε στο πεδίο, να μπορούμε να διαθέτουμε όλη την πληροφορία, όλες τις παραμέτρους του φυσικού περιβάλλοντος στον επικεφαλής της καταστολής, δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε αποτέλεσμα που να συνάδει της επιτυχίας. Και γι΄ αυτό το λόγο είμαστε εδώ», κατέληξε ο κ. Γκουντούφας.

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
Anassa
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή